mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 13:33:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Predebel pes...
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Predebel pes...  (Prebrano 30975 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Aron
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #75 : torek, 30.03.2010 : 14:42:41 »

Živjo,
mi pa imamo težavo z našim kužkom, ki je star 2 leti pa pol in je bil pred kakim letom kastriran. Od takrat se je zredil za kakih 6 kg in jih nikakor ne moremo spravit dol. Hranili smo ga najrej z Eukanobo lamb&rice, potem smo pa malo zamenjali na Healty paws (zajec in riž). Vmes sem odkrila še hrano Platinum natural (ovca in riž) in je na njo dobesedno nor, sem pa slišala, da je ta hrana kar kalorična in se bojim da se mi ne bo še bolj zredil. Gre pa za zlatega prinašalca, ki je malo, ki tehta 42 kg...ima kdo od vas kak nasvet ali izkušnjo z omenjenimi hranami?

Resnično vam bom hvaležna za vsako menje, ker se bliža poletje in sse bojim kaj bo....  Shocked
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #76 : torek, 30.03.2010 : 14:51:14 »

Debatam o posameznih vrstah hran je clanom mojpes.neta namenjena rubrika Vrste hran za pse, dodatki, ugodni nakupi ...
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #77 : torek, 30.03.2010 : 15:18:30 »

Še najbolje se obnese zmanjševanje količine hrane, ne glede na vrsto, znamko itn... Če se pri eni hrani po tabeli redi, mu je treba pač manj dati. Največ problemov s tem imamo tak skrbniki sami, ampak to moramo sami pri sebi v glavi poštimati. Pač manjše skledice nabaviš pa te do vrha napolniš, če ti je težko gledati napol prazne. Ko je moj pes eno poletje vročino izredno težko prenašal, sem ga shujšala na idealno težo, razlika "samo" 3 kg ampak se je zelo poznalo. Obrok enkrat odmeriš na tehtnici, potem izbereš posodico za ravno takšno količino hrane in jo uporabljaš kot zajemalko in je vsakodnevno hranjenje čist simpl.
Logiran

Luna95
rad pišem
****
Sporočil: 379


WWW
« Odgovor #78 : torek, 30.03.2010 : 18:40:35 »

Ja, se strinjam s tem kar je napisala skogkatt, pa fino je tudi, če se pes več giba.
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #79 : sreda, 03.08.2011 : 22:25:22 »

Lep pozdrav. Da se še jaz oglasim z našo "debelinko" in sicer naša borderka po imenu Tara ima kar nekaj kilogramov preveč. Stara je 1 leto in par mesecev. Ne vem koliko kilogramov ima, ampak definitivno preveč, ker se ji vidi kako je "napihnjena". Hranimo jo z briketi, 3 pešice briketov in 3 žlice konzerve. Zjutraj in zvečer ima vsakodnevno telovadbo, kilometer hoje do "parka" kjer se dobi kopica psov in malo tekajo, se igrajo itd.

Ko teka, potem teka ampak se kar hitro utrudi (kar se ne bi smela no, saj borderji imajo po navadi dosti energije), res da je ena izmed tistih bolj lenih psov, ampak vseeno. Tudi čez dan ni pri miru, saj včasih mečemo žogo, kjer tudi teka, pa kar dosti se ukvarjamo z njo.

Je pa res, da stara starša tu pa tam dajeta priboljške/hrano kar tako, pa čeprav sem jima sam že parkrat povedal, da ni potrebe da jo dodatno hranita, temu preprosto ni konca. Tudi kost bi vsakodnevno morala dobiti (po njuno) ker to ni nič slabega. (naj tu še vprašam, koliko kosti je za psa sploh še dobro, glede na to da dobi kost vsak dan, ali pa vsak drugi dan).

Kako torej urediti zadevo, a ji zmanjšat obrok (itak ima samo en obrok zjutraj čez cel dan) še bolj, 2 pešici briketov in 2 žlici konzerve?

Hvala za vsako koristno informacijo!
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #80 : sreda, 03.08.2011 : 22:41:26 »

Hmmm... preberi tabelo zadaj na hrani in oceni kolikšna bi bila idealna teža za tvojo psičko potem pa stehtaj toliko hrane, da bo na spodnji meji priporočenega za to težo ali pa še malo manj.  Glede na to, da uporabljaš istočasno tudi konzervo moraš za vrednost konzerve zmanjšati količino briketov (upoštevaj priporočeno vrednostbriketov in tudi konzerve, da ugotoviš v kakšnem razmerju naj bi dajal). Upoštevaj tudi vse priboljške, tudi tiste, ki so morebiti uporabljeni za učenje.

Glede kondicije pa... tako kot pri ljudeh, če si navajen samo sedet potem ti je kilometer dolg sprehod veliko in istočasno se zrediš in se ti še manj da (ne govorim direktno zate). Borderju kilometer sprehoda in nekaj tekanja v parku nikakor ne zadosti potreb, pa čeprav se tvoja trenutno utrudi. Delajta na kondiciji in intenziteti sprehoda, pa bo kmalu shujšala.
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #81 : četrtek, 04.08.2011 : 05:42:44 »

Naj povdarim, da je do parka 1 kilometer, torej skupno 4 kilometre dnevno s sprehodom do parka, + kaj se še dogaja v parku (zadnji čas nosim žogico v park, da jo malo "zlaufam", saj se rado zgodi, da pridema tja in jo moram res ekstra motivirat, da se igra in teče z drugimi psi) Smiley

Bom probal zmanjšat obrok jutranji na 2 pešici briketov in 1 žlico konzerve Smiley
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #82 : četrtek, 04.08.2011 : 06:49:58 »

Mi smo shujšali šele, ko smo s "peščic in žlic" prešaltali na striktno tehtanje. Če je preveč obložena in je zdrava, potem definitivno ali 1) preveč poje ali pa 2) se premalo giba, da bi pokurila, kar poje. Pa ko seštevaš, kaj vse poje, ne pozabi na priboljške. Tisti včasih nanesejo še več kot samo glavni obroki.
Pa še glede 4 km. Meni se to ne zdi prav veliko. Imam manj aktivno psico, pa je naš večerni sprehod okoli 6 km, če gremo tečt/rolat, je trasa še daljša. Za aktivno pasmo, kot je border, pa se mi sprehod do parka in norenje z drugimi psi ne zdi baš nešto, če je to njeno edino dnevno gibanje.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #83 : četrtek, 04.08.2011 : 07:53:10 »

Kateri briketi in konzerve pa so to?
V vsakem primeru je branje priporočil na embalaži najbolj relevantno, s tem da moraš - kot so ti že povedali - pomisliti na vse priboljške in dodatke, če so posredi stari starši, ki običajno nimajo nikakršnega občutka, koliko so sfutrali, še toliko bolj. Poleg tega so tabelice na embalaži priporočila, ki se jih ni treba držat kot pijanec plota; treba je najti primerno mero za vsakega psa posebej.
Kost vsak dan se mi zdi občutno preveč. Sicer ne vem, kako to vpliva na njeno prebavo? Kakšne kosti so to? Po moje bi bila ena na teden več kot dovolj ...

Da je border len, je res malo nenavadno, je pa res, da se hitro utrudi in se ji ne ljubi tudi zato, ker jo ovirajo dodatni kilogrami.

Če sicer ful rada je in bi ji količinsko manj hrane povzročilo pretiran stres, ji priskrbi dietne (light) brikete; pojedla bo enako količino, a manj kalorij. Ampak po mojih izkušnjah je glavni problem vse tisto zraven, ne glavni obrok. Če se ne da drugače dopovedat oz. dogovorit, pripravi tudi starim staršem "lonček" vsega, kar lahko tisti dan dobi "za zraven", lahko je to tudi npr. polovica obroka, ki bi ga sicer dobila v skledi. Oni se bodo verjetno zelo težko uprli "lačnim učkam", tako da ti preostane le, da imaš te njihove dodatke pod nadzorom.

Ne samo zaradi gibanja, tudi zaradi vajinega odnosa s psico bi bilo dobro, da sprehod ne pomeni pot do parka, kjer se igra z drugimi psi, medtem ko lastniki čebljajo in vlečejo čike (karikiram), ampak predvsem vajina igra. Z žogo, frizbijem ali kakorkoli že. Pa vaje poslušnosti in trikci tudi kurijo energijo, sploh pa zaposlijo možgančke ...
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #84 : četrtek, 04.08.2011 : 07:57:01 »

V bistvu je recpt za shujšanje psa čist simpl: manj hrane-več gibanja. Če ne moreš zagotoviti več gibanja, ostane samo manj hrane. Za človeško psiho je najlažje, če vzameš eno mero, točno stehtaš koliko hrane bi dal po navodilih, mogoče kak gram manj in potem poiščeš merico (plastični kozarec, zajemalka, itn...) v katero gre do vrha napolnjeno točno toliko in nič več. Potem izbereš še 1 do 2 številki manjšo pasjo skledo, da ne bo izgledala na pol prazna in je to to Smiley

Iz izkušenj ti lahko povem, da marsikateri pes preferira večkratni mali posladek enemu velikemu. Vsaj pri mojih je tako. Če mu dam dvakrat na dan bistveno manjši obrok in vmes en par posladkov, je bolj zadovoljen kot če bi mu dala enkrat na dan veliko porcijo in čez dan nič.

In ja, borderja je treba fizično in psihično zaposlit!
Logiran

SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #85 : četrtek, 04.08.2011 : 08:05:26 »

Iz izkušenj ti lahko povem, da marsikateri pes preferira večkratni mali posladek enemu velikemu. Vsaj pri mojih je tako. Če mu dam dvakrat na dan bistveno manjši obrok in vmes en par posladkov, je bolj zadovoljen kot če bi mu dala enkrat na dan veliko porcijo in čez dan nič.
Vsekakor. Poleg tega z manjšim obrokom manj obremeniš želodec in je tudi tveganje za zasuk želodca nekoliko manjše.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #86 : četrtek, 04.08.2011 : 08:10:24 »

Pri nas je pomagalo edino to, da sem hrano stehtala, razdelila na polovico in jo hranimo dvakrat na dan. Futranje sem prevzela v večinoma svoje roke. Moj ji je dajal preveč za jest, ker se mu je revica vedno zdela lačna in se mu je smilila.
Ko je res začela hujšati je uvidel, da je dobivala preveč in sedaj tudi on več ne pretirava.
Priboljškov razen v namen šole ne dobiva, razen kostk za zobke in občasno kakšen kos jabolka. od mize dobi redko kaj ker ima po tem ponavadi drisko.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #87 : četrtek, 04.08.2011 : 08:31:15 »


Zmanjšanje hrane bo vsekakor pomagalo. Svetovati ti točno koliko peščic dajaj je težko, ker ne poznamo hrane s katero jo hraniš in nekatere so bistveno bolj hranljive od drugih in se  jih že itak dozira manj - vsekakor pa jo je dobro stehtati že iz prej omenjenega razloga, za vodilo zameš tabelo na hrani, seveda pa se skupaj prilagodiš svojem psu. Stehtaj najprej koliko nanesejo te tri peščice, ki jih daješ sedaj in koliko 3 žlice konzerve in primerjaj s priporočenimi vrednostmi. Mogoče odkriješ, de že itak daješ preveč hrane. Seveda upošteaj, da če na konzeri piše 300g na dan, in so 3 žlice 100g, ti za brikete ostane le še cca 2/3 dnevne količine (kot že omenjeno, priporočenih vrednosti se ni treba držati kot pijanec plota. V našem primeru recimo, so se izkazale večinoma vse rahlo visoke).
Tudi mi hranimo namesto enkrat raje 2x na dan. Tako tudi malce omilimo "ostrino" lakote in se ob obroku ne vrže tako hudo v skledo. Tudi sama zelo lačna pojem včasih bistveno preveč in potem čisto nabasana samo ležim in mi je slabo Smiley Če pazim, da nisem nikoli volčje lačna ne čutim potrebe, da bi se morala tako hudo napokat. Ja, knjige svetujejo 1 obrok dnevno za odrasle pse, ampak včasih je bolj upoštevati svojega psa kot knjige Wink

Naj povdarim, da je do parka 1 kilometer, torej skupno 4 kilometre dnevno s sprehodom do parka, + kaj se še dogaja v parku (zadnji čas nosim žogico v park, da jo malo "zlaufam", saj se rado zgodi, da pridema tja in jo moram res ekstra motivirat, da se igra in teče z drugimi psi) Smiley

Glede gibanja pa s psom kot je border razmišljaj raje v smer proti 10 km na dan pa mogoče ne samo hoje. Začni teči, rolaj, nauči jo teči ob kolesu ... Seveda glede na njeno težo in kondicijo (pa tudi tvojo najbrž) ne bo šlo iz danes na jutri ampak bolj počasi. Začni, kot bi z rekreacijo začel sam. Vsak drugi dan povečana.
Nič hudega ne bo, če gresta še vedno kdaj (enkrat, dvakrat na teden recimo, ko bo že v boljši kondiciji) le do parka z žogico ali na igranje, nasplošno pa bi bilo verjetno zanjo bolje, če intenziteto povečata. V boljši kondiciji kot bo, več se ji bo tudi dalo in kasneje se bo utrudila. In borderji so bili narejeni za delo, ne za lenarjenje, seveda pa je 10 km (ali 7, 8, 9, 12) dnevno težko (časovno) človeku prehodit, ker včasih preprosto zmanjka časa, zato bi bilo dobro najti neko hitrejšo alternativo hoji.


Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #88 : četrtek, 04.08.2011 : 08:40:04 »

Tomicaaa vem da toja psička ni takšnale, ampak samo kot primer, kaj se lahko zgodi psu, pa čeprav gre za ekstrem, če se ga preveč hrani (je pa slučajno spet borderka): KLIK
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #89 : četrtek, 04.08.2011 : 09:32:53 »

Houdini, res je da tako kritično (še) ni, vendar stvari se hitro obrnejo ko najmanj pričakuješ..

Glede kosti, ki jih je nekdo omenil zgoraj, dobiva te jušne kosti (goveje), ampak ker stari starši nebi bili pač oni, pustijo še kostni mozeg in tudi to maščobo gor na kosti. Takšno kost dobi 4-5x tedensko.

Glede hoje/teka, sam tudi nisem presuh (ravno nasprotno), zato imam tudi sam težave s tekom, bom si pa omislil kolo (jo peljal okrog našega umetnega jezera, katerega pot znaša malo več kot 10 kilometrov). Edino problem je, da sem med letom na faksu v ljubljani in me čez teden ni doma, tako da sam tega ne bom mogel izvajat, bom pa moral brata zaposlit naj si vzame to urco časa dnevno in pelje psa na tek okrog jezera Smiley

Uporabljamo pa brikete Versele Laga light in konzerva Gemon dog jagnje in riž.

Zahvaljujem se vam vsem ki ste si vzeli čas in napisali nekaj koristnih informacij, upam da bomo uspeli spraviti težo dol Smiley
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Predebel pes...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines