mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 02:44:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Ena lahkotna poletna - kinolog ali kužkolog ali pesolog :-))
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ena lahkotna poletna - kinolog ali kužkolog ali pesolog :-))  (Prebrano 24158 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Leibniz
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #30 : petek, 05.02.2010 : 16:39:25 »

Men se pa zdi, da kužkom ni toliko do tistih nekaj briketov kot do njihovega "šefa", to je pač človek. Videla sem pse, ki so imeli najraje v družini tistega člana, ki jih ne hrani, ampak celo za ves teden odide stran od njih. Ko se vrne pa so ga tako veseli, da jim za tistega, ki jih hrani ni mar. Tako, da ne bi rekla, da je hrana poglavitni razlog zakaj hočejo k svojemu gospodarju. Pa tudi imam znanko, ki je veterinarka o pasjem značaju mi je veliko povedala. Vem, da nekateri gledate oddaje o živalih, ki se začnejo z: pes in človek sta izmenično dala drug drugemu nekaj in potem bla, bla, bla.... Pri tem pa se pozabi omeniti, da pes izbere vodjo "kardela", ki ni nujno tudi njegov hranitelj. Moja soseda recimo ima vnukinjo, ki jo pes obožuje in jo uboga, ter presliši vsakega, ki je ob njej, vključno z hraniteljem. Ko je ona v bližini ji roke, ki jo hrani preprosto ni mar, pa tudi hrane, ki se ji ponuja ne (gre za izbirčnega psa). Tudi naša psička je mamo že od prej poznala, preden je prišla v naš dom, večrkat je silila k njej, ne glede na to, da jo je pred tem hranil nekdo drug in da sem jaz bila tista, ki jo je hotela. Takih primerov pa je še obilo. Ni res, da se pes zlahka prilagodi novemu okolju, ga pa lažje prenaša, če koga v njem pozna in je povezan z njenim glavnim gospodarjem. Mi smo lahko našemu psu ponujali hrano, a ko jo je mama poklicala k sebi, je šla tja pa četudi nevoljna, ker mora zapustiti tistega, ki se ravno prehranjuje ali tistega, ki jo ravnokar čohlja po njenem trebuščku. Psu je bolj pomembno bitje, ki ga je proglasil za "vodjo kardela" bolj kot hrana. To sem videla na lastne oči, tako da Kalsang, tvoja teorija je glede na moje izkušnje z različnimi psi in ljudmi, ki jih imajo, napačna. Psi so dobri matematiki, res to izkoriščajo, vendar pa izkušnje ne kažejo na to, da bi na ljudje gledali zgolj kot na tiste, ki jim dajejo hrano, če bi bilo tako, bi bila politika z izborom člana družine, ki jim je najljubši v praksi popolnoma drugačna. Tako pa zgolj ostaja nerazumljiva. Psi defenitivno ne dojemajo človeških bitij kot jih mi ali kot nas dojemajo človeški otroci. Vendar kakšno je v resnici njihovo dojemanje, na podlagi česa izbira vodjo kardela, tega pa ne vemo. Vem samo, da bi pri mnogih psih izbira bila popolnoma drugačna, če bi tvoja hipoteza obveljla, a temu ni tako. Mislim, da je vse skupaj povezano z vonjem, ampak še sedaj ne vem zakaj tako mislim.
Meni filmski prikaz psov ni všeč, ker imajo ljudje potem iluzije in zaradi tega najbolj nastradajo psi. Meni psi, ki so pretirano podrejeni gospodarju itak niso všeč. Ker so prav smešni, ko te gledajo ali si se obrnil proč, preden naredijo kakšno neumnost, ki gospodarju ne diši (s tem mislim nedolžne grehe ne ugrize). Zato tudi ne maram značajev kot jih imajo pudlčki (čeprav so mi tudi tile psi nadvse ljubki). Najbolj pa me zaboli pogled na žalostnega kužka, ki nima gospodarja. Pojem hvaležnosti je zakompliciran saj moramo vedeti kaj hvaležnost sploh je. Kužki po mojem živijo v trenutku v katerem so, vendar poznajo neke dolgoročne posledice svojih dejanj. Ko pokažejo dobro voljo gospodarju, to gospodar vidi kot hvaležnost. Hvaležnost pri človeku, je garant, zavarovalnina, da bo nekdo nam napravil enako dobro kot mi njemu. Torej bi pes lahko čutil tudi hvaležnost in neko mentalno podrejanje, ki je posledica dobrega, ki mu ga napravi gospodar. Po mojem mi ljudje pretirano mislimo o sebi kot o nečem posebnem, potem pa zakompliciramo z izrazi ter mislimo, da smo izumili toplo vodo, ki je pred nami nobeno bitje ni poznal, beseda hvaležnost je samo ena od teh izumov.
Na slikaj je mnogo prijaznih kosmatincev. Toda najprej se je treba poučiti o tem kakšni so tile prijazneži na slikcah. Otrok ne ve, kaj je pes v resnici. Da ima pes svojo voljo, da bo njegove starše imel raje kot njega, da bo kot mladič lulal po hiši, ker še ne obvlada mehurja, da preprosto ni igrača (v risankah so psi namreč prikazani, kot živali, ki živijo samo za nekega otroka, pri čemer so morda bolj podobni otrokovi lastnini kot živemu bitju). Otroci ne vedo s čim imajo opravka, zato, če starši ne želijo imeti psa, naj ga ne kupijo svojemu otroku, ne glede na število obljub in priseg (saj bom sam skrbel zanj itd...).
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #31 : petek, 05.02.2010 : 17:34:32 »

Kot prvo, pravilno se napiše "krdelo", ne "kardelo".

Kot drugo, kaj pravzaprav hočeš povedat?
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #32 : petek, 05.02.2010 : 21:04:49 »

Naša Missy je psica, od prvega brka, do zadnje dlake na repu Cool. In niti slučajno ni pasji otrok, tako kot jaz nisem pasja mati. Ta terminologija gre pa meni na živce. Mam človeške otroke in mati sem samo njim. Psičarji, pesjanarji, kužkologi in kar je še ostale podobne terminologije mi ne sede. Lahko je tudi cuca ali cucica Roll Eyes (od cucek), lahko je, če že mora biti nekaj pomanjšanega, psička, nikakor pa ne kužika ipd. Jaz sem pa njena lastnica, sprejemljivo je še vodnica ali skrbnica, kaj drugega pa ne. In sem ljubiteljica psov, kinologinja nisem, ker se ne spoznam dovolj na pse, ne pa psičarka. Ta izraz me spominja na ptičarja - da se ne bom na koncu še sama v psa spremenila Azn

In vse te nove pomanjševalnice in izrazi so ena afnarija, kar se mene praša. Kot olivno in oljčno olje. Moje olje je iz oliv, ne iz  oljke. Kot da bi pila jablanov sok. Valjda da je jabolčni, ne jablanov, saj je iz jabolk, ne iz jablan. Sori za OT, ampak to mi je isto sr****.
Logiran
Leibniz
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #33 : sobota, 06.02.2010 : 13:34:39 »

Se opravičujem za pravopisno napako, oziroma pravopisne napake, ker vem, da jih je v mojih odgovorih kar precej in jih še bo, ker sem v glavnem na desni možganski polobli, včasih tudi mešam besede itd.... Kaj sem hotela povedati? No, če napravim povzetek: človek in pes sta drug drugemu ponudila pomoč pri preživetju, krdelo, v katerih je pes včasih živel, je nadomestila človeška družina, kjer pes najde svojega naljubšega člana tega pa ima za vodjo krdela, ki pa ni nujno tudi tisti član, ki mu mu zagotavlja preživetje, kar pomeni da V ODNOSU psa do člana ni na prvem mestu preživetje. Ampak to so moje izkušnje z psi, vključno z tistim, ki je živel z nami.
Ostalo so bili odgovori Jani, ki je spraševala, kaj razmišljamo, ko gledamo slike in filme ljubkih psov in ali menimo, da je pes lahko hvaležen gospodarju. Oboje sem odgovorila kot jaz zadevo vidim. Hvaležnost je sociološki dogovor, ki pomeni: jaz nekaj tebi, ti nekaj meni. Stvar torej napravimo, ker s tem zavarujemo sebe z mislijo, da nam bi v enakih okoliščinah nekdo drug ponudil pomoč, kot smo jo prej mi. To načelo poznajo vse živali, vključno tudi psi, je pa res, da ni tako zelo oblikovano kot pri nas. Kupovanje psov, zavoljo slik in filmov pa neodogovrno početje, pri katerem nastrada pes.

Z MANO SE NI TREBA STRINJATI. Saj imamo ljudje o najbolj preprostih stvareh in oblikah drugačno mnenje, zakaj ga ne bi imeli o teh zadevah.

Kar se pa tiče vprašanja kuža, pes itd... Moram povedati, da sem jaz vedno govorila ljudem, da imam doma psičko in ne psa. Tudi potem, ko je bila že odrasla. To sem počela predvsem zato, ker je bila moja kužka male rasti in se mi je zdelo preveč, če bi rekla, da je pes. Ljubkovalnih imen, pa sem imela na tisoče. Najbolj popularna so bila: kuža muža, mufi pufi, šmrklja prklja, šmrdulja mulja. Na vsakega se je odzvala z divjim mahanjem z repom in polizom po roki.
Logiran
luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #34 : nedelja, 14.03.2010 : 09:28:04 »

Tale tema, ki jo je Jana začela leta 2006, je po mojem mnenju še bolj kot takrat aktualna sedaj, ko bomo - kot izgleda - morali kupovati kužke in si ne bomo več mogli omisliti psa, v pravem pomenu te besede. Žal bodo do tega pripeljali razni "poznavalci", ki imajo s psi malo ali celo nič stika. Ne nazadnje bo k temu pripomoglo tudi to, da javnost ne bo nikoli izvedela resnice o tem, kako so bili mučemi in trpinčeni ljubljanski bulmastifi in kaj jih je pripeljalo do tega, da so reagirali tako kot so. Moj pes bo ostal pes in jaz bom ostal pesjanar ne glede na vse, kar bo čas prinesel.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #35 : petek, 08.01.2016 : 10:58:08 »

Od Lukovega pisanja je preteklo že kar veliko vode in ugotavljam, da je tudi v času in dogodkih, na katere se njegovo pisanje navezuje, podlaga za današnje dogajanje oz. predvsem za današnji odnos do psov.
Na fb je ob nekem strašljivem video posnetku (klik) Alenka iz Bajke pisala o neodgovornih mamah, ki se še potem, ko pes že ugrizne otroka, odzivajo povsem narazumljivo. Ker povsem paše v to temo, dodajam svoj komentar tudi sem:

Prepričana sem, da je poneumljanje s pisanjem vsega v pomanjševalnicah in temu spremljajoč odnos v zadnjih nekaj letih pripomoglo k vsesplošnemu poneumljanju in k popolnoma zglajzanemu odnosu do psov, pa tudi do drugih živali. Kako naj imajo otroci pravi odnos do psa, ko pa vsi okrog njega vpijejo o kužkih, srčkih, tačkah, briketkih, dekicah, hiškah ... (dopolni naj vsak sam) in se pri tem vedejo, kot da so stari le nekaj let? Samo okrog poglejmo in bomo videli, da o kužkih in tačkah in srčkih piše v glasilu, ki naj bi bilo edino strokovno v Sloveniji. Na tak način govorijo kinološki strokovnjaki na televiziji. Na tak način govorijo in pišejo, pa tudi izsiljujejo z bolj ali manj izmišljenimi zgodbami, z redkimi izjemami mnogi živalovarstveniki, med njimi celo društva, ki so v javnem interesu. Na tak način se izražajo znane osebnosti in politiki. Kužki (tudi 70 kilski in več), tačke, hiške, hrtki, dekice, copatki, plaščki, srčki, ušeski, gobčki, zobki, repki ... Kako pričakovat, da bo otrok, mladostnik ali odrasel razvil pravilen odnos do psa kot živega bitja? Kako pričakovati pravilen odnos, če ga pa nimajo in nam to na vsakem koraku še povdarjajo tisti, ki se oklicujejo za stroko - kinološko in živalovarstveno?
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #36 : sreda, 26.10.2016 : 10:10:39 »

Kaj mislite, je odrasel španski mastif 'kužek' ali 'pes'?


foto arhiv mojpes.net, EDS Celje, 30. 10. 2010

Španski mastif na desni (kat. št. 1643) je Quanto Tornado Erben in menda ima 90 cm plečne višine ter 113 kg Wink
Kužek?

Logiran

Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Ena lahkotna poletna - kinolog ali kužkolog ali pesolog :-))
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines