mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 16.06.2021 : 19:09:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: PRA (Progresivna retinalna atrofija)
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: PRA (Progresivna retinalna atrofija)  (Prebrano 17102 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« : petek, 30.08.2002 : 11:04:19 »

kar nekaj sem prebrala o tej bolzeni, vendar me zanimajo vaše izkušnje. vem da pri nas (za pridobitev vzrejnega dovoljenja) pregledujejo tibetance in prinašalce. vem da te preiskave dela dr. Zlata Čop.
kdaj je najboljše da se ta pregled opravi, kdaj se največkrat bolezen pojavi ...
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #1 : petek, 30.08.2002 : 11:29:25 »

Zivjo Daisy,

V septembrski številki Mojega psa je članek dr.vet. Boštjana Vidica o progresivni retinalni atrofiji. Meni se je zdel zelo poučen in zanimiv.

Po podatkih veterinarske afkultete na Švedskem so med pasmami, kjer se PRA najbolj pogosto pojavlja naslednje (oprosti za švedska imena pasem):
Akita
Berner sennenhund
Border collie
Engelsk setter
Flat coated retriever
Norrbottenspets
Nova scotia duck tolling retriever
Papilon
Samojed
Jazbečar
Tibitansk spaniel
Tibitansk terrier
Wachtelhund

Vsekakor je psom potrebno pregledati oči pred pričakovano paritvijo. Vendar pa se PRA pogosto pojavi šele pri starejših psih (8 let) ali celo več. Problem je v tem, da so oboleli psi v tem času svoje lastnosti že prenesli na svoje potomce, ki so tudi potencialni kandidati za PRA. Vendar pa se ne da pravočasno identificirati psov prenašalcev (običajno je že prepozno, ker se PRA pogosto pojavi šele pri 5,6 ali več letih; včasih se pojavi tudi pri mlajših živalih). Seveda se iz vzreje izključi vse pse obolele za PRA.
Veterinarji na Švedskem so mnenja, da bi se moral pregled oči izvajati vsako leto ali vsaj pred vsako nameravano paritvijo.
Pes ki zboli za PRA postopoma izgublja vid in običajno oslepi v dveh do treh letih po tem ko je bila bolezen odkrita.

Dedovanje PRA pa je zelo nepredvidljivo in komplicirano. Poskusila bom z enostavno laicno razlago in se ze vnaprej opravicujem vsem strokovnjakom za morebitne napake.

Kot mi je znano, sta za razvoj PRA vedno potrebna dva gena. Mama in oče imata vsak po dva gena za PRA (lahko oba dobra, enega dobrega in enega slabega ali oba slaba-PRA) in vsak prenese po en gen na potomce. V kolikor maldič podeduje slab gen od mame in slab gen od očeta, bo zagotovo zbolel za PRA. V primeru enega dobrega in enega slabega gena se bolezen pri določenem psu ne pojavi in trenutno znanost še ni tako razvita da bi bila mogoča tako natančna analiza DNA (vendar pospešeno delajo na tem - na univerzi v Cambridgeu) da bi ugotovili ali je določen pes prenašalec PRA ali ne. Ugotovimo lahko šele, ko za PRA zboli kakšen od njegovih mladičev. Sad

To bi bilo na kratko o PRA.

Lp,
Nati
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #2 : petek, 30.08.2002 : 12:28:09 »

Nati!
Če se še spomniš si mi v temi o šeltijih napisala, da morajo imeti pregled oči zaradi te bolezni. Je to pri nas obvezno za pridobitev vzrejnega dovoljenja, kot pri nekaterih slikanje kolkov, ali samo priporočljivo? Čudno se mi zdi, da šeltijev ni na seznamu, čeprav povsod kjer sem našla kaj o njih omenjajo, da so zelo dovzetni za to bolezen. lp in hvala
Logiran

VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #3 : petek, 30.08.2002 : 12:43:08 »

Dobra razlaga. Mogoče bi samo to popravil, da ne gre za dva gena, temveč za par. Nosilci genov so kromosomi in ti nastopajo v paru. Po eni strani je sreča, da je PRA določena samo z enim parom genov, po drugi strani pa je to recesivna lastnost, kar pomeni, da se jo v tem trenutku lahko odkrije šele, če se pojavijo mladiči, ki so gen podedovali in so tudi oboleli. Zato bo po vsej verjetnosti univerzi tudi uspelo najti sredstvo, s katerim bo možno ugotoviti ali je pes prenašalec, ali ne. Objavili so tudi razpis, da jim lastniki psov, ki so oboleli oz. za katere se ve, da so prenašalci, pošljejo rodovnike in material za raziskavo. Vem, da je ta univerza precej delala tudi na dedovanju barv pri španjelih in labradorcih, razultat pa je tudi sredstvo, s katerim se da ugotoviti kakšne barve so psi teh pasem sposobni producirati.
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #4 : petek, 30.08.2002 : 13:22:20 »

Kaja,
na strani slovenskega kluba za britanske ovcarske pase ftp://http://www2.arnes.si/~ssmbles1/britanci/ najdes pogoje za vzrejo v Sloveniji.
Naj ti na kratko povem, da je slikanje kolkov obvezno le za bobtaile, drugih preiskav pa ne potrebujes pri nobeni britanski ovčarski pasmi.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #5 : petek, 30.08.2002 : 13:23:32 »

Vz,

Najlepša hvala za popravke in pojasnila glede PRA. Tudi jaz močno upam, da bo univerzi uspelo najti sredstvo, s katerim bo možno ugotoviti, ali je pes prenašalec ali ne. Smiley
Ali morda veš za kakšno dobro internetno stran o PRA?

Kaja,

Ja tudi pri šeltijih in škotskih ovčarjih se pojavlja progresivna retinalna atrofija (ne vem zakaj teh pasem ni na švedskem seznamu - so le "top" pasme, kjer je PRA žal najbolj pogosta Sad
Od bolj znanih pasem obolijo za PRA pogosto tudi irski setri, koker španjeli, pritlikavi pudli in šnavcerji in tudi številne druge pasme.
Škotski ovčarji po nekaterih podatkih običajno za PRA zbolijo že pred dopolnjenim prvim letom starosti, kar je po eni strani dobro, saj tako svojih slabih lastnosti ne prenesejo na potomce. Vendar to žal ni pravilo.      

Mislim, da v Sloveniji samo Klub za tibetanske pasme zahteva pregled oči kot pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja (ne vem kako je s klubom za bernske planšarske pse?), morda bodo tudi ostali pasemski klubi uvedli kot pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja pregled oči.

Nekateri pasemski klubi v tujini pa za pridobitev vzrejnega dovoljenja zahtevajo tudi pregled oči pred vsako paritvijo (vendar je to odvisno od vzrejne politike, ki jo klub vodi in tudi od tega, kako močno je prisotna PRA v določeni pasmi), v drugih pasemskih klubih pa je pregled oči samo priporočljiv in se torej bodoči vzreditelji lahko odločijo za pregled ali proti.

Za konec pa ti pošiljam še eno stran z različno obarvanimi šeltiji in s kopico informacij o šeltijih (poglej pod shelties na koncu strani)
http://www.dogpatch.org/sheltie/sheltpic.cfm

Lep dan vsem,
Nati
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #6 : petek, 30.08.2002 : 13:52:33 »

Morda tole:

http://www.sheepdog.com/diseases/pra/pramenu.html

Drugače ima pa skoraj vsak ameriški pasemski klub tudi svojo stran o tej tematiki ali pa vsaj povezavo na kako drugo stran.

Zanimiva je tudi trditev na tej strani: http://www.vmdb.org/dx3.html o sibirskih huskyjih, kjer pravi, da je, za razliko od drugih pasem,  lastnost vezana na dedovanje spola. Ne vem sicer ali to drži, ali ne.

Po mojem pa pri vzreji predstavljajo večji problem druga obolenja oči (glavkom, katarakta, retinalna displazija), ki so verjetno pogojene z več kot enim parov genov in za nekatere od njih se niti to točno ne ve, v koliki meri so dedne.

Morda kdo ve kako so se pri tibetancih pri nas lotili te zadeve? Samo s pregledi se to ne bo dalo najbolj uspešno zatirati. Veliko lahko pove tudi rodovnik, seveda, če imaš informacije o psih.
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #7 : petek, 30.08.2002 : 14:15:52 »

VZ,

Najlepša hvala za posredovane naslove internetnih strani, ki so polne koristnih informacij.

Se pa strinjam, da pri vzreji vecji problem kot PRA predstavljajo druga obolenja oci.

Tudi mene zanima, kako so se v Klubu za tibetanske pasme lotili te zadeve?

Lp,
Nati
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #8 : četrtek, 05.09.2002 : 11:52:37 »


Pri retrieverjih sama PRA niti ni vec tako krizna, vse vec je problemov z displazijo mreznice.
Pregleda glede tega pa tudi Zlata Cop ne more opravljati, saj nima ustreznega aparata za slikanje odstopa mreznice.
Zato kolikor vem, SKR ne zahteva pregleda oci za retrieverje, saj v Sloveniji ta ni mozen v optimalnem obsegu.

PRA pa ima se en problem, in sicer se lahko pokaze sele v kasnejsih letih, ko je pes/psica imel ze potomce...

Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #9 : četrtek, 05.09.2002 : 17:08:18 »

Sam PRA dejansko ni več toliko alarmanten, ker se ga je, glede na poznavanje načina dedovanja, dalo kar dobro zreducirati. Kljub temu so testiranja potrebna, še bolj pa poznavanje linij v katerih se pojavljajo oboleli oz. prenašalci. Predvsem slednje pri vzrediteljih največkrat šepa, ker je zelo težko priti do informacij. Zato ima že marsikateri klub v svetu t. im. zdravstveno bazo podatkov o psih.
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #10 : petek, 13.09.2002 : 19:42:16 »

Vidni znaki pri psu, obolelim za PRA so: nočna slepota, zenica se slabo ali se ne odziva na spremembo svetlobe, oči se lahko občasno nekoliko oranžno/zeleno svetlikajo.

Ugotavljanje PRA je težavno. Možni so trije načini; "pregled" mrežnice - to počne tudi dr. Čop-ova, vendar je bolezen mogoče ugotoviti šele tedaj, ko so že vidne spremembe, kar je ponavadi v srednji ali pozni stopnji okvare.
Zelo zanesliv je test ERG (electroretinogram), ki pa ga v Sloveniji še ne opravljajo - je pa pregled možno opraviti na Dunaju. Deluje podobno kot EKG, pes je medtem v narkozi.
Tretji način je ugotavljanje bolezni s pomočjo genskega testa. Ta metoda je najbolj zanesljiva, saj nam razkrije tako prenašalce bolezni kot tudi same živali, ki (bodo) obolele za PRA. Teh testov na žalost pri večini pasem še ne (morejo) uporabljajo (predvsem zaradi premajhne baze podatkov).

Pri tibetancih je bolezen zelo zaskrbljujoča, saj za njo obolevajo prav vse tib. pasme. Pri ti. španjelih, tib. terierjih in lhasa apsih je pregled obvezen, pri shih-tzujih do 31.12.2002 zaželjen, obvezen pa od 1.1.2003. Psi brez ali z negativno ocenjenim zdravstvenim potrdilom o pregledu oči NE MOREJO imeti rodovniških potomcev.
Psicam je obvezno pregled ponavljati enkrat letno, psom vsakih 6 mesecev.
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #11 : ponedeljek, 16.09.2002 : 10:24:25 »

Citat

Psicam je obvezno pregled ponavljati enkrat letno, psom vsakih 6 mesecev.


Ali to pomeni, da se testi opravljajo redno enkrat letno oz. na 6 mesecev ali je to čas za veljavnost testa pred paritvijo in zakaj pri psih bolj pogosto?

Drugo, kar me zanima je, ali je možno te teste opraviti tudi na kliniki v Mestnem Logu oz. še kje drugje? Ali poleg PRA opravljajo kje še druge teste kot je očesna mrena, retinalna displazija, glavkom?
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #12 : ponedeljek, 16.09.2002 : 11:20:32 »


VZ v Sloveniji ne morejo gledati RD (retinal dysplasia), ker nima noben veterinar potrebne opreme
vse ostalo pa lahko Čopova seveda pogleda

v LJ pa tega ne delajo oziroma tisto kar lahko naredijo s prostim ocesom brez instrumentov

LP
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #13 : ponedeljek, 16.09.2002 : 13:55:39 »

Ali veš morda kakšne metode ona uporablja? Sam sem se odločil, da dam svoje pse na pregled pred naslednjo paritvijo. Pri ameriških kokrih so morda v tem trenutku bolj aktualne različne mrene, teh pa je menda kar pribl. 80 vrst. Vzroki so lahko dedni ali pridobljeni. Ali je zadeva dedna ali ne menda oftalmolog lahko ugotovi po mestu in globini nastanka. Ne vem pa, koliko ima Čopova s tem izkušenj in ali ima ustrezne aparature.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #14 : ponedeljek, 16.09.2002 : 15:41:12 »


Najbolje, da jo pokličeš in vprašaš. Če sem jo dobro razumela, se je izobraževala na temu področju v tujini.

LP
Logiran
winny
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #15 : sreda, 04.06.2003 : 10:37:25 »

Kot je Kaja že napisala je Vini dobila diagnozo PRA.  Cry  
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #16 : torek, 06.09.2005 : 09:45:58 »


Ugotavljanje PRA je težavno. Možni so trije načini; "pregled" mrežnice - to počne tudi dr. Čop-ova, vendar je bolezen mogoče ugotoviti šele tedaj, ko so že vidne spremembe, kar je ponavadi v srednji ali pozni stopnji okvare.
Zelo zanesliv je test ERG (electroretinogram), ki pa ga v Sloveniji še ne opravljajo - je pa pregled možno opraviti na Dunaju. Deluje podobno kot EKG, pes je medtem v narkozi.
Tretji način je ugotavljanje bolezni s pomočjo genskega testa. Ta metoda je najbolj zanesljiva, saj nam razkrije tako prenašalce bolezni kot tudi same živali, ki (bodo) obolele za PRA. Teh testov na žalost pri večini pasem še ne (morejo) uporabljajo (predvsem zaradi premajhne baze podatkov).


Kolikor vem , je genetski test trenutno v uporabi le za CA ne pa za PRA.

Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #17 : nedelja, 09.04.2006 : 18:25:07 »

Ker so tudi briardi nagnjeni k tej bolezni, sem malo brskala po internetu in opazila (sicer na ameriski strani), da za to bolezen gledajo preko genov z odvzemom krvi. Pri nakupu briarda moras obvezno gledat ce so starsi pregledani za pra in za nocno slepoto in ce sta oba neg., potem ves, da bos dobil zdravega mladicka... tudi sama pa bi rada nasla kje tu blizu uporabljajo genske teste, ker se mi zdi za psa najmanj stresno.
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #18 : nedelja, 09.04.2006 : 18:28:06 »

Saj je mozno to izvesti tudi tako, da vzamejo kri na nasi kliniki, potem pa oni, ali pa ti sama, posljete kri na kliniko, kjer te teste pocenjajo. Lp Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #19 : nedelja, 09.04.2006 : 20:28:49 »

Licence za DNA teste za očesne bolezni ima ameriški Optigen.
Seveda njihovi testi niso razviti za vse pasme za vse bolezni ampak za določene, tako da se splača pogledati za katere pasme imajo na voljo take in drugačne teste.
Logiran
amstaffka
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #20 : četrtek, 03.05.2007 : 13:18:33 »

Že nekaj časa se mi dozdeva, da moja psička (AST- stara 4 leta) ne vidi tako kot bi mogla. Predvsem to opažam v mraku in ponoči, ko se kar zastrmi v neko točko, kjer pa ni ničesar. Nekaj dni nazaj se je pa zgodilo nekaj povsem nenavadnega. Bili smo na morju, oče se je vračal proti prikolici. Oblečen je bil v trenirko, česar Lena sicer ni vajena, pa vseeno se mi zdi, da to ne bi smelo vplivati. Lena je strmela vanj in ko je bil cca. 5 m  proč se je pognala nanj. V trenutko, ko je bila pred njim, je zaštopala in zbežala pod mizo. Bilo je sredi dneva.
Danes sem bila pri dr. Čopovi, rabila sem nekaj stvari za Leno in ker je bila tam ravno ona, sem ji  povedala kaj se dogaja in kaj se mi dozdeva. Bila je presenečena, da na 5 m bi pes pač moral poznati domačo osebo. Povedala mi je za majhen test s koščkom vate, ki ga lahko sama opravim, da vidim če se psička odziva in pa svetovala naj se oglasiva na pregled ozadja očesa. Testa še nisem naredila, na pregled se pa naročim takoj ko bo plača.

V kolikor se izkaže, da gre res za PRA, kaj lahko pričakujem v prihodnje? Oz. kako napreduje bolezen, kako hitro,....
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #21 : četrtek, 03.05.2007 : 16:08:38 »

Pri PRA-ju je tako, da se lahko pojavi v prvih letih pasjega zivljenja ali v kasnejsih. Od tega je tudi do neke mere odvisno koliko se bo razvil.
Ponavadi se psi dobro prilagodijo, sploh ker pes slepi postopoma in se lahko v tem casu povsem navadi na novo situacijo. Ampak ne spreminjat njegov zivljenski prostor, ker mu bo beliko tezje.
Razvija se pa nekako takole, da pes najprej ima tezave z vidom po temi in ima tezave z gledanjem v megli. Kasneje se iz tega razvije tudi dnevna slepota.

Sploh pa ni nujno da je psicka obolela za PRA. Ocesnih bolezni je malo morje in lahko da gre za nekaj povsem drugega - katero od drugih poskodb mreznice, ki pa lahko povzrocijo samo npr. zamegljen vid.

Lep pozdrav, Marko
Logiran
amstaffka
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #22 : četrtek, 03.05.2007 : 17:15:53 »

Hvala.

Sicer upam na najboljše. Je pa to bolezen, ki jo je kot možno omenila dr. Čopova.

Upam, da bo po pregledu vse jasno.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #23 : četrtek, 03.05.2007 : 17:24:36 »

Pri nasi psici je od zacetnih tezav, ki so bile res malenkostne, do zdaj, ko je ze skoraj slepa, preteklo 3 ali 4 leta. PRA napreduje pocasi, vendar vedno napreduje do popolne slepote.  Sad Ker pa pri tvoji psicki diagnoza se ni postavljena, razmisljaj pozitivno.  :)Tako kot je napisal popo, je bolezni oci vec vrst. lp
Logiran

popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #24 : petek, 04.05.2007 : 10:18:37 »

Amstaffka: drzim pesti, da bo vse vredu. PRA je ena zahrbtna rec. Sicer se stanje pasje populacije z PRA pocasi zmansuje, se posebej zaradi moznosti genetskega testiranje, je pa se kr prisoten. Sploh pa je problem, da se pojavlja ze pri nekaterih pasmah za katere v preteklosti ni bilo znano, da bi bil PRA do neke mere "znacilnost pasme".

En zelo pomemben faktor pri boju oz. zivljenju s PRA pa je nedvomn starost psa v aktere ga bolezen zadene. Npr. pri labradorcih se bolezen v vecini primerov pojavlja relativno pozno, kar je po eni strani dobro, ker je pes imel nekaj let, da se navadi okolja v katerem je zivel in se bo kasneje lazje znasel. Spet po drugi strani pa je problem pri vzreji. Veliko premalo vzrediteljev se odloca za genetsko testiranje, slikanje oci pa pokaze samo trenutno stanje. Tako, da lahko neka psica ima 2,3 legla brez komplikacij, pri cetrem pa naleti na se enega carrier-ja in da bolane mladice. Isto sranje pri samcu, ki pari in pari, in se sele pri 7-8 letih pri slikanju pokaze PRA.
Verjeli ali ne, obstaja primer, ko je samec paril vec kot 20x in ni bilo problem, in sele po tolikem stevilo oplojenih psic so ugotovil da je carrier  Huh

Skratka, ne sekiraj se, vse se bo uredilo! Pa javi, kako se je razpletlo.

Lp
Logiran
Ovcka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 03.03.2008 : 15:26:14 »

hej

Glede na to, da so podatki v tej temi malo zastareli, me zanima ce mogoce kdo ve, katere preglede oci je priporocljivo opraviti za retrieverje oz. katere je sploh mogoce opraviti pri dr. Copovi? Pa ce imate mogoce cene teh pregledov, bi bila tudi zelo vesela, ce bi jih napisali..  Wink

Hvala za odgovor in lp,
Maja
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #26 : ponedeljek, 03.03.2008 : 15:49:02 »

Glede pregledov se pozanimaj pri vzrejni komisiji za retrieverje. Wink
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #27 : ponedeljek, 03.03.2008 : 18:21:03 »

Dr. Copova, ti naredi klasicni pregled. torej pregleda se (PRA/HC/RD/PHTVL/PHPV). Ce te bolj podrobno zanima kaj katera kratica pomeni si poglej na internetu.  Na kratko, dedna katarakta, mislim da displazija mreznice, itd. Skratka, naredi se pregled bolezni oci, tisih bolezni, ki se jih pac da pregledat. To ni slikanje, je pregled. Z lucko se pogleda psu v oci. Ce se prav spomnim je bila cena okoli 20-25 €. Pregled je treba opravit enkrat letno.
Glede PRA je ze napisano. Na tem pregledu se poda zgolj stanje, za dedno osnovo pa je treba narediti genetski test.

Lp
Logiran
Ovcka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


WWW
« Odgovor #28 : ponedeljek, 03.03.2008 : 18:43:19 »

Kalsang sem prebrala vzrejni pravilnik, in zvedela le to, da je pregled priporocljiv, ni pa obvezen. In pa da se ponavadi opravi PRA, RD in HC (PRA = Progressive Retinal Atrophy, RD = Retinal Dysplasia, HC = Hereditary Cataract).. Za ostalo ni nic pisalo, zato sem tudi vprasala.

popo hvala za odgovor, tocno to me je zanimalo!  Smiley
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #29 : ponedeljek, 03.03.2008 : 20:03:23 »

Cena tega pregleda skupaj s potrdilom je bila še v novembru 18,92 eur pri dr. Čopovi in verjetno kakšne spremembe ni.
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #30 : ponedeljek, 03.03.2008 : 21:23:23 »

Bo tak verjetno bolj prav Wink
Logiran
Ovcka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


WWW
« Odgovor #31 : torek, 04.03.2008 : 09:59:58 »

No sej sigurno bom prej poklicala pa se tocno pozanimala, samo informativno me je zanimalo  Wink

Hvala obema!  Smiley
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #32 : torek, 14.07.2009 : 18:29:26 »

Mi lahko kdo razloži če je kakšna povezava med PRA in CMR (Canine Multi-Focal Retinopathy)? Ali sta to dve čisto različni zadevi - bolezni?
Logiran
missysb
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.096


« Odgovor #33 : nedelja, 29.01.2012 : 12:56:10 »

Koliko pa recimo stane pregled za PRA in na primer pogačico skupaj pri dr. Čopovi? Kdo ve?
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: PRA (Progresivna retinalna atrofija)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines