mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:07:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Namenitev dela dohodnine
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Namenitev dela dohodnine  (Prebrano 29206 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ciganka
novinec
*
Sporočil: 8


« : torek, 20.03.2007 : 15:08:56 »

Pozdravljeni!
Zanima me, če ste seznanjeni oz. ste  preučili postopke oz. upravičenost, da pridete na seznam organizacij, ki bi jim lahko namenili do 0,5% dohodnine 2007? Gledala sem seznam, na njem so vse mogoče verske organizacije pa verjetno vsa gasilska društva v državi, pa en kup drugih....Pogrešam pa društva za zaščito živali, zavetišča, društva proti mučenju živali, ali pa vsaj Drnovškovo gibanje (če se malo pohecam). Mislim, da bi na ta način lahko prišli do sredstev za financiranje, vsaj jaz bi z veseljem odstopila svoj del dohodnine vam namesto državi. Pa naj prilepim še pojasnilo z DURS-ove strani:

X. Namenitev dela dohodnine


To je popolnoma nov instrument, po katerem bodo zavezanci namenjali del svoje dohodnine (do 0,5 odstotka) za financiranje splošno koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Za splošno koristne namene veljajo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, če so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti in če jim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona zaradi opravljanja te dejavnosti priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali da je dobrodelna.


Podrobnejše postopke za izvajanje tega člena in seznam upravičenih organizacij bo določila vlada.

Logiran
Dominika
midi
****
Sporočil: 393


« Odgovor #1 : torek, 20.03.2007 : 15:34:08 »

Nisem seznanjena, ideja pa je odlična!

A je na portalu kdo, ki obvlada te zadeve? Da kaj več pove oz.razjasni?

LP
Logiran
Toga
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 168


« Odgovor #2 : torek, 20.03.2007 : 20:56:42 »

Odlična ideja! Podpiram! Verjetno bi društvo lahko izpolnilo kriterije, ki so navedeni.

Lp Toga
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #3 : sreda, 21.03.2007 : 08:22:16 »

Vsako društvo takšo ali drugačno se lahko prijavi...o tem sem ravno zadnjič poslušala in se mi zdi super ideja!

LP, Maja
Logiran
Jolly1
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #4 : sreda, 21.03.2007 : 08:56:41 »

In kako potem zavezanec odvaja dohodnino? Preko plače ali letno pri oddaji dohodnine?
Logiran
ciganka
novinec
*
Sporočil: 8


« Odgovor #5 : sreda, 21.03.2007 : 11:22:06 »

Po mojem pri obračunu, kjer naj bi zavezanec tudi napisal, komu nameni 0,5% obračunane dohodnine. Gre za 142. člen ZDoh, ki se uporablja od 1.1.07, akontacije za doho 07 se tudi že odvajajo, tako da ni druge možnosti. S tem sporočilom sem hotela zgolj opozoriti na to možnost Smetko, Xeno in ostale vodje zavetišč in društev, če pač slučajno tega še ne bi vedeli. Je pa na seznamu par kinoloških društev, tako da bi se za pojasnila lahko obrnili tudi nanje. Trenutno nimam časa iskati seznama, je bil pa objavljen na spletnem Dnevniku. Drugače pa v zakonu piše, da vlada  določi podrobnejši način izvajanja prvega odstavka tega člena in objavlja seznam upravičencev do donacij po tem členu. Kolikor razumem "objavljanje seznama" je to proces in je potrebno pod določenimi pogoji priti na ta seznam. LP
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #6 : sreda, 21.03.2007 : 12:38:13 »

Uredba in seznam


lp ostrzka
Logiran
ciganka
novinec
*
Sporočil: 8


« Odgovor #7 : sreda, 21.03.2007 : 13:46:28 »

Ostržka, res hvala ti. Kolikor vidim je uredba šele v fazi predloga za obravnavo, dokončni seznam upravičencev za leto, za katero se odmerja doha pa bo določen do 31.7. torej je še čas (vsaj za prihodnje leto). Čeprav mi ni več jasno, zakaj je potem možno vpisati namero že v napovedi za odmero dohe za leto 2006, ki jo je potrebno DURS vrniti do konca aprila letos. Prve odločbe so šle lani ven že konec maja, začetek junija, letos bo verjetno prav tako, torej za dohodnino 2006 to ne more priti v poštev, zakaj je torej potreben ta vpis?! Najbrž bolj retorično vprašanje...
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #8 : sreda, 21.03.2007 : 14:18:20 »

Tudi meni ni jasno marsikaj, predvsem ne to, kako so nekatera društva že na seznamih (predvidevam da avtomatično), medtem ko druga "društva, ki delujejo v javnem interesu", kot je dzzz Lj. pa ne? Ujela sem informacijo, da bo sprememba upravičenca, ki mu namenjaš dohodnino možna tudi med letom, tako da predvidevam, da se bo odvajala mesečno? Ne vem pa kdaj naj bi stopila uredba v veljavo.
 
 Huh ostržka
Logiran
ciganka
novinec
*
Sporočil: 8


« Odgovor #9 : sreda, 21.03.2007 : 15:22:55 »

Glede tega seznama sem imela sama popolnoma enak pomislek. Skrajni rok za obravnavo uredbe na vladi je , tako piše, 28.6.2007. Očitno je obstoječi seznam neka zasnova, ki se bo lahko še dopolnila. Bom se pa še malo pozanimala, kako je s to spremembo izbire (npr. drugemu upravičencu) oz. s tem, kaj se zgodi, če v dohi za 06 ne izrečeš te zahteve, ker čakaš na dopolnjeni seznam. Ma s tole dohodnino je vsako leto tolko komplikacij, da se ne da več slediti......Mesečno se najbrž ne bo odvajala, ampak bo DURS odvajal donacije vsak mesec do 15. dneva toliko časa, dokler ne bodo vse odločbe postale dokončne (to se dogaja pretežno v poletnih mesecih), vsaj jaz si tako razlagam.
Ostržka, si ti Gorenjka, a ne? Jaz tudi. Ne vem, ali si ti ali Aussie enkrat vabila k sodelovanju na področju zaščite gorenjskih kožuharjev . Jaz sem pripravljena pomagat po svojih močeh, mogoče bi stopili v kontakt? Zdajle šibam domov, se tipkamo jutri. LP
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #10 : sreda, 21.03.2007 : 16:52:46 »

Jaz sem sicer zadnjič tole zadevo ujela v zadnjih trenutkih na radiu, kjer sem gospoda slišala razlagati, da se vbistvu morajo društva, ki so že tako registirana in imajo vse (pravne) zadeve urejene, torej vse papirje + da delujejo v javnem interesu (+neprofitna) še dodatno za to registrirati oz. prijaviti, da pridejo na ta seznam. In takrat je bilo rečeno, da imajo za to še en teden (ne me držat za besedo). Zavezanec se bo pa potem lahko sam odločal, kateremu društvu da tite procente oz. so govorili nekaj o tem, da jih bo lahko namenil več kot enemu društvu.

Lp, Maja
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #11 : četrtek, 22.03.2007 : 07:13:47 »

Vseeno upam, da ni prepozno za "vrinjanje" na seznam.  Huh Jaz namrec prvim na seznamu (mojim najljubšim verskim organizacijam  Angry) mojega dela dohodnine definitivno NE DAM!

ciganka, javi se mi na m.ostrzek@email.si , da ne smetiva po temi.

lp ostrzka
Logiran
steva cenejac
odvisnež
*****
Sporočil: 542


« Odgovor #12 : četrtek, 22.03.2007 : 09:17:17 »

Kakor sem jaz razumel, gre že za dohodnino za 2007, po današnji uredbi vlade pa bo znano, za katere organizacije/društva gre. Če boš sedaj nekaj označil, se lahko premisliš do konca leta. Za datum, do katerega se lahko izrečeš, pa velja konec leta.
Logiran
ciganka
novinec
*
Sporočil: 8


« Odgovor #13 : petek, 23.03.2007 : 08:32:02 »

No, je že mičkeno bolj jasno:

Proračunska sredstva neposredno v donacije
 
Vlada Republike Slovenije je na današnji seji na podlagi 142. člena Zakona o dohodnini sprejela Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije, katere sestavni del je tudi seznam upravičencev do donacij. Uredba bo torej dohodninskim zavezancev omogočala, da proračunska sredstva neposredno namenijo za delovanje organizacij, ki opravljajo dejavnosti, ki so v javnem interesu. Seznam upravičencev bo v prihodnjih dneh objavljen v Uradnem listu, takoj nato pa ga bo na svoji spletni strani objavila tudi davčna uprava.

Uredba predvideva, da bodo lahko dohodninski zavezanci iz dohodnine, ki jim bo obračunana na podlagi odločbe, del odmerjene dohodnine (do 0,5%) namesto v proračun,   neposredno preusmerili k upravičencem iz tega seznama. S tem bodo davkoplačevalci neposredno sodelovali pri razdelitvi sredstev proračuna za financiranje splošno-koristnih namenov, političnih strank in reprezentativnih sindikatov.

Namenitev dela dohodnine za donacije se bo prvič uporabila pri odmeri dohodnine za leto 2007, zavezanci za dohodnino pa bodo lahko svojo zahtevo za namenitev dohodnine določenim upravičencem navedli že v obrazcu napovedi za odmero dohodnine 2006. To zahtevo pa  lahko do konca leta spremenijo ali prekličejo.
Davčni organ bo pri odmerah dohodnine za posamezno leto upošteval veljavne zahteve na dan 31.12. leta, za katero se dohodnina odmerja.

Seznam vseh upravičencev se bo postopno dopolnjeval do 30.9.2007, ko bo kot dokončen  ponovno objavljen
 
LP
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #14 : sobota, 24.03.2007 : 19:01:16 »

Sem danes dobila napoved za dohodnino in se pri tem delu res lahko odločiš za 3 organizacije, katerim boš daroval skupno 0,5% (npr. lahko daš eni 0,3°%, drugi pa 0,2%, skratka skombiniraš, ali pa daš samo eni vseh 0,5%).

LP, Maja
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Namenitev dela dohodnine
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines