mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 20:16:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Kašelj
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kašelj  (Prebrano 20117 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Biby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 206


« : torek, 10.05.2005 : 20:57:59 »

Lepo pozdravljeni

Imam velik problemček...
Moja psička pasme Whippet stara 4 leta in 4 mesece kašlja odkar se je začela zima. Prvič je pričela ko je zapadel sneg. Mislili smo da kašlja zaradi tega ker je jedla sneg, zato smo je imeli preventivno skoz na vrvici in ni smela nič jesti snega vendar kašelj ni ponehal. Nato smo odšli k veterinarju kjer jo je temeljito pogledal in rekel, da ne vidi nič presenetljivega in da ima ustno votlino lepo in da ni videti ničesar kar bi kazalo na prehlad. Imela je tudi normalno temperaturo, aktivna je bila tako kot prej, jedla in pila pa je tudi tako kot ponavadi. Priporočili so nama samo Panatus tablete proti kašlju, ki pa so pomagale. Ta čas ko je jemala Panatus je tudi sneg pošel zato smo z Panatusom zaključile in sem pač mislila, da smo se kašlja s tem tudi rešili. Vendar je že spet začela kašljati. Ponovno smo jo peljali k veterinarju ker so jo že spet temeljito pregledali, slikali pljuča in srce in je vse O.K.!! Vendar kašelj je še vedno tukaj. Veterinar je priporočil da naredimo še preizkave grla. Vendar ker je bil že lepo vreme in je Tilly nehala kašljati sem se odločila da je pač ne peljem na preizkave. Sedaj ko je pa že spet to grdo mrzlo vreme je že spet pričela kašljati sram sram sram
Jutri jo peljem k veterinarju na preizkave grla.
Samo jaz mislim, da njo daje suhi zrak v stanovanju. Kaj vi mislite???
Ker ko je bil lep vreme in rediatorji niso bili vklopljeni ni pokašljala niti enkrat. Sedaj ko so pa rediatorji že spet vklopljeni pa že spet pokašljuje. Moram še povedati, da ko pride ven nič več ne kašlja in je aktivna tako kot vedno!!!

Se mogoče komu sanja kaj bi lahko bilo in če je moje razmišljanje v zvezi s suhim zrakov v stanovanju lahko resnično???
Hvala

LP
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #1 : sreda, 11.05.2005 : 08:23:24 »

Lahko je res kriv suh zrak v stanovanju. Na vse radiatorje dajte posodice z vodo, pa boste videli!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : sreda, 11.05.2005 : 12:07:23 »

Pri Beli je bilo podobno, občasno je takole pokašljevala več let in ker smo izključili srce in pljučne bolezni, psici pa sicer ni bilo nič in se ni slabšalo, smo zadevo pustili pri miru. Nazadnje se je pri preizkavah za čisto druge zadeve izkazalo, da je imela rahlo zožen sapnik.
Logiran
Biby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 206


« Odgovor #3 : sreda, 11.05.2005 : 13:10:59 »

Pri Tilly očitno kaže resnično to kar sem domnevala.
In sicer po pogovoru z veterinarjem smo se nekako odločili, da še malo počakamo predno naredimo preizkavo grla in sapnika.
Kajti slike ki smo jih opravili so dobre Tilly pa tudi ne kaže znakov prehlada. Počutje je super, hrana in voda tekne igra pa še bolj.
Bomo videli kaj bo sedaj ko bo že spet lepo sončno vreme.
Uglavnem ko pride iz mrzlega zraka na topel suh zrak jo začne to motiti in pokašljuje. Danes ko je malo lepši dan in ko radiatorji že spet niso tako vroči kot ponavadi nič ne kašlja.
Bomo pa mogli v prihodnje malo več pozornosti posvečati samim radiatojem (dati molkre krpe gor in pa vodo) da nebodo tako vroči in da ne bomo imeli tako suheha zraka v stanovanju.
Hvala bogu ni nič hujšega, sem se pa bala kužnega kašlja

LP
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #4 : petek, 01.07.2005 : 08:04:41 »

Pri nas smo od nekod (bojda po pripovedovanju kolegov, ki se tudi ta čas s tem ukvarjajo v svojih psarnah, kar iz Atiboxa v zagrebu) prinesli pasji kašelj. Ok, rešujemo zadevo. Ni problema. Sedaj že smrkajo in iz nosa jim teče, hehe

Ampak zanimivo....najmanj je udarilo tiste, ki niso bili cepljeni in Barka, ki je bil nazadnje cepljen pred tremi leti.  hanna je recimo imuna- vsaj tako kaže, ker nje edine sploh ni "zadela" ta nadloga.

so pa prov hecni: sredi poletja smrkajo.
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #5 : petek, 01.07.2005 : 08:22:59 »

Mi imamo tudi večne probleme s kašljem (tistemu jaz rečem že "davljenje") in to oba, 8-letna amma in 2-letni sin. A smo se tudi mi pomirili, ker je vse BP in s Panatusom, pri tamalemu (ki vse je in pije) v kombinaciji z medom in žajbljevim čajem, rešimo.
Nam je veterianar povedal, da je to pogost pojav pri majhnih pasmah, ki so nekoliko bolj emocionalne... in da imajo verjetno nekoliko zožan (meni se zdi da je rekel) sapnik.
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #6 : torek, 05.07.2005 : 09:52:02 »

Vem da kar bom povedala nima dejanske veze z BIby-jinim vprasanjem,pa vendar...bodite pazljivi na kuzkov kaselj.Moj pes je zacel pozimi en cetrtek pokasljevat,pa smo vsi mislili "ah,nekaj je pojedel ali pac suh zrak v stanovanju".Tako smo v nedeljo vseeno sli na daljsi izlet,kar je psa malo zmatralo.V ponedeljek je bil cisto fuc,kasljal...z dnevi je postal se apaticen.Ker kaselj do cetrtka ni ponehal(kljub pocitku,cajem...) smo sli k veterinarju in ugotovili PLJUCNICO!
Vse se je zgodilo tako hitro in zgleda da je izlet bil se pomoc bakterijam in so se veselo naselile v pljuca,zaradi ze tako znizane imunske sposobnosti psa + utrujenost.
Nauk:Ce kuza kaslja je nekaj narobe in sledi takoj pocitek!Ce po stirih dneh kaselj ne preneha takoj k veterinarju!
LP
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #7 : torek, 05.07.2005 : 10:03:12 »

Balu, pa je tvij kuža kašljal, pokašljaval ali se prav "davil"
Naši imajo take napade suhega kašlja, da včasih prav izpljunejo slino, ampak temperature nimajo (pri pljučnici pa verjetno je, a Undecided)
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #8 : torek, 05.07.2005 : 12:03:07 »

Mah kasljal je lih tako kot da bi hotel nekaj spravit ven...ne vem, jaz sem vedno mislila da je prvi znak za mozen nastanek pljucnice katar,pa so mi razlozili da ni tako.Je pa imel temperaturo(izmerjena komaj pri vetu-doma nimamo termometra) in se bolj miren je bil,jedel je pa vseeno.
Sej nocem nobene panike zganjat in je sto razlicnih vzrokov zakaj pes kaslja,sem samo hotela povedat da to ni zanemarljiv znak...upam da nisem koga prestrasla brezveze Wink
Lp
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #9 : torek, 12.07.2005 : 23:25:28 »


Vsekakor ti priporočam ultrazvok srca. Zgodbe o infekcijah dihal in pljučnici so se že velikokrat izkazale za iz trte zvite. Opisani simptomi , ki jih navajaš (še zlasti suh kašelj in poskus da nekaj izkašlja in apatičnost) , namreč kažejo na srčno popuščanje.
Logiran
Franka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 187


« Odgovor #10 : nedelja, 24.07.2005 : 08:36:13 »

Kako pa opravijo UZ srca? Daju psu narkozo ali samo pomirjevalo? Kakšna je cena? Kje opravljajo UZ?
Logiran
didi
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #11 : ponedeljek, 12.09.2005 : 00:39:16 »

Mene pa zanima, če veste kaj bi lahko bilo moji psički. Ona skozi dan ne kašlja. Kašljati začne zvečer.Ali pa ko pridem domov in je vsa vesela in začne skakat po meni.No takrat pa se začne obupni kašelj. Na koncu kašlja pa še nekak čudno naredi, koda bi hotla nekaj ven pljunit in se davit zraven. Ful čudno. Pa sva bli pri veterinarju in je antibiotike že četrti dan pa se mi zdi da noče nehat. Kaj še lahko narediva? No še to ko je veterinar poslušal srce je rekel da je z njim vse v redu, razen ko diha se sliši majhen šum. Kaj bi lahko bilo moji psički?
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #12 : ponedeljek, 12.09.2005 : 09:25:51 »

kašelj nekajkrat na dan, še sploh pa, če kašlja tako, da bi hotel pes nekaj izpljunit, nedvomno kaže na popuščanje srca in to, da ti veterinar samo posluša srce nikakor ni dovolj. Tudi filanje z antibiotiki je popolnoma odveč, ker ima to z dihali le tako zvezo, da se psu v pljučih nabira tekočina, ki psa duši. Večkrat se pojavijo tudi otekanja nog, ali pa kar celega trupa, ni pa pogoj-moja pokojna psica ni bila na pogled nič v edemu (nič otečena), le kašljati je začela vedno pogosteje. Psu je treba obvezno pomagati in mu dati diuretik, da vsaj diha lahko. Nadaljno terapijo pa ti predpiše lahko le kardiolog. Obvezno pokliči dr. Domanjkovo na kliniko v Mestnem logu 55 (veterinarska fakulteta-Klinika za kirurgijo in male živali).
Ne odlašaj, saj pes trpi ker ne more dihat. Tipični so tudi kratki vdihi in veliko drčnih utripov v eni minuti.
Mogoče je še pravi čas, da se predpiše terapija. Narediti je potrebno ultrazvok srca in EKG.
Logiran
didi
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #13 : ponedeljek, 12.09.2005 : 10:05:19 »

Saj ona je čisto v redu, ker ne kašlja skozi dan, ampak začne kašljati zvečer in skoz noč. Veterinar je rekel da jo lahko slikamo,samo mi on zagotavlja da je s srčkom in pljučami vse v redu. V bistvu mislimo da gre za virozni kašelj. Danes je dobila inekcijo temu kašlju. Danes ponoči naj ne bi smela kašljati in če ne bo smo skoraj prepričani da je to virozni kašelj. Pojutrišnjem pa boma še verjetno dali kri, da izločimo če bi kaj bilo. Slikali jo bomo tudi če bo potreba. Kaj praviš na kužni kašelj?
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #14 : ponedeljek, 12.09.2005 : 11:43:22 »

Pri kužnem kašlju pes kašla tudi čez dan.
Če pa gre za težave s srcem, pa še zlasti tkrat, ko leži, ko vstane ali je malo razburjen (praviš, da ko te pozdravi, ko prideš domov)kako ti lahko veterinar zagotavlja, da je s srcem in pljuči vse v redu, če je srce samo poslušal, pljuč pa ni niti slikal???!!!! Sklepam, da si iz Štajerskega konca in ne vem, ali imate pri vas veterinarja, ki je kardiolog, le diagnozi takšnega gre namreč verjet, ko ti zagotovi, da je s srcem vse v redu (ali pa ni) Če boste slikali, lahko rentgen pokaže povečano srce, drugega nič. Ne spomnim se, da bi napaisala , koliko je psica stara, ali sem pa spregledala.
Naredi, kakor hočeš, na neke polovične rešitve se jaz nebi zanašala.Moraš pa vedeti, da je psici skrajno neprijetno, ko se davi s kašljem.
Maja smo imeli ravno takšen problem z nekim zdaj očitno že bivšim forumašem, njegov pes je imel enake simptome, kot jih opisuješ, lokalni vet mu je tumbal o kužnem kašlju in nekih vnetjih, filali so ga z antibiotiki, ni hotel poslušati nasveta in peljat psa na kardiološki pregled in tako je čez kak teden našel psa mrtvega v sobi. Ker mu je odpovedalo srce in mu je voda zalila pljuča.....
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Kašelj
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines