mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:10:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: bosck muck
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: bosck muck  (Prebrano 6440 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Figaro
novinec
*
Sporočil: 4


« : četrtek, 19.01.2012 : 14:17:29 »

Lep pozdrav

Imam probleme z muckom.. Največkrat se pojavlja ta problem v teh hladnih obdobjih/zima.. Če se prav spomnim je bil v glavnem problem, prehlajen mehur oz. da ni moral lulati.. To sem opazil, ko je večkrat hotel na wc vendar mu ni uspelo odliti, potem strmenje v eno točko, ni se odzival na klic, enkrat je prišlo do te točke da je en večer že komaj hodil.. No zaradi istega problema sem bil mislim da že trikrat pri veterinarju, kjer so mu dali inekcijo in je bilo potem OK.. Vsakič so me pregled in injekcija stali cca 80 eur Shocked Mi je bilo predlagano da naj kupujem tiste njihove veterinarske 3x al 5x dražje brikete in da je bolje da ne je nič drugega, dietna scena neki.. Seveda sem še za to odšteval denar a ta isti zdravstveni problem se je vedno znova pojavil v teh zimskih časih.. No kakorkoli pred mesecom in pol je bil nazadnje na pregledu zaradi istega problema. Tam so mu naredili teste, injekcije, spet 80eur.. ok mucek se je  potem pocajtal že v naslednjih dveh dneh.. No sedaj opažam pri mucku iste simptome, razdraženost spodaj, se vedno liže.. nemiren, pogosto na wc ipd.. Grem k veterinarju če bi slučajn lahko dobil antibiotike ampak na lepe oči žal negre. Zopet pregled če hočem da dobim zdravila za mucka. In sedaj naj ga pelem na pregled zato da ga bo malo pretipal, dal injekcijo in zopet za isto stvar računal 80 eur. In čez mesec pa pol pa ponovi zgodbo? Oprostite ampak če bi imel dosti denarja, plačo kot se zagre bi mi bil to najmanjši problem.. oz. mi ni nikoli bil problem ko se je šlo za zdravje.. ampak ta konkretni primer mi je pa butasto in res za mal se mi zdi.. Uglavnem tiste njihove brikete za 20eur naj si pa nekam vtaknejo.. Sedaj ga bom še naročil na ta pregled, drugega mi itaq ne preostane.. vendar kaj potem, če se bo to zopet ponavljalo po enem mesecu ipd? Se je možno kaj zmeniti z veterinarjem karkoli.. Undecided
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 19.01.2012 : 14:29:30 »

No, ja, saj v resnici sploh nočeš tukajšnjih odgovorov, ker itak sam najbolje veš in delaš. Delaš pa točno tako, da ne bo mucu nikoli bolje. Revež.
Tista 'nekam si naj jo vtaknejo' hrana je namenjena temu, da ti prihraniš za preglede pri veterinarju, maček pa nima problemov z mehurjem. Simpl kot pasulj. Za neumne. Pametni imajo pa bolne mačke. Žal. Res, revež maček.

Moj nasvet je, da ga čimprej pelješ k veterinarju, da ga pregleda in mu da prava zdravila, ter da mu takoj začneš dajati dietno prehrano. Poleg tega poskrbi, da ne bo nikjer na hladnem. Zagotovo te to pride najceneje.
Logiran

Figaro
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #2 : četrtek, 19.01.2012 : 14:52:55 »

pač teli briketi niso imeli nobenega efekta, nič bolje nič slabše nič drugače kot takrat ko je bil na navadnih briketih. se mi potem bolje splača da prekinem brikete in ta prišparan denar dam za tisto inekcijo, ki je očitno neizbežna.. Hvala za tvoj nasvet katerega se držim že vsaj dve leti. Mene bolj zanima, če je možno se kaj dogovoriti z veterinarjem, morda kje drugje ker v tem našem kraju imamo samo enega.. ali veterinar lahko na podlagi prejšnjih izvidov recimo kakšen test izpusti al bo lepo komplet vsakič isto testiral/računal čeprav bova oba vsakič vedela za katero stvar gre..
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #3 : četrtek, 19.01.2012 : 15:42:02 »

Kako pa lahko forumovci odgovorimo na tako vprašanje? To je odvisno od tebe in tvojega veterinarja.

Se mi pa osebno to zdi totalno napačna logika. Če nisi zadovoljen z delom tvojega veterinarja in misliš, da bi lahko imel boljšo diagnozo, morda zmanjšanje težave na še kakšen drugačen način, imaš vso svobodo tega sveta, da obiščeš drugega veterinarja, po možnosti nekje, kjer imajo več specialistov morda...  Roll Eyes

In zaradi pa evrov razlike za hrano, bi mačku ukinu dieto?

Eno vprašanje... Kaj misliš, da nebi bilo še slabše, če te hrane nebi imel na razpolago?

Očitno je tvoj maček nagnjen k takim težavam. Zato se že to, da je ostalo stanje nespremenjeno lahko šteje kot uspeh!

Če ma maček izhode ven, naj bo noter, drži se navodil veta, če se ne strinjaš z njim pa poišči drugo menje pri drugem.

Sicer pa je bim moj izraz, ko sem prebrala temo nekako tekšen:  Shocked
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 19.01.2012 : 15:42:29 »

bim = bil Roll Eyes
Logiran
Figaro
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #5 : četrtek, 19.01.2012 : 16:14:24 »

sej ima večina forumašev tukaj tak izraz nad novinci, ker pač niso vsevedni v štartu kot vi;) tudi zlo pogosta vklopljenja funkcija sarcasam.press;) sam sej razumem, ko se nabere takih postov novinvcev verjamem da je tolerance tudi vedno manj hehe..
par eur razlike? 4eur al pa 20eur men to ni par eur razlike:) Jest sem zadovoljen z delom veterinarja, nisem zadovoljen da ga moram vsakič peljat na isti pregled pri katerem se že ve diagnoza kjer bi mi lahko dali samo antibiotike. Odgovor: vem, da nebi bilo slabše mislim da se jim gre pač bolj za €€. Slabše ne more biti zato ker je isto. Se držim navodil veta no worries, problem pa se ponavlja.
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #6 : četrtek, 19.01.2012 : 16:24:15 »

Figaro, očitno ne zaupaš metodi zdravljenja zdajšnjega veterinarja. Najbolje bo, da obiščeš še enega, po možnosti specializiranega za to problematiko, in se šele nato odločiš komu verjeti oz. kakšno bo zdravljenje, ki pa mora potekati dosledno in na dolgi rok, ker so težave kronične. Seveda zna to prav v tej uvodni fazi nekaj stati, tudi ti navsezadnje ne delaš zastonj, žival pa brez zdravljenja ne more normalno živeti, to menda po dveh letih tudi sam vidiš.
Forum ti pri tem ne more pomagati, saj nismo strokovnjaki. Pomaga lahko le drug veterinar.
Pri večini težav z mehurjem skorajda ne moreš zgrešiti, če žival pripraviš npr. do pitja dovolj velike količine tekočine. Sečila se morajo prečistiti bakterij ali pa kristalov. Če so problem kristali, je odvisno od tipa konkretnih kristalov katera dieta je pravšnja, da se le-ti ne ponavljajo. Če vzorec urina ni dovolj čist, lahko pride do napake pri določanju problema...
Antibiotikov niti človeku niti živali ne smeš dajati na slepo, ker nimajo vse bakterije enakih karakteristik. Lahko recimo uničiš koristne bakterije in tako pospešiš razmnoževanje škodlivih. Pri prepogostem dajanju se bakterije navadijo in postanejo odporne, potem pa nobeno zdravljenje več ne zaleže. Isto se zgodi, če se ne držiš dosledno časovnih intervalov dajanja zdravila (na uro natančno). Tudi takrat narediš več škode kot koristi, četudi si morda le eno tableto prepozno dal. Tako da od nobenega veterinarja ne pričakuj, da ti bo na slepo predpisoval zdravila.
Skratka: pojdi čim prej po dodatno strokovno mnenje.
Forum pa ti lahko pomaga le pri tem, da konkretiziraš bolezen, s katero se bori tvoj muc, pa potem povprašaš forumaše, kako so se oni soočili s temi težavami in kako jih uspešno odpravljajo.   
Logiran
Figaro
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #7 : četrtek, 19.01.2012 : 16:29:23 »

hvala za korekten odgovor!
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #8 : četrtek, 19.01.2012 : 18:18:40 »

Figaro, sama imam tudi mačko, ki je imela te težave. Njej se je sicer dvakrat ponovilo, prvič je že tudi krvavo lulala, drugič sem jo "ujela" še pravi čas. Vsakič so ji pregledali urin, ugotovili, da ima kristale, dali antibiotike in predpisali dieto. Nikoli ni dobila injekcije (najbrž je pri tebi to namesto tablet?), antibiotike pa je morala jesti, dokler ni bila bolje. Se je pa kar vleklo, mislim, da dober mesec. Od takrat je strogo na dietnih briketih (urinary). Dejansko se s tem zmanjša pogostost obiskov pri veterinarju in dolgoročno privarčuješ denar. Ker pa je moja mačka pri enih "urinary" briketih kar vzhajala, sem našla druge, ki jih sicer je, se pa ne nažira z njimi. Mene je veterinarka tudi opozorila, da je muca predebela in da to rado vpliva na sečila ... Prav tako tudi stres. Tako vnetje boli ko hudič, in če želiš mucu prihraniti bolečine (sebi pa denar za veterinarja), jo začni hraniti z dietno hrano. Aja, sama ji dam tudi malce mokre hrane (pol male žličke) dvakrat na dan, a jo zalijem z vodo, zato da ja dobi dovolj tekočine. Toliko. Držim pesti, da bo čim prej bolje.
Logiran
missysb
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.096


« Odgovor #9 : četrtek, 19.01.2012 : 21:56:17 »

Ali je muc pozimi na hladnem?
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 19.01.2012 : 23:48:08 »

pač teli briketi niso imeli nobenega efekta, nič bolje nič slabše nič drugače kot takrat ko je bil na navadnih briketih. se mi potem bolje splača da prekinem brikete in ta prišparan denar dam za tisto inekcijo, ki je očitno neizbežna..
Figaro, sprememba hrane ne pokaže rezultatov kar tako v par dneh, kot recimo zdravila. Predvidevam, da je za tvojega muca veterinar predpisal posebne brikete, ki pridejo v poštev pri obolenjih sečil. To je naredil z razlogom, saj je "navadna" hrana za muca očitno eden od razlogov, da se težave ponavljajo. Precej lastnikov mačk, ki svoje živali dolga leta hranijo z briketi in konzervami, ki jih lahko kupiš v navadnih supermarketih (in katerih 2 kg res staneta samo 4 - 5 €), se po nekaj letih takšne prehrane sooča z boleznimi ledvic pri mačkih. Ta hrana namreč ni tako kvalitetna, kot obljubljajo reklame (več si lahko prebereš v temah o hrani). Večinoma vsebuje preveč soli (soli pa mačji organizem sploh ne potrebuje oz. je zanj celo škodljiva), umetnih barvil in raznih dodatkov za izboljšanje okusa, da jo mačke rajši jedo. Če prebereš deklaracijo na takih briketih, boš takoj opazil, kaj je glavna sestavina takih briketov oz. konzerv. To pa ni meso, ki je sicer glavna mačja hrana.

Kvalitetni briketi, taki kot jih lahko kupiš pri veterinarjih oziroma v specializiranih trgovinah za živali res stanejo več, za 2 kg boš plačal od 12 - 20 € približno. Vendar pa pri kvalitetnih briketih obstajajo večja pakiranja, taka, ki jih ponudniki hrane, ki jo jedo mačke v TV reklamah, sploh ne ponujajo. Tako boš plačal za 1,5 kg "reklamne" hrane iz supermarketa 5 €, za 10 kg kvalitetne mačje hrane pa 40 €. Koliko te stane 1 kg kvalitetne mačje hrane torej ni težko izračunati. Vsekakor je to dobra naložba v zdravje tvojega mačka in pomeni dolgoročno varčevanje, ker se izogibaš stalnim veterinarskim stroškom.

Poskusi na dietnih briketih, ki jih je priporočal veterinar vztrajati vsaj dva, tri mesece. Poskrbi, da bo muc dovolj pil, lahko mu skuhaš tudi mesno juhico (brez soli seveda) in mu to ponudiš poleg briketov - ali pa z njo zaliješ brikete.

Moja prijateljica ima mucka, ki je bil ves podhlajen najden star par dni. Uspelo ji je, da je mucek ob skrbni negi preživel. Ko je nekoliko zrasel, so se začele težave z uriniranjem (podobno, kot opisuješ ti), zaradi katerih je bila velikokrat pri veterinarju, ki je ugotovil, da mu kronično nastajajo kristali v urinu. Poleg zdravil, ki so omilila trenutno stisko, je predpisal tudi dietno hrano. Če je muc jedel kakšno drugo hrano nekaj časa, so se težave ponovile (muc je sicer izključno notranji in sploh nima stika z mrazom ali kaj takega). Pa je spet tekala k veterinarju, lovila urin za analizo, ga pitala z antibiotiki ...
Sedaj muc uživa izključno dietne brikete "urinary", tako kot tale od Mabu, in prijateljica je pri vetu le enkrat letno, ko kontrolirata urin oz. ga nese na cepljenje.
Sicer dražja hrana je pri njej edino zagotovilo, da muc živi brez bolečin in težav, ona pa ne pušča več pri vetu polne denarnice vsake par mesecev.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #11 : petek, 20.01.2012 : 00:41:04 »

Briketi ne zdravijo vnetij in bolezenskih stanj, ampak le vzdrzujejo zdrav sistem, zaradi dolocene vsebnosti sestavin, dodatkov, ki ga macek potrebuje. Najprej se macka pozdravi, kar se definitivno ne zgodi zaradi ene inekcije, sploh ce je kaj hujsega in ob uporabi prave hrane se potem vzdrzuje taksno stanje.
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #12 : nedelja, 22.01.2012 : 18:51:08 »

Figaro, omenjaš samo antibiotike (injekciije) in dietno hrano, zato me zanima naslednje:
ste mačku vzeli urin in naredili laboratorijske teste?

Vzrokov za težave je lahko več in potrebno je ugotoviti, kaj mačku težave povzroča.

Na tvojem mestu bi šla tokrat z mačkom do specialista.

Če nam zaupaš, s katerega dela SLO si, ti bomo lahko svetovali, kam se odpraviti.
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #13 : nedelja, 22.01.2012 : 21:18:16 »

Tudi moj muc je enkrat tako zbolel kot ti opisuješ: peljala sem ga k dobremu vetu takoj naslednji dan ko sem opazila, dal mu je ene tablete (sem pozabila kako se kličejo), ki jih je moral dobivati dvakrat na dan (vsakič po dve), mislim da 14 dni. Imel je tudi dietno hrano in res ni dobival popolnoma nič drugega. Potem na naslednjem pregledu mu je vet odvzel vzorec urina in je bilo že ok. Je pa rekel da je možno da se ponovi, tako da bi bilo najboljše da ima maček ves čas dietno prehrano. Ampak ker smo imeli zaradi še ene mačke tista dva tedna velike probleme (sploh ni jedla več svoje hrane, so ji bili mucovi briketi boljši). Tako da smo postopoma prešli nazaj na staro hrano. Zdaj pa ga vedno spodbujam k pitju (prej je pil zelo malo), tako da mu npr. vedno med konzervo zmešam še veliko vode, pa mu dam vodo od kuhanja mesa... Pa pazim da vseeno ne dobi preveč nekvalitetne hrane, čer so ta obolenja baje najbolj povezana s tem.
Jaz bi ti predlagala da greš še k drugemu veterinarju, pa poslušaš njegove nasvete! Pa poročaj kako bo! Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: bosck muck
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines