mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:50:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Očitno nisem za na ta svet / brezsrčnost okoli nas
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Očitno nisem za na ta svet / brezsrčnost okoli nas  (Prebrano 14283 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« : petek, 08.01.2010 : 17:59:16 »

Nabralo se mi je.... Če bo leto tako, kakor se je začelo... naj gre vse skupaj k vragu, ker to ni svet, vreden obstoja.
Začelo se je včeraj, pred eno izmed ljubljanskih vet. klinik. Uglednih. Pot mi je zaprlo dostavno vozilo. Ustavila sem da počakam naj opravi kar ima... In je... Prišel je namreč po trupla evtaniziranih živali. Del življenja, do tu vse ok. Ampak KAKO so to izvedli! Sredi ulice so nametali (dobesedno) zmrznjena trupla, niso bila v vrečah, trda in okorela so molila tačke od sebe... Potem so jih zmetali v tovornjak, kot bi nakladali drva. Jaz sem zapeljala kar nazaj za ovinek, ker tega nisem mogla gledati. Pa sem videla že marsikaj. In tudi če pustimo za trenutek spoštovanje do nekoč živega bitja, kaj če bi mimo prišel otrok? Nekdo ki je na tej kliniki pustil svojega ljubljenega psa, mačko? Sredi dneva, sredi ulice so samo opravljali svoje delo...
Znanka me vpraša, kaj naj naredi; sosedi so pred časom nabavili psa, za otroke, starša namreč sploh ne marata živali. Ampak je pa fino, da imajo otroci živo igračko, a ne? Mali revček je bil baje več na ulici, kot doma, opozorila niso zalegla potem pa... Se mu je iztekel čas. Povozil ga je avto, seveda vejo kdo, oče teh otrok je celo videl vse skupaj. In vrgel trupelce psička v smeti.. Mati pa je komentirala:Kaj pa sedaj, pa toliko hrane smo kupili? Imajo novega psa. Hodi po istih poteh kot njegov nesrečni predhodnik. A tokrat je znanka ukrepala s prijavo. Upam, da se bo kaj zganilo, preden bo v smeteh še eno truplo..
Na Bolhi se podarjajo za simbolično ceno šest tednov stari psički. En gre v nov dom. Na kmetijo, za čuvaja. Dajo ga v štalo, a ker se bojijo, da ga bodo krave pomendrale, ga položijo v prašičje korito. Revež celo noč tuli... Za zajtrk dobi mleko, tako fino mleko izpod krave. Cepljen bo spomladi... In ponosno dodajo, da so plačali 10 eur, ker lastnica mamice zbira za sterilizacijo. Živi v mini garsonjeri, ima 11 mladičkov, vedno jih oddaja pri tej starosti... A inšpektorji ne morejo kdaj preveriti teh oglasov? Tole leglo je zagotovo njeno ZADNJE leglo!
Nabralo se mi je... Od nekdaj gledam okoli sebe, živali so moji prijatelji. Ampak a se mi samo zdi, da se stanje slabša? Da je šlo včasih za nevednost, stvar vzgoje in splošnega prepričanja, danes pa gre večinoma za čisto zlobo in brezsrčnost?
Ta svet se mi gabi... Je čudovit, prelep in bogat.. bil nekoč. Dokler se ni okužil s smrtonosnim virusom - človekom.

 
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #1 : petek, 08.01.2010 : 18:48:03 »

takoda, takole se nam vsem nabere vsake toliko. Ne vem, kaj naj ti rečem... Morda to, da če se nam ne bi nabiralo in nabralo, bi bilo še slabše. Ja, saj vem, strašno slaba tolažba, a resnica je, da ravno zato, ker tako čutiš ti in še mnogi od nas, vseeno vsaj nekaterim uspemo spremeniti življenje na boljše.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #2 : petek, 08.01.2010 : 20:12:44 »

Takoda, meni bi se čist zmešalo, če bi videla tole, kar si ti opisala. Bi stopila iz avta in jim povedala svoje - najprej tem, ki "samo opravljajo svoje delo", potem pa še dotični "ugledni ljubljanski veterinarski kliniki".  Angry D Sicer ne vem, če bi s tem kaj dosegla, to je res. In sigurno bi prišlo za mano, pa bi se počutila prav tako nemočno kot ti. Kolikor se poznam, bi me te slike preganjale še zelo dolgo.

Če ti je kaj v mini tolažbo - veliko nas je takih, ki nas to prizadane. Mogoče pa s počasnimi koraki le kam pridemo...
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #3 : petek, 08.01.2010 : 20:21:14 »

Hvala.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #4 : petek, 08.01.2010 : 23:38:53 »

Takoda, tocno tako je to  butnglavc butnglavc jezen bruham, globoko te razumem, vsak dan me obletavajo tocno take in podobne misli, vsak dan si nickolikokrat recem, da je itak vse totalno brezupno in naj gre vse skupaj v *** in da v ta nori bedni svet nocem pahniti se svojih otrok. Trudim se narediti kar najvec tistega, kar vendarle lahko (in si vedno znova ocitam, da nisem naredila vec). In ker nas je kljub vsemu tudi kar nekaj podobno mislecih (le kaj bi brez tega foruma ... Roll Eyes), si mislim, da iz kapelj vendar nastane luza. Do morja je se svetlobna leta dalec, ampak ... in tako rinem dalje.
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #5 : sobota, 09.01.2010 : 12:02:49 »

Takoda, naj te vsaj malo tolaži misel, da nas je več... takih... "čudnih"!
Ki nekako - z občasnimi živčnimi zlomi - še vedno rinemo dalje. Z glavo skozi zid!
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #6 : nedelja, 10.01.2010 : 10:48:16 »

Edina rešitev je boj. Pa če zmagamo eno samo malo bitko, bo na koncu dobljena vojna.

Sama vem, da me edino izbojevana bitka, pa čeprav samo za to, da poberejo trupelce na cesti, malo potolaži.

Zato pozivam vse, da pričnete bojevati svoje male bitke. Za živali!
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #7 : nedelja, 10.01.2010 : 15:10:50 »

Tale tema pa lahko ostane za vse trenutke, ko se nam bo enostavno nabralo preveč. Včasih že samo to, da daš iz sebe, pomaga. Hvala ker me berete  Kiss
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #8 : nedelja, 10.01.2010 : 20:23:33 »

..tudi meni se je nabralo....
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #9 : nedelja, 10.01.2010 : 22:37:12 »

Ehm, meni se tako dogaja najmanj enkrat na teden ...

Ja, nic, treba se je se naprej truditi, da bo taksnih situacij cimmanj.
Logiran
Datelj
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #10 : ponedeljek, 11.01.2010 : 23:49:18 »

Hvalabogu, da se lahko tisti, ki mu je odvoz evtanaziranih živali služba, čustveno umakne od dogajanja. Ob takem delu pomoje hitro otopiš, ker drugače ne bi mogel funkcionirati. In mrtva žival je pač dejansko samo telo brez duše, njih to nič ne boli niti žali.

Otroci morajo včasih videti tudi grozote in kako pretresljivo reč, če jih preveč zaščitimo, je to zelo škodljivo. Sočutje se oblikuje tudi na podlagi takšnih izkušenj. Pravljice recimo vsebujejo zelo grozljive elemente (ljudožerstvo, pomor, odsekane ude, itd.) z zelo dobrim razlogom in najbolj neumno je, ko starši berejo otrokom prirejene pravljice, kjer ni nasilja. Ampak to je že off topic.

Te pa absolutno razumem, da te je to potrlo, saj tudi je žalostno. Za temi bitji je nekdo žaloval, nekatera od njih so trpela...življenje pač takšno je in včasih se nam vsem nabere žalost, ki jo moramo izrazit in predelat. In seveda se zgodi, da jezo usmerimo na nekoga drugega. Vendar ni nujno, da je človek, ki je nalagal trupla v avto, tudi nasploh brezčuten do živali ali ljudi....

Odnos ljudi do psov (in živali nasploh) pa je poglavje zase. Tukaj ne moreš kaj dosti, razen da si ljudem zgled in če imaš to priložnost, jim lahko pomagaš, da začnejo stvari gledati drugače. Mene je zadnjič povsem šokirala mama, ko je rekla, da zdaj vidi, kako ubog je bil naš prejšnji pes, ko je moral biti zunaj. Zdaj, ko vidi, koliko Unaiju pomeni, da je v naši družbi, razume odnos človek-pes povsem drugače.
Logiran
Leibniz
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #11 : petek, 05.02.2010 : 15:27:05 »

Detelj meni je pred kratkim umrl pes, ker je veterinar ugotovil, da je preveč bolan in mu lahko le še končamo agonijo. Pes je živel z nami več kot 11 let, bil je naš družinski član, z nami je gledal v tv ekratn, ležal je na koncu postelje pod nogami mojih staršev, bil je peti družinski član in nihče si ne želi, da bi truplo kakršnegakoli družinskega člana oskrunili ter z njim delali kot z navadno umazano krpo. Človeška bitja so trupla tistih, ki so nas zapustili pa smo jih imeli radi že od začetka človeštva, pokopavali z spoštovanjem, pa ne zato, ker bi v njih bila duša ali življenje, pač pa zato, ker je to del spoštovanja in slovesa, ki ga pokažemo umrlemu. Za spoštovanje gre in ne za kaj drugega. Če z trupelci naših živali niso sposobni vsaj lepo ravnati, potem naj se zaposlijo kje drugje. Če bi kaj takega počeli z ljudmi, bi se zgrozil ne glede na to ali je v njih življenje ali ne. Takodo je pač prizadelo (in mene tudi), ker ima živali zelo rada in vsaj tiste, ki živijo z ljudmi spoštuje kot bi tudi sami bili ljudje.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #12 : petek, 05.02.2010 : 16:49:13 »

Ravno zaradi takih stvari nisem pustila nobenega od mojih na kliniki..se mi zdi da si zaslužijo dostojen pokop, pa čeprav to pomeni igrati ilegalca po gmajni.

Si lahko predstavljam kako si pretresena Sad
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #13 : petek, 05.02.2010 : 17:58:56 »

Mah, saj raje ne pomislim, kako delajo s človeškimi trupli.
Še posebej me je prizadelo, ker je tudi moja bivša psička ostala na tej kliniki... Pokop doma? Takrat to ni bilo možno, razen če ti je šel vet na roko.
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #14 : petek, 05.02.2010 : 18:02:02 »

Ravno zaradi takih stvari nisem pustila nobenega od mojih na kliniki..se mi zdi da si zaslužijo dostojen pokop, pa čeprav to pomeni igrati ilegalca po gmajni.

So jih pustili odnesti? Meni so pred leti razložili, da je to protizakonito in mi psa/mačka ne smejo(nočejo/morejo) izročiti, da ga spodobno pokopljem Sad
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #15 : petek, 05.02.2010 : 18:06:05 »

Ja, tak naj bi bil neki glupi sanitarni predpis. Jaz sem še svoje paličnjake pokopala, pa naj se komu zdi še tako glupo. Kaj pa vsi psi, ki umrejo doma, tam ni nadzora kje so pokopani.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #16 : petek, 05.02.2010 : 18:20:15 »

Jaz sem ena od tistih, ki smo prepričani, da se življenje konča takrat, ko se pač konča in da je truplo samo skupek mišic, kosti in ostalih tkiv. Ne glede na to, ali gre za tujega ali mojega psa ali zame.
Res pa ne razumem tistih, ki ne razumejo, da nekateri tega ne jemljejo tako in da jim posmrtni ostanki (človeka ali psa) veliko pomenijo. Sploh pa ne razumem tistih, ki menijo, da so posmrtni ostanki človeka pomembni, hišnega ljubljenčka pa ne.

Po drugi (tretji, četrti?) strani razumem seveda tudi sanitarne predpise. Pokop nad podtalnico, recimo, je lahko zelo nevaren za mnogo ljudi (in živali).

Če bi ljudje imeli vsaj malo razumevanja do tega, kar razmišlja in čuti sočlovek, bi bilo vsem lažje živeti...

Lp, 5ra
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #17 : petek, 05.02.2010 : 19:55:16 »

Ja, Vixen, saj se kar strinjam s tabo, tudi meni samo telo ne pomeni človeka, živali... Ampak vseeno.. Ne vem no, ko tole vidiš, zaboli, res. Čeprav le kup kosti in mrtvega mesa, enkrat so to bila živa bitja, ki so nekomu nekaj pomenila.
Logiran
Bono in Vox
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #18 : petek, 05.02.2010 : 21:00:31 »

Verjamem, da je prizor izgledal strašljivo, vendar pa morate vedeti, da nekdo, ki opravlja tako delo ne more kazati čustev oz. se mora nekako distancirati od vsega tega... drugače se mu zmeša od hudega... Povem iz svojih izkušenj, kako grozno je bilo prvič na vajah iz sekcije... Imela sem nočne more, bila kar neprestano znervirana in podobno. Ko sem svojega psa peljala k veterinarju, da je dobil infuzijo sem skoraj padla v nezavest tako mi je psiha delala in enostavno se moraš prilagoditi, izklopiti... Absolutno se strinjam, da bi bilo mnogo bolje, da bi bila trupelca vsaj v vrečah, da mimoidoči tega ne bi mogli videti... Verjemite pa, da je tudi osebi, ki opravlja to delo težko in ji ni vseeno...

Še ena koristna informacija, kako se lahko poslovimo od svojih najboljših prijateljev:

*****
Logiran
Datelj
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 84


« Odgovor #19 : petek, 05.02.2010 : 22:12:23 »

Jaz sem dobila informacijo, da je pokop doma možen (ali je vsaj bil še nekaj let nazaj) v dogovoru z veterinarjem - vendar moraš podpisati, da boš žival zakopal vsaj 1 meter globoko in v jamo nasul apno itd.

Tale **** pa si tudi privošči  Shocked Shocked Shocked poglavje industrijska predelava... vse, da bi zaslužili, za kozlat... sama ideja kremiranja mi je všeč, sploh če lahko potem pepel raztreseš na kakšnem posebnem kraju in se na ta način posloviš od ljubljenčka.

Kaj se dogaja s človeškimi trupli, veze nimamo in boljše je tako. Trupel samih ne boli in dokler tega ne vidimo, tudi nas ne. Tisti, ki pa iz dneva v dan rokujejo s trupli ljudi ali živali, pa MORAJO razviti distanco. Sčasoma to njim postane res kup mesa in kosti. Jaz imam eno veliko spoštovanje do ljudi v takih poklicih. Tudi do mesarjev. Oni se cel dan ukvarjajo z živalskimi trupli, jih razsekavajo itd., zato da lahko mi lepo kupimo fertik zrezek in ne rabimo iti skozi to agonijo. Hvala bogu, če jim uspe se distancirat.

Življenje ni rožnato in v vato zavito. Narava sama ni nežna do smrti - truplo v naravi takoj postane plen raznoraznim mrhovinarjem, nato črvom itd. Tu ni nobenega dostojanstva.
Logiran
Leibniz
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #20 : sobota, 06.02.2010 : 10:41:14 »

Tudi jaz sem za krematorij in ne pokop, ker se mi zdi misel na črve bolj grozna kot misel na pepel. Ampak, ko je naša psička umrla je veterinar bojda (jaz se nisem pogovarjala z veterinarjem), izjavil da je po zakonu določeno, da gredo trupla v krematorij in trupla psa ne sme vračati družini. Sploh pa pokop zaradi letnega časa naj ne bi bil zmožen. Ampak tudi pepela iz krematorija nismo dobili, da bi ga lahko raztresli. Sicer pa je moj kuža najraje imel kavč, na katerem je ležala njegova najljubši družinski član. Si predstavljaš, da bi zaleča tam posuvati pasji pepel? Zunaj v naravi, pa bi verjetno bilo itak vseeno kje ga posuješ.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #21 : sobota, 06.02.2010 : 10:55:06 »

Jaz sem ena od tistih, ki smo prepričani, da se življenje konča takrat, ko se pač konča in da je truplo samo skupek mišic, kosti in ostalih tkiv. Ne glede na to, ali gre za tujega ali mojega psa ali zame.

Vixen hvala za ta post. Sem mislila to že nekajkrat napisati, pa sem si vedno premislila iz blesavih razlogov. Mojo prejšnjo psičko sem imela noro rada, vendar nisem nikoli občutila niti kančka slabe vesti, da sem jo pustila na kliniki, niti za trenutek. Sva pač bili povezani na tako močan način, da je v vsakem primeru vedno in v vsakem trenutku z menoj, tudi po več kot štirih letih.
Se pa strinjam, da je potrebno spoštovati tudi druga mišljenja in želje in temu primerno ravnati.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #22 : ponedeljek, 08.02.2010 : 15:23:43 »

Citat
Življenje ni rožnato in v vato zavito

Tega se zavedam, mi je že dostikrat pokazalo svojo temno plat.
Tudi na parih obdukcijah sem bila, tokom študija, pa verjemite, da nam niso šparali ˝najlepših˝ trupel. Nisem mevža. Vendar vem, da se da delati tako, ali drugače. Lahko si brezsrčen in vulgaren, lahko pa se od dogajanja samo ogradiš in si profesionalen.
Logiran
Pola
rad pišem
****
Sporočil: 460


« Odgovor #23 : ponedeljek, 08.02.2010 : 15:40:52 »

Midva sva Tima vzela in ga pokopala. To je zadnja stvar, ki sva jo lahko zanj storila, če ne bi, bi mi bilo žal.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #24 : ponedeljek, 08.02.2010 : 15:49:51 »

Kaja je zaspala doma, tako sem zelela in to je vet uposteval. Ce bi zelela bi jo lahko tudi pokopala, ampak enostavno nisem mogla. Sama sem jo potem odpeljala k vetu in jo pustila tam.  Cry
Logiran

Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Očitno nisem za na ta svet / brezsrčnost okoli nas
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines