mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 02:31:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: PES RENČI
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: PES RENČI  (Prebrano 20878 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« : ponedeljek, 01.03.2010 : 14:08:25 »

Imam psa mešančka iz zavetišča (verjetno med labradorcem in ovčarjem), starega 6 mesecev. V stanovanju živim z dvema bratoma in kar naenkrat je začel renčati na mene, ko ga  hočem pobožati na njegovem mestu kjer spi, ali če se mu malo bolj približam (v smislu, da ga objamem) - kjerkoli, tudi zunaj. Strpen je samo do mojih dveh bratov,  s katerima živim. Prav tako je agresiven na moje starše in to že, ko stopijo v stanovanje, še posebi, če je zraven nekdo od bratov, na katera ne renči. Kaj mi svetujete?
Sam sem se lotil problema, da ga udarim po smrčku vedno ko zaranči ter vztrajam toliko časa z udarci, da neha. Je veliko bolje, vendar se me je pa začel malo bati. Ali ravnam pravilno ter kako to agresijo ustaviti (do mene in do drugih)?
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #1 : ponedeljek, 01.03.2010 : 14:51:25 »

Nehaj ga tepsti po smrčku!

Pri 6 mesečnem psu ne moremo govoriti o agresiji, prej o trmi (seveda pa se to lahko stopnjuje do te mere, da bo postal agresiven oz. dominanten, in sicer toliko kot mu boš ti dopustil).

Mislim, da se moraš čimprej podučiti o vzgoji in to hitro, da boš potem učil psa.

Moj nasvet: psa uči preko igre in ko uspešno opravi nalogo, trikce,...ga pohvali. Če renči rečeš: ne, fuj (odločno, samo ne se dret). Ko pridejo obiski, naj bo pes z vami, da se bo naučil, da nima kaj braniti, renčati, lajati. Veliko ga zaposli, se igraj z njim. Vsekakor pojdi v kvalitetno šolo. Pes se mora socializirati z ljudmi in drugimi psi, mačkami,...

Bodi pozoren tudi na to, da ne bo renčal ko ga hraniš.

Seveda bo vse skupaj trajalo kar nekaj časa. Ti si tisti, ki postavljaš meje, vedno, povsod.

Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #2 : ponedeljek, 01.03.2010 : 14:56:53 »

V temi vzgoja imaš kar nekaj nasvetov. Malo si preberi.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #3 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:01:37 »

Ne, ne ravnaš pravilno.
Pes mora najprej pridobiti tvoje zaupanje, čene bo učinek ravno nasproten. In pes je več kot očitno ali nezaupljiv, ali pa ste ga preveč po rokah nosili in vas ne priznava kot vodjo. Objemanje je dokaj dominantna gesta, vendar takole po internetu resnično ni možno vedeti če se ti pač ne pusti ali je iz strahu.

Lahko ti dam en primer, v varstvu imam odraslo samico, ki je pri prejšnjih lastnikih živela izolirana. Ko smo jo odpeljali je šla sama v boks v avto, ko smo prispeli domov ni hotela iz avta. V tisti dolgo vožnji domov je pozabila da smo se spoznali, poleg tega je bila resnično plašna, ne pa agresivna. Torej je v obrambi, da se je slučajno nebi približala renčala ali kar direktno štartala name. Vsak po njenem mnenju nepravilen gib jo je spravil globje v boks. Iz avta smo jo spravili z našim samcem, ker ji je bil interesanten.

Na dvorišču je držala distanco, mene je sprejela z rezervo, mojega partnerja pa nikakor ne. Ko sem jo peljala na sprehod se je sprostila in veselo šibala poleg mene, poleg njega je hodila cela sklonjena in zaostajala. Vsako forsiranje naj pohiti bi jo ustavilo in nebi hotela več naprej, sploh ne če bi bil tam on. Mene je pozneje popoldne popolnoma sprejela (usedla sem se na tla in pustila da se je sama približala, nisem je gledala, potem sva se pa po žensko pogovorili, na koncu pa že mazili in stiskali), samo forsirala je nisem. Naslednji dan sva bili že najboljši prijateljici in tako je tudi sedaj ko je psica še vedno tukaj, ko me vidi se ji utrga od veselja. Dopušča tudi verbalno kreganje, ker laja precej in za prazen nič. Njen globji problem so očitno moški, kar tudi nasploh opažam psi presranih psih..ženske nekako sprejmejo, moški so pa strah in groza. Še po dveh dneh po prihodu se moj partner ni smel približat boksu, ker je renčajoč grozila in se če je pristopil zagnala v ograjo. V bistvu se je umaknila in renčala že, ko se samo stopil na dvorišče. Zdaj pa sta tudi onadva prijatelja, samo je opaziti da meni bolj zaupa kod njemu.

Potem je tu psica iste pasme s podobno ali slabšo preteklostjo, rešena ketnarka, ki je ob prvem kontaktu kazala zobe že na daleč. Samo potem ti je hitro postalo jasno da ti ne grozi, pač pa se na nek način dobrika da ji nebi česa naredil. Renčala je ves čas, v bistvu te je tolerirala par metrov stran če se nisi premikal. Tudi tukajne moreš nastopiti v stilu "koji ti je k*rac, kdo ti pa kaj hoče, ne drzni si renčat name" ker ponovno ne gre za agresivnega psa, pač pa za psa ki je izredno nezaupljiv, ker pač ni imel nikoli dosti kontakta z ljudmi, razen ko so ji metali pomije in jo filali z nekakšno kontracepcijo, po tem ko je stalno kotila mešance. Po 5 minutah sva sedeli na tleh in se pogovarjali. Psica se je izkazala za super sladko,  sploh se ni nehala metat na tla in vihat žnable, da bi se mi prikupila. Ko je lastnica stopila iz hiše ni mogla verjet, je pa res da svoje psice ni poznala niti malo. To so ena taka tipična obnašanja, ko veš dapes v bistvu ni nevaren, dokler te ne smatra za nevarnost.

Psica ima zdaj nov,super dom, po dolgem času sem jo videla prejšni teden, spet, moške težko sprejme, ženske grejo skozi vendar sprva ne pusti poseganja v zasebnost, če se lepo zmeniš z njo ji pa lahko celo zobe pogledaš. Pri tem poskusu je parkrat zarenčala vendar ne da bi mi povedala da jih bom fasala, pač pa daraje vidi da ne. Pa sem ji povedala da se grdo obnaša  in da mi to ni všeč in potem se je dalo dvignit žnablje za par sekund. Več ne, ker se je že metala na tla in delala smotano. Kar pa je pri njej najbolj moteče je neprestano lajanje, psica nabija v prazno kostoji poleg tebe tako, da se še pogovarjati ne moreš normalno. Tu upam trdit da se je psici precej poslabšal sluh, ker je imela ob mojem prvem srečanju z njo skoraj eno leto nazaj grozno vneta ušesa, staro infekcijo in ušesni kanal kak centimeter zadebeljen, popolnoma trda ušesa. Delno je pa razlog njena presranost.

Tretja, spet psica in iste pasme, vse obobje najpomembnejše za socializacijo preživela pri vzreditelju z minimalnim kontaktom z ljudmi, šibkega, po drugi strani pa trmastega karakterja, bala se je vsega kar je novo, drugačno in predvsem kar je moški. V mimoidoče se je zaganjala, če je bilo treba it mimo avta z odprtimi vrati je naredila velik ovinek..SPET - ne smeš forsirat, moraš pa soočat. Jo postavljat v situacije, ki naj bi jih čisto normalno sprejemala z. ignorirala, ne pa bežat od njih, ker se sicer grdo obnaša. Pozitivno obnašanje nagradit oz. odvisno do situacije in okolja, v nekaterih situacijah ki jih pes pozitivno sprejme je temu bolje ne posvečati pretirane pozornosti, torej ne iz tega delat big deal. Da se je nekaj zgodilo kot se je je čisto samoumevno, idemo dalje. To npr. pri pokih petard. ipd. Obvezno pa grajati negativno obnašanje in reakcije, da pes ve da to ni zaželjeno, da je pravzaprav zelo bed. Vendar so tudi tu pristopi odvisni od psa do psa, pri nekaterih je ko ga res poserjejo potrebno nekaj grobosti, pri nekaterh je pa to zelo kontra učinek. Torej moraš za to imeti določeno znanje in izkušnje. Naj povem da je ta psica precej, res precej napredovala in normalno funkcionira v urbanem okolju.

Je pa za take stvari treba imet filing in znat doživet takšne pse, mislim da ti tega nimaš in ti zato svetujem strokovno pomoč (na forumu je uporabnica Xena ki se ukvarja z bivšimi azilaši in tudi njihovimi lastniki). V bistvu nevem zakaj se odločate za azilaše, če kasneje ne veste kako postopat z njimi. Ampak ok, želim ti vso srečo, mislim da ni nič takega kar se nebi dalo naredit ali pa vsaj omejit. Torej obvezno pomoč strokovnjaka, preden bojo šle stvari tako daleč da bojo težko popravljive. Pes je star komaj 6 mesecev, dojenček praktično.
Logiran
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:04:06 »

Hvala ren. V pasji šoli so mi rekli, da je rečanje absolutno nesprejemljivo (kar je razumljivo) in da ko renči, naj ga udarim - pravzaprav vse zgoraj napisano je po nasvetu kinološke inštruktorice. Jst bi reku, da je to že neke vrste agresija, ker kar lepo pokaže zobe, na fuj in ne pa ne reagira kaj dosti Sad Je namreč zelo trmast.
Ko kdo pride v stanovanje, je vedno z nami in ko sta brata zraven, je še toliko bolj "pogumen". Smiley
Se mu pa veliko posvečamo, igramo ter za svojo starost že kar nekaj zna Smiley

Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #5 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:07:48 »

Koliko časa pa je pes že pri vas in kako ste funkcionirali dokler se ni pojavil problem? Malo opiši kako poteka hranjenje, kaj se od psa pričakuje in na kakšen način..
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #6 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:11:28 »

V pasji šoli so mi rekli, da je rečanje absolutno nesprejemljivo (kar je razumljivo) in da ko renči, naj ga udarim - pravzaprav vse zgoraj napisano je po nasvetu kinološke inštruktorice.

Me zanima, kaj bo rekla Xena, ko bo tole prebrala. Huh
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #7 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:14:04 »

nekdo_lj, toplo ti priporočam, da čim prej zamenjaš pasjo šolo. Tam, kjer si zdaj očitno ne boš dobil pravega nasveta, temveč se bo situacija samo še slabšala. Če si iz Ljubljane ali okolice, ne bo problem zamenjat šole. Vsekakor se psa takšnega vedenja ne odvaja z udarci po gobcu.
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #8 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:35:35 »

Nadaljuj z udrihajem po gobcu takega mladega psa in kmalu ko bo dovolj močan se pripravi, da bo on pokazal tebi kako udari on. Lips Sealed Tongue Lips Sealed

Mislim.... Angry
Logiran
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:36:53 »

Koliko časa pa je pes že pri vas in kako ste funkcionirali dokler se ni pojavil problem? Malo opiši kako poteka hranjenje, kaj se od psa pričakuje in na kakšen način..
[/quote
Me zanima, kaj bo rekla Xena, ko bo tole prebrala. Huh
Koliko časa pa je pes že pri vas in kako ste funkcionirali dokler se ni pojavil problem? Malo opiši kako poteka hranjenje, kaj se od psa pričakuje in na kakšen način..
Pes je pri nas približno 3 mesece in to renčanje se je pojavilo praktično čez noč. Pri hranjeju je zelo priden, saj ko mu damo posodo z briketi na ukaz "počaki" čaka toliko časa, dokler mu ne dovoliš jesti. Ko je, ne renči in grem lahko z roko v posodo brez problema, prav tako mu grem lahko z roko v gobec kadarkoli. Problem je le pri božanju na njegovom mestu in objemanje ter renčanje na ljudi, ki so že malo bolj udomačeni (naši starši), na tujce pa sploh ne. Smiley
Zelo zanimivo obnašanje.
Od njega pričakujemo poslušnost in se temu primerno vsi trije kar precej ukvarjamo.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #10 : ponedeljek, 01.03.2010 : 15:38:37 »

Torej ste ga dobili pri 3-eh mesecih? Jaz vam resno svetujem takojšnjo zamenjavo šole in inštruktorja. Da ste do 6-ega meseca psa takole uničil, žal ne pomeni nič dobrega...
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #11 : ponedeljek, 01.03.2010 : 17:21:32 »

Kje pa pes spi? Ima svoje ležišče ali ima ležišče na kavču/postelji?
Nikjer ne najdem tistega posta, kako ravnati, ko posvojiš psa, mislim, da ga je ravno Xena napisala par let nazaj. Mi kdo pomaga, ker mislim, da bi mu prav prišel.
Notri piše kako ravnati-pes gre na kavč/posteljo samo, ko mu ti dovoliš, do posode s hrano samo, ko ti dovoliš, čez vrata na sprehod greš prvi, pes gre za tabo, če pes leži na mestu, da te moti, se ti mora umaknit on in ne ti njemu,...pa še veliko drugih priročnih primerov je napisanih tam Wink
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #12 : ponedeljek, 01.03.2010 : 18:38:35 »

http://www.k9deb.com/NILIF.html
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #13 : ponedeljek, 01.03.2010 : 18:53:35 »

Zoia hvala! Sicer jaz sem mislila tistega, ki je v slovenščini, a upam, da nekdo_lj zna angleško Smiley
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #14 : ponedeljek, 01.03.2010 : 18:54:06 »

Pes gre na kavč samo ko mu ti dovoliš, pa še to šele ko je že jasno kdo je kdo pri hiši. Naprej je pa seveda odvisno od lastnika, samo psu ne bo nič če ga bo lastnik sem pa tja malo zajebaval in iz čistega miru nateral dol ko se mu bo zazdelo..in bo pes jasno gor samo ko lastniku paše.

Jaz imam čedalje večjo alergijo na razne pasje inštruktorje, ker opažam da je odvisno od pasje šole do šole, v kakšne ekstreme grejo..a lahko spet en primer?
Odrasel samec neke pasme je ugriznil dva dobra družinska prijatelja, s katerima je rastel. Nasploh  je prerasel sam sebe in se imel za oh in sploh in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo obrnil tudi proti lastnici. Ko so prišli obiski (eden teh obiskov sem enkrat bila jaz), je moral biti pes privezan z nami v dnevni sobi, z nagobčnikom. Pes je seveda ves ta čas, tudi ko se je začel obračat proti ljudem imel prost vstop na kavč. Ko smo se obiski hoteli  posesti na kavč, ga je morala lastnica prosit naj gre dol. Pa ni šel sam, morala ga je zvleči dol, ker se je delal flegmo in težkega, češ pusti me, ker mi je tko fajn gor, pa tok sem zaspan=v prevodu ko te jebe. Ko smo se vsi posedli na kavč, je pes dobil povabilo naj gre nazaj gor. Zdaj pa naj nekdo meni pove, po kakšni logiki ima nevaren pes ki se je začel obračati proti ljudem še vedno vstop na kavč? Pa četudi tisti trenutek nam ni nič hotel, niti lastnici. V kakšni šoli učijo take stvari? Ko se pes enkrat začne smatrati za boga, so ljudje zanj daaaaleč nekje zgoraj, on je pa najnižji drekec na svetu po položaju. Kako si lahko torej deli mesto na kavču in torej tudi pozicijo z ljudmi, če pa je veliko manj vreden od nas? Sem lastnici rekla naj ga zabripe dol in mu prepove kavč, pa me ni upoštevala. Povedala sem ji tudi da je ob takšnem tretiranju samo vprašanje časa, kdaj se bo obrnil tudi proti njej. In se je, pes jo je napadel in bil uspavan.
Ampak potem pa ljudje iščejo razloge in razlage vse povsod drugje, samo pri sebi ne. Od čudnih genov, do nevem česa še. Ampak DEJSTVO je, da genetika ni 100%. In da se bo pes z geni sladkimi ko rožice kar se tiče karakterja v nekem trenutku tudi začel repenčiti, če mu kaj ne bo prav potem ko mu bo celo življenje dovoljeno marsikaj in bo malodane bog v hiši. Zato jaz pravim da s kavčem ni nič narobe, ampak SAMO če je lastnik poštiman in pes tudi. Kar po defaultu vsakemu dovolit ta privilegij..pač odvisno od karakterja psa.

Potem je pa še en primer s pasjimi pošali..mi lahko poveste kdo "učencu" svetuje, naj ko 6 mesečni pes začne renčat nanj naredi naslednje: Obrne ga na hrbet in sedi na njem toliko časa, dokler pes ne neha renčati. Pa to ne pomeni da se pes po 3 minutah podredi-pes je bil v stanju renčati 20 minut na lastnico, pa to pomeni grozeče renčanje. 20 minut je sedela na njem, ko se je gospod odločil nehat renčat se je lahko dvignil in delal nekaj pač. Pes je s takimi forami začel pri 6 mesecih in bil kasneje nevaren okolju, vendar je tu spet dejstvo da četudi tak pes je malo premaknjen v glavi, s pravim zatiranjem slabih lastnosti marsikaj NE pride ven. In tole z obračanjem na hrbet dokler ne neha renčat, pa naj traja kolikor hoče je zame navaden bullshit. Ne pri temu psu in ne pri tem obnašanju..tale pes je že rabil trše prijeme in jaz sem skoraj prepričana, da bi s temi prijemi enkrat že pač priletel na realna tla..dokler ni bilo prepozno in je pes začel napadati nasploh, tudi lastnico. Aja, na poligonu je pa delal ko urca. Izven poligona je bil okolici nevaren. Zdej mi pa povejte kaj ti nuca tist BBH, če je to papir ki ga pač nekomu moraš pokazat da je tvoj pes lepo vodljiv v urbanem okolju hehe in zgleden spremljevalec. Samo taisti pes je dejansko pošast, hehe. Ljudje so spet krivili slabe gene, ampak procent podedovanega je manjši kot procent na katerega vplivamo mi. In če obstaja tisti manjši procent je še vedno dejstvo da obstaja, še kako obstaja, vendar je v paketu s pravilnim hendlanjem lahko čisto druga pesem.

Zato je pa dejstvo, da niso vse pasme za vsakega. Enako je z azili, azilaši lahko s seboj pač prinesejo raznorazne zgodbe, če jih pa ne so pa še vedno samo psi in pes ti ne bo do te mere kao hvaležen, da te ne bo nikoli začel zajebavati. Daleč od tega.

Kot sem že napisala je najboljš da se oglasijo inštruktorici ki se ukvarja z bivšimi azilaši. Sam da ne bom kake nebuloze slišala da se jo pa tam svetuje, ker pol pa tega ne napišem nikoli več Grin Malo heca Wink
Logiran
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #15 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:25:05 »

Ob prebiranju vaših odgovorov se mi dozdeva, da ste dobili napačen vtis, da gre za enega razvajenega psa, ki lahko dela kar se mu zahoče ... Dejansko je situacija ravno nasprotna, zato bom zaradi boljšega razumevanja napisal nekaj dejstev:
- psa smo dobili iz zavetišča pri starosti 2,5 meseca, sedaj pa je star 6 mesecev
- pes ima svoje ležišče na hodniku, kjer tudi spi in svoj prostor v kuhinji, kjer je in pije
- na posteljo in kavč ne sme, kar striktno upošteva
- ko jemo, ne prosjači za hrano
- na sprehodih je lahko večinoma brez povodca, saj ne bezlja sem in tja, pa tudi na odpoklic relativno dobro uboga (samo če so v bližini drugi psi, ki bi se igrali, nam ga še ne uspe takoj priklicati)
- pes je totalno učljiv, saj smo ga brez težav naučili ukaze kot so sedi, prostor, čaki, glej, tačko (sedaj se učimo poleg)
- pes skoraj nič ne laja

Skratka, praktično edina "težava" je renčanje, ki smo ga najprej zaznali v razmerju do mame. Kljub temu, da smo mu z jasnim "NE!" dali vedeti, da renčanje na mamo ni sprejemljivo, je začel kakšnih 14 dni nazaj renčati tudi na druge ljudi in v določenih okoliščinah celo name. Nekaj dni nazaj je prvič zarenčal tudi na fotra, ki ga sicer vsak dan sprehaja 2x na dan (ko smo mi v službi). Edina človeka, na katera še ni zarenčal, sta moja brata.

O vzgoji psov smo si prebrali kar nekaj literature (knjige in internet) in se vpisali na individualne ure v pasji šoli. Inštruktorica je takoj ugotovila, da je pes zelo učljiv, je pa v prvi uri, ko ga je objela, tudi nanjo zarenčal. Takrat je dobil prvo "focko" po smrčku, ki je totalno zalegla, saj po tem na inštruktorico nikoli več (tudi ob kasnejših srečanjih) ni zarenčal, pa čeprav ga je kar nekajkrat "preizkušala". Kot nam je ona razložila, je kakršnokoli agresivno vedenje psa (renčanje in kazanje zob to vsekakor je) nesprejemljivo, zato ga je treba preprečiti. Če ne pomaga glasen "NE!", potem mu je to potrebno dopovedati na drug način, v skrajnem primeru tudi s "focko" po smrčku. V zadnjem tednu sem mu zato ob vsaki priliki, ko je name renčal in ko ni prenehal kljub glasnemu "NE!", dal eno "focko" po smrčku, kar je zaleglo. Dejansko opažam, da sedaj manjkrat zarenči name, ugotavljam pa seveda tudi, da se me nekoliko boji. Včeraj mu je prvič eno "focko" dal tudi brat, ker je kuža renčal na enega kolega, ki pri katerem smo bili na obisku. Tudi takrat je zaleglo.

Skratka, po prebranih odgovorih vidim, da nekateri totalno nasprotujete kakršnimkoli vzgojnim "fockam", pri čemer pa ne poveste nobenih drugih konkretnih načinov, kako ga odvrniti od agresivnega vedenja. Tudi sam namreč nisem pristaš vzgoje s "trdo" roko, vendar zaenkrat druge, bolj učinkovite metode nisem našel. Mislim, da nikakor ne smemo dopustiti, da bi renčanje ostalo "nekaznovano", saj bi v tem primeru pes postal zmagovalec, kar bi na dolgi rok vsekakor lahko še potenciralo njegovo dominantno vedenje.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #16 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:28:07 »

Edina težava je, da pes renči? Hm... Koliko težav še potrebuješ, da boš dojel, da je nekaj v vašem odnosu zelo zelo narobe?
Samo nekaj, ker nasvetov si dobil že dovolj - težavo in to veliko težavo imaš ti, ne tisti, ki ti tukaj "kao pametujejo". Torej?
Logiran
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #17 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:36:35 »

Ravno zato, da bi dobil kakšen konkreten nasvet, sem se obrnil na tale forum. Ampak brez zamere, iz tvojih odgovorov ne izhaja prav noben nasvet.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #18 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:46:42 »

Seveda renčanje ne sme ostati nesakncionirano, vendar ti ne more nihče dati neke univerzalne rešitve, ker je treba najprej ugotoviti, kje v vašem odnosu do psa nekaj ne štima, da pes meni, da vas lahko ustrahuje z renčanjem. Renčanje ima določen vzrok, ki ga je mogoče odkriti samo s podrobnim pogovorom s strokovnjakom, njegovim opazovanjem obnašanja psa in ga potem odpraviti z upoštevanjem ukrepov, ki jih predlaga strokovnjak za vedenjske težave psov.

Druga stvar je, da pes prihaja v puberteto, pridobiva na samozavest in prebudili so se hormoni. Je kastriran? Če ne, bi morali vsekakor razmisliti o tem ukrepu, saj zelo pripomore pri odpravljanju takšnih težav pri samcih. In to čim prej, da mu to vedenje ne pride v navado.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #19 : torek, 02.03.2010 : 00:08:38 »

Jaz nisem proti "fockanju", samo je pri nepoznavanju psa nemogoče svetovati kaj takega.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #20 : torek, 02.03.2010 : 09:48:28 »

Edina težava je, da pes renèi? Hm... Koliko težav še potrebuješ, da boš dojel, da je nekaj v vašem odnosu zelo zelo narobe?
Samo nekaj, ker nasvetov si dobil že dovolj - težavo in to veliko težavo imaš ti, ne tisti, ki ti tukaj "kao pametujejo". Torej?
Tut ne vem zakaj moraš uporabit tak ton-in to vedno, ko se kak novinec obrne na forum po pomoč. Če je kregancija, si sigurno zraven, ampak res sigurno-in to na vseh forumih, kjer si registrirana. Pač ni vsak izkušen tako kot si ti, ki imaš čisto pri vsaki stvari očitno svoje izkušnje, da jih lahko napišeš. Obrnil se je sem po pomoč, ti mu pa s takim tonom daješ vedet, da je kaj: zafural psa v pičlih 4 mesecih, da o psih nima pojma,...kot je rekel je že precej prebral in šel z njim v šolo.
Torej nekdo_lj res kontaktiraj Katarino iz KD Krim, ki ima izkušnje in ti lahko pomaga Wink
Logiran
Notja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 225


WWW
« Odgovor #21 : torek, 02.03.2010 : 10:04:31 »

Zalarjeva , ja. Tole je odgovor po moji meri. Pameten in strpen. Se povsem strinjam.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #22 : torek, 02.03.2010 : 10:05:58 »

Na daljavo je v bolj kot ne nemogoče ugotoviti, ali gre v tem primeru za agresijo iz strahu, jeze,...
Je pa razlika bistvena in naslednji ukrepi se lahko razlikujejo, kot dan in noč.

Psa, ki ti ne zaupa in ga je strah ob tvojem grozilnem vedenju (zanj je to lahko objem, približanje njegovem prostoru za počitek, kjer se počuti varno,...) še dodatno ustrahovati,...si lahko predstavljaš, da ne bo pripomoglo k izboljšanju, pač pa ravno nasprotno.

Za razliko od dominance, kjer si ti njegov "podložnik" in se nimaš kaj zadrževati v njegovem prostoru ali se ga dotikati, če mu ne paše.

Vidiš razliko?
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #23 : torek, 02.03.2010 : 10:08:24 »

Citat
...je pa v prvi uri, ko ga je objela, tudi nanjo zarenčal. Takrat je dobil prvo "focko" po smrčku, ki je totalno zalegla, saj po tem na inštruktorico nikoli več (tudi ob kasnejših srečanjih) ni zarenčal, pa čeprav ga je kar nekajkrat "preizkušala"

takle objem tuje osebe, je za marsikaterega psa grozilno vedenje in tudi v pasjih medsebojnih odnosih velja za nespodobno/izredno vedenje. tega od izkušenega inštruktorja res ne bi pričakovala v prvi uri  Undecided konec koncev, bi po vseh pasjih pravilih, lahko in upravičeno sledil opozorilni ugriz.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #24 : torek, 02.03.2010 : 10:11:47 »

Priporočam ti branje oz. ogled Calming Signals od Turid Rugaas, ter še kakšno literaturo na temo telesne govorice psov.
Logiran

nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #25 : torek, 02.03.2010 : 10:32:26 »

Ker vidim da je xena trenutno logirana in ker ste jo velikokrat omenili, bi bil hvaležen tudi za njeno mnenje:)
Hvala xeni že v naprej:)
Sicer se vam pa zahvaljujem, ker se je debata obrnila v bolj strpne tone;)
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #26 : torek, 02.03.2010 : 10:43:55 »

Potrjujem, da tudi Missy, ki ni nikakor agresivna, ne mara objemanja. Ona odreagira tako, da se umakne, ne z renčanjem. So pa prejšnji samci to tolerirali in jim je bilo celo všeč, ko sem se dobesedno obešala po njih (kljub precejšni siceršnji dominanci). Sem pa to itak počela samo jaz, drugi ne.
Jaz bi poizkusila ob začetku objema/med objemanjem ponujatni najbolj slasten priboljšek, če renčanje še ni preraslo v šavsanje.
To bi počela ene dvakrat na dan , vendar samo za res kratek trenutek (ne da objem traja minuto in več) kakšen teden. Če ne bi zaleglo nikakor in ne bi bilo nobenega izboljšanja ali bi nastopilo celo poslabšanje (in ocenjujete, da pes tega ne počne zaradi dominance, temveč, ker mu je ˝samo˝ neprijetno) bi se TAKOJ obrnila po strokovno pomoč, preden zadeva ne preraste v kaj slabšega.
Je pa to moje mnenje in bi si to upala pri Missy, ki je super psica, samo boste morali pa oceniti, ali se boste to šli pri vašemu psu.

Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #27 : torek, 02.03.2010 : 11:08:02 »

Ker vidim da je xena trenutno logirana in ker ste jo velikokrat omenili, bi bil hvaležen tudi za njeno mnenje:)


Xena je sicer na dopustu ampak ker je danes oblačno vreme.... Xena ne daje mnenja tkole v temo, razen kadar je res preprosto in psa pozna. Ker pa ne poznam ne psa, ne vas, prihranim mnenje za takrat, ko/če se bomo v živo srečali.
Moj mail je: afrikaner@siol.net

Bi pa rekla,da je inštruktorica, ki že prvi dan objema psa (kar mu ni niti naravno) zelo zelo pogumna, bi se pa našla še kakšna, manj diplomatska beseda.

Upam, da se srečamo.

Katarina
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #28 : torek, 02.03.2010 : 11:10:40 »

Upam, da se srečamo.
Nekdo_lj, mi tudi upamo, da se srečate.
Tole našo tršico namreč zelo cenimo.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #29 : ponedeljek, 08.03.2010 : 10:57:37 »

Samo v vednost - glede tega me ni nihče kontaktiral. Saj mi je vseeno, če mene ali koga drugega, fino bi pa bilo, da zadevo rešijo, dokler so še na tej "stopnji" renčanja.

lp, Katarina
Logiran
pimu9
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #30 : torek, 06.12.2011 : 22:32:30 »

Mene pa zanima, kaj mislite v primeru ko pes renči na lasnika samo kadar pride do menjave/odvzema mrhovine, mrtvih živalskih kož... Katere najde v gozdu, vse ostale stvari ki jih najde menja, tudi kosti, to pa predstvalja tako močen plen zanj. Kakšna ideja kako to preprečiti?
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #31 : torek, 06.12.2011 : 23:09:09 »

Kako pa pride pes do mrhovine itd. v gozdu?  Huh
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #32 : sreda, 07.12.2011 : 00:15:24 »

Če mojega Roka vprašaš, tudi na fleksiju ... enkrat se je malo dlje stegnil in se vrtel na mestu, kot da gre kakat, potem pa bliskovito nekaj zgrabil izpod listja in .... nočem niti vedet čigava kost še s kosom kože/dlake je bila .,.. sem zarljula kot vol in sva se fajn skregala. Bljak.

Pimu9, po mojem se temu lahko izogneš samo tako, da ga imaš na štriku in mu jasno zatešžiš, ko se upira (če je na povodcu, ga lahko vsaj kontroliraš in ustaviš, preden zagrabi, če je spuščen pač ne ). Mrhovina je za nekatere pse verjetno res najmočnejši "trigger" in se je nočejo kar tako odreči.
Kot pesjanarska začetnica ti drugega kot to, da s psom doma pridno vadita različne "menjave" in da je v gozdu pač pod nadzorom (povodec), ne znam svetovati.

Kako pa pride pes do mrhovine itd. v gozdu?  Huh

Čarka, ne boš verjela, ma ni nujno, da je mrhovina v gozdu zgolj "divjačinskega" izvora ... se najdejo tudi pametnjakoviči, ki klavske ostanke "na črno" odvržejo v gozd. In česar ne raznesejo divje živali, ostane tam, dokler "zaklada" ne najde kak pes, ki je na to mahnjen. Se mi zdi, da je Lanabella že večkrat iomenila, kako so njene polarke nore na "crkovino", če bi jim le bilo dovoljeno brez nadzora stikati povsod.

Logiran

Unikatne tablice in portretki
Laetitia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 133


« Odgovor #33 : sreda, 07.12.2011 : 09:42:35 »

Kako pa pride pes do mrhovine itd. v gozdu?  Huh


Jaz se s psom sprehajam večinoma po gozdu in travnikih in večkrat naletiva na mrhovino (ponavadi kakšnih manjših divjih živali - mišk, krtov,...). Ker je pes največkrat na fleksiju, jo ponavadi opazi pred mano, ampak imam to srečo, da ga ne zanima pretirano. Zadnjič je enega mrtvega krta polulal in šel naprej.  Undecided
Ko je bil še mladič, me je enkrat prehitel in nekaj požrl, kakih 20 minut za tem je svinjarijo zbruhal (ene dlake so ble - bljak) in od takrat naprej je mir.
Logiran
pimu9
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #34 : sreda, 07.12.2011 : 10:09:23 »

aha, ja hvala mamaF:).. najbolj je če je na sledniku potem, ker ce je na povodcu se moj niti zlaufa ne zadosti, pa se nerodem je ko hodiva vsepovsod po gozdu, ne samo po potkah...
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #35 : sreda, 07.12.2011 : 10:37:21 »

Moji mrhovine sicer ne jedo,se pa z največjim užitkom povaljajo v njej. jezen bruham Užitki so toliko večji če je crkovina že lepo napihnjeno-sluzasta. veselje Če ni nič drugega na voljo je tudi kakšna posušena žaba dobra. veselje So mi zadnjič veselo pokazali na travniku kadaver crknjene lisice,za katerega so kasneje z užitkom poskrbeli krokarji. Afro
Tjaša
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #36 : sreda, 07.12.2011 : 11:39:15 »

aha, ja hvala mamaF:).. najbolj je če je na sledniku potem, ker ce je na povodcu se moj niti zlaufa ne zadosti, pa se nerodem je ko hodiva vsepovsod po gozdu, ne samo po potkah...
Ja,  saj midva tudi bluziva povsod cik - cak naokoli, ne samo po poteh. Samo ga nekako že "poznam" po obnašanju, da vsaj približno vem, kdaj ga lahko spustim s povodca, kdaj pa ne. Približno pravim, ker nikoli ni 100%, sploh pa če pes še nima 100% odpoklica. Kadar daje znake, da bi on samo malo kroge nabijal in slalomiral med drevesi ga spustim in ne čakam, da se naveliča, ko se fajn zlaufa in je že zadihan, ga pokličem k sebi, pripnem in greva v bolj umirjenem tempu naprej. Kadar pa vidim, da mi že na povodcu začne "živčno" vohljati pri tleh in ne vzdigne nosu in dela ene take cik-cak premike (kot da je naletel na eno fajn sled), ga pa nikakor ne spustim, ker me je preveč strah, da bi mi odšibal lepo za nosom po sledi za kako živaljo. Imamo namreč tule prav blizu vasi polno merjascev, srn, zajcev ... vidim po drekcih in po razriti zemlji od merjascev ... Takrat mu ptav na "faci" vidim, da je nekaj stokrat bolj zanimivega od mene zavohal Wink

Skratka, po mojem je boljše, da ga ne spuščaš, dokler nisi ziher, da ob odpoklicu takoj ne pride k tebi oz. se ne ustavi na poti do svojega zavohanega "zaklada".

Aja, pa še renčanje. Moj Roko je samo enkrat zarenčal name in (moram potrkat) nikoli več. Ko je bil star pol leta se je po kupu snega povzpel na kompostnik in povlekel ven eno svinjarijo. Seveda je ni hotel spustiti iz gobca in po paruh poskusih celo zarenčal name. Taktat mi je tako počil film, da sem zarjovela "fuuuuj" kot pri norcih, ga zgrabila za ovratnico, mu scukala tisto gnilobo iz gobca in ga zabrisala dol s komposta. Nikoli več se ni ponovilo.
Tudi na moža je enkrat zarenčal, ko ga je ta (namesto, da bi mu preprosto ukazal "dol") poskušal nekako potisniti s postelje, na katero se je pes pač pritihotapil. Naslednjič pa, ko pes na ukaz ni ubogal, je samo zavpil nanj, privzdignil deko, da je psa vrglo s postelje in od takrat ni več poskušal.
Vsekakor ni dobro, če pes samo malo začuti, da imaš zaradi renčanja rešpekt pred njim - ne mu tega doviliti, pa tudi če se "stepeta" (simbolično seveda).
Vztrajaj pri svojem, pa četudi ga moraš od "plena" bolj grobo in s povišanim jeznim tonom glasu odriniti. Mora vedeti, kje so meje, sicer ti jih bo poskušal vedno znova raztegovati.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #37 : sreda, 07.12.2011 : 11:51:36 »

Kako pa pride pes do mrhovine itd. v gozdu?  Huh
Čarka, ne boš verjela, ma ni nujno, da je mrhovina v gozdu zgolj "divjačinskega" izvora ... se najdejo tudi pametnjakoviči, ki klavske ostanke "na črno" odvržejo v gozd. In česar ne raznesejo divje živali, ostane tam, dokler "zaklada" ne najde kak pes, ki je na to mahnjen.
Jp, zelo poznano Angry. Ravno pred par dnevi mi je Bit dostavil "krasno" nogo od srne, verjetno misleč, da jo bom uporabila za njegovo večerjo ...; kar nekajkrat smo našli še celega zajca (kot nalašč za trening Roll Eyes), klavniških odpadkov pa je čez zimo po grmovju kolkor hočeš Lips Sealed. Sam Bita vpraši, ti bo vse pokazal. Roll Eyes
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #38 : sreda, 07.12.2011 : 19:13:11 »

Jp, zelo poznano Angry. Ravno pred par dnevi mi je Bit dostavil "krasno" nogo od srne, verjetno misleč, da jo bom uporabila za njegovo večerjo ...; kar nekajkrat smo našli še celega zajca (kot nalašč za trening Roll Eyes), klavniških odpadkov pa je čez zimo po grmovju kolkor hočeš Lips Sealed. Sam Bita vpraši, ti bo vse pokazal. Roll Eyes

Nekako mi ne gre v račun, da bi bila srnja noga klavniški odpadek  Huh Lahko bi bil "zaklad" kakšnega risa, ki si tako velik plen zakoplje,
sicer bolj nerodno in mu ga lisice ali medvedi pridno plenijo ali pa kakega medveda.
Moram reči, da še nismo imeli "sreče" s klavniškimi odpadki, potemtakem pa tudi ni čudno, da so medvedi vedno bližje človeškim
bivališčem  Angry

Bi pa bila vsekakor naša najmlajša siiiila navdušena nad takšno najdbo, a me je izučilo, da je v gozdu zanjo primeren LE štrik, ker
se "skušnjavam" gozdnih domačinov ne more upreti  jezen
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #39 : četrtek, 08.12.2011 : 07:59:58 »

Nekako mi ne gre v račun, da bi bila srnja noga klavniški odpadek  Huh Lahko bi bil "zaklad" kakšnega risa, ki si tako velik plen zakoplje,
sicer bolj nerodno in mu ga lisice ali medvedi pridno plenijo ali pa kakega medveda.
Seveda ne smatram srne za klavniški odpadek (čeprav smo tudi na odpadke divjih živali že naleteli v bližini ene lovske koče na Primorskem v okolici Slavnika Roll Eyes). (Pod klavniške odpadke smatram ne bom naštevala kaj vse od rejnih živali s kmetij; bom poiskala sliko, če še obstaja.) Srno je morda ujela kakšna žival, mogoče je poginila potem, ko je bila ranjena, morda bolna, skratka ... Tudi na povsem celo srno smo že naleteli sredi travnika na kraški gmajni (skoraj sem jo pohodila, ker se je barvno čisto zlila z zimsko posušeno travo Lips Sealed). V glavnem ... dogaja se Wink. Sem skoraj vsak dan v gozdu, kljub temi, in imam tudi temu primerno več prigod, da ne bo zdaj izpadlo, kot da ležijo trupla divjih živali ali deli le-teh vsepovsod.  sram
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #40 : četrtek, 08.12.2011 : 14:37:23 »

Ja, SD, saj .... tako kot se eni (ki so pač omejeni na urbano okolje in "mestne" gozdove) meni čudijo, kako lahko moj pes vsak dan najde zajčje in srnje drekce za zobat, pa zakaj se toliko klopov bojim. Pri nas je pač 200 m od hiše že totalna "džungla" če hočeš in noben problem ni zajčjih kakcev pobirat na naši njivi, ko hodijo zelenjavo krast Smiley In tako tudi mrtve divjadi ni tako redko za zidet.
Midva sva poleti recimo našla mrtvega (nič poškodovanega ali kaj) malega srnjačka/srnico, je moral biti še res mlad, ker je imel še pike ... Roko je skakal okoli in lajal, jaz sem mislila, da srnica spi v visoki travi, ko pa sem jo dregnila, sem videla, da je mrtva. Potem sem obvestila lovce, naslednji dan je ni bilo več .... ali so jo odstranili oni, ali pa so jo kakšne druge živali odvlekle ... In to je bilo zračne linije 200 m on naše hiše in 300 od središča vasi.
Pa lobanje od govedi in prašičje sva našla, pa svašta ... In tu verjetno ni lisica odprla kante v vasi in si postregla s svinjsko glavo, ampak so ljudje tisto odvrgli v gozd ... potem je pa cel halo, ker se divjad začne vedno bolj "domače" obnašati in siliti proti vasi. Čudno, a ne, če jo pa sami privabljamo s svojo odvrženo svinj***** Lips Sealed

Kar pa se klavniških odpadkov tiče ... ajej! Še dobro, da imamo zdaj koše za biološke odpadke, pa da živimo na redko poseljenem območju. Ljudje so ene take mone ... jaz že tega ne štekam, da si vzameš čas in nosiš perje od kokoši, kože od zajcev, čreva od svinje ... in podobne klavniške ostanke peš v kako vrtačo v gozdu par 100 m, kanto za biološke odpadke pa imaš praktično pred hišo ... bruham
Saj isto je z ostalimi odpadki, kot so stari pralni stroji in podobno ... namesto udobno z avtom in prikolico na javno smetišče, se ljudje matrajo in vlačijo tisto grozo po razritih gozdnih cestah na svoje ali tuje parcele v gotgu .... za bruhat bruham . Je bla "Očiščena Slovenija" in popis divjih odlagališč, ja ... ma bi lahko bila petkrat na leto, kolikor smo ljudje "redoljubni" ...
Logiran

Unikatne tablice in portretki
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #41 : četrtek, 08.12.2011 : 14:43:07 »

Ampak klavniški odpadki ne smejo v biološke Undecided. Vsaj meso ali kaki pasji kakci niso za tja. In še manj so za v gozdu razmetavat. Zakopat bi jih morali, ampak se jim seveda ne da. Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: PES RENČI
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines