mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:52:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Nova psička, nekaj vprašanj...
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nova psička, nekaj vprašanj...  (Prebrano 6042 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jonathan
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« : nedelja, 09.01.2011 : 22:19:58 »

Torej, sem ponosen lastnik psičke po imenu Pika, ki je bernska planšarka. Zelo lepa pasma, tudi njena narava se mi zelo dopade, bo pa 14.1. stara 4 mesece. V bistvu je to moj prvi pes, s katerim se bom bolj ukvarjal in imam takoj na začetku par vprašanj, ker bi ji rad to že od začetka vtepal v glavo Smiley

1. Ob nadevanju ovratnice se ni pritoževala skoraj da nič, ko pa sem ji zataknil še povodec, pa se je vlegla na tla in ni hotela vstati. To sva prebrodila, imam pa sledeče težave: Ko grem z njo, gre nekaj časa lepo, nato pa začenja napenjati povodec in skoraj vlečt, potem spet lepo in potem spet vleče. Najbolj pa me moti to, da pri sprehodu ves čas zavija vame in če je nočem pohoditi, morem zaviti bolj v levo stran, stran od nje.

2. Izjemno se razveseli vseh ljudi, ki jih srečava in takoj vleče povodec k njim. Takrat me ne upošteva in kar vleče.

3. Zelo rada tudi skače na ljudi, kar me zelo moti.

Sicer jo imam šele 3 dni, a že znava kolikor tolikor lepo it na sprehod, zna dat tačko na ukaz, usede se na ukaz, a bi rad začel čim prej odpravljati te napake.

Rezerviral pa sem si tudi že knjigo Psi z telebane  Tongue

Hvala za kakršno koli pomoč!

Lp
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #1 : nedelja, 09.01.2011 : 22:44:28 »

Ustavi se vsakič, ko potegne, da bo 'dojela', da se tako ne pride nikamor. Za hojo brez vlečenja jo pohvali/nagradi. Če se ti med sprehodom mota okoli nog, se ji ne umikaj. Najbrž jo boš zaradi tega kdaj malo 'ruknil' z nogami, ampak daj ji vedeti, da ti vodiš sprehod, in ne ona, ter da se ti nima kaj zapletati okoli nog.
Vedno, ko na sprehodu zagledaš ljudi, jo zaposli (lahko ji pokažeš igračko, narediš z njo kak trikec, ki ga že znata...). Če za sprehode uporabljaš fleksi, ga za nekaj časa odmisli, ker jo z navadnim, kratkim povodcem lažje nadziraš.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 09.01.2011 : 22:49:04 »

Jonathan Smiley - tvoja psička je pasji otrok in preden bo zares lepo hodila bo preteklo kar nekaj časa Wink. Tudi če bo recimo čez 14 dni hodila lepo, bo pa prišlapuberteta in lahko se zgodi, da bo  "puf"  izginilo vse znanje.

Psi za telebane bo kar uporabna zadeva, škoda, da je nisi prebral že preden je prišla, se pa zato sedaj čimbolj izobrazi.

Res je seveda, da je treba začeti takoj in takoj postaviti pravila, tudi glede lepe hoje, vendar pa moraš biti realen tudi glede napredka Wink

o tvojih vpašanjih se je že veliko pisalo, ratek odgovor glede vlečenja že imaš, preberi si pa recimo še : KLIK, klik, KLIK  

pa še malo se sam "sprehodi" po forumu. Tudi če "problem" ni čisto enak tvojem, se lahko iz njega učiš ...

Fino bi bilo tudi, da sedaj, ko se spomladi začnejo tečaji, poiščeta pasjo šolo in gresta v malo šolo. Osnove so pomembne in dobra osnova ti bo res pomagala tudi za naprej Wink, v pasji šoli pa učijo predvsem tebe, na kakšen način naj delaš s psom

Prijetno in poučno branje želim Wink
Logiran
Jonathan
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 10.01.2011 : 19:27:48 »

Hvala obema!

Saj vem, da bo do lepe hoje minilo precej časa, a res nisem znal na kak način naj jo poskušam pripraviti do tega, da me ne bo prehitevala, zato sprašujem. Seveda pa je šola obvezna in se je bova zagotovo udeležila Smiley
Logiran
Jonathan
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 10.01.2011 : 21:03:30 »

Aja, še to. Katera hrana najbolj ustreza bernskim planšarjem in ali je potrebno dodajati kak kalcij ipd.? Smiley
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 10.01.2011 : 22:20:42 »

Za 4 mesece staro psičko izberi eno od kvalitetnih hran za mladiče (kvalitetne hrane so v specializiranih trgovinah, tiste v raznih supermerkatorjih so po kvaliteti na repu). Vzreditelj ti je verjetno povedal s čim je mladiče hranil do sedaj, tako da je priporočljivo vsaj še nekaj časa haniti z istim (razen če je kak pedigree, potem itak čimprej zamenjaj), že zato ker moraš prehode na drugo hrano delati postopoma, da ne pride do prebavnih motenj.
Če si se odločil za menjavo že sedaj poglej za orientacijo magari malo po trgovinah mojpes.net partnerjev ali po drugih spletnih trgovinah, ki prodajajo pasjo hrano.
Kasneje, ko bo dorasla pa izbei kvalitetno hrano za odrasle pse. To je primarno - kvaliteta, kaj ji bo ustrezalo boš pa itak videl po dlaki, prebavi, koži ... Veliko znamk ima tudi različice za velike pse (razlike so mislim da predvsem v velikosti briketov), RC pa ima celo hrane po pasmah (ne vem če prav za bernca).

Kvalitetnim hranam običajno ni potrebno dosti stvari dodajati, ker naj bi vsebovale vse potrebno, se pa verjetno ne bo branila kake nekuhane votle kosti in z ljubeznjo pripravljenega obroka Wink. Lahko se seveda odločiš tudi za hranjenje s svežim mesom al pa, da ji boš vso hrano sam kuhal in pripravljal. V tem primeru se temeljito pouči o tem, kaj vse naj bi pasji obrok vseboval in v kakšnem razmerju Wink. O hranjenju, raznih znamkah pap, načinih in vsem ostalem je na forumu že ogrooooomno napisanega, kar poišči Wink
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #6 : sobota, 15.01.2011 : 13:42:32 »

To, da noče lepo hodit na povodcu, lahko kar hitro rešiš  Tongue
Ko bosta doma, ji nadeni najprej ovratnico/oprsnico, kar pač uporabljaš in naj malo hodi po stanovanju naokrog. Če se ne bo hotela premaknit jo spodbujaj s kakšnim priboljškom, a je ne nagrajuj, dokler ne naredi nekaj korakom proti tebi, ker v nasprotnem nagrajuješ trmo (da noče hodit z ovratnico). Ko bo obvladala to, a ovratnico pripni kratek preprost povodec, in naj ga malo vleče za seboj, da dobi občutek, kako je, če je na nekaj pripeta. Seveda je ne pripni na Flexi, ker je dokaj težek, pa še prestrašila se bo ropota, ki ga flexi pušča med drsenjem po tleh. Če vidiš da je mirna in lepo hodi, se igraj z njo in jo nagrajuj, da bo videla, da pridejo na vrsto dobre stvari, ko ji pripneš povodec. Ko to obvladata noter, se vse preseli še ven, na sprehod.

Glede skakanja je seveda najboljše, da obiščeš malo šolo, a za zdaj lahko vadiš še sam. Ko vidiš mimoidočega njeno pozornost preusmeri nase, spodbujaj jo, da naj gleda tebe in naj se za tujca ne briga. Tudi če je nate pozorna le nekaj sekund, jo nagradi in kasneje ta čas podaljšuj. Prav tako pa mimoidoče prosi, da naj grejo le lepo mimo in da naj psa ne božajo in gledajo v oči, skratka, da naj ga ignorirajo. Psička se bo naučila, da itak nima smisla hodit k tujcem, ker je še pogledajo ne.

Hrana pa kakovostna, itak. Ne kupuj pri Najboljšemu sosedu itd., ker se bodo učinki hitro kazali.
Med kakovostnimi hranami se izogibaj Royal Caninu, drugače pa če kupiš po posvetu z veterinarjem v specializirani trgovini, zmagaš!
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Nova psička, nekaj vprašanj...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines