mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 09:49:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Igra - ja ali ne
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Igra - ja ali ne  (Prebrano 10956 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« : četrtek, 06.05.2010 : 12:43:45 »

Moj je skoraj 6 mesecev. V mali šoli so rekli, da je za njega koristna samo igra pod nadzorom - 2-3 minute pa konec. Je res tako slabo, če mu pustim vsake toliko, da se igra, prevrača, lovi s kakšnim drugim po travniku?  Undecided
Logiran
Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #1 : četrtek, 06.05.2010 : 12:50:41 »

Neeeee.
Ne vem kako je bilo v šoli rečeno, ... mogoče pa si narobe razumela.
Pri igri s psom je tako, da je ne smeš vlečt v nedogled. Najboljše je takrat nehat, ko je kuža na vrhuncu navdušenja. Pri mlademu psu je to res tam nekje 2-3 minute. 
Kuža pa se le naj igra saj tako razvija svoje motorne sposobnosti, se socializira in nabira izkušnje.  Wink
Logiran
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #2 : četrtek, 06.05.2010 : 12:56:10 »

Ja, saj to vem :-)
Zanimalo me je za igro z drugimi psi. Ker pri igri pod nadzorom - na povodcu se po moje res ne more naigrat na tak način kot sam želi.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #3 : četrtek, 06.05.2010 : 13:07:42 »

Povodec res ni neka huda ovira za igro. Imej ves čas v mislih, da je igra brez povodca varna samo na ograjenem, varnem mestu. In pasja varnost naj bo nad vsem.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 06.05.2010 : 13:18:16 »

Koliko česa, je vedno odvisno...

Če te pes sicer upošteva, pride na klic tudi iz igre z drugimi psi, razume da kdaj ni pravi čas za igre z njimi, zna iti mimo kakšnega psa brez igre, se rad tudi s tabo igra, ko so drugi psi v bližini,... se lahko igra z drugimi psi kolikor želi.

Če je psu igra z drugimi psi bolj pomembna od tvoje prisotnosti, če si mu le orodje za hranjenje, nego in transport do igre z drugimi psi, te ne upošteva nič ko so drugi psi na vidiku, ne sodeluje s tabo,... potem jo je pač treba omejiti.

Na kratko rečeno.

Odvisno, kaj bi ti rada od vajinega odnosa.
Logiran

Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #5 : četrtek, 06.05.2010 : 13:23:42 »

Hm, zna bit ovira .... imam avstralskega ovčarja in si nekako ne predstavljam da bi bil na povodcu ko mu mečem žogico ali frizbi. Če je v igri igračka je slep in gluh za druge pse v bližini. Potrebuje pa veliko gibanja. Sprehod za njega ni to to - pa je vedno aktiven sprehod.  Odpoklic če ima za vabo igračko obvlada. Izpred oči me ne spusti, tudi če se mu poskušam skrit. Igram se z njim, vendar vidim, da pogreša tudi igro pes-pes. Zakaj naj bi bila igra z drugim psom na travniku, daleč od ceste, naselja nepriporočljiva?
Logiran
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #6 : četrtek, 06.05.2010 : 13:27:10 »

Aha super Smiley Potem je v bistvu igra koristna, da lahko vadiš odpoklic iz igre in preusperjanje pozornosti tudi ko pade notri. Se mi je zdelo, da nam niso vsega povedali glede pravilne igre.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #7 : četrtek, 06.05.2010 : 13:28:23 »

Razumem specifiko pasme, zase sem vseeno prepričana, da si ne bi upala mladiča spustit s povodca kjerkoli sploh. Jaz prisegam na sledni povodec.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 06.05.2010 : 13:32:16 »

Seveda je lahko koristna, žal je pa velika večina vodnikov izkoristi za neproduktivno zlaufanja psa, da se njim ni treba aktivno ukvarjat z njim. In to seveda potem pes spet izkoristi, češ to si me naučil, to bom delal, drugo pa ne Wink
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : četrtek, 06.05.2010 : 15:36:09 »

če hočeš imeti zanesljivega odraslega psa, je treba mladiča čim prej in čim več spuščati. Kjer ni prometa seveda. En od psov pri igri komot vleče za seboj špago, če je to potrebno, na povodcu ali na fleksu se pa prav dosti igrati ne da.
Igra z drugimi psi je zaželena, vendar sama dajem prednost igri mladiča z odraslim psom pred igro z drugim mladičem. Prekiniti jo je treba vedno, ko en od sodelujočih postane nesramen ali ko enemu od njiju  igra ni več v užitek.
sicer je obrok igre dolg okrog 3 minute kar pravšen. sama delam tako: če mladič na klic pride iz igre, za nagrado ponavadi dobi repete. Če ga moram iti iskat, pa je igre konec.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 06.05.2010 : 15:59:16 »

Par minut ima čisto dovolj. Raje vzemi frizbi pa se sama igraj s psom, treniraj vse kar delate v šoli, vodi ga na čim več različnih krajev.

Pri avstralskem ovčarju je ključnega pomena dobra socializacija! Kar zamudiš težko nadoknadiš. Igra z drugim psom pa ni socializacija kot nekateri to razmejo oz. izredno pomanjkljiva in v časih tudi kontraproduktivna. Veliko stikov z različnimi psmi - veliki, mali, z ljudmi, čim več krajev, različnih podlag...

Nikakor ne smeš pa pustit, da bi tvoj pes kakorkoli tlačil drugega. Že tako znajo bit izredno zoprni do drugih psov, sploh samci, in ni potrebe da še skozi dolgotrajno igro ugotavljajo, da so močnejši oz. spretnejši od drugega.

Mislim, da v šoli obvladajo kako in kaj. Je pa res, da ponavadi ne povejo vsega na enkrat, ker preveč podatkov na enkrat ni dobro pri razumevanju. Če pa hočeš dodatno razlago pa jo zahtevaj. Vsak pes je osebnost in vsakemu posebej je potrebno prilagoditi šolanje. Čisto možno je, da so komu drugemo priporočili več igre s prijaznimi psmi Wink
Torej, vprašaj razlog.

V časih je celo tako, da je igra z drugimi psmi skoraj prepovedana, razen s kakimi pasjimi izjemami. Vse je odvisno od psa do psa...
Logiran
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #11 : sreda, 12.05.2010 : 10:03:30 »

Zdaj ga spuščam kjer le lahko ... in ko pride, če ga pokličem dobi nagradico in dodatno šibanje okrog. Zaenkrat lepo ignorira druge ljudi in pse, če vidi igračko. Ob igri z drugim psom je celo prišel parkrat vmes prosit za igračko Tongue

Zaenkrat niti ne poskuša skakat na druge - bomo videli kaj bo ko bo v puberteti.
Hvala vsem za pomoč. :-)
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 12.05.2010 : 17:32:28 »

Srečno!  Kiss
Logiran
silvia
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 10.06.2010 : 07:49:04 »

zdravo!
imam 3mesece starega jack russell kužeka in imam probleme z grizenjem in uničevanjem predmetov po hiši.udotovila sm da je pri 4ih tednih biu oduzet mamici pol pa do pol drugega meseca s ostalimi mladiči v pesjaku kjer so se "tepli" in grizli za hrano...uspela sem sicer že da ko dobi hrano in mu jo hočem uzeti med tem ko je on sredi obroka ne renči več name kar je blo 14dni nazaj katastrofalno...ne vem pa kaj naj nardim da neha grizti drugih predmetov ali naju z fantom po rokah...:S
Logiran
silvia
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 10.06.2010 : 07:51:03 »

p.s. sprobala sm že preusmirjanje pozornosti z igračami ampak se zmeri vrne tja kjer sm ga zmotila pri delu
lp
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #15 : četrtek, 10.06.2010 : 07:57:41 »

silvia, brez zamere, ampak poskušaj pisat malo bolj pravilno, tole je grozno težko brat.

Jaz bi psa, sploh, ker gre za terierčka, čim prej navadila na kletko. Kako to storiti, da pes kletko jemlje kot brlog in zatočišče, ne pa kot zapor, poišči po forumu.
Kaj pomeni "Ne!" ali "Fuj!", ga moraš pač naučiti. Ko grize kaj prepovedanega, oster NE - in ko neha, nujno takoj pohvala. Če grize roke, se igra/božanje/druženje takoj konča.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #16 : četrtek, 10.06.2010 : 18:32:49 »

Vrne se na prejšnje, ker je zanj bolj zabavno. Kot je napisala Vixen, to je terierček! In tele male bolhe imajo energije za prodajat. Igra z njimi mora biti energična, živahna, aktivna... ČE ga samo malce zamotiš s kako igračko in jo kmalu prepustiš psu v grizenje, mu ne bo zadostovalo. To se mora dogajat, da mu bo res zanimivo.
Tako bo ugotovil, da je interakcija z vami lahko zelo zabavna in bo to tudi odlična nagrada za primerno vedenje in pri učenju.

Boks v času odsotnosti bi bil res zelooo zaželjen. Za njegovo varnost in varnost stanovanja, samo ne pozabit na Akcijo! Sicer bo v boksu bolj težko počakal več ur.
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Igra - ja ali ne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines