mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:15:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: "Čep" v debelem črevesju.
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: "Čep" v debelem črevesju.  (Prebrano 9013 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« : torek, 03.05.2011 : 11:42:29 »

Najprej se opravičujem, če tema že obstaja...  sram
Sicer sem brskala, pa nisem našla nič primerljivega. Glede na moje trenutno "stanje duha", je čisto možno, da sem tudi spregledala... 
Moja punca je bila danes hospitalizirana.
Včeraj zvečer normalno na sprehodu in tudi še danes zjutraj. Tudi običajne posladke je "zahtevala".
Blato, voda - vse normalno. Hrana - normalno, ampak manjše količine.
Po sprehodu v roku 1/2 ure pa panika. Zgrbljenost, kot da hoče bruhati. Tresenje. Sprva niti hoditi ni mogla. Dlesni normalno prekrvavljene. Trebušček nekoliko trd, vendar ne napihnjen.
Seveda je bila takoj v avtu in pri veterinarjih. Ker pri naših "domačih" veterinarjih ni bilo operaterja na voljo (dopusti) in je zdravnica sumila zasuk želodca, so nas napotili k "sosedom" (VF).
Napravili rentgen, ultrazvok. Vzeli kri. V debelem črevesju se zatipa in tudi vidi ene vrste "čep", ki blokira črevesje. Ni "trden", ker tudi specialistka na ultrazvoku ni mogla zagotoviti, da tujek kot tujek dejansko obstaja. Vidi se samo temnejša senca. Želodec je poln hrane in plinov. Prav tako črevesje. Kri je bp. Temperatura 39,2. Do jutri je zadržana na opazovanju. Če se tujek ne bo premaknil, sledi operacija.  Sad
Zanima me, če ima morebiti kakšen od vas izkušnje s podobno diagnozo/primerom? Kakšna je verjetnost, da se zadeva izloči po naravni poti?
Resnično hvaležna bom za kakršnokoli informacijo.
Hvala že v naprej...
t.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #1 : torek, 03.05.2011 : 12:43:28 »

Je glih zdle kolegov pes na operaciji, ker se mu je neki zabasal notri in ni šlo ven. Povej če te kaj konkretno zanima, o podrobnostih še nisva debatirala.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #2 : torek, 03.05.2011 : 13:04:46 »

Zoia - so ga  tudi zadržali, a je šel takoj "pod nož"?
Pišuka Poldi.
Sem čisto na koncu z živci...  Sad Sad


 
Logiran
Verona
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 28


« Odgovor #3 : torek, 03.05.2011 : 18:26:40 »

 Cry Vem in verjamem, kakršna koli beseda je odveč.
Zdrži.
Zdržita.
Zdržite.
Še zmeraj ste trije, ki ste v tem strahu skupaj.

Javi.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #4 : torek, 03.05.2011 : 18:27:56 »

Pred kratkim je tako poginila ena psica, ki sem jo poznala. Lastnikova mama jo je nafutrala z eno zelenjavno juho, psica breja priblizno mesec dni, pozresna in je pogoltnila cel koruzni storz. Par dni je bruhala, med hojo jo je zanasalo, sibka nasploh..potem je nehala bruhat, je pa hujsala..prvic pri vetu se mi nu zdelo nic cudnega, ker pa je bila psica cedalje slabse so jo 9. dan operirali in vzeli ven tujek. Splavila zacuda ni. Po operaciji je bila se en teden internirana, zelo slabo, dokler ni poginila.

To nam je povedal vet, nam pa je povedal tudi za en primer Nemca ki je pogoltnil celo zogico ki je sicer potovala po crevesju skoraj do danke..pes je poginil. Nocem vas strasiti, samo v takih primerih je zelo pomembno hitro ukrepanje.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #5 : torek, 03.05.2011 : 18:31:48 »

Aja, sem pozabila-isti dan ko je vet operiral to psico, je operiral tudi manjsega kuzka ki je imel prav tako del koruznega storza..samo niso cakali in operacija je bila uspesna. Se isti dan je bil ze zivahen.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #6 : torek, 03.05.2011 : 19:46:38 »

Pri naših, ki so požrle vse živo od najlonk do vrtnih rokavic, vrvic....smo pa kar čakali, vendar v nobenem primeru ni prišlo do popolne zapore. Za jest so dobivale jogurt z laneno sluzjo in zadeve so prišle na dan po naravni poti. So pa bile pod veterinarsko kontrolo in če bi se stanje poslabšalo, bi šle takoj pod nož.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #7 : torek, 03.05.2011 : 21:13:36 »

jaz pa poznam podoben primer, kjer je šlo v končni fazi za mehek čep, ki so ga "iskali" kar nekaj časa .... pes (pudelj) čisto normalen, zvečer odvajal blato, potem je  zjutraj bruhal. Nihče ni bil pretirano zaskrbljen, če bi se ponavljalo bi šel k veterinarju. Pa je potem jedel in je izgledalo vse OK, potem spet bruhal. So šli k prvem veterinarju, ga je pretipala ugotovila, da je malo napeto, dobil je infuzijo in bil poslan domov, kjer je spet bruhal. So klicali veterinarko, ga peljali nazaj, ultrazvok ni pokazal ničesar posebnega. Spet dobil infuzijo in mislim, da odvajao in bil poslan domov. Doma je potem bruhal blato oz. nekaj podobnega blatu .. so šli k drugem veterinarju (na drugi kliniki) kjer se je spet ponovilo vse od taprvega (infuzija, pretipanje, ultazvok, mislim da celo rentgen). Bil je na opazovanju dobil infuzijo in bil na koncu poslan domov, kjer je spet bruhal, bil pripeljan nazaj obdržan na kliniki kjer je spet bruhal blato (po pripovedovanju). So se odločili za operacijo, ker so sumili, da je pojedel nekaj česar nemorejo "zaznati". Obrazloženo jim je bilo, da je operacija precej rutinska, ker psi nenehno žrejo stvari .... operacija je potem tajala 3x dlje. Odstraniti so morali del črevesja ker je prišlo do razkrajanja in vnetja, ni šlo za nek določljiv tujek ampak čep stvari, ki so se po mnenju veterinarja nabilrale en čas na tem mestu (baje da lahko tudi 14 dni ali celo mesec), dokler se ni dokončno popolnoma zamašilo.

Kaj in koliko so ga vmes hranili ne vem, tudi eventuelnih odvajal se ne spomnim ali podobnega, kar pa ne pomeni, da ni dobil nič. Lahko pa povprašam.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #8 : sreda, 04.05.2011 : 00:43:07 »

Mene pa zanima če je v takem primeru smiselen oz. če se sploh uporablja možnost klistiranja? Ima kdo kakšne izkušnje oz. je možno, da bi spiranje "od zunaj" lahko nekako pomagalo, da se tak čep iz debelega črevesa izloči brez operacije?
Logiran

Unikatne tablice in portretki
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #9 : sreda, 04.05.2011 : 06:48:39 »

Odvisno, kje je čep. Tako bi rekla. Klistiranje "doseže" samo en začetni del črevesja.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #10 : sreda, 04.05.2011 : 07:16:59 »

Klistiranje pomaga samo, ce je otezeno iztrebljanje in tako sum na nekaj v crevesju, ce pa ze postavijo diagnozo, da je zapora, pa nima smisla. Tako naredijo pri ljudeh. Verjetno je pri psih podobno.

Sem pa vceraj zvecer srecala tole lepoticko, so jo pripeljali na vecerno lulanje. Je veselo mahala z repom in nasploh izgledala OK. Upam, da jo odnese brez operacije. Drzim pesti zanjo. Smiley
Logiran

SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 04.05.2011 : 09:06:50 »

Saj, naša bojda "kriči" na vse možno, če se ji ne posveča toliko, kot si je zamislila...  Kiss
Lubica moja, zlata.  ljubezen ljubezen
So mi sporočili zvečer (nekaj po 19.00 uri), da bi ona že večerjala... Pa, da šarmira vse možno okoli sebe... Pa na veliko protestira nad boksom, še bolj pa nad lučko za vratom. Ejej, ja - to rada verjamem! Ji je uspelo v dveh dneh dve uničiti po sterilizaciji!  Evil Evil (hudiček mali)
Zaenkrat kaže, da bo vse v redu. Sicer so jo zadržali na opazovanju do popoldan. Za vsak slučaj.
Če bo šlo vse po planu, niti ponoven ultrazvok ne bo potreben.
Tako da: pasja mama neskončno s-r-e-č-n-a!
Ljube moje - hvala za vse informacije. Pa za držanje pesti...  ljubezen
t.

PS: Kolegica me draži, da se je smrklja pač mal naveličala moje tečnobe pa sekirancije, pa se mal bogo naredila in si privoščila dopust... 

Drugače pa: čeprav vse potencialne nevarnosti vedno pospravljene, igrače na voljo samo pod kontrolo, sprehod vedno kontroliran in moja najpogostejša beseda "f-u-j", še vedno obstaja nevarost, da naše "srake" kaj vase zbašejo. Bo treba še več pozornosti... 

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #12 : sreda, 04.05.2011 : 10:46:47 »

V takih in podobnih primerih se močnejših odvajal nikakor ne sme dajati, ker se lahko poškoduje črevo. Klistir ponavadi ne koristi, škodi pa tudi ne. Če z UZ in rentgenom ne najdejo nič konkretnega, se še najbolj splača delat kontrastni rtg (pes popije barij, potem pa vsakih par ur naredijo sliko, da vidijo, kje se ustavlja). Pa če se čaka je dobo večkrat preveriti krvno sliko, da bi pravočasni ugotovili morebitno razkrajanje črevesa.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: "Čep" v debelem črevesju.
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines