mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 17:41:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Pomoč za agresivne pse
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomoč za agresivne pse  (Prebrano 20567 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
zidar
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« : četrtek, 18.11.2010 : 17:20:26 »

Pozdravljeni,

Imam skoraj 3 leta starega mešanca med nemškim ovčarjem in huskijem. Z njim doma ni nobenih problemov, in vsi ki pridejo in ga spoznajo, so prav navdušeni kako pridnega in vzgojenega psa imam. Na sprehodih pa je malo drugačna zgodba. Dobil sem ga eno leto starega iz zavetišča in na začetku je besno lajal in skakal v vsako žival ki je videl na cesti. Do ljudi ni bil nikoli napadalen. Do danes smo njegovo obnašanje že zelo popravili, na sprehodih hodi lepo poleg, in skače naokoli ko ga sprostim.
Moja težava pa je sledeča, meni se zdi da je moj pes izjemno dominanten. Nekaj dni nazaj, sem ga peljal v pasji park kjer sem ga spustil iz povodca, in malo za nama pa sta v park prišla še dva samca ki živita skupaj. Par sekund kasneje so se te trije psi stepli med sabo in sem komaj spravil mojega psa stran, ko je drugega z gobcom držal za vrat.
Do sedaj se kaj takega še ni zgodilo, saj je pes vedno na povodcu, in če grem v park pogledam da notri ni kakšnih psov s katerimi bi lahko bil kakšen konflikt. Vendar zadnič tistih psov nisem opazil in nastal je pravi spektakel ko smo pse vlekli narazen.

Torej do sedaj je moj pes le kazal dominantnost in nikoli se ni nič zgodilo, ta dogodek pa me je streznil, in sprašujem VAS za pomoč. Zanima me če me lahko napotite k kinlošekmu drušvu, trenerju ali komurkoli, ki bi imel veliko izkušenj z takimi psi. Nasveti iz interneta, oddaj in forumov so sicer vredu, vendar neučinkoviti ko se jih ne uporablja pravilno, kar je pogosti problem pri lastnikih psov.
Logiran
terier
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 136


« Odgovor #1 : četrtek, 18.11.2010 : 23:37:52 »

   Jaz to ne bi imenovala agresiven pes - samci se med seboj stepejo - predvsem taki , ki jih vodniki nimajo pod kontrolo, tudi psice, da ne bo pomote. Imeti psa na povodcu in ga potem kar spustiti brez znanja odpoklica in ostalih osnovnih komand je pač malo nepremisljena stvar. Tudi take stvari se ne nauči tako hitro. V prav vsakem Kinološkem društvu vaju bodo vključili v tak ali drugačen tečaj - osnovno šolanje itd. Čim preje tem bolje - veliko uspeha želim
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #2 : petek, 19.11.2010 : 00:24:31 »

Meni se zdi namen šolanja zelo dobra ideja. Sicer malo tečajev "laufa" pozimi, ampak se ne pozabit prijavit za spomladi Smiley


Škoda, da nista šla že prej, ampak nikoli ni prepozno.

Iz katerega konca slo pa ste? (pač iz Maribora je nekoga brezveze napotiti v Ljubljano in nekoga iz Celja v Koper) Wink
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #3 : petek, 19.11.2010 : 08:47:57 »

Niso vsi psi zdruzljivi z vsemi, zato se jih ne spusca kar tako skupaj v upanju, da nic ne bo. Pa tako kot mi recemo zdravo, je zazeljeno, da se psi med sabo najprej pozdravijo, povohajo na povodcu in nikoli jih kar ne spustis, pa potem cakas, kaj se bo zgodilo. Lahko da tvojega psa nikoli ne bos mogel spustiti z drugimi, lahko pa, da mu tista dva nista bila vsec in se bo pa s kom drugim razumel.
Pravis, da do zdaj ni bilo tezav. Ce pes zdaj tolerira druge in hodi poleg, to se ne pomeni, da jih ima rad, da bi jih prenasal, ko bi bili vsi skupaj spusceni. Zato tudi ne mores pricakovati, da se bo v prvem izpustu razumel z drugimi. Mogoce je res najbolje, da se posvetujes s kaksnim strokovnjakom, da mogoce skupaj ocenita, kaksnega psa imas, taksnega, ki sploh ni zdruzljiv, ali pa je mogoce zdruzljiv z nekaterimi. Vsekakor pa, mu nic ne bo manjkalo, tudi ce se z drugimi ne bo nikoli igral, sej ima tebe   Wink
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : petek, 19.11.2010 : 14:16:39 »

 Sej ni treba da se mora veselit vseh psov, da se ne bo stepel. Nekatere je treba pač imeti pod komando, če je ta želja po merjenju moči tako velika. Čeprav se da veliko popravit z učenjem spoštljive pasje govorice ali pa zahtevat umik in ignoriranje drugih psov.

Vsekakor pa psa do nadaljnega na povodcu ali pa vsaj z nagobčnikom, kjer lahko pride do ugriza. Kako je pa z oglaševanjem raznih pasjih šol na tem portalu je pa druga zgodba. Reklamiranje nečlanov mislim, da ni dovoljeno.

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : petek, 19.11.2010 : 16:00:26 »

Je dovoljeno, v temu namenjeni rubriki Aktualni tečaji in pasje šole.
Logiran

sončica1a
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #6 : sobota, 22.01.2011 : 17:33:15 »

Imam Nemško bokserko staro 6 let. Je zlata sončica do ljudi, do drugih psov, pa je zelo popadljiva. Grozna je !!!!!!!! v URBANEM NASELJU, KJER IMAJO LASTNIKI LE MALE PSE, še nekako gre, a če sreča velikega psa se ji utrga. Če je spuščena, se takoj podredi večjemu psu, a takih stiacij je izredno malo. Kako z njo???
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #7 : sobota, 22.01.2011 : 18:04:08 »

Ona je grozna?
Zakaj je pa spuščena, če trdiš, da je agresivna?
Logiran

Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #8 : sobota, 22.01.2011 : 19:50:01 »

Dokler nisi popolnoma prepričana, da psa, ko je spuščena NE BO napadla, je enostavno ne spuščaj. Tako ali tako se bi mogli vsi psi, pa če so še ne vem kako prijazni najprej "pozdravit" na povodcu, da vidimo, kaj se bo razvilo, ker je lahko napadalen drugi pes, ali pa tudi naš. Potem pa, ko vidimo, da se psa razumeta, jih lahko seveda tudi spustimo. Vsak pes, še tako socializiran, kdaj katerega pač ne mara in ko mu prekipi, pokaže tudi svoje zobe, to je normalno, tako kot ti ne maraš vseh ljudi, ki si jih v življenju spoznala. Naša naloga pa je, da psa popravimo in mu "povemo", da je storil napako, da se to ne ponavlja več, ali zelo redko ali ne brez dobrega razloga (ki mora biti reees dober, npr. poziv in morbiden napad tujega psa na našega).

Kaj narediti? Zelo površno si opisala, kako odreagira na določene pse, do majhnih je torej prijazna, kaj pa samec / samica, ima to vpliv na agresivnost, je zaradi spola kaj bolj agresivna, ali je do samcev tudi kdaj prijazna, do samic pa sploh nikoli ne, ali se podredi tudi večji samici ali ne itd. ... Še veliko informacij bi lahko napisala.
Poskušaj ugotoviti tudi morebitni vzrok, zakaj je psička taka, če veš, da je psa v preteklosti npr. napadel drug pes, boš težavo najverjetneje začela reševati na način, da boš psu najprej predstavljala mirne pse, ki se za tvojo psičko ne bodo brigali, če jih bo nalajala, ali, celo napadla, čeprav so taki psi, ki se ne bi branili (ob napadu) redkost, kar je pa seveda čisto logično; tudi žival se mora branit; sploh, če se stepeta psici je tako, da nobena ne želi odnehati, tudi, če je druga močnejša - ne poznajo fair playa tako kot samci.

In na koncu še ja, zakaj je pa spuščena, če je napadalna??
Zato ker se zanašaš na nekaj tistih situacij, ko se, ker je bila spuščena, ni zgodilo nič ?!?
S prevzgojo lahko začneš (oz. je bolje, da začneš) kar takoj, najdi ji družbo mirnega psa, ki ima visok prag potrpežljivosti in, ki jo bo ignoriral, če bo nanj lajala. Nagrajuj jo za drobne pozitivne korake, kot je npr. NE lajanje ali pa, da gresta mimo drugega psa z gnoriranjem ali nelajanjem. Poprvljaj in na NE FIZIČEN način kaznuj negativne odzive, kot je lajanje, napadanje, agresivnost. Za nagrado j daj nekaj, kar ji je res naj, za kazen pa ji to odvzemi.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #9 : sobota, 22.01.2011 : 19:58:28 »

Imam Nemško bokserko staro 6 let. Je zlata sončica do ljudi, do drugih psov, pa je zelo popadljiva. Grozna je !!!!!!!! v URBANEM NASELJU, KJER IMAJO LASTNIKI LE MALE PSE, še nekako gre, a če sreča velikega psa se ji utrga. Če je spuščena, se takoj podredi večjemu psu, a takih stiacij je izredno malo. Kako z njo???

Takšni popadljivi, spuščeni psi so v nevarnosti, če jih jaz srečam in napadejo mojega psa. Pa niso v nevarnosti zaradi mojega psa, ampak mene, ker jih utegnem napast nazaj in bohve kaj še vse narest. Tko da upam, da ne živita blizu nas. Svašta! Avtu tudi ročno zategneš, preden ga zapustiš, da ne bi kakšne škode delal, ko bi se samo od sebe peljal kam po hribu navzdol, ane!
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #10 : sobota, 22.01.2011 : 20:11:58 »

Takšni popadljivi, spuščeni psi so v nevarnosti, če jih jaz srečam in napadejo mojega psa. Pa niso v nevarnosti zaradi mojega psa, ampak mene, ker jih utegnem napast nazaj in bohve kaj še vse narest. Tko da upam, da ne živita blizu nas. Svašta! Avtu tudi ročno zategneš, preden ga zapustiš, da ne bi kakšne škode delal, ko bi se samo od sebe peljal kam po hribu navzdol, ane!

 Cheesy haha, pod to se pa podpišem.
sončica1a, res, ne zanašaj se na nekaj tistih bogih situacij, ko pač ni napadla; niti ni nujno, da je to bilo zato, ker je bila spuščen (čeprav, psi se vedejo drugače, ko so spuščeni, pogostokrat bolj vzorno, tega ne smemo pozabit), mogočr jr bil karakter tujega psa takšen, da ji je ustrezal. Zato bi bilo dobro tudi, da spremljaš, ali ima karakter kaj prste vmes, npr., če je bolj živčna ob divjih psih kot ob mirnih, če tolerira samo starejše mirne pse, če ji je bolj všeč, da tujega psa ne zanima itd. ... Res ti svetujem, da začneš OPAZOVAT.
Logiran
sončica1a
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 22.01.2011 : 20:38:33 »

Moja psička je bila v šoli in jo je naredila z 9. Končala je tudi nadaljevanje šolanja napad in obramba ter sledenje. Do tu je vse O.K.. vse komande uboga, dokler ni drugega psa. O.K. torej mora bit skoz na povodcu. Neverjetno, kako ma ps dva karakterja. Enga do lastnika, je prava mucka, spi z menoj že vsa leta, zunaj pa se ji ob prisotnosti velikega psa, kr strga:
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #12 : sobota, 22.01.2011 : 21:16:42 »

Torej, kako je s psi; ali renči in napade vse, ali je do samcev tudi prijazna, kaj sproži napad in agresijo in  še veliko podatkov nam manjka, da bi sploh kar koli lahko (kolikor pač lahko) analizirali ... Bo treba malo boljše opisat stanje; pa s temi nasveti je tako, zagotovo jo najbolje poznaš ti sama in veš, kakšna prevzgoja bi vama ustrezala in kakšna ne ter kakšen nasvet bi bil morda res učinkovit in kateri niti ne tako. Psi so si različniin zato so si tudi nasveti; pri vseh ne "vžge" isto...
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #13 : petek, 28.01.2011 : 17:42:23 »

No, mene pa zanima, kaj bi naredili v primeru, da bi vašega psa napadel nek tuji. Zanima me predvsem, kako bi ravnali, ko bi na naslednjem sprehodu srečali kakšnega psa (npr. napaden pes se lahko drugih boji, ali se do njih vede bolj agresivno). Prav to se mi je namreč zgodilo pred kratkim, sicer vem, kako je treba, pa me vseeno zanimajo vaši nasveti, da vidim, katera "metoda" bi bila najboljša in, če bi bilo dobro moji še kaj dodati  Tongue.

Aja, od napada še nisva srečali tujega psa  Wink.

Hvala za nasvete.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : petek, 28.01.2011 : 21:00:18 »

Če je bokserka agresivna do drugih psov samo, ko je privezana, ko je pa spuščena pa ne, je problem v vodenju. Bodisi da se lastnica boji psov in jo bokserka hoče braniti, bodisi da se boji psica, a je privezana korajžna, ker ima lastnico za potuho.

kako se vesti po napadu na psa? Če ni šlo za resnično hudo zadevo, pri kateri bi bil resno razmesarjen, potem se preprosto vedemo, kot da se ni zgodilo nič.
Logiran
zidar
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #15 : nedelja, 20.02.2011 : 12:43:19 »

odgovor vsem:

z psom sem imel individualne inštrukcije, hodil sem tudi na tečaj, in večina osnovnih ukazov pes pozna. Odpoklica mi nekako ni uspelo 100% natrenirati, saj se ob večjih distrakcijah pes ne zmeni zame. Da ne bo pomote, prav zato pa psa nimam nikol spuščenega na prostem!

Incident se je zgodil v pasjem parku kejr je bilo več psov.

kot je moonbean rekel
... Pa tako kot mi recemo zdravo, je zazeljeno, da se psi med sabo najprej pozdravijo, povohajo na povodcu in nikoli jih kar ne spustis, pa potem cakas, kaj se bo zgodilo. Lahko da tvojega psa nikoli ne bos mogel spustiti z drugimi, lahko pa, da mu tista dva nista bila vsec in se bo pa s kom drugim razumel....

glede prvega stavka:
jaz sem psa peljal v park na povodcu, tako da sem imel kontrolo nad njem, in počakal da so se psi pozdravili. Ko sem videl da se vsi lepo razumejo sem ga spustil. Problem pa je bil ko je lastnica drugih dveh psov prišla iz druge strani, odprla vrata in spustila psa notri. Ko sta pa ta dva dominantna samca priča do mojega psa, pa nisem imel nobene kontrole več ker je bil moj pes takrat spuščen v parku.

tvoj drugi stavek:
moj pes se lepo razume z podredljivimi samci in z vsemi samicami. Tako da se lahko tam lepo igra.


Dokler nisi popolnoma prepričana, da psa, ko je spuščena NE BO napadla, je enostavno ne spuščaj. Tako ali tako se bi mogli vsi psi, pa če so še ne vem kako prijazni najprej "pozdravit" na povodcu, da vidimo, kaj se bo razvilo, ker je lahko napadalen drugi pes, ali pa tudi naš. Potem pa, ko vidimo, da se psa razumeta, jih lahko seveda tudi spustimo.

zelo lepo povedno, samo ta sistem ne deluje, če se ga vsi ne držimo. In jaz sem kar previden kar se mojega psa tiče in še posebaj od tistega incidenta dalje.


PS: kasneje sem zvedel da je moj pes kar dobro ugriznil drugega, za kar je meni zelo grozno, in ko se srečamo na ulici je vedenje samo še hujše.
uprašanje pa ostaja:
pasje šole in tečaji so dober začetek za vzgojo psa, vendar nikjer ne vidim da bi se lahko jaz naučil, kako reagirati ko pes rata napadalen, ko mu deluje samo nagon, in ko vse kar se v šoli naučiš odpove (ker ko začne nagonsko delovati mu ukazi ne pomenijo noč).

hvala za vse nasvete.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #16 : nedelja, 20.02.2011 : 15:10:44 »

6 let zivljenja z dvema relativno samosvojima in dominantnima psoma me je naucilo, da je dober odpoklic alfa&omega za relativno znosno sozitje z okolico. Vendarle to ni vse. Najprej sem dobro preucila vse sprehajalce s psi, ki sem jih srecevala ob vsakodnevnih sprehodih... kaksni so lastniki in kaksni so njihovi psi. Tako sem lazje presodila ali psa pripeti ali pustiti spuscena. Ne glede na vse, sem oci imela tudi na hrbtu, da sem druge pse opazila in precekirala, preden sta jih ugledala moja dva.
Naucila sem se tudi dvigniti glas in lastniku neznanega spuscenega psa zatuliti, naj svojo zverino prime, da je moja ne bosta pojedla (jasno, sem ob tem svoja ze privezovala).
Z nekaterimi psi sta bila super, drugih pac nista marala. Nisem delala doktorskih dizertacij zakaj je temu tako, ampak enostavno zadevo ustavila se preden so psi lahko prisli skupaj.
Ce bi jaz bila na tvojem mestu v tistem parku, bi ze na dalec vriskala lastniku naj pocaka, da privezem svoja psa.

Tudi ce sta bila psa odvezana in sem cebljala v druzbi ostalih lastnikov, sem vedno (ze kar podzavestno) cekirala teren in oprezala od kje bo pritekel kaksen "nebodigatreba".
Morda se zdi tole vse skupaj malce naporno za lastnika, ampak zaradi tega nismo nikoli imeli krvavih pretepov in moja psa sta bila lahko tudi spuscena.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #17 : nedelja, 20.02.2011 : 17:11:48 »

Drejči, kot vedno - podpis.

V tisti park hodita dnevno dva šarpeja, zaradi katerih jaz ne hodim več tja, oziroma le redko, pa sem blizu doma. Vedno naskakujeta druge pse z namenom dominance, lastnica pa ne reagira.
Jana je nekoč na začetku, ko se je ta park odprl, povprašala, kakšen režim velja za ta park. Seveda režima ni. Pa bi bilo dobro, da je. Tudi zato, da lastniki ne bi spuščali noter psov, kateri ne prenašajo drugih psov, pa čeprav le nekaterih. Eni se res igrajo rusko ruleto.
Divjanje v takem parku ni nič drugačno od divjanja kje drugje. Lastniki morajo imeti svoje pse na očeh in jih (pre)usmerjati ob neželenih vedenjih. Nekateri pa pridejo tja na večurni brezskrbni klepet.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #18 : nedelja, 20.02.2011 : 19:13:48 »

Ze davno nazaj smo ob srecanjih, ki so se jih sli ob vikendih forumovci po celi Sloveniji, spisali pravila, ki jih najdete na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5414.0.html. Taka pravila morajo veljat za nakljucna srecanja, za srecanja na raznih piknikih, za srecanja v raznih parkih ali samo s frendico in njenim psom na kafetu. Wink Smiley
Logiran

moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #19 : nedelja, 20.02.2011 : 19:23:19 »

Mah, kljub temu, pes je pes. Kar tako vsevprek spuščati pse ni fajn. Jaz imam še najraje, če so privezani, razen tistih, ki jih poznam. Imam dva primera psov, dalmatinec in zlati prinašalec. Mojega prejšnjega psa sta oboževala, Res so bili dobri prijatelji par let. Res so se imeli radi in so skupaj divjali. Potem se je pa zgodilo to, da sta mojega napadla. Sicer ne naenkrat, ker se nismo vsi skupaj nikoli družili, ampak vseeno. Najprej smo se nehali družiti z zlatim prinašalcem, kakšno leto kasneje pa še z dalmatincem. Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj po tolikih letih prijateljstva ta napad. Nihče ni nikomur nič naredil, stopil na taco, nič. Samo prišel je, porepkal, kot ponavadi in usekal. Od takrat naprej jih nismo več spuščali skupaj. Pes ima kosmata ušesa in nikoli ni odveč, če si previden, tudi s tistimi najbolj združljivimi, ker nikoli ne veš. To zdaj ne pomeni, da trdim, da psov ne smeš spuščati skupaj, ampak ta dva primera sta mi dala misliti, da se lahko z leti zgodi marsikaj, tudi pri še tako povezanih pasjih prijateljih.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #20 : ponedeljek, 21.02.2011 : 00:19:32 »

Mislim, da vem za kateri sarpejki gre, ker je nonsalantnost lastnice znana dalec naokoli in je prisla celo do mojih uses. Pravzaprav ima lastnica sreco, da me se ni srecala, ker bi perje posteno frcalo in to lagano sportski z moje strani.  Roll Eyes Nekako mi ne gre v kontekst, da bi nek cucek (pa ceprav cislano rodovniski) maltretiral mojega psa ali obratno.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #21 : ponedeljek, 21.02.2011 : 11:24:26 »

Vsi, ki se navdušujejo nad "pasjimi parki" (to kar se dela po Ljubljani niso nobeni parki ampak ogradice) bi se morali zavedati, da je spuščanje psov v teh ograjicah veliko nevarnejše kot spuščanje psov na odprtem prostoru. Najprej zato, ker si psi, ki redno obiskujejo ograjico le to začnejo lastiti - in imamo takoj nevarnost teritorialnega vedenja, podobno kot na domačem dvorišču. Poleg tega se začnejo psi, ki se tu redno srečujejo vesti kot skupina, in prav lahko se zgodi, da skupaj padejo po novincu. In za povrhu vsega se napadeni zaradi zelo  omejenega prostora niti umakniti ne more.
Tovrstne ograjice lahko funkcionirajo samo, če se notri spušča samo odlično socializirane in poslušne pse. Take, ki so lahko varno spuščeni kjerkoli, ne glede na motnje. Mimogrede, ograde so neuporabne tudi za večje pse, ki so sicer do drugih psov povsem OK, imajo pa težave s plenskim nagonom - ker so tako nizke, da jih spretni atletski psi brez težave preskočijo, če zagledajo mačko recimo..
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #22 : ponedeljek, 21.02.2011 : 11:28:24 »

In glede na opisano bi celo rekla, da sta spopad izzvala samca, ki sta prišla noter kasneje, se počutila močna, ker sta bila dva in  na "svojem" ozemlju našla "vsiljivca", ki se jima ni takoj podredil.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #23 : ponedeljek, 21.02.2011 : 12:39:28 »

Lanabela, če gre za samca, ki ju imam v mislih, sploh ni važno a prideta prej, vmes ali kasneje. Za moje pojme nevzgojena, naskakujeta in nadlegujeta ostale obiskovalce, vodnica pa .... Tudi zato sem nehala hodit v park. Nima smisla, dokler hodi tja folk z nevzgojenimi psi in se povrh vsega še obnašajo, kot da je park samo njihov.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #24 : ponedeljek, 21.02.2011 : 15:21:31 »

Jaz z Yinom še vedno včasih zaidem tja, ampak samo, če vidiva, da je prazno (oz. skoraj prazno). Takrat, ko jih je res cela kopica (enkrat sem jih naštela prek 25) ni fajn. Ker se toliko psov niti ne more "igrati" vseh skupaj tudi če bi bili prav vsi pridni, vzgojeni in vodljivi in ni šans, da ne bi bilo konflikta, če ne zaradi drugeg pa zato, ker kdo koga pohodi.

Bi bilo fajn, če bi obstajala privat taka stvar (pa malo večja), kjer bi bila določena pravila pa potem tudi sankcije za kršitelje ...
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 21.02.2011 : 16:11:23 »

Ja, eh, nad deset psov je vedno kaki konflikt, sploh, če so pomešani mali in veliki (Če velik pohodi malega ali kaj podobnega). Pa tudi se mi zdi, da človeku ni fajn, če se okoli njega na dokaj majhnem placu riva 25 psov, on pa išče in kliče svojega...
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #26 : ponedeljek, 21.02.2011 : 17:06:25 »

Najprej zato, ker si psi, ki redno obiskujejo ograjico le to začnejo lastiti - in imamo takoj nevarnost teritorialnega vedenja, podobno kot na domačem dvorišču. Poleg tega se začnejo psi, ki se tu redno srečujejo vesti kot skupina, in prav lahko se zgodi, da skupaj padejo po novincu. In za povrhu vsega se napadeni zaradi zelo  omejenega prostora niti umakniti ne more.

Točno tako. Ko se pa pridruži še tole :

Lanabela, če gre za samca, ki ju imam v mislih, sploh ni važno a prideta prej, vmes ali kasneje. Za moje pojme nevzgojena, naskakujeta in nadlegujeta ostale obiskovalce, vodnica pa ...

...pa res postane zoprno in nevarno sram
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #27 : ponedeljek, 21.02.2011 : 17:10:31 »

Bi bilo fajn, če bi obstajala privat taka stvar (pa malo večja), kjer bi bila določena pravila pa potem tudi sankcije za kršitelje ...
Natanko tako, s tem, da bi jaz šla še dlje : uvedla bi urnike in res mini takso za vzdrževanje terena, s katero bi se vsaj delno pokrila sveža voda in vrečke za iztrebke.
Mogoče pa kdo najde idejo za dopolnilno dejavnost Smiley
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #28 : ponedeljek, 21.02.2011 : 17:34:28 »

Avtu tudi ročno zategneš, preden ga zapustiš, da ne bi kakšne škode delal, ko bi se samo od sebe peljal kam po hribu navzdol, ane!

V bistvu ne - pustim v prestavi. Wink

Drugače pa predlagam preusmeritev pozornosti, npr. na igračo ali priboljšek (takrat, ko lastnik vidi drugega psa, in po možnosti prej, preden ga vidi tudi pes).
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #29 : ponedeljek, 21.02.2011 : 18:21:02 »

Glede privezovanja psov bi samo nekaj dodala. Meni se zdi zelo pomembno, da je pes na povodcu, ko srečujemo druge, pa če imajo zraven svojega psa ali pa ne. Nekateri se pač psov bojijo ali pa jih enostavno ne marajo in se mi ne zdi fer, da jih vznemirjamo s svojimi spuščenimi psi (ok če je pes tako dobro vzgojen, da se obnaša enako na povodcu kot ko ni privezan in se na lastnikovo povelje ne oddaljuje od njega, pride ko ga pokliče ipd. potem ok, ni panike...). Meni gredo nekateri spuščeni psi prav pošteno na živce, se jih sploh ne da znebiti.

V bistvu ne - pustim v prestavi. Wink
OT, ampak ok... A samo v prestavi pustiš avto ko ga zapustiš? Mene so v šoli striktno učili, da moram obvezno zategniti ročno+pustiti v prestavi (prvi). Moram reči, da to vedno in povsod upoštevam, pa naj parkiram na ravnem, v klancu ali navzdol... Ziher je ziher.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #30 : torek, 22.02.2011 : 08:21:11 »

Citat
Bi bilo fajn, če bi obstajala privat taka stvar (pa malo večja), kjer bi bila določena pravila pa potem tudi sankcije za kršitelje ...
Tole se je dogajalo v Lj pred parimi leti, vendar nekako ni zares zaživelo. Morda zaradi urnika (samo sobote popoldan) ali pa zato, ker ni bilo zastonj.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #31 : torek, 22.02.2011 : 09:51:07 »

So se dogajali tudi ob petkih proti veceru klik, pa sem bila v celem poletju s psi tam nekajkrat jaz (nisem iz Ljubljane), pa se ene dvakrat je prisel se kdo. Organizirat nekaj in viset tam za prazen nic pac ni ravno spodbudno. Smiley Cakat, da se bo kdo priguncal, ce se bo ... Ljudem je pac tezko ustreci - enkrat dan ni pravi, drugic druzba ni ok, tretjic jim pravila ne pasejo, cetrtic je predalec ... Tezko verjamem, da bi kdo s ponujanjem prostora kaksno trzno niso zapolnil. Je pa po vsej Sloveniji veliko poligonov kinoloskih drustev, kjer so obicajno jasna pravila in kjer se je treba vclanit, ce hoces prit na poligon. Je pa treba biti tudi tam nekoliko prilagodljiv, saj se ne da psa spuscat takrat, ko so tecaji ali kaksne druge drustvene aktivnosti. Aja, hm ..., spet je nek vlozek, spet so omejitve in spet ni na voljo v vsakem trenutku, ko nekomu pase. Je pa se ena moznost - vsak lahko kupi nekaj zemlje, jo ogradi in ima na voljo povsem svoj poligon, kjer postavlja svoja pravila. Smiley
Logiran

takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #32 : torek, 22.02.2011 : 10:01:16 »

Ja, ima<š prav, Jana, bili so petki, ne sobote. Misliva pa isto zadevo. SAj je bilo zelo prijetno, družba, čvek, itd, ampak tudi mi smo bili največkrat sami ali pa se je morda še od kje kdo prikazal.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #33 : torek, 22.02.2011 : 11:57:43 »

Citat
Ja, eh, nad deset psov je vedno kaki konflikt, sploh, če so pomešani mali in veliki

Ni nujno, če so res dobro socilaizirani. sem videla tudi že precej  večje skupine psov vseh velikosti, nekateri so se poznali med seboj, drugi ne, pa so se celo podili za isto igračo (kar je sicer pri  "normalnih" psih recept za nesrečo). Je pa nemogoče doseči takšno stopnjo socializiranosti, če imaš psa pri srečanjih na sprehodih na povodcu.

Citat
Meni gredo nekateri spuščeni psi prav pošteno na živce, se jih sploh ne da znebiti.

Znajo biti naporni, ja. Vendar...kaj takega, kot se mi je zgodilo prejšnjo nedeljo za Bistrico (kjer je več kot 95% psov privezanih) še nisem doživela v vseh 30 letih, odkar se bolj intenzivno ukvarjam s psi. Sem peljala Silverco (privezano) s kolesom od Jarš do Domžal. ne vem če je 3km. Psica ni na noben način izzivala drugih psov, edino tekla je hitreje, kot so navajeni. In na tej kratki razdalji v manj kot 15 minutah: nemški ovčar, privezan, je skočil v Silverco, potegnil lastnika - ta ni bil pazljiv in je klepetal - tako da je padel. Malo naprej je moral lastnik staforda (verjetno) naviti povodec okrog luči, da se mu besneči pes ni strgal iz rok. Ker mi je dojadilo, sem se iz gužve prestavila na spodnjo, blatnasto, pot, pa ni pomagalo, mešanec z malinovcem se je iztrgal lastnici iz rok, se zaletel meni v kolo, spotoma pa je še podrl otroka. kaj hujšega se sicer iz vsega tega ni izcimilo, ampak bojim se, da bo samo slabše.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #34 : torek, 22.02.2011 : 12:08:59 »

Super...  Undecided
Vedno več "norcev"...
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #35 : torek, 22.02.2011 : 12:18:31 »

Če bi Silverca letela mimo Flipa, bi se verjetno tudi poskušal zaleteti proti njej, ker tak pač je, ima tak nagon. Ampak do tega ne bi prišlo, ker bi ga jaz pravilno usmerila, oziroma ustavila njegove namere, da ne bi motil mimoidoče. Problem niti niso takšni psi, ki so malo bolj odzivni, ampak lastniki, ker na takšnih poteh počnejo še tisoč drugih stvari in niso pripravljeni, ali pa sploh niso kos, se ob takšnih motnjah ukvarjati s svojimi psi in se jim zdi zaganjanje v druge nekaj, kar psi pač počno in to ni nič zaskrbljujočega. Zato pa pravim, da je bolje, da takšni ostanejo na gmajni. 
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #36 : torek, 22.02.2011 : 13:43:40 »

moon, podpis.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #37 : torek, 22.02.2011 : 15:01:54 »

Pasji parki so se povsod izkazali za problem. Vedno se najde nekaj bebcev ,ki nimajo pojma ali pa s ezabavajo da njihovio nevzgojeni cucki maltretirajo druge in zasedejo prostor, večina pa ostane brez možnosti prostega gibanja.
Š enajbolje funkocionirajo na Finskem, ampak tam imajo npr v Helsinkigh ogromne ograde in več m skoraj na vsak  km parkov in sprehajalnih poti. Opazila sem, da so se formirale skupinice za vsako ogrado posebaj. Nekateri psi pa so bili vedno sami notri.
Če bi hoteli da take ograde funkcionirajo, bi jih moralo bit zelo veliko in neka omejitev časa za posameznio skupino
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #38 : torek, 22.02.2011 : 16:06:57 »

Še veliko bolje pa bi bil pravi pasji park - velika površina namenjena tistim, ki imajo dovolj vzgojene pse, da so lahko spuščeni, in tistim, ki jih spuščeni psi ne motijo. Površina tako velika, da bi bili mogoči pravi sprehodi. Niti ni nujno da bi bila ograjena, lahko se samo določi kje so psi lahko spuščeni.Na tako veliki površini bi velika večina problemov, ki se pojavljajo v ograjicah odpadla.

Moonbeam: mene sploh ne motijo bolj odzivni psi, moti me pa, če lastniki  repenčastih psov ne zmorejo obdržati na povodcih.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #39 : torek, 22.02.2011 : 18:06:57 »

Lanabela, sej pravim, da bi lastniki morali v glavi poslihtati. Sem pa dozivela to, ko sem imela Flipa na haltiju na zacetku, da sta si dva lastnika po tem, ko sta mene videla, nabavila halti. Prej sta ju tezje obvladala, ko sta bila na haltiju sta bila pa prava cukra. Ena zenska je celo laufat zacela s svojim in se mi je kasneje celo zahvalila, ker sem ji predlagala halti, ker je zdaj lahko sel pes vedno poleg. Marsikaj se da narest, ce se le hoce.

kar se pa pasjih igrisc tice, ce bi se res vsak vprasal, ali je njegov pes toliko vzgojen, da je za v gneco, bi bilo super. Moj ni za kaksna skupna norenja. Do pred kratkim je se bil, zdaj pa ni vec. Si niti ne predstavljam, da bi ga gledala kako naskakuje in tezi psom in ne bi naredila nic. Ma pogreznem se v zemljo od sramu, ampak ocitno  mnogim dol visi.

Meni je tko lepo videti kup psov, ki se med sabo razumejo in poznajo bonton, tudi, ce mojega ni zraven. Folk pac ne more sprejeti,da je njihov mogoce malo drugacen in potem delajo to kar vsi, tudi ce je to narobe. Omejenost pac. To je tko kot da bi si sosed kupil avto s premicno streho,ti pa ker si ga ne mores privoscit, staremu dol streho odzagas, da ti potem voda noter tece, ker odzagana streha pac ne tesni tako kot tista taprava v fabrik nareta  Tongue
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #40 : torek, 22.02.2011 : 19:52:48 »

Se bom priključila tej temi z enim vprašanjem. Zadnjič sem našla en tak parkec zraven Štepanjskega naselja. Bil je prazen in sem šla s psico not. Z veseljem je šla skozi vrata, a notri pa, kot da ji ni odgovarjalo. Malo je vohljala, nič kaj sproščeno hodila okoli, žogica, nad katero se zadnje čase navdušuje, je ni zanimala sploh, za povrh je pa še na vso moč zaštartala za enim golobom in se - zaletela v ograjo. Je možno, da ji je bilo nelagodno, ker jo je omejevala ograja? Ali morda zaradi vonjav - predstavljam si, da jih je ogromno. Sicer je ograje navajena iz šole in agilityja, drugače pa uživa (no, obe) na odprtih travnikih, kjer ponavadi zaradi močvirnatega terena ni nikogar in si lahko dava duška.
Tudi moja psica mislim, da ni preveč za take parke; če se igra z enim, še gre, če pa sta na kupu dva ali več (pa pozna in ima rada vse), jih začne pa zganjati na kup, delati red in lajati ko zmešana. Po drugi strani pa je prava preplašenka, tako da ne bi bilo ravno fajn, da jo kaki dominantnejši psi stisnejo v kot ...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #41 : sreda, 23.02.2011 : 10:21:36 »

Zna bit, da ji niso bili všeč vonji - vse preveč psov je ozemlje označilo za svoje.
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #42 : sreda, 23.02.2011 : 13:24:24 »

Aha, bom morda šla še kdaj poskusit, da vidim, kako bo naslednjič obnašanje ...
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #43 : sreda, 23.02.2011 : 21:08:39 »

A samo v prestavi pustiš avto ko ga zapustiš? Mene so v šoli striktno učili, da moram obvezno zategniti ročno+pustiti v prestavi (prvi). Moram reči, da to vedno in povsod upoštevam, pa naj parkiram na ravnem, v klancu ali navzdol... Ziher je ziher.
Vsekakor, vendar pozimi tvegas, da ti zmrzne, tako da ce je minus, ti odsvetujem Wink. [/size]
Logiran
Ayasha
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #44 : petek, 28.10.2011 : 19:48:08 »

Hmmm...midva imava tudi težave, ki so povezane z agresijo( Huh). Je izredno selektivna Tongue, male pse brez težav prenaša, jih pusti na miru, tudi do ne preveč velikih samic se lepo vede (če je pa prevelika pa rep med noge pa stran). Nekatere samce večjih pasem prenaša, druge ne, ne bo pa na sprehodu nikoli se na primer zapodil v drugega psa, kar tako, raje bo se odmaknil čim dlje stran.

Igrati se sme le s psi, s katerimi se razume, druge pa samo povohat pa naprej. Problem pa je v tem, da obstajajo psi, ki jih dobesedno ne prenese. Proti takemu psu bo skočil (in on v njega), kadar je na štriku. Kaj naj naredim v takih primerih. Verjetno najbolje preusmerjanje pozornosti na nekaj drugega? Ali pa naj ga cuknem? Pa recimo da se to še nekako znajdem, saj v primeru da je odvezan ne bo nič.
Res pa ne vem kaj naj naredim, ko se zažene v psa, ki je za ograjo in podivjano laja (torej nato lajata vsak iz svoje strani) Ne na vsakega psa za ograjo, le na tiste, ki se agresivno proti ograji zaganjajo. Takrat prav ponori in je popolnoma neukrotljiv. Poskusila sem že s hranjenjem in klikanjem, pozornost medtem ko drugi pes laja... vse deluje, dokler je to ukaz in je pod povodcem (in ukazom). ko pa ga enkrat spustim oz. sprostim od ukaza se spet zaćene v ograjo (da ne bo pomote, zaganja se v tuje ograje, ne na svojem ozemlju Tongue)
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Pomoč za agresivne pse
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines