mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 17:48:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: elektronska ovratnica  (Prebrano 48337 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #120 : ponedeljek, 05.12.2005 : 15:37:12 »

Ali ni klikanje samo en od načinov instrumentalnega pogojevanje?
Piščalka, kot jo uporablja Damjati je povelje, ne signal namesto klika.
Kakšna pa je po tvoje razlika med delom in "delom" za hobi? Kaj pa je lov drugega kot hobi? potemtakem vsi lovski psi "delajo".

Ja bohpomagej, ce ne locite kaj je klikanje (clicker training) in kaj instrumentalno pogojevanje... Za klikanje imas itak enkup definicij, meni najbolj vsecna je (baje) Pryorcina.

Z damayanti sva ze na privat razcistili kar je mene zanimalo. Ostali si pa lahko zaradi mene nohte pogrizete od firbcnosti.

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Manca
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 76


« Odgovor #121 : ponedeljek, 05.12.2005 : 18:59:11 »

Zadnjič sem psa poskušala spraviti v ograjo(imamo namreč skoraj cel hektar ograjenega prostora, vendar pes beži ven, zato je ponavadi privezan). Tokrat pa je bil spuščen in nikakor ni hotel iti nazaj. Pa je prišel foter in pes je brezglavo stekel k njemu, ne meneč se za to, da je šel v ograjo. Pes je nor na mojega očeta in če bi si on vzel vsaj pol ure časa na dan zanj, bi lahko z njim delal, kar bi hotel, pa ni nič od njega. Ugotovila sem, da je pri nas ravno taka situacija, kot je pri družinah z majhnimi otroci, ki si želijo psa, potem pa morajo starši skrbati zanj, samo da je v tem primeru otrok moj foter, starš pa jaz Undecided
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #122 : torek, 06.12.2005 : 13:36:13 »

Klikanje = instrumentalno pogojevanje (boh pomagaj če ti to ni jasno)
nohtov si ne bom grizla, saj če Damjati vsaj približn dela tako kot se to dela z lovskimi psi, potem točno vem kaj dela.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #123 : torek, 06.12.2005 : 13:49:32 »

Jaz tocno vem kaksna je razlika med clicker trainingom in instrumentalnim pogojevanjem, ce pa tebi ni jasno, pa to ni moj problem. Pac misli, da je vmes enacaj, saj nisi edina.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #124 : torek, 06.12.2005 : 14:51:28 »

Če se slučajno motim - prava figa, glavno da deluje
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #125 : petek, 09.12.2005 : 10:35:57 »

Uf  med  mojo  odsotnostjo  ste  kar  veselo  debatirale,  vidim Cheesy
No  pa  da  malo  pokomentiram Grin

Vedno se sprasujem, ali potemtakem lovci pogosto (vedno?) uporabljajo el.ovratnice, da prihajajo njihovi mocno-nagonski, prosto "delujoci"  psi na odpoklic? Ali uporabljajo kaj drugega?
Nikakor  ni to tako Wink.....    teletakt nima nikakršne veze  z  lovskim šolanjem.
Lovski pes    dela na ukaz Wink(    vsak)
Lovska kinologija in  športna  kinologija(  čeprav  so  vsepovsod  v igri le psi in vodniki)  se  kar močno  razlikuje.

Nekdo  , ki  kupi  psa  z namenom , da ga bo imel  za lov, že  v štartu  ve , da kupuje delavnega psa...  to  se pravi  pri nakupu  mu je  zelo pomemben  rodovnik  oz  dosežki  staršev...  vzrejne  preizkušnje-  delavne  tekme-  rezultati le teh.(  Sicer    bi  mi  marsikakšen    lovski kinolog   oporekal  glede tega-  razno razne  sodniške  kuhinje  ipd.  -  ampak pustimo to Roll Eyes)
Vsak  vesten lastnik  pelje  psa  v malo  šolo-  kjer se  pes  nauči   nekje  osnovnih  pravil(  poleg,  sedi-  osnov  vodljivosti)...  apriorij  pri lovskem šolanju je  odpoklic.....  to je zlato  pravilo!  drugo je    skoncentriranost  psa na  vodnika-  pes mora biti  vsak trenutek pozoren na vodnika,  med  delom....  in  nekako tudi med  igro se mora pes  zavedati  , da  pri  odpoklicu se  vrne  k vodniku.
Vse  ostalo nadaljne  šolanje  pride kasneje.  Po  tečaju za  vodnika lovskega psa(  na tem tečaju je  sicer zelo  podobno kot na vseh  splošnih tečajih,  s tem da  , je  zopet večji poudarek na  odlaganju psa  in pa  dodatek  strelomirnost)
Vsako  pasmo(  skupino) se  šola  različno...  in  pri  vsem tem učenju so  pravila  različna.
Jaz imam  ptičarje....  in ,da ne bom  na dolgo in široko razpredala  kako   to  poteka 

   Wink KLIK-> http://pticarji.net/articles.php?lng=si&pg=18

Več o  ptičarjih  in  šolanju , kasnejših  preizkušnjah  si lahko preberete  na   strani Wink Smiley

Manca:  (  in mogoče tudi  Wild Angel)

Ne  izgubljaj potrpljenja.
Moj nasvet  za  prevzgojo tvojega psa je;  Začni  še enkrat  in  to  od  začetka.
Psa lepo na povodec...  in štartajta z  hojo na poleg(  delaj  vse na povodcu)
Verjetno  boš  pa  sama(  pri sebi- ton glasu......  in  vstrajaj,  vstrajaj,  vstrajaj  in še  enkrat  vstrajaj Wink)  morala  spremeniti taktiko.  Posvetuj  se  z nekim  strokovnjakom...  Nikar ne  štartaj  direktno na teletakt... ker  ne  bo  učinka Wink

Da ne boš  mislila , da je     tak način neka stamota... ni.  Ko meni  začne  Damč  srati...  imava  en teden  apel  vaj-  čisto  po začetniško,  ko začne    delati tako kot se zagre  nadaljujeva  z  drugimi  vajami.

Vem , da si boš  sedajle mislila....  kaj  neki  ti pametujem,  svojega  psa  sem pa  priklopila  na štrom Grin...
Jaz sem  mojega  psa  dala  na teletakt čisto  iz enega  preprostega  razloga....  sicer sem že  napisala.... Je  bil pa zelo pomemben  čas(  njegova  starost)  ... pes je bil  takrat    na višku  pubertete  in  si je dovolil  marsikaj....  tudi  nadvladat  nad  mano-  uveljavljat  svojo voljo.  In poanta   je bila  samo  v tem  , da sem  mu  dokazala  kje   mu je  rang.....  oz  do  kje ga  dosežem Wink
Res  je  bil  pa  ukrep  potreben samo enkrat.

Glede  gonje:
Pes , ki enkrat  začne  okušati  gonjo-  jo izvajati....  in  ko enkrat  še    upleni je  "gotova  maša"... če to dela  še  konstantno...... Lips Sealed  ga     lastnik   ustavi  samo tako  , da je na povodcu.Govorim za  starejšega psa. Wink

Mlajšega psa  ustaviš  lahko tako  , da  ga naučiš  ukaza  stoj  ali  down(  dol-  sicer se  uporablja  za  lovske  pse   ob strelu....  jaz  uporabljam  dol   ali stoj  tudi takrat ,ko mi  tamala  psica hoče  zajagati mačko Wink....  sicer je to lahko  dvorezen meč-  ker  psica  to  povezuje    kasneje z ukazom  aport...  ampak  jo   že  nekako prelisičim Wink... do sedaj  še ni  izgubila  elana  Cheesy)

Pa , da ne  bom nekaj  svetniška  izpadla,  je  tudi   moja  Dina(  pri  6  mesecih)  že  aportirala  mačka.  In  sem jo morala po dejanju  še pohvalit, ker je vajo  izvedla  brezhibno(  navkljub Shocked Shocked  mimoidočih starih  mam´c,  in   moje  žalosti  zaradi  ubogega  mucka-  kateri ni preživel  aporta)  Žal     določene    vaje  terjajo lahko tudi  žrtve. Undecided
Je  pa  veliko    če ne  vse  odvisno  od  vstrajnosti  in doslednosti lastnika.


Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #126 : petek, 09.12.2005 : 11:00:42 »

Glede  gonje:
Pes , ki enkrat  začne  okušati  gonjo-  jo izvajati....  in  ko enkrat  še    upleni je  "gotova  maša"... če to dela  še  konstantno...... Lips Sealed  ga     lastnik   ustavi  samo tako  , da je na povodcu.Govorim za  starejšega psa. Wink

Uf, s tem se pa 1000000% strinjam. Tudi jaz imam še vedno probleme s psico, ker nekako misli, da je lovski pes Roll Eyes sicer ne pobija živali (kje bo pa bernardinka ulovila srno Grin), jih pa vztrajno sledi Angry in sem (budala jaz) rabila kar več kot pol leta, da sem jo dala na povodec (za eno leto). Vmes je bila pa šola (najprej A izpit, potem B-BH), potem pa počasi spuščanje iz vrvice (najprej za 20 m, pa čez en teden za 50 m)... pa tako naprej. Pa vedno sem jo zeloooooo hvalila, ko je prišla na prvi klic.

Danes je stanje tako, da je lahko zunaj sama po 15, 20 min (stanujemo zraven gozda). Mi je tudi že zbežala za srno, pa sem jo ustavila (sem kar skakala od sreče, ko mi je to uspelo Cheesy). Tudi jaz sem razmišljala o el. ovratnici (več je napisano na prvi strani te teme), pa sem dala psici čas do tretjega leta starosti, da se umiri in nauči.... Sem že mislila, da kakšen drastičen ukrep ne bo potreben, pa mi je sedaj v snegu 2x zbežala... Očitno sedaj bolj voha kot v travi Huh

Če bi lahko čas zavrtela nazaj, bi psico privezala ob prvem pobegu! In bi bila VEDNO privezana, dokler se ne bi zresnila.

Citat
...(  navkljub Shocked Shocked  mimoidočih starih  mam´c,  in   moje  žalosti  zaradi  ubogega  mucka-  kateri ni preživel  aporta) 
Ojej  Cry Cry groza.... Sem zelo vesela, da tega meni ni treba prenašat Undecided ker mojemu psu se ne piše dobro, če bi pobil kakšno žival....
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #127 : petek, 09.12.2005 : 11:21:06 »

Ja  na  žalost je tako. Lips Sealed  Psica  sicer ni bila deležna  tiste prave  pohvale, ker je    štartala na mačka  ne da bi ji jaz  to ukazala.  Je  pa  pravilno izvedla  vajo  aport( prinesla in  oddala  meni  v roko)  Sicer  ,  to pri  6  mesecih njene  starosti.  Tako , da ravno  naklestit je pa  tudi nisem mogla.
Sedaj sem  pač bolj  pozorna na   okolico(  me je  že  izučila Angry)  In če  ji ne  ukažem  aporta  jo  samo  pointira(  nakazuje  s  stojo)

Pa še eno dejstvo  je tudi Grin   tudi  mački  niso  zabiti Grin...  se  izogibajo našega  vrta   in dvorišča na daleč.  Preko meje  pa psica  ne sme. In tistega  "pravega"  mačka  ne  bi  aportirala,  bi ji  dal  vetra. Wink
(Sicer  o  mačkih  v kakšni drugi temi, pa ne toliko o  mačkih samih  kot o njihovih  "levih "lastnikih,  ki  niso niti toliko prisebni , da bi  jih  vsaj dali kastrirati ali sterilizirati- ne da  je potem cela vas  polna  potepuških  mačk)

Se pa strinjam s teboj  Bina.  Pobijanje ni način  in niti ni  zaželjeno od strani   lastnika(- vsaj nekaterih ne).
Je pa  treba  biti zelo dosleden,  ker  pes(  vsaj  zelo mlad pes) kaj  hitro  zamenja  mačka  ali  kuro  za  tisti plen katerega  pa  dejansko mora prinesti.  Čeprav  se z leti tudi  nauči  katera  žival je  za  aport  in katera  paše na  sosedovo dvorišče in se je ne dotika.  Je pa  potrebna    vaja  in praksa.  Včasih  se pa  kakšen  kiks  naredi  tudi  v  učenju. sram  na žalost.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #128 : petek, 09.12.2005 : 11:45:46 »

tale moj prejšnji post je   izpadel  močno čudno Tongue
Kar sem  hotela povedati je le  to,  da  vsak  lastnik  svojega psa  bi se moral  zavedati njegovega  neželjenega početja že v štartu  in  to  neželjeno  početje    tudi  odpraviti.  Dokler je pes  še  mlad in učljiv.
Na  vse   načine prej kot  z   elektroniko... (če pač ne gre  drugače  ...  pa  tudi  z    pripomočki).  Važno je le,  da  se  psa  spravi  pod  kontrolo.  Zaradi  psa  samega in  kasneje  tudi zaradi nas.

Dejstvo je  pa  , da je   prepozno  odpravljati napake  , ko  je pes  že starejši  in ima  vse svoje  muhe  že  dodobra  razvite in se je že  zverziral  v takem početju.  In  res  potem  zveni grozno,  da mora biti pes na povodcu....    ampak  si pa moramo priznati,  da smo sami krivi,  za to(  v veliki večini  primerov Undecided).
ok,  izjeme  so  starejši  psi  katere posvojimo...  samo  tak lastnik se mora pa tudi zavedat,  da  psa  z njegovimi  muhami  dobi že v kompletu...  in da  takega  psa pač  nikoli ne bomo  mogli  izoblikovati čisto tako kot bi nam pasalo.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #129 : petek, 09.12.2005 : 11:54:20 »

Nimam časa za citiranje, bo že vsak sam sebe noter našel. Jaz nič več ne razumem:
1 - Kako pes "ve", kdo je alfa, če uboga samo, ko je na dosegu?
2 - Kako si upa nekdo, ki priznava, da ni ravno strokovnjak za pasje vedenje, uporabiti elektronsko ovratnico (ja, kdaj pa jo boš, če ne poznaš pasjega vedenja v nulo?)?
3 - Na podlagi česa se zanašate na nasvete nekoga, ki ga imenujete strokovnjak, če niti imena te osebe ne veste, torej tudi ne veste, če je ta oseba sploh usposobljena za ravnanje s problematičnimi psi?
Men nič jasno...
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #130 : petek, 09.12.2005 : 13:04:35 »

Malo preveč  smo  posplošili zadevo Wink... se strinjam Grin  ( pa še določene  zadeve  smo si  razjasnjevale po  ZS-jih,  da nismo  čisto zasmetile  teme Cool.....)
Predvsem premalo poudarka  smo  namenili  mogoče   že na same  pasme  psov.  Od  tukaj  verjetno  tudi  izvira  marsikatera  problematičnost.

Eno  problematiko smo že  razšifrirale:    Osnovno učenje  -   pomanjkljivosti pri tem.

Glede  strokovnjakov za  problematične  pse  pa:  Verjetno si  vsak lastnik  sam  najde  najbolj primernega  strokovnjaka  za  svojo pasmo  in  probleme  povezane  zraven.
Vsak  posameznik/ lastnik  pa  verjetno že  pozna  svojega psa (-  vsaj jaz svoje  poznam)

"Moj "strokovnjak  je pa   na  seznamu  kinološke zveze-  pač  povezava z pasmo.
Verjetno pa drugim  tukaj ne bi  koristil Wink  zato  tudi ne omenjam imena , ker se mi zdi  brezpredmetno.

Vsesplošnega strokovnjaka  , ki bi pa v nulo poznal  vse  pasje  karakterje  ne samo  po  pasmah  ampak tudi  po posameznih  psih,  pa  jaz ne poznam ...  in tudi  dvomim , da obstaja Wink(  se mi zdi da  pri  psih  ni  ravno  en  problem po splošnem  profilu)
Zato   bomo verjetno še naprej  nasplošno  debatirali,  in vsak  svoja  mnenja pisali.  Sicer je pa  tako ali tako  le debata in nihče ne tala  platinastih  nasvetov za  nujo.  Kaj  koristnega  se pa vseeno najde  v kakšnem postu.
Splošen povzetek  te debate  je  pa   enoten.  Psa  spraviti  pod  kontrolo.(  le  pogledi na pripomočke za  dosežen cilj  so  različni-  oz  jih  skušamo  še malo  porazšifrirati)

p.s.
Toliko od mene Smiley...  ker se mi je  pač zazdelo , da je  nekaj letelo  na moje poste. Wink Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #131 : petek, 09.12.2005 : 18:48:22 »

Tudi jaz bi prav rada vedela, kdo je ta "strokovnjak", ki reklamira elektronsko ovratnico za  odpravljanje vseh mogočih težav pri napačno vzgojenih in premalo razgibanih psih.
To sploh ne leti na tebe, Damjati, tisti, ki je svetoval tebi je očitno vedel kaj dela.
Logiran
LuncaPunca
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 203


« Odgovor #132 : torek, 03.01.2006 : 16:41:57 »

In  res  potem  zveni grozno,  da mora biti pes na povodcu....   


Ja, tudi mi2 imava velike probleme z odpoklicem, ce ga ne delava 100% po solsko (se pravi on je na prostoru, grem stran in ga poklicem). Kadar greva v gozd, ga spustim, da se malo 'zaufa', samo problem je ker velikokrat ne pride takoj nazaj, ko ga poklicem. Je bolj zanimivo travico vohat, pa poslusat ne-vem-kaj.... Ko/ce pride k meni, kadar ga poklicem, sledi pohavala in nagrada. Samo kaj mi to pomaga, cepa je  'svoboda' veliko slajsa od priboljska Sad Pa se to sem opazila. Ce sem psu dovolj blizu (recimo 5 m) pa da mu recem 'sem' bo takoj prisel, ce pa mi ni na dosegu, se mu pa prav j**e ce skacem, ga prosim.... naceloma mi ne bi bil problem imeti psa non stop na povodcu, samo kako naj potem zlaufam greyhounda? Jaz nimam kondicije za tek na 10 km.. Ne vem no.. Dejansko sem zacela razmisljat o tejle el. ovratnici... kaj pa vem... Kaksne ideje?
Logiran
ceca
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #133 : sreda, 04.01.2006 : 20:43:30 »

Tudi meni se zdi dobra ideja z ovratnico, vendar bi to storila če ne bi bilo nobene druge možnosti več, ker se mi zdi da s tem ne naredimo psa pridnega{ubogljivega že}, vendar neprijaznega in napadljivega, z ovratnico pa pes prestaja tudi hude bolečine! Angry Undecided
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #134 : torek, 10.01.2006 : 20:25:25 »

.... naceloma mi ne bi bil problem imeti psa non stop na povodcu, samo kako naj potem zlaufam greyhounda? Jaz nimam kondicije za tek na 10 km.. Ne vem no.. Dejansko sem zacela razmisljat o tejle el. ovratnici... kaj pa vem... Kaksne ideje?
Jaz  morem Damča tako ali tako   najprej spraviti  na 50% njegove energije če hočem kakšen učinek od njega.
In ker  imam  sedaj še celo  dva  hiper-aktivca  niti pod razno  nimam energije da  bi jih  razlavfala peš.
Edina rešitev mi je bila , da sem si kupila  eno staro zmahano petko, katere ni škoda  za   poljske poti in morata tečti pred menoj( jaz se pa peljem Cool Cheesy)...  tako ali tako moram prehodit še 2 km v hrib , da pridemo do našega travnika Tongue.
Sedaj pozimi pa  ketne na avto ... jaz  10/ h  lezem,  ona dva  pa kot  trapasta   pred menoj  tečeta  v hrib.
z ovratnico pa pes prestaja tudi hude bolečine! Angry Undecided
Bolečino.  1x  za  sekundo....  potem pa  že ve  kaj je prav in kaj ne Wink
Saj ga ne  treseš non-stop Grin.
Glede tiste  bolečine  je pa moje mnenje tako; če   res ni druge  bolje  ena  bolečina  kot  tiste druge->  od  avtomobila, ko ga zbije  , ali  (  bog ne daj)  od  metka(  če sploh preživi)  ali  kar koli drugega, ki bi ga sigurno bolj bolelo kot  teletakt.
Sicer pa .... saj to ni  220W  štroma->  zadeva  deluje na baterije Wink
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines