mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 09:14:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Border collie vprašanja
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie vprašanja  (Prebrano 27819 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fr1234
novinec
*
Sporočil: 25


« Odgovor #15 : nedelja, 19.12.2010 : 18:02:39 »

ja razumem, sem mu skidal in ze veni opravlja. ampak ponoci sem mislil, ce mu zagradim prostor okoli košare, tako da nebo mogle opravljati ali mu naj raje pustim še kak meter prostora v ogradi in casopis?!?

Trenutno hranim z Hillsovo hrano za mladičke, sem gledal da je chappi in pedigre veliko cenejsi! Mogoce kdo ve ce je potemtakem toliko slabsi, mogoce celo skodljiv?!?marsikaj preberes...
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #16 : nedelja, 19.12.2010 : 18:04:46 »

Mah bljak no, prav računala sem s tem, da se bo zgodba v to smer razvijala... še en nepremišljen/nepripravljen nakup.

Glej, če si prebral priporočene linke okoli lulanja, ti je vse jasno.
Če si se mu pripravljen posvetiti, bo v parih dneh sobno čist, če mu boš dal monost bit, pa magari ga prve dni na 1/2 ure ven pelješ, ampak aja to je seveda naporno komu se pa lubi, kdo se bo pa ponoči vstajal, zato da bo kuža lahko lulal ane Roll Eyes
Logiran

Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #17 : nedelja, 19.12.2010 : 18:06:33 »

S tem, pa, da si kupil nerodovniškega samo podpiraš nadaljno produciranje mladičkov Angry

In ja, je pomemben rodovnik in naj vam ne bo vseeno! Wink Ok, zdaj je kaj je, napaka storjena, poti ni nazaj.
Logiran
fr1234
novinec
*
Sporočil: 25


« Odgovor #18 : nedelja, 19.12.2010 : 18:10:22 »

jooj...samo prosim za pomoc. se vstajam zjutraj. rad bi ga samo cimprej navadil. in me zanimajo dolocene stvari. Saj je ta forum pravi naslov, ne Smiley? pes nebo za razlod, ker ga imam namen sterelizirat...tako da...
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #19 : nedelja, 19.12.2010 : 18:11:38 »

ja razumem, sem mu skidal in ze veni opravlja. ampak ponoci sem mislil, ce mu zagradim prostor okoli košare, tako da nebo mogle opravljati ali mu naj raje pustim še kak meter prostora v ogradi in casopis?!?

Trenutno hranim z Hillsovo hrano za mladičke, sem gledal da je chappi in pedigre veliko cenejsi! Mogoce kdo ve ce je potemtakem toliko slabsi, mogoce celo skodljiv?!?marsikaj preberes...

slabo ste se pripravljali, če ste se pripravljali toliko let, kot praviš Undecided

pelji ga ven na par ur, pa bo hitro sobno čist.
Logiran

miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #20 : nedelja, 19.12.2010 : 18:16:21 »

5 let si razmišljal o psu, torej bi rekla, si fajn premislil, si se še pred nakupom zavedal odgovornosti in stroškov. Zdaj boš pa cenkal za hrano??? Za psa, ki po tvojih navedbah poje 110 gramov na dan??? To ni niti pol evra!   Cry Cry Cry

Me res zanima, kaj si oz. ste 5 let razmišljali, ja. Verjetno samo to, ali bi vam na oblačila bolj pasala črno/bela kombinacija ali pa zlata, kaj več verjetno ne  Angry Angry Angry Vsaj nič drugega si ne morem mislit po tem, kar so ti punce že napisale in kar ti še kar naprej tumbaš.
Logiran
fr1234
novinec
*
Sporočil: 25


« Odgovor #21 : nedelja, 19.12.2010 : 18:19:03 »

miskica: ma kdo cenka za hrano, vprasal sem ce je navedena hrana skodljiva...mislim, da je bolje,da se odstranim s tega foruma, ker so nekateri lepo, prijazno napadljivi:)
hvala!
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #22 : nedelja, 19.12.2010 : 18:23:53 »

Nismo nesramni! Samo povemo kar je res! In če se vi v petih letih niste mogli pozanimati o prehrani, vzreji, sobni čistoči... Vam mi NISMO krivi! Psa se kopuje odgovorno, kar pa vi na žalost niste! In ne bit jezni na nas, z dobronamernimi nasveti, kajti jezni ste lahko samo nase!
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #23 : nedelja, 19.12.2010 : 18:28:53 »

Kar je je.

Glede hrane: v zadnjih nekaj letih je na trgu ogromno znamk. Pet let nazaj sem tudi jaz vedela le za Pedigree, Hills, Eukanubo, RC... (se tudi nisem toliko ukvarjala s tem, ker sem psu kuhala). *****
Drugače pa: briketi z veliko žit so cenejši, a jih moraš dati dvakrat, trikrat več, ko bi sicer moral dati kvalitetnejših briketov. Tako da si v končni fazi na istem. Imaš tudi vreče po 7kg in več - več kg, cenejše pridejo briketi na kilogram. Za začetek vseeno kupi manjše vreče, da vidiš, kateri kužku najbolj odgovarjajo. Skoraj povsod dobiš tudi testerje! Hills je precej draga hrana za tisto, kar ponuja.

Pogosto se sprašujem, a mora človek res nositi ves ta gnev zaradi teh nesrečnih reprodukcij. Problema bi se moralo lotiti drugače. Ko so mladiči na svetu, jih brez kupca itak čaka smrt. Zakaj bi take pustili umreti, cigančke pa vseeno rešujemo. Pobrat, dat v dobre roke, in kaznovat tako, da se to ne zgodi več.

Fr123, saj boš nadoknadil. Sploh, če ga imaš rad, to je itak najbolj pomembno.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #24 : nedelja, 19.12.2010 : 18:31:21 »

Okrog lulanja je pac tako - kolikor vlozis, toliko dobis. Pa ni to samo okrog lulanja, temvec okrog vsega, kar se tice psa v prvem letu starosti. Vlozis malo - dobis malo, vlozis vec, dobis mal vec, kar je treba "negovat", sicer ne velja za dolgo, vlozis veliko in konstantno, dobis krasnega psa, za katerega ne bos nikoli pomislil, da ti je odvec.

Po dosedanjem pisanju se mi nekako pripelje spoznanje, da ti je pes ze zdajle nekoliko "visek", ker je zjutraj "sranje". Hm ..., veliko nas je tukaj, ki smo ob mladicu (prvem, drugem, tretjem ...) vstajali ponoci in ga v vsakem vremenu vozili ven. Ker zunaj je wc za pse in ne na papirju v stanovanju. Najprej je bilo treba vstati morda dvakrat, cez kratek cas samo enkrat, kmalu pa nobenkrat, le zjutraj se ni dalo polezavat, temvec je bilo treba najprej ven letet, pa zvecer je bilo zadnje opravilo peljat psa lulat. Vztrajnost je na preizkusnji prav pri navajanju mladica na cistoco. Ce tukaj ni vztrajnosti, je dvomljiva pri vseh nadaljnih vzgojnih prijemih. S prihodom mladica v hiso se je treba najprej zavesti, da je lezernosti vsaj za nekaj mesecev povsem konec. Ker se veliko novih lastnikov tega ne zaveda, pristaja vedno vec psov "pozabljenih" v kaksnem kotu garaze ali v pesjakih. Navdusenje, ko mladic malo zraste in se ni sam razvil v tisto, kar smo si predstavljali, da naj bi bil, prepogosto prehitro skopni.

Mladici lulajo. To je zacetek. Potem grizejo in unicujejo. Tudi pobegnejo. Vsekakor pa ne ubogajo. Pogosto pozrejo kaksno svinjarijo in bruhajo ter driskajo, tudi ponoci. Kako se bos spopadal s tem, ce je zdaj problem z nocnim lulanjem, pa je pes star le dva meseca in pol in ga imas ocitno le nekaj dni? Razmisli, kako se lotiti zadeve. Pred vami je eno leto precej intenzivnega zivljenja, od katerega je odvisno nadaljnih deset ali vec let zivljenja vasega psa in vseh vas.

Tista o petih letih priprav je bila pa zaradi lepsega napisana, kajne? Ker ne verjamem, da bi kdo toliko casa nacrtoval psa, za katerega ne bi vedel, da se ne skoti z vsem znanjem tega sveta in ni sprogramiran na nas ustaljen zivljenjski ritem.

Kaj mislis, zakaj govorijo, da chappi in pedigre nista ok? Verjetno kaksen razlog ze je, da tako govorijo in da je hrana tako hudo poceni in da zanjo vlozijo bajne vsote v reklamo? Lahko jo kupujes, seveda, vendar dajaj razliko na stran za veterinarje. Za vsak slucaj.

Ali bos tukaj kaj prebral ali ne, se kaj napisal ali ne, je povsem tvoja stvar. Kaksno cepetanje pac ni na mestu. Dobil si kup napotkov, kaj prebrati. Pise v knjigi, pise tukaj, pise na mnogih koncih. Za rokco nikogar ne drzimo, ne pri nakupu psa in ne pri branju. Neumnost je bil nakup nerodovniskega kao cistokrvnega mladica, za katerega pravis, naj bi bil border. Zakaj pravimo, da je to neumnost, lahko preberes na http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1265. Ce se ti da brat.
Logiran

moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #25 : nedelja, 19.12.2010 : 19:47:22 »

Bolj kot se staram, manj razumem ljudi, prisežem. Najprej si folk omisli psa, potem se šele sprašuje, kako se ga navadi lulat in kakat na za to primernem mestu, potem malo naokoli vpraša (ampak ne preveč, da ne bi slišal tisto, kar se ne splača slišati), kaj naj bi to bitje jedlo, kje naj bi spalo, s kom in kako naj bi se igralo - ena sama žalost, res.
Pet let načrtovanja?  Grem stavit, da nisi prebral ene same teme okrog postavljenih vprašanj, ker drugače se v tem trenutku ne bi ubadal (?) s tako zelo osnovnimi vprašanji. Naj se grejo solit vsi, ki tako očitno pozabljajo, da je žival čuteče bitje - ker iz tega zavedanja izhaja vse ostalo. In res škoda, da so tamagochiji izven mode Undecided
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #26 : nedelja, 19.12.2010 : 19:58:46 »

kak problem bo šele, ko bo delovni pes, kot je border se začel samozaposlit, ko ne bo zadosti zaposlen s strani vodnika...

bi rekla, da se ne zavedaš, kakšnega psa imaš...
Logiran

vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #27 : nedelja, 19.12.2010 : 20:06:37 »

Vsaj sprašuje. Tongue In če bo upošteval nasvete, ne bo škode.

Vsaj ni upošteval nasvetov oz. mnenj »vzreditelja«, bi se mu godilo veliko slabše. Podobno (le v drugo skrajnost) je poslušal nasvete »vzreditelja« (in nikogar drugega) moj kolega, ki ima zdaj že leto in pol »hišnega psa« (tj. čistokrvni kavalirček brez rodovnika, ki gre na sprehod enkrat, mogoče dvakrat tedensko, sicer ima pa za take zadeve plenico… »ker to so hišni psi«). In taki so tisti izmed mnogih, ki škodo delajo.

Drugače sva pa ravno zadnjič z eno gospo ugotavljali, koliko je borderčkov... "ko so pa tako lepi" (pravi ena novopečena lastnica).
Tako da... pripravi kolo, tekaške smuči, karkoli vremenu primerno, ker boš imel sicer veliko drugačnega dela. Wink
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #28 : nedelja, 19.12.2010 : 20:20:42 »

Ok, smo dali skozi porodne krce ob spoznanju, da se nam je pridruzil se en podpornik steparije in zdaj lahko gremo dalje. Ce se fr1234 strinja in ima se interes kaj izvedeti, oz. izvedeti tisto, kar je treba in ne tisto, kar si verjetno zeli.

fr1234, tukaj (najbrz tudi kje drugje) bos bral zadeve, ki ti ne bodo vsec, ti pa lahko pomagajo (seveda, ce bos poskusal ravnati po nasvetih) pri oskrbi in vzgoji psa. Verjetno si pricakoval, da ti bomo napisali, da daj psu papir in cakaj, da bo ostal cez noc suh sam od sebe, torej da bo toliko zrastel, da bo zdrzal celo noc "suh". Ok, tudi tako lahko, vendar je lahko tukaj zajeb - povsem mogoce je, da bo pes pac pogruntal sam, da se opravlja potrebo zunaj, lahko pa, da tega ne bo sam osvojil nikoli in bo pac v nedogled lulal v bajti, kjer se mu bo pac zdelo, ko papirja vec ne bo. Zaenkrat ne mores vedeti, v katero kategorijo spada tvoj mladic. Ko se bo navadil opravljati potrebno notri, bo pac pozno in bo treba v odvajanje vloziti nekajkrat vec napora, kot v takojsnje ucenje.
Navajanje na cistoco je eden od prvih preizkusov. Tebe (vas vseh) in psa. Za njim prihajajo se veliko bolj pomembni. Bo zacel gristi in ce se boste obnasali podobno - da bo pac zrasel in nehal - boste vsi pogrizeni in vsi na koncu z zivci. In tako naprej ... najmanj nekaj mesecev.

Glede hrane je nekaj ze vesoljka napisala, lahko dodam le, da tukaj nasveta, katera znamka hrane je v redu za tvojega psa, pac ne bos dobil. Pa ne zato, ker je temu namenjena cela clanska rubrika, temvec zato, ker je to narobe. Na trgu je mnogo hran in nihce tukaj ne more reci, katera je ok za tocno dolocenega psa. Enemu nekaj ne ustreza, drugemu nekaj drugega ne ... Vsak mora sam preceniti, kaj je za njegovega psa dobro. V redu mora biti splosno pasje pocutje, dlaka, prebava, koža ... Za dva in pol mesecev starega psa je primerna hrana za mladice, ki jo lahko kupis v specializirani trgovini za male zivali. Znamka ni tako pomembna, razpon cen pa je od ... do ... Hrane psu ne menjamo ob nakupu vsake vrece, temvec se drzimo ene znamke, ce je s psom vse v redu. Ce je kaj narobe, seveda razmislimo, kako naprej in ob tem razmisljamo tudi, ali je razlog za slabo pocutje psa tudi v hrani. Ce je s tvojim psom zaenkrat vse v redu, potem mu hrane ne menjaj, sploh pa ne za tako, ki jo lahko kupis v supermarketu ali na pumpi. Res je, da bos za isti denar nahranil psa veliko kvalitetneje s hrano za mladice iz specializirane trgovine, pri cemer bos (z veliko verjetnostjo) se prihranil nekaj denarja, ker ob ustrezni prehrani ne bo potrebno obiskovati veterinarja. Hrane, ki jih omenjas kot poceni, vsebujejo vec soli, zaradi cesar se pogosto zacnejo tezave z ledvicami, in vsebujejo veliko balasta (ta je pac poceni), zaradi cesar jo moras dozirati v vecjih kolicinah, da dobi pes vsaj del tistega, kar potrebuje. Sploh pa to velja za mlade pse.

Kaj bos storil, je popolnoma tvoja stvar, kot je bila tvoja stvar pocetje do sedaj. Prisel si vprasat, dobil si odgovore, skupaj s pricakovanimi reakcijami na tvoje zapise. Premislek pred nakupom psa naj bi obicajno vodil k znanju in poznavanju, v kaj se spuscamo. Pri tem nas seveda lahko presenetijo kaksne nepredvidene situacije. Lulanje, hrana, sprehodi dvo in pol mesecnega psa katerekoli pasme, velikosti, barve, odlakanosti ... pa ni nic presenetljivega, temvec najosnovnejse, kar se pozanimamo, se preden psa pripeljemo domov. To, kar pravis ti, da si pocel pred nakupom, je ze kar neverjetno, zato se ne cudi nasim reakcijam.
Logiran

fr1234
novinec
*
Sporočil: 25


« Odgovor #29 : nedelja, 19.12.2010 : 21:52:32 »

meni ni problem iti ven. nisem omenil ,dnevno pretecem najmanj 15 km, cez vikend se vec neglede na vreme...hodim tudi na maratone tako, da sem hotel psa s potrebo po  veliko gibanja, da bi ga jemal s seboj....mankajo mi samo napotki,predvsem o cistoci in bivalnem prosotru. 5 let sem se pa odlocal ce naj sploh vzamem psa in katerega glede na videz (da mi bo vsec) ter da je energicen...O bordercku sem vedel, da zraven vsega se potrebuje solo in razvijanje agilitija, kar imam tudi namen storit. Po 3 dneh doma ze sede,leze,poda taco,pride k nogi,  razen na sprehodu ne gre poleg...
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Border collie vprašanja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines