mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 16:45:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Kako doseči, da bodo imeli lastniki pse na povodcih?
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako doseči, da bodo imeli lastniki pse na povodcih?  (Prebrano 20069 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
čičipoki
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« : petek, 02.07.2010 : 13:45:11 »

Gledala sem po zemljevidu, pa malo brskala in nisem našla odprte teme s takim vprašanjem, kot ga bom jaz postavila. Če sem spregledala, se opravičujem.
Živimo v bloku, oziroma stolpnici (v naselju so tri takšne) in v zadnjem času je vse več psov spuščenih, niso na povodcu. Moja psička je vedno privezana, ker ne maram izjav kot so:saj je majhna, nikomur ne bi nič naredila in podobno... Me pa res motijo vsi psi, ki kar prosto hodijo, tudi daleč od lastnikov. Morda me sedaj še posebej moti, ker je imela psička operacijo in moram bolj paziti, da ji ne bi kakšen pes (tudi po nesreči) spraskal rane ali kaj podobnega. Pa tudi brez tega se mi zdi nedopustno, da lastnik sedi na klopici pred blokom in se pogovarja, njegov  pes pa nekje za njegovih hrbtom hodi naokrog, moti druge pse in njihove lastnike. Posebej nedopusten je primer starejše gospe, ki sama več ne more hoditi, hodi s hojco, psa pa ima izpuščenega. Kaj pa če njenega psa kakšen pes napade, kako bo ukrepala???
Po eni strani imam srečo, da je psička majhna, tehta 4kg in jo lahko takoj dvignem in odnesem stran.. Ampak, pred nekaj dnevi tudi to ni pomagalo. Pes, spuščen, lastnik je bil zatopljen v pogovor s sosedi, je preprosto začel skakati po meni! Pozimi pa je fant zaradi istega dogodka domov prišel s strganimi hlačami. Mislite, da je lastniku bilo mar za psa, lastnika ali hlače? Ne. Fant se je moral umakniti psu, pes pa je hodil za njim, lastnik ga niti k sebi ni poklical!
Upam, da me ne boste "kregali", da ne pustim, da bi se psi povohali med sabo... psička obožuje vse pse in bi se igrala z njimi in ne da miru, če bi jo kar pustila, in, ko je bilo z njo vse v redu, se psom nisva tako umikali. Mirno sem pustila, da ga povoha, se z njim poigra, če je drugemu lastniku prav, ampak, če pa lastnika niti ne vidim, kako naj vem, kakšen je njegov pes? Saj še za tistega, ki je privezan ne morem...
Kadar koli lastniku predlagam, da bi dal psa na povodec, naletim na gluha ušesa. No, ne čisto gluha. Nazaj dobim odgovore: pa kaj se tako bojite, saj ne bo nič naredil; pes je star deset let in še nikoli ni nikomur ni nič naredil ali pa preprosro:brigajte se za svojega psa. Ja, saj se, zato pa bi tvoj moral biti privezan, mar ni tako?
Zanima me, kam se lahko obrnem. Inšpektorji so v zadnjih dveh mesecih zelo pogosto hodili po naselju, našem in bližnjem, ki je še večje, ampak očitno nič ne pomaga. Kako naj "prijavim" zadevo, skratka, imate kakršen koli nasvet, ki bi vsaj kakšnemu od teh lastnikov dal misliti?
Hvala
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #1 : petek, 02.07.2010 : 14:14:13 »

Zakaj bi te kdo kregal? Saj je zakonsko določeno, da morajo biti psi v urbanem okolju na povodcu. Na žalost pa nimam boljše ideje, kot da drugim lastnikom jasno poveš, kaj pravi zakon in jih opozoriš na nevarnosti zanje (drugo ljudi običajno ne zanima): Denarna kazen, pretep med psi in visok račun za veterinarja ... Lahko si sprintaš zakon in jim ga pomoliš pod nos. Ampak iskreno rečeno dvomim, da bo pomagalo. Jaz sem nekajkrat psa, ki sem ga našla spuščenega, preprosto popokala v avto in peljala na veterino, da so mu prebrali čip. Je bil pač izgubljen in sem ga našla. Dostikrat vsaj malo deluje to, da so se morali nekam zapeljati ponj. Ampak če je pa lastnik zraven in se ne zmeni zate ... Res ne vem.  Undecided Lahko pridigaš vsem naokoli.
Logiran
nazgul
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #2 : petek, 02.07.2010 : 15:46:54 »

Jaz to rešujem s pridiganjem, da mora biti privezan po zakonu in naj ga pokličejo k sebi etc. Ponavadi dobim nazaj "saj ne bo nič ali pusti malo ali kaj si tako tečna..." To ponavadi naprej rešim še enkrat z malce povzdignjenim glasom in grožnjo, naj raje pazi, da ne skoči v mojega, ker kličem policijo. Za nameček potem potegnem ven poprov sprej, kupiti se ga da v lovski trgovini, in rečem, da ga pošpricam, če pride zraven in da bom poklicala policijo. Psi se ustrašijo že samo, če pritisneš na šprico in pošpricaš v zrak niti jih ni potrebno zares zaliti. Potem ponavadi sledijo kletvice lastnika, ampak psa vseeno pokličejo. In nasledjič, ko grem mimo, zadržijo svojega psa in nekaj rentačijo sami zase.
Tvoja povsem avtonomna pravica kot pravica lastnika je, da se odločiš, s kom se tvoj pes lahko povoha / igra in s kom ne in dopuščanje, da tuj pes rine v tvojega je skrajno sebično s strani drugega lastnika. Moj pes je ves čas na vrvici, razen če ni nikjer nikogar in se igra z drugim psom ter takoj uboga na odpoklic, je izjemno prijazen pa je kljub temu utrpel že 3 napade, ki so se na srečo zaradi mojih reakcij, povezanih z vpitjem, končali brez hujših posledic. V vseh primerih so to bili psi, ki so "sicer zelo prijazni in res ne vem, zakaj je skočil vanj, še nikoli ni tega naredil". Lastniku sem potem zabičala, da če psa vidim samo še enkrat odvezanega, kličem policijo in jim seveda zraven citirala, kako po zakonu mora biti na vrvici. Dveh lastnikov oz. psov nisem nikoli več videla, pri enem pa smo se še srečavali, samo imajo sedaj psa dosledno na vrvici.
Če bi se mi zgodilo tako, kot se je npr. tvojemu fantu ali bi naletela na tako aroganco lastnikov, bi gladko klicala policijo, če se da, psa še poslikaj s telefonom, da se vidi, da je spuščen. Načeloma že samo grožnja s policijo zaleže. Ko sem nekomu pošpricala psa, ki je stekel 10 m stran od lastnika in ga lastnik kljub mojim opozorilom ni niti poklical, v mojega, so se najprej iz lastnika vsule vse možne kletvice z grožnjami o tožbi etc. Ko pa sem mu samo rekla, da če on ne bo klical policije, jo bom jaz, se je "čudežno" povsem umaknil.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #3 : petek, 02.07.2010 : 16:14:17 »

Meni je pa zanimivo to, da vsi psi napadajo ravno te, ki so tako nedolžni in vedno na štriku. Pa to ni mišljeno kot provokacija!
Jaz bi se zamislila nad lastnim vodenjem in vedenjem psa, ki izgleda magnet za napade. Jaz oz. moji psi so v 16ih letih doživeli 1 resen napad, ki se je končal brez brez posledic, ker je moja psica zbežala v grmovje, kjer je napadalec ni mogel doseči (je bil prevelik). Nekih prepirčkov pa ne štejem.
Lahko da mam srečo, lahko pa je še kaj zraven.
V glavnem je bilo pa vedno vse brez psihičnih posledic, razen pri posvojenem samcu (zgodilo se je v prvem letu njegovega prihoda), ko je drug pes našo psico enkrat samo spodil in je po tem mislil, da jo mora branit pred vsem kosmatim svetom, a je nehal v nekaj mesecih in še zdaj lepo ignorira vse po spisku.

Sicer se pa vidi, da je vedno več psov privezanih, kar je dosti lažje sploh med gonitvami in istočasno, da je več "psihičev", kar je prav škoda.

Logiran
nazgul
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #4 : petek, 02.07.2010 : 17:19:45 »

Pri mojem psu je baje problem ta, da je preveč podoben nemškemu ovčarju in ga zato toliko raje sicer prijazni psi oblajajo ali celo skočijo vanj. Za te 3, ki so ga res napadli sicer ne vem, ker nisem bil v stanju, da bi delala psihoanalizo, zakaj so  si izbrali ravno mojega psa.
Mi je pa kar nekaj lastnikov psov, ki so se na začetku zagnali v mojega oz. ga nalajali dejali, da naj bi to bilo zato, ker so v preteklosti imeli slabo izkušnjo z nemškim ovčarjem oz. ga je ovčar napadel ali celo zagrabil ter naj bi to bil obrambni mehanizem. Nisem ravno kinolog, da lahko to tezo zagotovo potrdim, je pa res, da nekaj teh stalnih psov, ki so včasih mojega nadrli, tam po nekem 5. srečanju in previdnih ovohavanjih spoznalo, da tale je pa OK in so sedaj prijatelji.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : petek, 02.07.2010 : 17:23:15 »

Hm... Naš posvojenec je imel tudi "raje" črno-rjave  Tongue
Logiran
Seneka_maribor
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #6 : petek, 16.07.2010 : 23:17:53 »

vsekakor sem zato, da so psi ned sprehodom na povodcu.
Logiran
bol.ha
novinec
*
Sporočil: 48


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 17.07.2010 : 07:07:19 »

Prejle sem srečala gospo ki mi  je trdila, da če bom psa imela na oprsnici ali ovratinci da ne mo mogel pravilno sline požirati, zato ne smejo imeti nič na sebi  Roll Eyes Grin
Logiran
nazgul
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #8 : sobota, 17.07.2010 : 18:33:53 »

Meni jih je že nekaj trdilo, da psi na vrvicah postanejo bolj napadalni, ker se ne morejo prosto gibati kot njihovi "svobodni" kolegi. Shocked
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #9 : sobota, 17.07.2010 : 18:51:37 »

V bistvu je res. Ker se ne morejo naučiti normalnega sporazumevanja, vodnikom se pa ne sanja niti kakšno je pravilno približevanje drugemu psu, ki ga sploh v takem primeru morajo naučiti sami. Če pa v neprimernem času nategnejo povodec pa sami sprožijo pretep.  Roll Eyes

Tako na grobo. Itak je pa veliko odvisno od karakterja psa, ampak kar je res je res. Samo 15 let nazaj je bilo neprimerno več spuščenih psov povsod, zdaj jih je relativno malo. Ampak je zdaj neprimerno več "pasjih psihopatov".
Pri nas na vasi so psi večinoma spuščeni in se šetkajo okrog - ne moji. Moji se šetkajo okrog samo z mano, ampak spuščeni Tongue
Ob teli poti po kateri navadno hodim je samo en ketnar, ki pa sicer izpolnjuje vse pogoje primernega lastništva po VURSu... Ostali so spuščeni in vsi so super. Edino tale bogi ketnar je dejansko en zataumiran psiho.

V predmestju, kjer smo večino časa pa vidiš več ali manj izključno pse na štriku, ki se sprehajajo z lastnikom in se jim že na daleč vidi, da se ne znajo obnašat ob drugih psih. Tudi, ko gremo na plažo in srečamo druge pse se vidi, da ljudje v povrečju napačno vodijo psa in sploh samci so do drugih samcev tečni kot driske.

In kombinacija neukega vodnika in večno privezanega psa daje slabe rezultate v povprečju. Vsaj tako opažam sama. Če bi pa ljudje malo bolje poznali pasjo govorico bi si lahko privoščili tudi kaj več, ampak takšen nima navadno niti problema naučit psa vsega kar mu pride prav za življenje z njim, od odpoklica do izvajanja vaj na daljavo.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #10 : sobota, 17.07.2010 : 18:53:03 »

Dodajam...

Dvorezen meč. KAkorkoli, s psom je treba delat, da bo življenje z njim prijetno.

In če bo prišel ven zakon, da morajo biti vsi psi povsod privezani, ne bom imela več psa, oz. se bom preselila v kako bolj normalno državo.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 17.07.2010 : 19:07:20 »

Samo 15 let nazaj je bilo neprimerno več spuščenih psov povsod, zdaj jih je relativno malo. Ampak je zdaj neprimerno več "pasjih psihopatov".


Pravzaprav jih je bilo pred 15 leti ravno toliko kot danes, samo danes so bolj opazni. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #12 : sobota, 17.07.2010 : 19:16:27 »

Ma kaj pa vem. Se spomnem da ko se je prva psica gonla, so se zbirali psi pred blokom v takih številkah, da je joj, pa ni bilo nobenega problema. Vsak dan je bilo najmanj 10 psov!?

Ko jih zdaj srečujem jih kar nekaj njih renči ali se zaganja.  Roll Eyes
Ali pa se tako obnaša, da moja ne ve ali bi prišla zraven ali ne in če sploh pride je pa na koncu vse v redu. To kaže na jasno sliko nerazumevanja. Je pa tako, da moja kar obožuje druge pse in bi šla k vsakem, ki pokaže pripravljenost na igro, če jo pustim. Vsaj zdaj, ko je še mladičkasto nora Wink Bomo vidli, če bo to obdržala.

No, mogoče mam pa srečo ali je moja okolica taka.  Evil Cool
Se pa vidi v šoli pri ljudeh, ki dejansko hočejo kaj naredit iz sebe in svojega psa zelo slabo razumenjavnje, ampak njih se opozori na to in se počasi učijo, večina pa še vedno ribari v kalnem.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #13 : sobota, 17.07.2010 : 19:26:51 »

Ali je pa tvoja cudna, da jih toliko nanjo renci. Wink Rencanje je cisto normalno. Wink Ne vem kaj ste kinologi tako cepljeni proti rencanju, hudica.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : sobota, 17.07.2010 : 19:42:47 »

Ni problem v pasjih psihopatih niti v pasjem renčanju ampak v obojem na oni strani povodca.
Logiran
bol.ha
novinec
*
Sporočil: 48


WWW
« Odgovor #15 : sobota, 17.07.2010 : 20:30:30 »

No, tale gospa, ki je meni trdila da pes ne sme imeti nič na sebi se je sprehaja z maldičem. Ne vem kako bi ukrepala, če bi ga kakšen pes zgrabil (glede na to, da jih je kar precej spuščenih)
Logiran
Dada73
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 192


WWW
« Odgovor #16 : sobota, 17.07.2010 : 22:17:19 »

No ja malo resnice pa je v tem, naš ta sterejši pes(16 mesecev), ko je na povodcu bo skoraj vsakega nalajal, če bom nekaj časa stala in se pogovarjala z lastnikom bo pa se že hoto igrat, na travniku, ko je spuščen in srečuje druge pse tam pa brez problema in lajanja, takoj povohat in hop je že tu igra.
Tak da podpiram vse ideje o pasjih parkih, kjer se lahko psi znorijo in družijo
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : nedelja, 18.07.2010 : 09:15:16 »

Gospa bo po vsej verjetnosti vzgojila normalnega psa, ki se bo znal vesti do drugih. Prvi pogoj za to je, da je mladič lahko spuščen. Ograjice, ki se jim reče pasji parki (resnični park na veliki površini - to bi že bilo nekaj) in igralne urice tega ne omogočajo.
Da bo kar en spuščen pes kar iz  niča zgrabil mladiča, je silno malo verjetna. Če pa se že zgodi, se lahko zgodi privezanemu ali spuščenemu, reakcija gospe bi morala biti v obeh primerih enaka. Možnost, da bi prišlo do težav z drugimi psi je pri mladiču, ki se je naučil pravilno vesti bistveno manjša kot pri tistem revežu, ki mu tega niso omogočili.
Logiran
bol.ha
novinec
*
Sporočil: 48


WWW
« Odgovor #18 : nedelja, 18.07.2010 : 10:07:43 »

Potem je pa najboljše, da vsi mladiči prosto laufajo okoli in bodo vsi super vzgojeni. Jaz osebno psa, ki ne ve niti kako se kliče, kaj šele da bi prišel na klic nebi v nobenem pogoju spuščala.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #19 : nedelja, 18.07.2010 : 15:35:04 »

Sploh ni fora v renčanju, ampak tem, da ne vodnik in ne pes nimajo pojma. Napad name ali moje pse pa se praktično še ni zgodil in upam, da se niti ne bo. Izgleda pa, da verjetnost za kaj takega raste.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #20 : nedelja, 18.07.2010 : 15:40:52 »

Zato pa se je treba prilagajat in iskat primerna mesta za primerne zadeve in ne po defoltu krulit vse na štrik ali vse spustit, si kaj prebrat in predvsem se naučit opazovanja svojega psa. Mu določit meje obnašanja in ga čimbolje pripravit na življenje z nami.

Zdrava pamet je kam šla? Na otok sredi oceana, s sladoledom v roki?  Tongue
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #21 : nedelja, 18.07.2010 : 20:10:58 »

Ravno danes sem sama doživela nekaj takega. Ob tri četrt na osem, sem peljala ven Nalo. Prehodili sva par kilometrov, na kar je naenkrat začel proti nama teči Shitz zu in je napadel Nalo. Bila sem v šoku. Pes je grizel, grizel in grizel, brez razloga. Bila sem v šoku, prav tako, pa sem bila na smrt prestrašena za Nalo, ker jo je pes grizel v rebra. In se ni branila ( hvalabogu, lahko bi prišlo do poškodb) temveč je samo gledala in dala ušesa nazaj.

Žal mi je, ampak tako sem vse prestrašila, da sem psa na rahlo brcnila v rebra. Lastnica pa je tako počasi (zelo počasi) začela hoditi do naju, da bi primila psa. Ko sem ga brcnila se je umaknil. ( Prej je grizel in naju ni spustil mimo, kajti ko sem naredila korak naprej, je vgriznil).

Ignorirala sem jo in šla naprej. Čez par sekund, pa je pes ponovno začel teči proti nama ampak tokrat sem Nalo potegnila za mano in stopila pred njo, da ji pes ne bi ničesar naredil. Tokrat ni napadel, ker se je bal, da ga bom ponovno brcnila.

Potem pa sem " eksplodirala" in nahrulila lastnico rekoč " Zakaj imate psa spuščenega, če ne uboga na prvi klic, poleg tega, pa je še nevaren?" lastnica pa se je branila in rekla " Prvič pes NI moj ti pa da se mi ne dotakneš psa, če ne..." sem preslišala konec stavka. In vsa jezna sem ji zabrusilila nazaj " In kaj zdaj, če pes ni vaš? Ravno tako ste odgovorni zanj! " Pa mi zabrusi " Pa kaj bo taki mali pes proti tako velikemu?" Pa se branim in rečem " Nič ne de, pes mora bit vedno na povodcu! Daj preberite si malo zakone! Lepo piše, da pes ne sme biti brez povodca!" Takrat je ostala brez besed, jaz pa sem šla dalje.

Morda me boste nekateri obsojali, ker sem branila Nalo, sama vem, da je lahko tvegano, saj bi lahko pes napadel mene, toda v tistem trenutku, mi moja varnost ni bila pomembna.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #22 : nedelja, 18.07.2010 : 20:15:02 »

Zakaj bi te pa kdo bosojal? Ker si cucka brcnila?  Roll Eyes Čisto prav je bilo. Tista gospa bi si pa zaslužila klic na policijo.
Logiran
bol.ha
novinec
*
Sporočil: 48


WWW
« Odgovor #23 : nedelja, 18.07.2010 : 20:21:27 »

No, zato je za moje pojme toliko bolj pomembno, da so mladiči na povodcih in se jih lepo socializira (ampak očitno samo jaz sanjam, da se to da narediti na povodcu  Roll Eyes )
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #24 : ponedeljek, 19.07.2010 : 10:15:02 »

Šitsu samojedu ne more prav dosti hudega narediti, zato je panika odveč. Prijetno pa ni in če je kakšno vzgojno staknil, je čisto prav. Vodnici bi lahko poleg ostalega prijazno pojasnila, da če bo ob takšnem vedenju naletel na pravega psa, ji bo od kužka ostala samo krpica. In težave s pravimi lastniki, če res ni njen.

Mladiči se najlepše socializirajo brez povodcev - kar pa ne pomeni brez kontrole seveda. Tisti, ki niso sposobni kontrolirat mladiča brez povodca, pa naj ga imajo raje privezanega. Socializirali ga sicer ne bodo, imeli pa bodo nekaj malega kontrole ned njim, dokler ne bo toliko zrasel, da jih bo fizično prekašal.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 19.07.2010 : 10:58:52 »

Angseter, res bi si zaslužila ja, ampak sem bila v tistem šoku, da sem ji komaj povedala kaj si mislim. ( Sem pa se zato doma sekirala, ker nisem naredila kaj več... Sad

Lanabela, sem ravno doma razmišljala, zakaj ji nisem tega rekla Angry Ravno takrat ko imam možnost, ne povem kar bi morala...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #26 : ponedeljek, 19.07.2010 : 11:53:14 »

Saj je vedno tako. No, drugič ti bo že prišlo na misel.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #27 : ponedeljek, 19.07.2010 : 17:07:46 »

Uf, kolikokrat se je to že vsem zgodilo! Wink Tongue Roll Eyes
Logiran
PravaBiBa
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 236


WWW
« Odgovor #28 : torek, 20.07.2010 : 20:38:01 »

hmmmm....jaz imam Smihtzujko (mešanko)....in hecno mi je, da se z znanimi psi res dobro razume......na neznane pa laja, da se če razpočit, dokler ne pridejo blizu in zgrunta, da le niso tako majhni, kot se je iz daljave zdelo..........takrat pa rep med noge, pa cvilit.........zmeraj jo imam na povodcu, vendar še do zdaj nisem zgruntala načina kako jo tega odvadit........
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #29 : petek, 23.07.2010 : 14:38:04 »

Zadnje čase imam same nesreče z psi, pa ravno takrat ko najmanj pričakujem.... Shocked

Zdaj sem prišla iz sprehoda z Nalo. Ker ni bilo neke velike vročine nisva šli v gozd, temveč ob cesti, pa nekaj kilometrov dalje. Čez čas sva prišli na neko igrišče. Tam sem zagledala starejšo gospo, ki je sedela na klopi. Psa pa nisem videla. Verjetno bi se obrnila če bi ga videla.

Ko sva bili par metrov, proč od gospe, naenkrat slišim renčanje in bevsaknje. Čeprav sem se prestrašila, ker sem vedela kaj me čaka sem ohranila mirne živce, ker bi lahko vse skupaj še poslabšala. Ustavila sem se, ko sem videla, da mešanka manjše rasti teče proti nama. Nala je rep skrila med noge in se podredila.

Psica pa se je ustavila pred njo in bevskala. Srečna, da nisem rabila spet ukrepati sem se obrnila in šla proč. Gospa pa je jezno gledala njeno psico in jo karala.

Ko sva že bili na pol poti proti domu, me je prešinilo, da spet nisem naredila kar bi morala. Pripričana, da bom temu naredila konec sem se odpravila nazaj proti gospe.

Ko sem prišla na igrišče, je psica že renčala, jaz pa sem jo ignorirala in šla okrog, psica pa za mano (ter bevskala). Ko sem prišla do gospe sem ji povedala, kar sem sem si ta trenutek mislila, le, da sem povedala v vljudnem tonu.

Povedala sem ji, da naj pazi na psičko ( jo da na povodec), ker lahko, da bo nekega dne naletela, na kakšnega psa, ki bo večji od nje in jo bo poškodoval, rekla sem še ji, da ima srečo, da moja psica ni agresivna.

Ko mi je prijazno rekla, da njena psica tuli, če jo da na povodec, se mi pa ni dalo razlagati kako psico navaditi na povodec, ampak sem enostavno ponovila, to kar sem rekla pred tem, takrat ni imela odgovora in me je obupano pogledala, jaz pa sem šla proč.

Sicer se mi je Nala smilila, ker je bila prestrašena, ampak sem morala nazaj in ji povedati.


Pred mesecem dni se mi je zgodila "tragedija " z Belgijskim ovčarjem ( Malinois). Ne vem če sem to že povedala.

Nala je bila polna energije zato, sva tekali ob cesti. Na daleč sem zagledala gospo, ki je imela Belgijca ( mislim, da je psička), ker sem mislila, da je psica na povodcu, sem tekala dalje. Seveda sem imela Nalo na kratkem povodcu.

Naenkrat pa sem mislila, da bom umrla. Psica se je zapodila od daleč proti nama.Ustavila sem se in otrpnila od strahu. Prva misel je bila, da se bo Nali kaj zgodilo. Zato sem Nalo potegnila k levi nogi in stopila pred njo, da bi jo zaščitila.
Ne vem kaj mi je bilo, ampak za sebe mi ni bilo mar. Psica je pa spremenila smer. Prvo je tekala proti Nali, naenkrat pa se je obrnila k meni. Trdno sem primila povodec in Nalo držala za seboj.

Psica pa je planila name in me prevrgla na tla. Nisem sigurna ali sem se vdarila v glavo, ker sem padla na beton in me je kasneje bolela glava, ampak sem strašno vesela, da se je psica obrnila in šla k lastnici. Bila sem presenečena, da Nalinega povodca nisem izpustila iz rok, kljub padcu.

Ne vem v čem je bila fora, da me je prevrgla, nato pa pobegnila Huh Lastnica me je prestrašeno vprašala, če sem v redu, odgovorila sem ji, da sem, ampak enostavno sem bila v šoku, in nisem mogla reči kakšne ostre besede. Bila sem presrečna, da se Nali ni kaj zgodilo, prav tako pa sem bila srečna, da mi psica ni razgrizla obraza, kajti to se mi je že zgodilo, z nekim mešancem med Malamutom ( takrat sem končala v bolnici).


Ne vem, kaj je z ljudmi, da si ne morejo vtepsti v glavo, ničesar koristnega. Od tega " napada" se bojim prosto spuščenih psov, ker me je strah, da bodo napadli Nalo ali mene. Tako, da ko vidim kakšnega psa spuščenega, se obrnem in grem proč. Psov se nikdar nisem bala, tudi takrat ne, ko sem pristala v bolnici, ker mi je mešanec med Malamutom razgrizel obraz, stara sem bila 11 let, vendar sem bila v šoku in bolečin nisem čutila. Ker je bil lastnik tega psa fant, v katerega sem bila zaljubljena, sem se celo smejala, ko me je nehal gristi. Saj veste kaj dela mladostiška ljubezen.

Zdaj pa se mi ne zdi več smešno, ker se zavedam, da bi malo manjkalo, pa bi mi pes poškodoval oko. Tistega psa so hoteli usmrtiti, ampak nisem imela srca, da bi zdravnikom to pustila. ( Zdaj pa so ga tako ali tako usmrtili, ker so se selili v najemnjško stanovanje).

Groza kaj se vse dogaja, koliko pasjih ugrizov. Zdaj če vidim kakšnega psa spuščenega, me izredno moti to, da ljudje psov nimajo na povodcih. Svoje psičke pa tako in tako že dalj časa ne spuščam, razen če me zbudi okrog petih zjutraj ali če greva pod Ledino, kjer je sama narava in gozdovi.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #30 : petek, 23.07.2010 : 14:51:07 »

Tista malinovka ti ni hotela nič hudega. Če bi imela kakšen namen, bi  ti potem pristala v bolnici. Malinovci imajo toliko energije, da jo večina lastnikov ne zmore skaditi iz njih, in ko imajo neporabljeno energijo počnejo oslarije. V bistvu se je samo zabavala, ko te je strašila in se objestno zagnala vate (jih poznam, imam v skupini eno čisto tako).
Toliko, da te ne bo preveč strah, opravičilo za lastnico to seveda  ni.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #31 : petek, 23.07.2010 : 14:53:54 »

Lanabela hvala za pojasnilo Smiley
Logiran
bol.ha
novinec
*
Sporočil: 48


WWW
« Odgovor #32 : petek, 23.07.2010 : 17:23:52 »

Mene je tudi pes v Tivoliju napadel in ne vem več kaj naj pričakujem od spuščenih psov. Ko bom imela psa bom še bolj črnogleda kot sem sedaj  Undecided
Logiran
all
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


WWW
« Odgovor #33 : četrtek, 14.10.2010 : 14:19:08 »

Mene to tako zjezi, ko vidim spuščene pse! Ravno prejle sem tekla dol pred blok, ker sem videla enega psa povsem samega in bila prepričana da bom spet morala koga klicati zaradi "izgubljenčka", ker sem to že naredila 2x v zadnjih 2 mesecih. No v tistem ko sem prišla dol, sta se pa "prišlepali" 2 starejši ženski, itak čist zagreti za debato, ena od njiju je v roki držala povodec. Zakaj v roki?! In to v naselju kjer je precej psov.
Sem pa opazila, da te starejše gospe, ki imajo večinoma za ljubljenčke male bele kepe v velikosti mačke, nikoli psov ne privežejo. Vsaj tukaj ne in to me res jezi, ker takim sploh dopovedat ne morš zakaj naj ga privežejo. Ta dotična gospa je za psom hodila cca. 30 metrov, če ne še več. In vse kar lahko vedno rečejo je "ne bo nič naredil", samo kako si lahko prepričan v to?
Sedaj pa tista 2 primera ko sem morala klicat naokoli. Prvi se je zgodil okoli 9ih zvečer, ko sem na poti domov srečala malega kužka, zbeganega, a z ovratnico. Preverim cifro, kličem, nakar mi ženska po telefonu pove naj jaz temu Cappyju rečem "pojdi domov" in mu bo ona prišla naproti. Ja, kar pustila ga bom tam sredi ceste. Mu to rečem, da vidim kam bo šel. Grem za njim, pa greva čez semafor in naprej. Končno se privleče tista ženska, se zahvali, pa mi objasne da ga je "mož peljal na sprehod pa mu je ušel". Aha, se pravi brez povodca, zvečer. Da ne omenim tega, da ga nihče ni iskal (!!!) in da je šel pes namesto "domov" v čisto nasprotno smer, kar precej proč od doma.

Druga zgodba precej podobna. Kak teden nazaj grem v mesto in na travi pri bloku vidim zlatega prinašalca. Ok, ker so zraven vrstne hiše si mislim da ga je kaka "lenoba" spustila ven, naj se sprehaja sam. Čez 2 uri se vračam nazaj, vidim psa kako še vedna tava tam po ulici ter neko žensko s svojim psom, ki jo ta očitno moti. Takrat sem bila jezna malo nase, ker nisem že prej preverila psa, pa to itak naredim sedaj. Številka na ovratnici, pokličem. Starejša gospa se javi, vsa hvaležna razlaga da je že dala oglas na radio ter da se pripelje hitro. Pride čez cca. 2 minuti. Iz avta stopi zelo urejena gospa kar nisem pričakovala, glede na to kako je pes smrdel (!!). No, potem se mi zahvali, nato pa začne kregat psa - "Valter, kako ne veš kje si doma,...." in jo gledam, pa reče da je doma malo naprej po ulici, da ga je še iskala s kolesom pa očitno ni šla dovolj daleč --->halo! 10m se ji ni dalo zapeljat :S In tudi ta ji je očitno ušel med sprehodom pa iskal dom v napačni smeri.


Ne vem kdaj bodo ljudje postali odgovorni? Prav tako se sprašujem zakaj imamo zakone in redarje, če noben nič ne kontrolira.
Logiran
ajda21
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #34 : nedelja, 20.03.2011 : 22:51:00 »

Vrvica prinaša napetost, vendar je nujno potrebna, kako boš sicer branil svojega psa. Moj pes Nemški ovčar je bil že parkrat napaden, seveda lastnikov ali ni bilo zraven ali pa se jim ni zdelo pomembno da bi svojega psa privezali ali poklicali k sebi, Angry ko so videli da se je spravil na mojega ubožčka, ki je velika reva in se zmeraj skriva za svojo "mamico". Roll Eyes Tako sem bila v neštetih situacijah, ko sem morala braniti mojega Šejka pred ogromnimi zverinami (Rottweiler, Pitbull, Doberman,...), ki so precej težje od mene... Sad Naj omenim da v teh situacijah ne šparam s silo, pes se mi smili vendar, ko izbiram med življenjem mojega psa in nekaj udarci drugega bom izbrala drugo možnost...Najhuje je to, ko se tisti "frajerski" lastnik sprehodi do mene in me začne nadirat zakaj sem bila groba do njegovega psa-pes je že bil na mojem in ga hotel raztrgati... Angry Bila sem že v situaciji ko sem držala belgijca za ušesa v eni roki in mojega v drugi roki in čakala da se je gospod prisvaljkal do mene...
To pa pravzaprav ni to kar sem hotela napisati, prejšni teden sem bila na Rožniku s kolegico, obe sva imeli psa s sabo, seveda na povodcih. Grin Oba sta mirno ležala ob mizi in čakala da spijeva čaj, čeprav je bilo okoli veliko ljudi in psov... Smiley Bilo je vse lepo in prav, dokler ni prišla do gostilne gospa s svojim prelepim setrom-seveda brez povodca in brez osnovne vzgoje. Undecided Gospa se je vsedla in se pogovarjala po telefonu, pes pa je prosto letal okoli in se zaganjal v pse, ovohaval ljudi ki so jedli,... Sad In gospe se ni zdelo, da bi svojega cucka privezala ali poklicala...Najina psa sta seveda skoraj doživela živčni zlom (kot vsi ostali), moj mi je splezal v naročje, prijateljičina psica pa se je spremenila v hudičevega psa... V glavnm gospa se je spomnila da preneha govoriti po telefonu in ko je zagledala že moj 116 ubijalski pogled čez dvorišče, je zavila z očmi in poklicala psa k sebi in ga pripela... butnglavc
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #35 : ponedeljek, 21.03.2011 : 13:37:44 »

No, tvoj nemški ovčar je tu ubožček in revež, ostali so pa ali ubijalski stroji oz. zverine ali pa cucki.
Ne vem, tole mi je pač malo preveč padlo v oči.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #36 : ponedeljek, 21.03.2011 : 14:17:53 »

Zakaj pa ravno nemški ovčar ne bi smel biti revček v primerjavi z drugimi cucki in zverinami - saj večina ki jamra v temah o odvezanih psih piše povsem enako, samo pasme so različne?
Če je pes resnično dobro socializiran (česar se žal samo z delom na povodcu ne da doseči) potem ga raznorazni "napadi" nesramnih cuckov in zverin ne ganejo - pravzaprav do "napadov" sploh ne prihaja, cucki in zverine se v prisotnosti vljudnega dobro socializiranega psa začuda vedejo povsem vljudno.
A to je bilo napisano že ničkolikokrat in se mi zdi že brezveze ponavljati.
Če gredo vodniku na živce drugi psi (ali pa če se jih boji) valjda da bodo šli na živce tudi njegovemu psu.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #37 : ponedeljek, 21.03.2011 : 16:24:54 »

Saj vem, da sem tečna, ampak ... lepo prosim, če bi pasme pisali z malo začetnico. Saj pri nemških ovčarjih, rotvajlerjih in dobermanih se še razume, da imate v mislih pse. Ko pa začnete govoriti o Maltežanih ali Pekinčanih, pa vsak pismen človek najprej pomisli na prebivalce Malte oziroma Pekinga. Smiley
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #38 : ponedeljek, 21.03.2011 : 16:36:54 »

Lanabela, kaj pa v primerih, ko se konflikti pojavljajo samo pri določenem psu? Je to pač "nevšečnost" med dvema posameznikoma? Pri nas v ulici imamo eno labradorko in eno argentinko, mimo katerih s Pego pač morava, ni druge, ker je mimo njiju edini izhod iz ulice. In obe psici se vedno bolestno zaganjata v ograjo proti Pegi, renčita, kažeta zobe, lajata,... Pega je flegma pes, ki druge pse ignorira, tudi te dve itak. V čem jima je torej tema dotičnima dvema fora?

Labradorka se zaganja v večino psov (razen njej ljube in domače) in laja in grozi tudi na sprehodu. Vendar samo, če je na povodcu. Če je spuščena, se prestrašeno skriva za lastniki. Argentinke pa ne sprehajajo, tako da si ne znam predstavljat, kako bi reagirala, če bi se s Pego srečali kje drugje kot le vsaka na eni strani njene ograje. Je to obnašanje "le" čuvanje oz. špilanje šefa na varnem za ograjo al kako? Sem že razmišljala, če je možno, da gre psici na živce Pegin vonj oz. to, da hodi Pega tam mimo. Na začetku se je namreč Pega vedno polulala na tistem metrskem pasu trave ob njeni ograji, ker je to prva trava, ki jo srečamo od našega doma na poti proti reki. Ampak zdaj ji že kar dolgo ne dovolim sploh, da bi po tistem pasu trave hodila, pa se argentinka vseeno zaganja in kaže zobe.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #39 : ponedeljek, 21.03.2011 : 18:10:43 »

Treba je razlikovati pse na sprehodih (nevtralno ozemlje) in pse na domačem ozemlju (teritorialni psi si lastijo poleg domačega vrta do ograje vsaj še pločnik in cesto ob njej). Vidve s Pego sta vsiljivki, ki ju vsak dan spravljata ob živce, ker si drzneta tacati po "njunem". Če bi se enkrat argentinka znašla na narobni strani ograje, bi znalo biti hudo. Če bi se srečali na sprehodu pa odvisno. Eni psi si zapomnijo "sovražnike" in se spravijo nanje tudi na nevtralnem ozemlju, drugi pa ne.
Tovrstno obnašanje se razvije, če imajo pse same spuščene na vrtu brez nadzora, kjer se dolgočasijo  nimajo kaj drugega početi kot "pumpati" ob ograji. Ščasoma  se razvije prava obsedenost. Zoprno.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #40 : ponedeljek, 21.03.2011 : 18:44:14 »

Aha, štekam. Torej nimam kaj naredit, razen upat, da se ne bo odločila en dan preskočit ograje (je kak dober meter visoka mreža izpred 20 ali 30 let). Je pa ja, vedno sama na dvorišču, sprehajajo je ne, 1x do 2x letno ima povečane seske, po čemer bi sklepala, da ima leglo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #41 : torek, 22.03.2011 : 10:57:42 »

Drugega kot da greš mimo po drugi strani ceste, če je mogoče, res ne moreš narediti.
Takoj na začetku včasih pomaga, če se vselej ustaviš in pustiš, da se psi pozdravijo med seboj (pogosto se zgodi, da se nehajo zaganjati, če na oni strani ograje naletijo na prijazen odziv - a tiste, ki jim je pumpanje že prešlo v obsedenost, tovrstni postanki samo še bolj razkurijo)
Pa ni nujno, da ima povečane seske zaradi mladičev, lahko ima tudi navidezne brejosti.
Logiran
ajda21
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #42 : torek, 22.03.2011 : 11:52:10 »

@
No, tvoj nemški ovčar je tu ubožček in revež, ostali so pa ali ubijalski stroji oz. zverine ali pa cucki.
Ne vem, tole mi je pač malo preveč padlo v oči.
Ja Yo v tem primeru je moj pes revček in tisti psi, ki ga napadajo brez razloga so zverine.
Morala bi malo bolje prebrati kaj sem napisala, navedla sem primerke ne pa posploševala...Zame pes, ki ni vzgojen in vidim zraven lastnika, ki mu dol visi kaj se dogaja ne bo nič drugega kot cucek.
Sicer pes ni nič kriv, vendar mislim da če sem lahko celo življenje bila obkrožena z "zverinami" in noben od njih ni bil agresiven ali nevzgojen imam pač večja pričakovanja od ljudi, ki imajo pse podobne pasme...
Mislim da si me narobe razumela, kot bi verjetno lahko tudi jaz tvoj odgovor narobe razumela, saj si odpisala na tak način kot da si užaljena da sem to napisala, lahko bi celo pomislila da si ena od takih, ki ne pripenja svojega psa in zavija z očmi, ko ga mora... Roll Eyes
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #43 : torek, 22.03.2011 : 12:35:26 »

No, se motiš.
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Kako doseči, da bodo imeli lastniki pse na povodcih?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines