mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 13:41:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: višavski terier + mačka?
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: višavski terier + mačka?  (Prebrano 10635 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Spella22
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« : ponedeljek, 05.10.2009 : 18:46:45 »

Živjo!
Ker sem na tem forumu nova, nevem če je taka podobna tema kdaj že bla, ampak..
zanimam se za nakup belega višavskega teirerja in zanimajo me vaši nasveti, oziroma nasveti koga, ki ima mogoče še podobno situacijo. Stanujem v bloku, ampak mislim da to za tega psička ni problem. Je? Bolj me skrbi, kako se bosta ujela z našo enoletno mačko Čarli. Enkrat je že doživela bližnje srečanje s francoskim buldogom, pa  ni bila preveč navdušena, saj se je nasršila in ga grdo gledala  Smiley  (tam kjer je on doma, majo tudi mačko,ampak ga normalno sorejema, še tepe ga  Tongue) a mogoče kdo ve, kako se mačke načeloma razumejo s takimi terierčki?
potem me pa še zanima, če je skrb zanje res tako komplicirana in pa kolikokrat na dan (predvsem KDAJ zjutraj) hoče ven Smiley pa še kako je s treningi? je treba te bele kepice voziti na pasje treninge?
pesota bi šla kar kmalu naročit, zato bi čimprej rada čim več nasvetov in izkušenj Smiley
tenkju Smiley
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 05.10.2009 : 18:51:55 »

Spella22, o sobivanju psov in mačk imaš že veliko napisanega na tem forumu :

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,32384.0.html
Logiran
Spella22
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 05.10.2009 : 18:53:19 »

Silba Mia, hvala, me pa vseeno še kaj več zanima o mojih drugih vprašanjih Smiley
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #3 : ponedeljek, 05.10.2009 : 19:10:26 »

Hja...kaj se psa tiče...naši se z domačo mačko razumejo, tuje pa kr precej preganjajo. Kako bo odreagirala mačka ne vem, s strani psa mislim da ne bi bilo problema.

Vprašanje je, kaj ti razumeš pod komplicirana skrb? Zjutraj mora it ven takoj ko vstaneš, odrasel pes gre ven 3-5 krat dnevno, mladiček pogosteje. Jaz pasjo šolo zelo priporočam, se obrestuje, tudi če imaš izkušnje s psi.

Aja, pa višavc ni bela kepica...to misel si kr zdaj zbij z glave.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #4 : ponedeljek, 05.10.2009 : 19:21:03 »

Spella22, saj vem, da dobro misliš. Ampak ti vseeno svetujem, da si pred nakupom psa v knjižnici nabaviš čimveč literature in jo preštudiraš. Pa ne samo o pasmi, temveč tudi o vzgoji in čisto osnovnih pojmih. Obvezno preberi knjigo "Psi za telebane"; informacije pa išči tudi po internetu in forumih.
Ko boš vse to osvojila, ti ne bo treba več vprašati, kot si vprašala danes: "predvsem KDAJ mora pes zjutraj ven". Ker odgovora na to prepreprosto ni, oziroma si ga ustvariš sama. Mogoče boš kdaj imela psa, ki bo z veseljem spal do 10h. Kako prideš do tega, pa se boš naučila tudi iz vse zgoraj omenjene literature in iz pogovorov z lastniki socializiranih, lepo vzgojenih psov.
Računaj, da boš za vse to porabila približno pol leta. Ne rini z glavo skozi zid in si pri tako očitnem neznanju nikar ne nabavljaj psa čez noč, ker se ne bo dobro izteklo; ne za psa ne zate. Pa srečno!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 05.10.2009 : 19:25:34 »

najprej, preden psa naročiš obvezno tole prebrat, res prebrat, ne samo preletet, če piše kaj takšnega kot želiš slišat:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,19949.0.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,14604.0.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,947.0.html
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,7531.0.html
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1265
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=939


potem pa teme ala:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,27273.0.html

in vse ostale o vzgoji, izbiri .... na forumu je tega ogromno, ampak res ogromno, ni nujno da je ravno višavec omenjen v temi, ker je pri mnogih stvareh popolnoma vseeno za katero pasmo gre, pa če je to višavec ali pa nemška doga.


Pa mogoče razmisli, da bi najprej preštudirala kaj temu podobnega: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,19949.0.html   tako kot so ti že svetovali, pojdi v knjižnjico in preštudiraj čim več literature


Je veliko dela ja, na začetku se lahko pripraviš pri mladičku na lulanje na 2 uri, potem se postopno zmanjšuje, vsekakor bo pa moral tudi ko bo odrasel ven vsaj 3x.
 
Z mačkami se večinoma ni problemov, če se spoznajo kot mladički, boš pa morala paziti na mačko, ji morda posvečati malo več pozornosti kot doslej - mogoče ju tudi ne puščaj samih v istem prostoru dokler ne boš prepričana, da bo vse  OK. Če mačka ni navajena psov bo šlo združevanje počasneje, mogoče mesece, mogoče par dni.

 Mala šola in kasneje pasja šola sta zelo uredu, ker predvsem tebe naučijo kako ravnati s psom, da ne postane mala lajajoča neubolgljiva grozota - je pa vse odvisno do tebe.
Logiran
Spella22
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #6 : ponedeljek, 05.10.2009 : 19:51:13 »

aha aha... no, saj glede tega, koako morea biti pes zunaj ... vprašanja so izpadla precej bolj neumna, kot sem misnlila. sSevedea mi je jasno, da mora pes rabi iti ven dosti pogosto in to tutdi ni problem, saj to je logično Smiley. jst Jaz sem samo hotela vedeti, če je keaj razlike v jutranjem sprehodu, mislim ... saj vem, da sama ustvarim urnik, ampak že u v štartu. kKer pri fantu imajo francoskiega buldoga in ta je toako len, da pred 9. zjutreaj nikamor noče, ker spi Smiley. pPrijateljica ima pa npr. šitcuja, pa pravi, da pa hoče prej ven. sSamo toako okvirno me je zanimalo glede tega.
kKar se pa tiče odnosov z mačko, me pa ne skrbi pasja stran, ampak mačkina Smiley.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 05.10.2009 : 20:04:14 »

Samo pripomnila bi, da nismo v gostilni, zato se obnasamo vsaj za silo kulturno do drugih, ki berejo za nami.
Pravila veljajo za vse.
Logiran

Spella22
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 05.10.2009 : 20:16:24 »

okej, se opravičujem, nisem mislila nič slabega...
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 05.10.2009 : 20:31:00 »

Saj ne gre za mislit dobro ali slabo, temvec za pisanje v slovenscini.

Moj predlog je nakup (izposoja) knjig, branje vsega uporabnega na internetu, pa s kaksnimi lastniki psa se je treba kdaj dobiti in iti skupaj na sprehod ter vprasati vse mogoce o zivljenju s psom ... No, ne samo z enim, ki ima "lenega" in drugim, ki ima malo manj "lenega" psa, temvec spoznati vec psov in vec lastnikov.

V startu ne bos ti nic urnika lulanja ustvarjala, temvec se mladica nese ven na potrebo takoj: ko se zbudi, ko poje obrok, ko se neha igrat ... pa sredi noci ... v dezju, snegu in mrazu ... Sele s casom (govorimo v mesecih) se malo prilagajamo mi psu, malo pa ga navajamo na nas ritem. Sele odrasel pes bo z dosledno vzgojo in redom naucen tako, da bo bivanje z njim "uspesno" in v zadovoljstvo. Kar tako pa noben pes ne rata cist ali vzgojen, pa tudi nasveti v stilu "moj gre ob 7h lulat", "moj pa ob 9h" so oslarija. Kot razumem, pricakujes nekaj takega v odgovorih.
Res si dobi nekaj knjig, prestudiraj internet, obisci vzreditelje (vec), sprasuj jih, razmisljaj o spremembah, ki ti jih bo v zivljenje prinesel pes, predvsem pa si najprej odgovori na vsa vprasanja iz clanka

Ali sem pripravljen na psa?
Logiran

Spella22
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #10 : torek, 06.10.2009 : 15:40:57 »

ja saj vem, malo me je zaneslo, ampak nisem vedela da bo taka panika...

okej, hvala vsem skupaj. se bom še pozanimala kako in kaj s kužkom, če in kako se pa razume z mačko vam pa sporočim Tongue LP Smiley
Logiran
Andie
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 01.05.2010 : 20:59:20 »

Mene pa zanima, kako se terijerji (višavci) razumejo z manjšimi domačimi živalicami, kot so hrčki, morski prašički..
bi mu lahko kaj storil? ali bi ga sprejel, da je pač živalica tam in ko je prišel še on- kuža da bosta skupaj?
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #12 : nedelja, 02.05.2010 : 11:34:39 »

Hja, odvisno koliko lovskega nagona ima posamezen višavc izraženega. V splošnem se odsvetuje, ker so bili včasih vzgajani prav za lovljenje in usmrtitev takšnih malih glodalcev. Vem da imajo lastniki enega naših mladičev doma morskega prašička ampak jih imajo strogo ločene, ko imajo prašička spuščenega, ko je pa v kletki pa ni problem, so psičko toliko navadili, da pusti pujso na miro. Jaz pri svojih lahko rečem, da imam eno psičko, ki je čisto indiferentna in 3, ki bi prašičku ali hrčku v stotinki sekunde zavili vrat.
Logiran
Luna95
rad pišem
****
Sporočil: 379


WWW
« Odgovor #13 : nedelja, 02.05.2010 : 12:03:28 »

Ko sem jaz poskušala z združevanjem moje psičke in hrčka se mi ni dobro izšlo, ker je psička šavsnila proti hrčku (na srečo je bil ta v moji roki tako da sem ga lahko hitro umaknila). Jaz sicer nisem prepričana kaj je bilo krivo za to, ampak mislim pa, da je bilo malo ljubosumje nekaj pa tudi lovski nagon. Tako da sem od takrat naprej, ko sem hrčka spustila za tisti čas zaprla psičko v eno sobo.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #14 : nedelja, 02.05.2010 : 18:56:15 »

No samo hrček pa mačka sta dve zelo različni stvari Smiley Večinoma, če ni od prej kakih slabih izkušenj, se z nekaj truda da združit tudi mačko, ki od prej ni navajena psa.  Ni nujno, da se bosta igrala in crkljala skupaj, se bosta pa tolerirala in ne bo problemov - seveda pa včasih ne gre čez noč ampak lahko traja mesece, lahko je uredu takoj ali pa čez nekaj ur, dni ...
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #15 : petek, 09.07.2010 : 15:32:01 »

Jaz bi priporočala, da se vprašate par vprašanj Smiley

1. Sem pripravljen na psa?
2. Čemu bom psa sploh imel?
3. Ali se zavedam, da je pes živo bitje, ki potrebuje veliko vsakodnevne zaposlitve?
4. Sem si prebral vso literaturo o psih?
5. Se zavedam čemu je rodovnik pomemben in v čem je smisel rodovniške vzreje (ter zakaj se izogibati nerodovniškim leglom)?
6. Se zavedam, da bom za psa moral plačevati visoke veterinarske stroške več kot 10 let?
7. Se zavedam kakšni so dobri/slabi vzreditelji?
8. Se zavedam, da pes ni predmet, ki bi ga kar odvrgel?
9. Sem pripravljen psu nuditi vsaj en zelo dolg sprehod na dan, ter vsaj dva krajša ( to odpade če imaš mladička, saj mora ven pogosteje)?
10. Psa ne bom imel za "okrasek" na vrtu?
11. Sem psa pripravljen peljati vsaj v malo pasjo šolo, sploh če sem neizkušen?
12. Vem kam bom dal psa v primeru počitnic ter potovanj?
14. Se psa ne bom naveličal ko bo star?


To je nekaj osnovnih vprašanj, ki sem jih na hitro opisala. Če še niste tako izkušeni brž učit! Wink

Glede mačke pa tako. Navajajte ju postopoma. Ne kar spustiti psa k mački. Najboljše, da je sprva psiček v drugem prostoru in da se sporazumevata z vohom skozi vrata.
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: višavski terier + mačka?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines