mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:20:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: American Staffordshire Terrier - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 46   Dol
Natisni
Avtor Tema: American Staffordshire Terrier - čvek  (Prebrano 110967 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« : četrtek, 22.08.2002 : 15:13:44 »

Že nekaj časa premišljujem o nakupu svojega drugega psa. V tem času so me popolnoma osvojili staffordi. Sicer je bila ljubezen na prvi poglem, ko sem srečala par primerkov te vrste. Ko pa sem se malo bolj podrobno posvetili kvaliteti in lastnosti te pasme me je se toliko bolj očarala. Mogoče se vam bo zdelo kar malo noro, ampak ko govorim o nakupu imam v mislih nekaj par let. V tem času bi zelo rada spoznala vzreditelje oz. lastnike teh živali. Zanimajo me predvsem šprotno usmerjeni lastniki, ker ga tudi sama mislim uporabljati v športne namene.lep pozdrav vsem in hvala v naprej za vaše odgovore.

(sprememba naslova teme; Jana)
Logiran
BlueMaco
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 113


« Odgovor #1 : četrtek, 22.08.2002 : 15:32:49 »

Pozdravljena Maja!
Me veseli, da ti je vsec tak tip psa, ker so super.  Smiley  Vseeno pa mi ni jasno, katero pasmo konkretno si imela v mislih (American Staffordshire Terrier ali Staffordshire Bull Terrier)? Poznam vzreditelje obeh pasem in ti lahko posredujem naslove. Lp, Tina  Wink

p.s. sportno usmerjeni?  Grin
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #2 : petek, 23.08.2002 : 08:31:31 »

Vsem hvala za odgovore. Ja nisem bila prav specifična zanimam se za pasmo American Staffordshire Terrier. Glede mojega komentarja "športno usmerjeni". Sama sem zelo športno aktivna in bi rada da bi bil moj novi pes tudi del tega. S tem nisem mislila nič specifičnega le da bi rada bolj lahki tip psa. Namreč pred kakšnim letom sem bila na razstavi in sem si ogledala samce iz hrvaške. Bili so kot bodybilderji. Sam tudi sama občudujem atletsko grajenost tega psa ampak noben me ne prepriča, da je tak pes sposoben vztrajnega tega in podobnega. Sama bi rada imela psicko ki je lažje grajena in nekoliko vecja. Vem to so mogoce samo moje sanje ampak, ko sem bila v Ameriki sem videla ne nenavadno velike in vitke pse. Bili so naravnost lepi. No da se ne bom prevec zafilozofirala. Upam, da bom še veliko novega zvedela tukaj. Pozdravcek vsem.lp Maja
Logiran
Tomo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 134


« Odgovor #3 : petek, 23.08.2002 : 22:32:05 »


Citat

Namreč pred kakšnim letom sem bila na razstavi in sem si ogledala samce iz hrvaške. Bili so kot bodybilderji. Sam tudi sama občudujem atletsko grajenost tega psa ampak noben me ne prepriča, da je tak pes sposoben vztrajnega tega in podobnega.


Ja, pri AmStaffih se rado poudarja to "bodybuildersko" konstitucijo, vcasih prav pretirano, ce mene vprasas. To ze prevec ocitno spominja na usodo angleskih bulldogov. Najbrz pa bos vseeno nasla psa, kakrsnega zelis. No, razen ce ti razstavljanje veliko pomeni, si lahko omislis tesno sorodno pasmo APBT, ki naceloma ohranja bolj sportno konstitucijo. Bi pa to najbrz zahtevalo se kaksno leto ali dve natancnega preucevanja te pasme in vzrediteljev, kajti nakup APBT na "horuk" ni ravno najboljsa izbira.
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #4 : ponedeljek, 26.08.2002 : 15:13:34 »

Hojla!

Ja hvala vsem za odgovore. Zdaj malo začenjam ločevati med tebi tako zelo podobnimi pasmami. Pozivam vse lastnike American Staffordshire Terrier, da se mi javijo, ker me res zanimajo njihove izkušnje. Se pa strinjam, da je za vsak nov nakup psa potreben čas. Da ne bo pomote, tudi jaz imam v mislih nekaj let (čeprav sem že zelo neučakana). Doma imam namreč že dva psa in prav zaradi starejšega bom počakala z nakupom novega. Zanj je bil že to velik šok ko si je mami omislila pudljico. No skratka v tem času bi samo rada kar največ zvedela o tej pasmi. Saj mogoče se motim o fizični sposobnosti te pasme. Ne vem. Ampak vsak pes je bil ustvarjen za gibanje. Mi smo ustarili pasme, ki tega niso sposobne. Si predstavljate, da bi tako npr. izrodili konje. Pa ne da imam proti kakršnikoli pasmi, le proti absurdni vzreji sem. Pes je pes in bo to ostal z vsemi svojimi potrebami in nagoni. Kar se npr. dogaja z nemškim ovčarjem. Iz popolno normalno fizično zelo sposobnega psa so naredili skoraj invalida. Včasih se sprašujem, kako lahko tako imenovani ljubitelji psov to sploh še dovolijo. No ja, da ne bom zvenela že preveč zateženo. Vsak ima svoj okus in svoje potrebe. Jaz si pač želim sopotnika ne pa psa ki bo zaradi svoje zunanjosti prikrajšan za preživljanje časa v naravi. Pa lep pozdrav vsem forumovcem.
Logiran
Tomo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 134


« Odgovor #5 : ponedeljek, 26.08.2002 : 21:22:37 »

Problem pri pasmah, kot so angleski bulldog, AST, APBT, SBT ipd., je v tem, da si danes borilne pse (ki so pravzaprav razstavni) najpogosteje zmotno predstavljamo kot neke cokate, debeloglave in ekstra misicaste bodybuilderje. In taki psi so res impresivni in dajejo videz velike moci. Toda, ko takega psa izpostavis velikim fizicnim naporom (saj ne da ga moras, vendar...), se izkaze da so mu te "znacilnosti" bolj v oviro, kot v korist. Obicajno premosorazmerno s tem, kolikor so izrazene. Vsemu navkljub pa imajo tovrstne lepotne poteze (vcasih jim ze lahko brez sramu recemo hibe) vedno stevilne gorece privrzence, ki z zarecimi ocmi zatrjujejo, da so ti psi navkljub videzu "neverjetno okretni", "hitri", "vzdrzljivi"... In za vsako tako hibo (ki je skorajda vedno rezultat sodobne vzreje) najdejo tisoc in en "zgodovinski" izgovor. Hja, lepo prosim. Ga ni junaka med danasnjimi angleskimi bulldogi, ki bi lahko bika kaj vec kot "scipal". Pa se to najbrz ne bi trajalo dolgo, ker bi psa zaradi "prehudega" napora kap. In znabit da bo cez 100, 200 ali 300 let podobno veljalo za AST, SBT, APBT... Upam vseeno da ne.
Logiran
Katya
gost
« Odgovor #6 : sobota, 23.11.2002 : 20:19:30 »

Pozdravljeni!!!
Tudi mene zanima značaj te pasme, zato bi prosila, da mi poznavalci in tisti, ki so lastniki teh psov kaj napišejo o značaju, potrebah tega psa.
Že v naprej se zahvaljujem za odgovore Kiss
Logiran
mihus
gost
« Odgovor #7 : sobota, 07.12.2002 : 21:18:42 »

zanima me...a je sploh kake razlika...med pittbull terrierjom...in stafford terrierjom?mislim predvsem o znacaju...pa po videzu??? Grin
Logiran
L_I_Z_A
gost
« Odgovor #8 : četrtek, 16.01.2003 : 19:46:28 »


lep pozdrav vsem
ime mi je BANE moji najboljši prijateljici pa LIZA

v bodoče se bom potrudil predstaviti ogromno druščino AST
Logiran
mike
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 35


« Odgovor #9 : nedelja, 02.02.2003 : 21:30:04 »

Zivjo, tudi mene zelo zanima am. stafford, predvsem kaksen je do majhnih otrok in pa po cem se razlikuje od pitbulla.
LP Mike
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #10 : ponedeljek, 03.02.2003 : 12:05:19 »

V prvi polovici l.1800 je v Angleski pokrajini Staffordshire s krizanjem buldogov in razlicnih terijerjev nastal misicast,aktiven,borben pes poimenovan Staffordshire Bull Terier.Pripeljan v ZDA je postal zelo priljubljen med Ameriskimi rejci,ki so s selektivno vzrejo ustvarili vecjega,tezjega,mocnejsega psa z vecjo glavo.Pimenovali so ga American Staffordshire Terier.Po prepovedi pasjih borb v ZDA okrog l.1900 se je pasma razdelila v dve vrsti.Razstavna vrsta je oznacena kot American Staffordshire Terier,borilna vrsta psa pa imenovana American Pit Bull Terier.Sedaj sta to dve razlicni pasmi enakega tipa psa.V enak tip psa spadajo tri razlicne pasme  SBT,AST,APBT.

PRIMERJAVA  APBT  in  AST


         UKC standard                      AKC standard
         APBT                                 AST


glava     oblika cegle/opeke             siroka lobanja
           posebno siroka med
           licnicama

prsa      globoka,ne presiroka          globoka in siroka          

oci        vse barve                        temne-svetle niso do-
                                                voljene-napaka

nos      barva ni pomembna            mora biti crn,roza in
                                               rdec ni dovoljen

barva    vsaka barva,tudi belo/       vec kot 80% bele ni do-
dlake     rdeca                             voljeno,belo/rdeci-old
                                                family red so diskvalifi-
                                               cirani

visina    45-55 cm                        43-48 cm


Opazna razlika je tudi v samem karakterju oz. naravi psa.O tem pa kdaj drugic,ker me cas preganja.
MAT    

                                                                                                         
   
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #11 : ponedeljek, 03.02.2003 : 12:54:48 »

Lester 1, opis obeh pasem ,ki so ga pac podali ljubitelji na net je v marsicem netocen in zavajajoc,tako opis karakterja kot standarda.Prav zato sem napisal par konkretnih besed o razliki pasme,ki pa je v bistvu en tip psa.Obe pasmi pa sta zelo dobri z otroci.Npr. ne drzi pa ,da je APBT slab branilec in cuvaj.Nasprotno,je zelo odlicen,vendar na drugacen nacin kot doberman ali roti.APBT ima zelo izostren cut in nikoli ne panicari po nepotrebnem.S svojo inteligenco cita cloveka kot knjigo,res pa je da nikoli ne nakaze kaj bo naredil ampak naredi ,medtem ko doberman in ostali sluzbeni psi nakazejo svoje namere,razen seveda tudi Malinoisa.Tudi opis barv,oci,dlake je s stalisca standarda napacno podan na netu,na kar sem opozoril v napisani tabeli.
MAT
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #12 : ponedeljek, 03.02.2003 : 14:32:49 »

Mat
ja ampak tudi pri samih standardih se mi zdi, je malo "odstopanje"

BARVE "AST"
primerjava ;
Mat (AKC) ; več kot 80% bele ni dovoljeno, belo/rdeči-old family red so diskvalificirani
in
FCI Standard: "Any colour, solid, particolor, or patched is permissible; but more than 80 % white, black and tan, and liver not to be encouraged"

Seveda sem pobrskala po standardu , ki je objavljen na FCI straneh - upam, da sem našla zadnjo verzijo Huh



Logiran
Tomo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 134


« Odgovor #13 : torek, 04.02.2003 : 22:38:08 »


Citat

Pimenovali so ga American Staffordshire Terier.Po prepovedi pasjih borb v ZDA okrog l.1900 se je pasma razdelila v dve vrsti.Razstavna vrsta je oznacena kot American Staffordshire Terier,borilna vrsta psa pa imenovana American Pit Bull Terier


No, da te malo popravim: am. staff terierjev pred letom 1936, ko so si jih prakticno izmislili pri American Kennel Clubu, enostavno ni bilo. Nikoli in nikjer. APBT, ki so bili zaradi prakticnih potreb vzrejani v cistokrvnosti ze dolgo pred tem,  prvic priznajo leta 1898 pri United Kennel Clubu. AST nastanejo sele slabih 40 let kasneje, ko se ljudje pri AKC odlocijo (kot posledica lobiranja nekaterih vzrediteljev APBT, da bi tudi AKC priznal njihovo pasmo) priznati ze obstojeco pasmo am. pit bull terier, nocejo pa zaradi svojih razlogov sprejeti ze obstojecega imena. Nekaterim APBT so takrat uradno rekli (tudi) AST. In to je vse bistvo nastanka pasme am. staff. terier.

AST razstavni psi/APBT borilni psi: Take sprenevedave trditve, ki jih je moc zaslediti izkljucno s strani nekaterih privrzencev am. staff. terierjev in njihovih maticnih klubov (npr. v kaksni literaturi iz teh virov), so eno navadno zavajanje z namenom popularizirati (in oprati vsake krivde) svojo pasmo na racun drugih. Precej podle igrice. APBT so v veliki meri ravno taksni razstavni (ali pa druzni) psi kot AST. Oboji vzrejani po isti (v dolocenih primerih pa vsaj precej podobni) logiki. Vecina APBT ni primernih in uporabnih za pasje boje nic bolj kot AST. Torej bore malo.  In kje je torej logika, da AST oznacimo kot razstavne, druzinske in joh in sploh dobre pse na eni strani (kar je tudi treba jemati z doloceno rezervo), na drugi pa kar celotno pasmo APBT za njihovo nasprotje, dobro (malo karikiram) kvecjemu za kaksne pasje boje? Ni logike. Ce nekatera dejstva niso sirse poznana, si lahko vsakdo izmisli in zapise karkoli.

Za informacijo naj se enkrat navedem letnice prvih kinoloskih priznanj in uradnih "ustolicenj" posameznih pasem:

am. pit bull terier (UKC)- 1898
staff. bullterier (britanski Kennel Club) - 1935
am. staff. terier (AKC, kot priznanje pasme am. pit bull terier) - 1936

Mat, mogoce bi se moral malo manj omejevati na literaturo iz izkljucno razstavno usmerjenih (AKC/FCI... zlasti teh) krogov. Saj ne, da v njih ni moc najti marsikaj zanimivega, samo dolocene stvari, ki se znajdejo vmes niso vredne pocenega grosa.
Logiran
Tomo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 134


« Odgovor #14 : torek, 04.02.2003 : 23:09:12 »


Citat

Lester 1, opis obeh pasem ,ki so ga pac podali ljubitelji na net je v marsicem netocen in zavajajoc,tako opis karakterja kot standarda.


No, razcistimo to (kar se tice APBT). Z besedo na plan.

Citat

ne drzi pa ,da je APBT slab branilec in cuvaj.Nasprotno,je zelo odlicen,


APBT kot pes, ki je v vsakrsni cloveski druzbi izrazito stabilen, zaupljiv in z zelo visokim pragom tolerance (to je namrec tisto, kar APBT mora biti, ce hoce ustrezati pasemskim normam), je - roko na srce - sam po sebi slab branilec in se slabsi cuvaj. Druga stvar je seveda, ce gre za ustrezno solanega psa (kakrsnega tudi edino lahko imenujemo branilec), vendar to ni bistvo opisa pasme.

APBT ni idealen pes za cuvaja. In ravno tako mu vloga obrambnega psa praviloma ni najbolj pisana na kozo. Ocitno pa to ne pomeni, da ga ni mogoce uspesno solati za ta namen.

Citat

ostali sluzbeni psi nakazejo svoje namere,razen seveda tudi Malinoisa.


Majhen kiks. Obstajajo razlicne vrste agresivnosti pri vseh psih. Pri nekaterih vrstah agresivnosti se prej pokazejo opozorilni znaki, pri drugih nikoli. To, da pes nakaze opozorilne znake ali ne, je precej kompleksna zadeva in je ni moc kar tako pripisovati pasmam na splosno.


Citat

Tudi opis barv,oci,dlake je s stalisca standarda napacno podan na netu,na kar sem opozoril v napisani tabeli.
MAT


Pa me opozori se enkrat, bolj konkretno, kje in kako je pri tem opis APBT napacno podan.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 46   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: American Staffordshire Terrier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines