mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 14:04:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Agresivna psička
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Agresivna psička  (Prebrano 12958 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tinchy104
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : torek, 10.05.2011 : 13:27:37 »

Živjo!
Sprehajam psičko, mešanko z zlatim prinašalcem, staro 8 let (nesterilizirana).
Sprva nisem bila ravno pozorna na njeno vedenje, zadnje čase pa me ravno to skrbi.. Napadalna je do psov in mačk obeh spolov. Danes sva preizkušali metode Cesarja Millana, vendar se niso ravno obnesle.
Njeni znaki agresije so:
 - pokončna ušesa
 - neprestano gledanje v tarčko kot to počno volkovi za/z plenom
 - visoko dvignjen rep
 - renčanje
 - kazanje zob
 - in na koncu napad..
Znaki se pojavljajo ali posamično ali pa je skupaj več znakov agresije in nato napad.
Njen zdajšnji lastnik naj bi jo po mojih podatkih, ki jih imam, pred kar nekaj leti rešil, saj se je je želel prejšnji lastnik znebiti. Lahko da je prišlo do mučenja ipd. tako da njene preteklosti ne poznam. Včasih psička mogoče želi biti samo dominantna, vendar se to pri njej kaj kmalu sprevrže v napad, ki si ga vsak najmanj želi.
Dobila sem tudi že en nasvet, vendar res ne vem kaj naj naredim.
Lahko je krivo tudi to, da ko jo želim korektirat (popravit) nimam prave odločne energije, ampak je moja energija šibka (ker ne vem kako bo ona odreagirala, vendar SE JE NE BOJIM!!!).
Ima kdo kakšen preprost nasvet, kako naj to odpravim??
Imam pa tudi namen prebrat ene par knjig o pasji psihologiji.
Drugače pa še za informacijo... popravim jo vedno ko ima (pre)visoko dvignjen rep, pokončna ušesa in bulji v svojo tarčo (naenkrat).. Bi blo pa super, če bi mi jo uspel spravit na bok, da bi jo lahko napadena psička/pes povohal/a in bi to pomenilo, da mora biti pokorna..
Prosiiiiiiiim pomagajte!!!
Hvala!  Smiley Wink Roll Eyes Kiss
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #1 : torek, 10.05.2011 : 13:36:44 »

tinchy, CM je čist fajn, ampak: vedno opozarja (če poslušaš in ne bereš!), da naj se absolutnega podrejanja živali nikoli ne loteva brez prisotnosti strokovnjaka... Ne priporočam niti lastnikom, kaj šele sprehajalcem.
Predlagam, da poskusiš s preusmerjanjem. Kateregakoli prinašalca sem do sedaj srečala, je bil fajn mahnjen na hrano. Ko se usmeri na "tarčo", jo zamoti. Z ukazi in nagrajevanjem.
CM pa po pameti, prosim...
 Wink
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #2 : torek, 10.05.2011 : 13:58:13 »

Bi blo pa super, če bi mi jo uspel spravit na bok, da bi jo lahko napadena psička/pes povohal/a in bi to pomenilo, da mora biti pokorna..

Od  kod ti pa to?

Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #3 : torek, 10.05.2011 : 14:17:47 »

Na splošno je žalostno, da se ob vseh novih modernih načinov in možnosti šolanja/vzgoje vseeno vrne nazaj na stare/zastarele metode, še sploh če se ta modernih niti preizkusi ne. To je kot, da bi otroke v šolah še s palico spravljali k učenju. Glede na to, da to ni več uveljavljena praksa, sklepam da je bila metoda označena kot zastarela, neprimerna in se zato uporabljajo sodobni načini učenja mladine.

Me pa vedno znova preseneča, kako z lahkoto nekateri uporabljajo neko pridobljeno teoretično znanje na živem bitju - sam svoj mojster. Ne vem no, mene vedno skrbi in si poskušam predstavljati, kakšne trajne posledice lahko povzročam s svojim poseganjem - bodisi pozitivne ali negativne - in šele potem se odločim za ali proti. Pri tujem psu oz. psu z neznano preteklostjo pa sploh.

Ob napačni diagnozi lahko samo poslabšamo situacijo. A si prepričana, da agresija izvira iz dominance? Agresija iz strahu oz. manjkajoče samozavesti je bistveno bolj pogosta.
Logiran

ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #4 : torek, 10.05.2011 : 14:19:15 »

A ti si skrbnica te psičke?

Drugače se pa strinjam z S in M 2011. Ravno 10 dni nazaj je nekdo poskušal "CM-metode" s svojim psom na mojih psicah in je malo manjkalo, da nisem klicala policije.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : torek, 10.05.2011 : 14:31:49 »

zlo moderno je tudi dobesedno brcanje psa. Še to, da ga samo ruknejo niso razbrali iz TVja. Zato tudi jaz pravim, ne ponavljat za njim! Sploh pa, če to ni tvoj pes, se ne igraj. Boš v najslabšem primeru še sama skasirala ugriz in še bolj zakomplicirala situacijo.
Če je ne moreš obvladat, je ne sprehajaj, ali pa vsaj nagobčnik natakni, če že ne moreš brez, samo to ni to...
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #6 : torek, 10.05.2011 : 14:44:11 »

Od  kod ti pa to?

Cesar Millan Wink ....

tinchy104, to je res zastarela metoda, pa še ne koristi kaj dosti, če jo uporabljaš povsem napačno in ob nepravem trenutku. kolikor jaz vem CM, tega nikoli ne naredi zato, da bi lahko napaden pes povohal svojega napadalca (malo kateri pes bi si le nekaj trenutkov po napadu to sploh upal...), k večjemu je zato, da se psa tako kaznuje, kao način kaznovanja kot bi to naredil vodja krdela pri volkovih, če je naredil kaj narobe in se ga s tem tudi umiri.
Jaz ne vem, zakaj vsi nekaj blebetajo o tem, kako bi se mogel pes neprenehoma podrejati in kakšne (grobe!) načine mu to pokazati (da smo mi šefi)... Saj pes in človek sta ja dokaj enakovredna partnerja, neka pravila sicer so in se jihi z OBEH strani mora upoštevati. Če im pes (pretirano) strahospoštovanje do svojega človeka, ker ga ob ta ob napaki kar nabutal... A misliš, da bo želel sodelovati, popravljati napake, se učiti česa novega?! Ne, preveč se bo bal lastnega neuspeha in njegovih posledic. Se da psu jasno pokazat, kje je njegv "rank" tudi na mnogo lepši in celo učinkovitejši način.

Pa ne sili psice v neka srečanja, če že prej vidiš, da ji ni, če predvidiš, da jo bo tako ali tako napadla. Raje najpej vadita, da gre mirno mimo, da je še pogleda ne, bo za začetek še najbolje.  

Dvomim, da je res domintana, ker namreč okoli 80% psov, za katere lastniki rečejo, da so dominantni, to sploh niso.
Najprej bi bilo treba ugotoviti vzrok, od kod agresija, šele potem bi se lahko določila metoda prevzgojitve. Ker "kar tako z belega dne" sigurno ni agresivna Wink .
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #7 : torek, 10.05.2011 : 20:34:43 »

kao način kaznovanja kot bi to naredil vodja krdela pri volkovih, če je naredil kaj narobe in se ga s tem tudi umiri.

Res?? V kolikor vem, se volk sam podredi brez fizične prisile vodje krdela. Dejte nehat s tem, lepo prosim, škoda je lahko nepopravljiva.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : sreda, 11.05.2011 : 07:52:44 »

No, če podrejen volk izziva šefa in če klub opozorilu ne odneha, ga šef povsem konkretno strese iz hlač. In tudi fejst na tla ga zna vršt. Okrog obrne se pa premagani sam, ker s tem umiri ne sebe, ampak šefa. Nekaj takega kot bi vpil: vdam se vdam se, ne me več....
Ampak tako to gre med volkovi, nekako podobno gre tudi med psi. Ne prenašajo se pa odnosi med psi, njihovo rangiranje in podobno kar tako preprosto na odnose med psom in človekom. Čeprav se da tako prebrati v večini literature. In čeprav tako trdi C.M.  Psi niso butci in (razen v izjemnih primerih) psi točno ločijo kaj so ljudje in kaj psi.

Ko lastnik prisili psa, da leži na boku (ali ga obrne okrog ali kaj podobnega) ga s tem najprej prestraši, potem pa še pošteno poniža. Kar je zlasti hudo, če se naredi pred drugim psom. Reakcija je lahko "shot down" - to kar ponavadi vidiš pri C.M., ko se pes pač vda v usodo in obmiruje, ali pa se brani z napadom (kar se ponavadi zgodi lastnikom, ki so manj spretni in imajo manj avtoritete kot C.M.)

Sicer je bolj verjetno, da je psica do drugih psov napadalna zaradi nesigurnosti in ne dominance, a v obeh primerih je to, da jo prisiliš v poniževalen podrejen položaj najslabše, kar lahko narediš. Če ne znaš nič boljšega (postopna primerno vodena socializacija recimo), jo ob srečanjih daj v nevtralen položaj (sedi) tako da ni obrnjena direkt proti drugemu psu in nagrajuj pozornost nate.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #9 : sreda, 11.05.2011 : 08:05:32 »

Mhm, hvala za dodatno pojasnilo.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #10 : sreda, 11.05.2011 : 09:19:04 »

Kar nekaj nasvetov se je že nabralo v tej temi. Predvsem pa razlag, zakaj NE izvajati fizičnega podrejanja.
Poleg že navedenih, bi ti osebno predlagala, da najprej začneš s punco graditi medsebojno zaupanje. V smislu navajanja ene na drugo v okolju brez motečih dejavnikov (psi, mačke). In šele po tem začni dodajati sprehode na področju, kjer so srečanja pogostejša. In še tu delaj na tem, da moteče dejavnike ignorira oziroma je do njih indiferentna.
Bi pa še izkoristila to priložnost, da napišem dve, tri stvari glede oddaje s Cesarjem Milllanom (v nadaljevanju CM) v »glavni vlogi«. Napisano bo zgolj moje subjektivno mnenje. Pišem pa ga v razmislek vsem CM navdušencem in entuziastom.
V prejšnjem postu sem omenila, da mi je CM fajn. In mi tudi je, vendar zgolj in samo v določenih segmentih. Izobraževalno vrednost njegovih oddaj vidim v tem, da širi zavedanje, da pes za svoje življenje potrebuje še kaj drugega kot to, da ga hranimo, negujemo, po potrebi vozimo do veterinarja in ga imamo radi. Da so jasna pravila obnašanja nujna in jih moramo biti pri njihovem izvajanju absolutno konsistentni. Da je vzgoja neprestan proces. Da se da s potrpljenjem in vztrajanjem doseči »čudeže«. Da je gibanje psu potrebno kot voda in hrana.
Poleg zgoraj naštetega vidim dodano vrednost njegovih oddaj tudi v prikazu načinov pasje komunikacije in njene razlage. Da je včasih agresivnost zgolj posledica nesigurnosti…  Da je možno prav vsakega, še tako problematičnega psa prevzgojiti. 
Ob gledanju si mogoče kakšen nadebudni skrbnik/lastnik končno prizna, da je pri vzgoji »kiksnil«,  in da je čas, da poišče strokovno pomoč. 
Žalosti me pa, da kljub neštetokrat prikazanemu opozorilu, da naj se prikazanih metod ne lotevamo/lotevajo brez strokovne pomoči, okrog sebe vidim (ali v tem primeru berem) cel kup ljudi, ki se čutijo zgolj zaradi gledanja te oddaje strokovno usposobljeni za izvajanje le-teh. In to še celo na »tujem« psu…
Vsekakor pa je dejstvo, da razno »CM brcanje«, »CM grizenje« ali celo »CM fizično podrejanje z obračanjem psa na bok« NI EDINA možna opcija, da pri psu doseže želeno obnašanje! Cel kup uporabnih nasvetov se da najti v literaturi. Veliko se jih najde že na tem forumu, samo malo pobrskati je potrebno…
Poleg tega naj vsak pred implementacijo njegovih metod fajn razmisli tudi o dejstvu, da je CM profesionalec. Da se že kar lepo število let srečuje z različnimi situacijami po službeni dolžnosti. Da zna verjetno precej drugače oceniti situacijo kot »povprečni ljubiteljski pasji skrbnik ali pa celo sprehajalec«.
Kot sem napisala že na začetku, je to izključno moje, subjektivno mnenje. Zgolj v razmislek pred…     
PS: Po drugi strani pa sama že nekaj časa s pridom uporabljam »šuš-kanje« za opozorilo, da se nekaj ne dela tako, kot sem ukazala… 
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #11 : sreda, 11.05.2011 : 09:53:58 »

Pred nekaj dnevi sem bila v eni od pasjih trgovin tukaj v Lj. Je vstopila gospa srednjih let in malodane že pri vhodu zahtevala ELEKTRIČNO OVRATNICO, ker ima doma psa, ki ponoči laja za vsak šum in je iz oddaj CM razbrala, da je to rešitev zanjo. Ok, do tukaj razumeš, da je laikom pri takih oddajah vse veliko bolj simpl kot tistim, ki se s tem, recimo malo bolj zares ukvarjamo..... Česar pa nikakor nisem mogla sprejeti, pa je bil odzvi prodajalke, ki se niti malo ni potrudila, da bi z gospo spregovorila vsaj nekaj besed na to temo (trgovina je bila prazna), ji dala nekaj nujnih nasvetov..... NČ! Samo povedala ji je, da jih trenutno nimajo, si zapisala od gospe podatke in dogovorila, da jo bodo kontaktirali, ko bo artikel na voljo. Halo??!! Saj ni čudn, da je potem tako kot je.... Angry. Nisem mogla biti tiho, saj mi je pred oči prišla slika psa, ki bo takole "na suho" podvržen tej metodi in sem se vmešala. Upam, da je zaleglo.
k
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #12 : sreda, 11.05.2011 : 11:09:04 »

Česar pa nikakor nisem mogla sprejeti, pa je bil odzvi prodajalke, ki se niti malo ni potrudila, da bi z gospo spregovorila vsaj nekaj besed na to temo (trgovina je bila prazna), ji dala nekaj nujnih nasvetov..... NČ! Samo povedala ji je, da jih trenutno nimajo, si zapisala od gospe podatke in dogovorila, da jo bodo kontaktirali, ko bo artikel na voljo. Halo??!!
Nič "haloo?" To je kapitalizem. Prodajalka je tam samo zato, da proda čim več čim dražjih artiklov. Ne plačajo jo za podajanje informacij kako problem rešit, še najmanj z rešitvami ki so cenovno nižjega razreda. Če sploh ve rešitev ,kar p advomim. Kajti še manj je zaželjeno, da je sploh izobražena, ker z izobraženo delovno silo so itak same štale.
Debilna družbena ureditev, ki producira debilen folk naobeh straneh prodajnega pulta in en k**** vredno životarjenje vsega živega.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 11.05.2011 : 18:57:28 »

Eh, to je itak sama katastrofa. Ko eni mislijo, da če gledajo kak se vozi letalo, lahko tako ali tako takoj grejo pilotirat Roll Eyes .
Ja, jaz sem enakega mnenja kot lanabela, da pes dobro ve, kaj je pes in kaj človek... Je sicer v redu, da psa vzgajamo na njemu razumljiv in čim bolj naraven ter predvsem HUMAN (el. ovratnica!!!!!), ampak da se bomo pa šli nekega alfa volka... Dajte no... Več škode kot pa koristi...
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #14 : sreda, 11.05.2011 : 19:53:11 »

.. Česar pa nikakor nisem mogla sprejeti, pa je bil odzvi prodajalke, ki se niti malo ni potrudila, da bi z gospo spregovorila vsaj nekaj besed na to temo (trgovina je bila prazna), ji dala nekaj nujnih nasvetov.....
k
0
Delam v eni klasični trgovini. Če me šef zaloti, da razlagam stranki, da ta mačja hrana ni v redu in naj gredo ponjo v specializirano trgovino dobim knjižico takoj. To je po njihovo odganjanje strank. Po eni strani punco res zastopim, da ni predlagala druge metode.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Agresivna psička
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines