mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 00:15:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Sky/Gmajnice
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sky/Gmajnice  (Prebrano 17335 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #75 : petek, 09.04.2010 : 15:33:54 »

Res me moti to. Kot da se o moronih menimo. A niso odrasli ljudje sposobni zrelih odločitev? Je treba imeti psa, če si že itak v riti? Je treba imeti 5 otrok, da se lahko potem za njih zbira?

Moj proračun dopušča skrbništvo nad enim psom in dvema mačkama. Vsi ostali gredo lahko po tridesetih dneh v skrinjo, kar se mene tiče. V takih časih živimo, kaj čmo.
Logiran

enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #76 : petek, 09.04.2010 : 15:36:47 »

Moksa, no, prav, pa bom, če me že vlečeš za jezik.  Tongue
Najprej pa to: ne, tudi partnerja ne moreš kar "nehati ljubiti", ker potem si čisto isto frfotalo kot tisti, ki si v trenutku navdušenja omislijo psa, jutri se ga pa naveličajo. Dokler ti odločtve krojijo metuljčki v želodcu, se pač ne moreš šteti za odgovorno osebo, pa pika.

Zdaj pa to o otrocih. A jih imaš? Če nimaš - ne moreš sklepati na tak način, kot si. Če jih imaš - zakaj jih ne oddaš; za otroke bo vendarle nekdo poskrbel in jih po potrebi peljal k zdravniku; in ne vzameš v oskrbo še kakega psa. Finančno, prostorsko in glede vloženega časa lahko imaš vsaj tri za enega otroka.

Pa nič od tega napisanega ne mislim slabo. Zgolj razprava in razmišljanje.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #77 : petek, 09.04.2010 : 15:47:47 »

Najprej pa to: ne, tudi partnerja ne moreš kar "nehati ljubiti", ker potem si čisto isto frfotalo kot tisti, ki si v trenutku navdušenja omislijo psa, jutri se ga pa naveličajo. Dokler ti odločtve krojijo metuljčki v želodcu, se pač ne moreš šteti za odgovorno osebo, pa pika.

Ne gre za frfotanje, gre za to da se ljudje spreminjamo in odgovornost tu ne igra vloge. Jaz bi danes raje imela psa z minimalnim lovskim nagonom in z vsaj sedmimi kg manj, pa je ne bom oddala, ker jo imam ful rada in ker sem zanjo prevzela veliko odgovornost. S partnerjem je drugače: če ni več feelinga, če nimava več skupnih točk, če se predvsem nimava več o čem pogovarjati - a ostaneva vseeno skupaj, zato ker naju veže navada ali formalna vez? In to kljub temu, da sva oba zdrava in ne z materialnimi težavami? Zakaj že?

Zdaj pa to o otrocih. A jih imaš? Če nimaš - ne moreš sklepati na tak način, kot si. Če jih imaš - zakaj jih ne oddaš; za otroke bo vendarle nekdo poskrbel in jih po potrebi peljal k zdravniku; in ne vzameš v oskrbo še kakega psa. Finančno, prostorsko in glede vloženega časa lahko imaš vsaj tri za enega otroka.

Pa nič od tega napisanega ne mislim slabo. Zgolj razprava in razmišljanje.
Nimam jih in nimam namena jih imeti, ker si jih nikoli nisem želela in si jih še vedno ne želim imeti. Grozno, a ne? Spadam v tisto kategorijo ljudi, ki bi imela otroka, če si bi si ga želela in predvsem, če bi mu lahko nudila vse, kar otroku pač pripada in pripada mu ogromno. To, da nečesa ali nekoga nimam, še ne pomeni, da o tem ne morem sklepati ali diskutirati - ali pač?
Ker, po drugi strani, poznam preveč ljudi, za katere mi ni jasno, zakaj so se odločili za otroke, glede na to, koliko in kakšnega časa preživijo z njimi. V grosupeljski hiši zavetja bi ti znali povedati kaj o temu - priporočam obisk, njihova vrata so vedno odprta.
Logiran
uncas
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.368


« Odgovor #78 : petek, 09.04.2010 : 15:49:17 »

Zakaj se moraš koga znebit? Dodatno delo, delo levo, delo desno, delaš pač nekaj drugega kljub temu, da si izgubil službo mogoče?

Amen!
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #79 : petek, 09.04.2010 : 16:29:13 »

Mah, vrtimo se okrog tega enega primera, ki ga (mi forumaši) ne poznamo. Problem je veliko večji in ni v oddajanju živali zaradi deložacij. Problem je oddajanje in zapuščanje zaradi dejansko prepolne riti. Ker z njo je res lahko srat. Mi je prav žal, ampak trenutno ne vidim nikogar, ki bi hotel v primeru smrti mene in mojega vzet za stalno mojega otroka in bi se mi hkrati zdel dovolj dober, da ga bo vzgojil tako, kot jaz hočem. Enako velja za mojo žlahto, ne vidim nikogar, ki bi bil primeren skrbnik recimo za Pici. Pa zdaj?

Če te pobere hkrati spartnerjem, je to zame dovolj izredna situacija in pika. Takrat se živali daje v zavetišče, otroke pa tudi v rejo po potrebi. Poleg tega - če si moja mama omisli gorilo, to še ne pomeni avtomatično, da sem jaz kot njen dedič kljub pripravljenosti sposobna skrbet zanjo. A jo torej moram imet, čeprav ne vem nič o gorilah oz. tudi če se izobrazim in jo futram po reglcih, ne znam z njo navezat pravega stika in zadovoljevat njenih socialnih potreb?

Če bi bili v zavetišču samo psi, ki so ostali od dediščine, pa taki, ki so tam pristali zaradi skrajno hudih alergijskih reakcij, nenadnih deložacij... bi bilo to čisto ok in ne za zgražat se. Ker grozne stvari dejansko se dogajajo. Včasih tudi take, da pač ne moreš nič in je zavetišče edina ok rešitev. Problem je drugje, ljudje so načeloma barabe, ne iščejo rešitev, ampak lahke egoistične izhode, zato je zapuščenih bistveno več kot bi bilo treba. Pa še nekje je problem - v kontroli, ki je ni. Če bi kreteni, ki so se preselili in pustili psa na balkonu (sosednja zgodba) bili kaznovani ekspeditivno in pravično in to praviloma, ne sem ter tja kdo, se to ne bi dogajalo. Tudi laganja glede alergij ne bi bilo. In počasi bi mogoče postalo družbeno nesprejemljivo zapuščati živali, kot je nesprejemljivo zapustiti otroka. Se še vedno dogaja, ampak samo v najhujših primerih. Skratka, ko bo prava kontrola in ko bodo prave sankcije, bo lažnih primerov manj in zavetišče se bo lahko posvetilo tistim zaresnim.

Bi rada enkrat doživela čas, ko bo tako - takrat bo zavetišče imelo možnost vabit ljudi, naj oddajo živali, ki jih ne morejo oskrbovat (ker je to boljša alternativa zanje), namesto da jih mora odganjat, ker ve, da je 90% primerov izmišljenih oz. prepotenciranih.

Aja, a si predstavljate bit dedič od Vis in Nox (nič proti tebi Vis, samo veliko živali imaš in si dober primer)? In recimo, da si hkrati poročen s težkim alergikom na mačke. Ali pa da imaš zelo okleščen proračun, ki ga ne boš zapolnil preprosto z 'malo tu pa malo tam za zraven delat'. Težka naloga, kaj? Recimo, da se je rešiš tako, da se dediščini odpoveš. Dobi jo država, živali pa konec koncev spet pristanejo v zavetišču. Na istih 30 dneh, samo obtoževat se pol ne da nikogar. Tudi če se iz dediščine črpa oskrbovalnina, jo konec koncev enkrat zmanjka. Pa smo spet tam. Bom nehala, ker mislim, da iščemo probleme in krivce na napačnih koncih. So širši od nekaj deložirancev. Mentaliteta je pač taka, da se v žival ne splača nič vložit in je prva, ki leti na cesto, čeprav i se načeloma stvar dalo rešit. To je čisto nekaj drugega in razprava o skrajnih primerih stisk v tem kontekstu v bistvu sploh nima kaj iskat.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #80 : petek, 09.04.2010 : 17:36:53 »


Poleg tega - če si moja mama omisli gorilo, to še ne pomeni avtomatično, da sem jaz kot njen dedič kljub pripravljenosti sposobna skrbet zanjo. A jo torej moram imet, čeprav ne vem nič o gorilah oz. tudi če se izobrazim in jo futram po reglcih, ne znam z njo navezat pravega stika in zadovoljevat njenih socialnih potreb?


Ne. Si pa dolžna zagotovit vsaj hrano, vodo in čisto bivalno okolje, dokler se ne najde prava rešitev, ki jo seveda financiraš ti.
Logiran

fishy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 97


WWW
« Odgovor #81 : petek, 09.04.2010 : 18:32:53 »

ne vem no...tukaj gor smo pa itak samo takšne, katere pod nobenim pogojem ne bi zapustile svojih živali.Tako da razpredat kaj si določeni mislijo, delajo, naredijo...brez veze.
Dajmo rajši Smetki pomagat, da se reši minusa!!Jaz nakažem nekaj v ponedeljek!! Wink
Logiran
PikaPoka
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.073


« Odgovor #82 : petek, 09.04.2010 : 19:04:07 »

Citat
Ja Pika Poka. Prav tako kot kar vemo, da se s partnerjem ne bomo razšli, pa da naše podjetje ne bo vzel hudič, pa da nas vendarle ne bodo zabrisali na cesto, pa da za enega psa dolgo bomo pa vendarle še pogverali... Včasih se preprosto ne izide po pričakovanjih.

Ne, za vse ostalo nisem 100%, za to, da moj pes ne bo pristal v zavetišču, na cesti ali "v skrinji", če se bognedaj meni kaj zgodi, pa sem. Pa lahko pišeš kar hočeš, jaz zase vem.

Verjamem pa, da se lahko kdo znajde v taki situaciji, ko ne vidi izhoda in takih ne obsojam.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #83 : petek, 09.04.2010 : 21:08:33 »

Jaz pa moram priznat, da če se mi kaj zgodi, ostanejo prav vse živali brez doma... Žal, ampak tako je. Če sem zato, ker nisem razmišljala, da me lahko jutri avto povozi neodgovorna, potem pač sem...
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #84 : sobota, 10.04.2010 : 08:57:38 »

Vixen, se povsem strinjam, vendar bi pripomnila, da si v situaciji, ko zivljenje kaze na "shit", trenutno ne omislis psa, temvec zeljo prelongiras v cas, ko bo situacija boljsa oz. bo vsaj nakazovala na neko konstantno izboljsevanje.
Situacija se žal lahko (sprobano) spremeni tudi v par mesecih. OK, ker gre v konkretnem primeru za deložacijo, je bilo verjetno res že nekaj časa jasno (ali pa tudi ne, če je recimo lastnik stanovanja umrl, dediči pa so začeli metat ljudi ven).

znebiš, če imaš v taki situaciji psa, pa si sam lačen?

Jaz sem bila več mesecev v tej situaciji. Enega psa sem se "znebila" (beri: ko sem bila več kot en mesec v bolnici, je psički moj oče našel nove, fajn lastnike), pa še to samo zato, ker sta bila med sabo nezdružljiva, psička pa tudi k moji mami ni mogla (tja je šel Timi, ko sem bila v bolnici), ker je bila smrtni sovražnik mačk v vseh oblikah. Drugi je (potem, ko sem prišla iz bolnice, pa bila brez službe) jedel isto, kot jaz - riž. Sva šla na sprehod, našla nekaj odvrženih steklenic, jih nesla v Spara v avtomat; tam sva pobrala še vozičke po parkirišču, iz njih pobrala tolarje... In šla z izplenom kupit kilo riža. Za Timija sem občasno kje uspela sfehtat tudi kakšne ostanke mesa za zraven, pa kakšno ta poceni konzervo sem mu kdaj lahko kupila.  Undecided

Pa sva preživela.

A je to fajn? Ne, seveda ne. Ampak smo preživeli, in pri skoraj13-ih je že par let spet na kvalitetnih briketih.

V bistvu hočem povedat, da res ni fajn sodit, če ne poznaš situacije (ne leti nate, kocka). In da žal nismo vsi sposobni vedno poskrbet zase in za bližnje.

Life happens, ampak kar vsem pa spet ne.
Tole je pa bistvo. Enim se zgodi. Nismo vsi enako sposobni. Ampak 99% primerov "alergij", "pomanjkanja časa in/ali prostora in/ali denarja" je pa dejansko samo izgovor oz. sopomenka za "ne da se mi več".

Logiran
binulja
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.446


Ben


« Odgovor #85 : sobota, 10.04.2010 : 10:36:55 »


Če te pobere hkrati spartnerjem, je to zame dovolj izredna situacija in pika.
V zadnjih dveh letih ni bilo na mojem telefonu niti enega takega primera, vsakodnevno pa vsaj en tak, ki jih omenja Smetka.

Recimo, da se je rešiš tako, da se dediščini odpoveš. Dobi jo država, živali pa konec koncev spet pristanejo v zavetišču. Na istih 30 dneh, samo obtoževat se pol ne da nikogar.
Rada bi videla tistega, ki bi se odpovedal dediščini, ki mu pripada. Mhm...Zadnjič mi je neka gospa razložila, da bodo posestva prodali, s tremi psi pa nimajo kam. Ko smo prišli do stroškov oskrbe v zavetišču, je pač vztrajala, da psi niso njeni in pika.

Počasi bi bilo potrebno ločit med nesrečo/tragedijo in neumnostjo/neodgovornostjo. Izkušnje kažejo da je slednjih pač bistveno več. Pa tudi pri sanaciji prvih obstajata v večini primerov vsaj dve možnosti. Prva je v jok in na drevo (lahko tudi s štrikom), druga je trezna glava in organizacija. Tudi do polne riti vodita vsaj dve poti. Ena vodi  mimo očkove denarnice, druga pa mimo trdega dela.
Logiran

Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #86 : sobota, 10.04.2010 : 11:41:03 »

O, madona, kam ste vse šli... od otrok do ljubezenskih vezi Grin. Mislim, da Smetkini primeri nimajo nič skupnega s temi komentarji, ki se pišejo, razen enega na prvi strani (zaradi katerega je, verjetno, nastala ta debata).

Tudi do polne riti vodita vsaj dve poti. Ena vodi  mimo očkove denarnice, druga pa mimo trdega dela.
Zmota. Tongue
Logiran
spelca888
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #87 : sreda, 14.04.2010 : 09:09:40 »

Ti, ki tu pišemo jemljemo svoje ljubljence za enakovredne člane družine. Večina ljudi pa še vedno (in tudi mi sami, če smo čisto pošteni) loči po prioritetah in ne verjamem, da je veliko ljudi, ki bi dali psu oz.hišnemu ljubljenčku višjo prioriteto kot otroku, partnerju, celo pohištvu, denarju in v še hujše skrajnosti se gre.
In če se že z otroci tako grdo dela, kje so šele štirinožni prijatelji...
(ne opisujem svojega razmišljanja, da ne bo koga zmotilo, ampak svoja opažanja)
Prav žalostna sem večinoma časa. Malo čez 20 let stara in čisto razočarana nad ljudmi.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #88 : sreda, 14.04.2010 : 09:35:40 »

Prav žalostna sem večinoma časa. Malo čez 20 let stara in čisto razočarana nad ljudmi.

Potem zna biti, da se z ljudmi čisto preveč ubadaš  Smiley.
Logiran

spelca888
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #89 : sreda, 14.04.2010 : 13:46:35 »

Niti ne z ljudmi, bolj s posledicami njihovih dejanj.

Ampak nekateri me pa tudi vsak dan znova navdušite, tko da bom mogoče začela bolj v to stran gledat;)
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Sky/Gmajnice
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines