mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 05:51:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: pigmentiran smrček
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: pigmentiran smrček  (Prebrano 18177 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ninci
gost
« Odgovor #15 : torek, 09.03.2004 : 10:03:22 »

Miska, baje (govorim za prinašalce) naj bi bilo pri mladičkih tako, da če se skoti z svetlim smrčkom bo smrček ostal svetel.
Glede tega barvanja pri starejših psih, jaz sem slišala da nej bi bila pri pasmi kot je prinašalec kriva tako imenovana lovska sezona. Skratka v zimskem času lovci s seboj vodijo pse na lov in se psom smrček obarva, in takrat naj bi tudi bolje vohali. Koliko je v tem resnice ne vem. Se je pa tudi mojemu sedaj na zimo smrček bolj svetlo obarval nima ravno svetlega ampak na konici je rahlo svetlejši kot drugod.  
Nina_ glede tega da naj bi imeli samčki temnejši smrček kot samičke, pa ne vem, če je res ker sama poznam veliko samcev, ki imajo nos jetrne barve. Ubistvu sem do sedaj srečala še enega takega, kot je moj, da ima smrček črn. Tudi če pogledaš na razstavah je zelo malo prinašalcev, ki bi imeli črn smrček.

LP Nina
Logiran
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #16 : torek, 09.03.2004 : 10:10:20 »

Ampak moj kuža pa ni zlati prinašalec, pa zgleda tako, kot bi si smrčekl preveč obrabil Grin Saj ne bi blo nič čudnega! Grin
Nas sicer prav nič ne moti, ker zgleda še večji frajer,  ;)ampak me pa res zanima, zakaj je tako, ker tega nisem zasledila še nikjer! Smiley
lp
Logiran
Nina_
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #17 : torek, 09.03.2004 : 10:19:04 »

Jaz se to ugotovila pri svojem kužku tam nekje oktobra, takrat je bil star približno 8 mesecev. Ko se je skotil je imel popolnoma črn smrček, potem pa mu je začel počasi spreminjati barvo. Bomo videli kaj bo, ko bo zunaj toplejše in ne bo več snega!?  Huh  Verjetno bo njegov smrček postal takšen kot je biu. Glede tega, če se skoti mladič s svetlim smrčkom sem pa tudi jaz slišala, da mu smrček kasneje ne potemni, ampak ostane svetel. Čeprav pravijo, da naj bi imeli zlati prinašalci večinoma črn smrček ko se skotijo.

Lp, Nina_
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #18 : torek, 09.03.2004 : 10:29:48 »

Ja res je večina prinašalcev se skoti z temnim smrčom. Potem pa je tako, da če se spremeni barva do pubertete se pravi do 9 meseca naj bi ostal svetel. Odvisno tudi od tega koliko posvetli.
Ja no meni osebno so lepši psi z temnim smrčkom, je pa to pri prinašalcih že bolj izjema kot pravilo.
bajki  (saj imaš huskya ne? ali malamuta?) no kakor koli tudi tvoj kuža je neke vrste lovec, kot vlečni pes mora v zimskih dnevih bolje vohati, da najde pot domov. Ko je ozračje bolj mrzlo itd. itd. Tako da najbrž tudi on zaradi tega razloga spremeni barvo.
hehe je pa čudno da nikjer v nobeni literaturi ne piše kako je z tem barvanjem ne pri prinašalcih ne pri kateri drugi pasmi.  Undecided
Tako da si moramo razlago nekako poiskati sami Smiley
Logiran
Miska
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 195


« Odgovor #19 : torek, 09.03.2004 : 11:48:16 »

Punce, jaz nisem sprasevala specificno za zlate prinasalce, ampak na splosno.
Vec vzrediteljev in sodnikov mi je namrec povedalo, da cetudi ima mladic roza smrcek ko se skoti, le ta v 50% primerov postane cisto crn tam nekje do 4 meseca starosti.

LP, Miska
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #20 : torek, 09.03.2004 : 11:54:24 »

Zanimajo me vase izkusnje z obarvanjem smrcka pri mladickih. Ce se skoti mladic z belim oz. rozastim smrckom je mozno, da se mu le ta kasneje celoten obarva v crnega? Kaksne so moznosti za to in do katerega meseca starosti bi se to naj zgodilo?

Glede na to da nisi napisala za katero pasmo tocno te zanima, sem jaz napisala moje izkusnje z prinasalskimi smrcki, kako je pa pri drugih pasmah pa ne vem tocno. Recimo pri nemskih dogah, pri harlekin barvi ce se le ta skoti z rozastim smrckom se le ta, kakor vem tudi kasnje ne obrava ampak pac ostane rozast.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #21 : torek, 09.03.2004 : 12:06:07 »


Vec vzrediteljev in sodnikov mi je namrec povedalo, da cetudi ima mladic roza smrcek ko se skoti, le ta v 50% primerov postane cisto crn tam nekje do 4 meseca starosti.

No, če sprašuješ na splošno, ti pa lahko povem za švicarja ali bernske. Po pravilu se vsi skotijo z bolj ali manj roza smrčkom. Vendar naj bi se ta smrček kasneje obarval v črnega (seveda pa obstajajo izjeme). Naš samec je imel nekaj časa celo srček na smrčku, potem mu je pa izginil.
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #22 : sreda, 10.03.2004 : 15:33:38 »

Punce, jaz nisem sprasevala specificno za zlate prinasalce, ampak na splosno.
Vec vzrediteljev in sodnikov mi je namrec povedalo, da cetudi ima mladic roza smrcek ko se skoti, le ta v 50% primerov postane cisto crn tam nekje do 4 meseca starosti.

LP, Miska

To največkrat res drži. Pri nas so se v prvem leglu vsi rjavo beli mladiči skotili s svetlim smrčkom, ki se je kasneje obarval. Od črno belih so bili le trije s svetlim, ki pa se jim je tudi obarval. So pa vsi ti mladiči imeli že takoj vsaj eno majhno črno piko na smrčku, ki se je potem postopoma širila.
Logiran
daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #23 : sreda, 10.03.2004 : 15:47:16 »

mlaidiči se skotijo z nepigmentiranimi smrčki in se šele kasneje obarvajo. nekaterim prej nekaterim kasneje. v glavnem pa so tja do starosti 2-3 mesecev pobarvani. se razume da so tudi izjeme, predvsem pri svetlih psih.
na pigmentacijo vpliva tudi hrana. predvsem britetirana. sama imam kar nekaj negativnih izkušenj s tem. kar pa se tiče zime pa imajo vsi psi normalno črn smrček poleti in pozimi. tako beli kot tudi barvasti psi  Smiley

Logiran
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #24 : sreda, 10.03.2004 : 20:54:29 »

Daisy, tudi mi smo posumili na hrano, ker smo ravno zamenjali brikete!Mi lahko prosim javiš, katero hrano si imela v mislih in kakšne so bile posledice? Shocked
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #25 : sobota, 09.12.2006 : 09:23:11 »

Tudi pri moji sem opazila, da pozimi dobi bolj roza fleke na smrčku. Glede na to, da se ji dlaka sveti ne vidim razloga, da je vzrok slaba hrana. Me to sicer ne moti. Spomladi, ko je več sonca pa spet črni postane. No ne vem, nekje sem slišala, da je vzrok lahko tudi pri pomanjka v tem...lp
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 127


« Odgovor #26 : sobota, 09.12.2006 : 10:17:22 »

izkušenj s tem. kar pa se tiče zime pa imajo vsi psi normalno črn smrček poleti in pozimi.
To ni čisto res. Vsaj za retrieverje to ne drži, za druge pasme pa tega nisem "preštudirala". Pri retrieverjih (zlati prinašalci, labradorci) je encim, ki je odgovoren za tvorbo črnega pigmenta, temperaturno odvisen. Ko je topleje, je ta encim bolj aktiven, zato je več črnega pigmenta in so smrčki črno obarvani. Pozimi pa, ko je hladneje, pa je aktivnost encima manjša in posledično tudi pigmentacija slabša. Za to obstaja celo izraz "snow" nose ali "winter" nose. Pa tudi s starostjo naj bi aktivnost encima slabela, tako da so s starostjo noski bolj rožnati.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #27 : sobota, 09.12.2006 : 10:33:22 »

Moja pa se je skotila z roza smrčkom, ki se ji še zdaj barva. Pri letu in pol ma še eno piko na levi strani nosa, ki pa počasi izginja, pozimi pa ni spremenila barve smrčka.
Pri nekaterih labijih, ki jih poznam pa se je.
Moja prejšnja, lovska (seter), ni spremenila barve smrčka in zdajšnji prepeličar tudi ne.

Da ne bo to kaka značilnost prinašalcev in določenih bližnjih pasem in nekaterih mešancev...

Ne vidim pa povezave, da pes s svetlejšim nosom bolje voha. A ma barva kaj veze z vlažnostjo smrčka? Ker večje število sprejemnikov nima...
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #28 : sobota, 09.12.2006 : 11:05:30 »

*LuNa*  bo kar nekaj nad tem kar si napisala Smiley. Pač trenutno ima Aska obarvan smrček Grin..lp
 
Logiran
tjashybosty
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 122


« Odgovor #29 : sobota, 07.07.2007 : 21:51:29 »

Hmm... Moja maltežanka se je skotila s črnim noskom, tak je ostal tudi čez njeno prvo zimo, potem pa je postal pinkish... In tak je že skoraj eno leto, pojma nimam, kaj naj naredim, da bo spet črn  Wink Sem tudi jaz obrnila že cel net na glavo in prebrskala kup enih knjig, pa ni nikjer nič pametnega  Huh

No ja, njen pinkish smrček dobi ravno toliko poljubčkov, kot jih je črn  Kiss Cheesy
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: pigmentiran smrček
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines