mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 09:18:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Kje delam napako??
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kje delam napako??  (Prebrano 11922 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« : sreda, 11.01.2012 : 08:50:13 »


   Pozdravljeni
Imam 4 mesece starega psička mešančka,ki me v zadnjih dneh pošteno šola.V 2 dneh se je iz prijaznega psa prelevil v pravega agresorja,ki ne upošteva nobenih pravil.Najprej sem to opazila na sprehodu,ko sva se srečala z drugim psom...naj povem,da se vsakega psa zelo razveseli in zaenkrat še nima slabih izkušenj s te strani.Neumorno skače po psih in jih vabi k igri.(zanimivo,da ga vsi psi tolerirajo)Problem je nastal,ko se je drugi pes umaknil in šel svojo pot,moj pa ni mogel za njim,ker sem mu to preprečila s povodcem.Najprej se je zaganjal za psom,ko je videl,da ne bo šlo,je ves bes usmeril vame.Začel me je gristi po nogah,ko sem se sklonila,pa se je lotil tudi rok,poleg je glasno renčal in se nikakor ni hotel umiriti.Ko sem mu nekako dopovedala,da tega ne bom tolerirala,se je umaknil  od mene in začel kopati luknjo,ves čas pa je zraven renčal.pri prvem izpadu sem pač mislila,da se je samo preveč vživel v pasjo igro,ko pa se je to ponovilo malo kasneje in potem še zvečer,mi je nekako potegnilo,da imava resen problem.Spremenil pa se je tudi doma...Ima izpade,ko se mu nikakor ne da nič dopovedati in če mu hočeš neželjeno vedenje odpraviti,svojo voljo utrdi z zobmi.Moj partner pravi,da sem kriva jaz,ker ima pes vsega polno rit in ga nikoli fizično ne kaznujem,niti tega ne dovolim njemu.Tarča je tudi on,sicer v milejši obliki,ker ga pač veliko ni doma.In ko povzdigne glas,da se vse trese,kuža odneha.Sama tega res ne odobravam in hočem njegovo pozornost preusmeriti na kaj druga..do včeraj je šlo...zdaj pa ne sodeluje več.
Naj povem,da sem morala pred petimi dnevi v bolnišnico na operacijo in sem psa dala v varstvo(partner je veliko v službi),ko pa sem prišla domov sem psa takoj vzela nazaj...prva dva dni sem mislila,da je kaj zbolel,ker je cele dneve spal,potem pa so se začeli ti izpadi.
Ubadam se s vprašanjem ali mi je pes zameril,ker sem ga poslala drugam?...ali mi je zameril,ko sem ga vzela nazaj?(v varstvu so ga imeli zelo lepo in je res užival)ali pa čuti,da nisem čisto na 100% in hoče izkoristit in si izboriti višji rang??Kaj če grem psu preprosto na živce?Naj omenim,da imam psa veliko zunaj...vsak dan greva na sprehod,kjer je spuščen in lahko divja po mili volji...pes se nikoli ne oddalji od mene...ko pa greva na krajše sprehode in je pripet pa taki šovi...
naj mi nekdo pove,kje delam napako??
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 11.01.2012 : 09:52:48 »

Pes je "zafrustriran" in brez jasnih mej. Očitno ma pa tudi dosti več energije, ki je nima možnosti sprostit na primeren način.

S psom je treba delat in ne samo crkljat. Predlagam pasjo šolo. Itak kaj dosti drugega preko foruma ni mogoče, ker je omejen s tem, kar napišemo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : sreda, 11.01.2012 : 11:26:21 »

No ja, pri tej starosti mladički povsem normalno začnejo preizkušati svoje meje. Preizkušajo, koliko si lahko privoščijo in do katere mere lahko uveljavijo svojo voljo.
kot je že bilo napisano - s psom je treba začeti delati, naj si vse kar je dobrega zasluži, z neprimernim vedenjem pa naj si ne izsili takšne ali drugačne ugodnosti.
Kar se tiče psov, se očitno nikoli ni naučil spoštljivega vedenja. vedno pravim, da prijazni in potrpežljivi psi niso najbolj primerni za vzgojo mladičev - boljši so taki, ki znajo nesramnost primerno kaznovati. Je pa zdaj za tovrstno socializacijo že malo pozno (normalni psi mlajše mladiče kaznujejo bolj simbolično, večji nesramneži jo znajo pa že kar skupiti)
Ni kaj, pasja šola bo kar obvezna.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #3 : sreda, 11.01.2012 : 12:23:00 »

Pasja šola pri primernem inštruktorju - TAKOJ!
Sicer ne zagovarjam agresije nad živalmi, ampak ko/če eden od mojih zasika, dobi isti moment tako okoli kepe, da si tega ne dovoli nikoli več.
Imej ga rada, razvajaj ga, ampak prvo kot prvo postavi meje in ga začni vzgajat.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 11.01.2012 : 14:06:24 »

Jaz tudi. Najboljše, da se pes znaša nad mano, jaz pa da bi milostno čakala, da se spomni na kaj drugega... Shocked  Huh
Bi se tudi pri meni tresla tla kot minimum.  Tongue Undecided
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #5 : sreda, 11.01.2012 : 15:02:17 »

Saj če se komu upira fizično kaznovanje, lahko poskusi z brizgo ali kozarcem mrzle vode. učinek je običajno isti, samo vodo dobit je včasih težje.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #6 : sreda, 11.01.2012 : 15:03:26 »

Znanka, tudi lastnica večjega, močnega a mladega psa, ki ga sploh ne obvlada in si tu pa tam tudi privošči del njene obleke
ali roke, če ga takoj ne uboga, je že razmišljala o njegovi prodaji/oddaji. Na moje prigovarjanje je poiskala pomoč pri eni od pasjih
inštruktoric, ki je seveda takoj odkrila cel kup nepravilnosti, predvsem na lastničini strani.

Prvo pravilo, ki ji ga je postavila je, da dobi pes vso hrano (vse obroke) IZKLJUČNO iz njenih rok, če si to z dejanji seveda
zasluži. In na vprašanje kako jima gre je odgovorila, da super, da pa zjutraj dobi obrok v skledo, da lažje dočaka, da pride
iz službe


 butnglavc trmoglavka
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 11.01.2012 : 15:15:14 »

Hvala vsem za odgovore,se bom pozanimala,kako je s šolo v našem kraju.Naj samo omenim,da sem mu na začetku postavila dvoje pravil od katerih ne odstopam...pes ne sme v spalnico in na mizo...oziroma prosjačenje pod njo.Dva dni je malo protestiral,potem pa to sprejel in zdaj s tem ni več težav.Prav tako sva se učila osnovnih ukazov,začela sva s sedi in je pokapiral tako hitro,da sem mislila,da imam pasjega genija...zdaj se že cel teden učiva lezi,pa mu nekako ne gre  najbolje.
Ravnokar sva iz sprehoda,ki sva ga danes potegnila na skoraj 4 ure in se je od utrujenosti komaj privlekel skozi vrata,ko se je najedel,pa je bilo,kot bi prilil bencin na ogenj,spet poln moči in je že zganjal vse mogoče neumnosti...za razliko sem bila danes malo bolj ostra in huda,pes pa se je usedel malo stran od mene in se začel zgovarjat(ni renčal,samo lajal)...ali je to že razlog,da dvignem roko?da vem za drugič..Danes sem se raje  obrnila in ga kompletno ignorirala,malo je še tekal za mano in lajal,potem pa odšel spat...
Nočem uničiti psa z neprimerno vzgojo,zato res veliko berem(a se potem izkaže,da je teorija eno,praksa pa vse kaj drugega),nočem tudi tega,da bi pes ubogal zaradi strahu pred mano,da pa bo pometal z mano si pa tudi ne bom dovolila.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #8 : sreda, 11.01.2012 : 15:22:17 »

 v tem primeru je bilo ignoriranje super rešitev  Wink
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 11.01.2012 : 15:51:49 »

Skoraj me je sram povedat,da je naš pasji terorist,majčken kuža..visok malo čez 20cm...(mamica je koker španjelka)
Glede hranjenja iz roke pa obstaja ena težava...brikete dobiva samo za nagrado,drugače pa mu kuham razno drobovino z rižem ali makaroni..vsak dan pa dobi tudi kakšno surovo mesnato rebro ali pa mozgovo kost.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #10 : sreda, 11.01.2012 : 15:56:59 »

No, za začetek spremeni prehrano. Drobovina naj bo na jedilniku nekje 2x na teden, ne več.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 11.01.2012 : 16:06:55 »

Skoraj me je sram povedat,da je naš pasji terorist,majčken kuža..visok malo čez 20cm...(mamica je koker španjelka)
Glede hranjenja iz roke pa obstaja ena težava...brikete dobiva samo za nagrado,drugače pa mu kuham razno drobovino z rižem ali makaroni..vsak dan pa dobi tudi kakšno surovo mesnato rebro ali pa mozgovo kost.

Po izkušnjah imajo vsi psi veliko raje kuhano hrano. Kaj pa če zamenjaš in so obroki iz kvalitetnih briketov, nagrade pa
tvoje domišlijske poslastice  Roll Eyes
Pa še veliko večja verjetnost je, da bo kuža tako dobil res uravnoteženi obrok
Ampak večina psov za dobro hrano naredi res skoraj vse, še najbolj izbirčni, če so le dovolj lačni  Tongue
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #12 : sreda, 11.01.2012 : 16:31:00 »

Daj mu za začetek en zapik naredi. Če zna 'sedi' je simpl. Daš ga na sedi na določeno mesto in vsakič ko vstane popraviš oz postaviš nazaj. Ne odnehaš, tudi če ga je treba stokrat pripeljat nazaj. Reagiraj takoj ko vstane in ga posedi nazaj, brez kričanja, jeze, vznemirjanja, samo odločno ponoviš komando 'na prostor' ali kar pač imaš.
Vsakič ko pretirava z norenjem, ko vtika nos v vsako reč in ti hodi po živcih, ga daš na zapik hladit in ga s tem umiriš in pridobiš nazaj kontrolo nad njim. Me ni sram priznat, jaz bi mu najverjetneje na brzino eno prislonila in ga fizično postavila na ohlajevanje. Če ga imaš rada je to precej boljša možnost kot da postane res neobvladljiv, ti pa začneš razmišljat o skrajnih ukrepih (recimo oddaja).
Aja, sem se spomnila enega reka - 'dober kot neumna mati', včasih to tudi za ravnanje z našimi ta kosmatimi velja Wink.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #13 : sreda, 11.01.2012 : 17:16:38 »

Me ni sram priznat, jaz bi mu najverjetneje na brzino eno prislonila in ga fizièno postavila na ohlajevanje.
Malo nejasno sem napisala - velja jasno za hude prestopke kot so renčanje, cufanje obleke in druge izbruhe jeze oz postavljanja sebe na prvo mesto v familiji.
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #14 : sreda, 11.01.2012 : 17:41:35 »

Hvala vam,že kar danes bova začela trenirat zapik in tudi hrano bova spremenila.Očitno mu res preveč popuščam.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Kje delam napako??
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines