mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 11:42:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Okostje ali nevrološke težave??!
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Okostje ali nevrološke težave??!  (Prebrano 6691 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« : sreda, 28.03.2012 : 13:27:57 »

Ne vem ali naj uvrstim v okostje ali nevrološke težave Undecided

Me samo zanima ali je imel kdo podoben primer (sem  kar precej pregledala pa ne najdem kaj konkretno podobnega)
da starejšega psa zgrabi hud spazem (krč) celotnega telesa, tuli od bolečin, je pri zavesti med napadom, po napadu (par sekund) pa je pes popolnoma normalen...
napad se zgodi neodvisno na dejavnike - privezana/odvezana, stoji/leži, v hiši/zunaj...

To se mi dogaja z Oxo zadnji teden, UZ ni pokazal sprememb na notranjih organih, preiskava krvi je v redu...

ima pa zraščanje hrbtenice in razmišljam če je možno da pride do teh krčev, da ''zaščitijo'' hrbtenico pred nadaljnjim gibanjem in posledičnim poškodbam...
med napadom jo kar zvije v krč, ne znam dobro opisat...

berem o:
- spondiloza
- diskospondilitis
- epilepsija
...

pa ne najdem nikjer konkretnih takšnih znakov... Undecided
aja, opazila sem še da se najpogosteje napad zgodi ob nenadnem dotiku, npr. oskar je od zadaj hotel splezat preko nje na svoje drevo, drugi primer pa je bil ko sem jo jaz nenadno in na hitro ponesreči oplazila danes zjutraj po glavi Undecided
en izmed napadom se je zgodil celo ko sem vse pse crkljala (njo sem ravno objemala in čohala druge zraven) Cry
aja, še to, med napadom stoji in ne pade po tleh (kot npr. epi napadi)
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #1 : sreda, 28.03.2012 : 15:08:35 »

To se je zgodilo (enkrat samkrat) pred leti pokojni psički mojih staršev - imela je cca 7 let. Ležala je pod mizo, naenkrat je sunkovito planila pokonci in začela grozno tuliti, telo je bilo tudi v nekakšnem krču, čeprav je stala. Trajalo je cca 15 - 20 sekund, bilo je grozno. Preiskave niso pokazale ničesar, s hrbtenico ni imela nikoli nikakršnih težav. Kot rečeno - zgodilo se je samo enkrat.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #2 : sreda, 28.03.2012 : 15:30:27 »

ima pa zraščanje hrbtenice
Teja, mislim, da bo to vzrok ...

Fajn bi bilo sicer narediti RTG in ce je kri ok (kaj ste gledali - katere parametre?), bi bilo najbolje, da jo pregleda nevrolog/ortoped.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #3 : četrtek, 29.03.2012 : 18:49:27 »

hoj, hvala za odg.
v krvi smo pregledali kreatinin, ureo, elektrolite itd...
RTG pa res že nekaj časa nismo delali, sem pa ziher da je napredovalo Undecided
danes preživeli brez napada (trkam in upam da tako ostane), vsaj kolikor sva bile skupaj...

mi pa ni jasno zakaj se trese, prej je ležala na postelji in se tresla, včeraj na kavču in se tresla... kot bi jo zeblo Undecided drgetala v bistvu...

jutri gremo na ''turnejo'' po Sloveniji, tako da upam na čim manj napadov, najbolje da nič Smiley
držat pesti Wink

lp
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #4 : torek, 10.07.2012 : 23:44:00 »

pozabila javit... zadeva je po 14 dneh sama od sebe izzvenela... lp
Logiran
lovedog
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #5 : četrtek, 14.03.2013 : 20:16:09 »

Živijo.
Mi imamo podobne probleme, samo da imamo mi te napade že kar nekaj let. In sicer smo šele zdaj pri njegovih 10 letih ugotovili kaj je sploh narobe.
Prvo da povem ozadje.
Pri dveh letih je našega psa (zlatega prinašalca) pičil klop nad očesom. Nam se to ni zdelo nič nenavadnega, klopa smo odstranili vendar je imel še par dni natečeno okoli očesa. Nobedn nam ni rekel, da je to kaj narobe, in da je zatečeno zaradi občutljivosti mesta pika. No nekaj mesecev po tem piku je naš pes v dveh dneh postl popolnoma hrom. Noben veterinar ni imel pojma zakaj se je to zgodilo, ker je glavo in rep čisto normalno premikal samo telo in noge niso funkcionirale.
Pri tretjem veterinarju ga je pregledala neka specializantka, ki je prišla iz švice, in mu je milo rečeno rešila življenje. Ugotovila je da so mu odpovedali refleksi, in da je to posledica vnetja perifernih živcev,. To pomeni da so se mu vneli mešički živcev, ki so napajali gladke mišice (če se prav spomnim). Tako da mu je dala 15% možnosti za preživetje, saj naj bi mu v 24 urah voda zalila pljuča, ker dihati pomagajo gladke mišice, njemu pa niso delale. Dobil je zelo močna zdravila za živce, in tako smo odšli domov. Napoved je bila taka, da ga smo ga morali na vsake 5-10 minut obračat, da je lahko dihal in opazovati dihanje, če bi se mu poslabšalo, bi ga morali pripeljati na evtanazijo. No in preživel je prvi vikend in potem mu je šlo vsak dan na bolje, po enem mesecu je zopet premikal noge, po skoraj dveh pa je že samostojno hodil. Pomagala mu je predvsem naša ljubeze, masaža in nešteto pregledov pri dr. No in kakšnei 2 leti po tej bolezni ko je popolnoma okreval so se začeli čudni napadi. Napad izgleda tako, da ga prime krč po celem telesu, nekako ga zategne. Krč traja različno dolgo in po njemu je čisto normalen. Včasih mu pomaga če mu dlesni namažem z medom, da mu dvignem sladkor. Na krče pa zagotovo vpliva cepljenje proti steklini, kajti kakšen mesec po cepljenju ima veliko krčev, tudi parkrat na mesec. Zdaj že 2 leto ni cepljen in je v dveh letih imel samo 6 krčev, tako da razmišljamo, da ga sploh ne bi več cepili proti steklini. No in zaključek je pa tak, da sem se enkrat slučajno pogovarjala z nekim čist x veterinarjem, in mi je povedal nekaj zanimivega. Klop ki je pičil našega psa ga je okužil z burelijo, in ker mi tega nismo opazili in ga nismo zdravili, se je njegov sistem pozdravil sam, ampak z posledicami. Namreč ne zdravljena in samoozdravljena burelija, naj bi pustila posledice na živcih, nekateri celo dobijo epilepsijo po tej bolezni. Tako da smo dobili potrditev da je takrat zbolel zaradi "samoozdravljene" burelije, kri so mu teastirali in bila je pozitivna. Tako da priporočam pregled krvi za to bolezen, kajti naj bi se to celo pasje življenje poznalo na krvi, no našemu se je . Tako da zdaj saj vemo zakaj krči, upamo da jih bo čim manj ali pa sploh ne več. Zadnji krč je namreč trajal skoraj 15 minut kar je največ do sedaj, in je bil revež čisto utrujen, tako da smo mu po posvetu dr. dali rimadyl. da so ga noge nehale boleti.
Majhen klop lahko naredi velik problem. na žalost jih je zelo veliko, in našega psa imajo zelo radi  kljub vsem možnim ampulam.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Okostje ali nevrološke težave??!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines