mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 12:17:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: prvi pes APBT - rabim malo pomoči
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: prvi pes APBT - rabim malo pomoči  (Prebrano 12372 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #15 : sreda, 25.07.2012 : 16:12:31 »

Potem ti predlagam, da se te prve dni posvečaš izrecno njej, veliko se igrajta in kliči jo po imenu, ko pride k tebi, pa nagardi z igro ali priboljškom.
Če je plašna, pa tudi, če ni, bi bilo super, da pokličeš v kakšno kinološko društvo in povprašaš o tečaju "IGRALNE URICE" - tečaj je namenjen mladičkom do petega meseca starosti, glavni cilj pa je predvsem socializaija s tujci in tujimi psi ter navezovanje na lastnika in pozornost nanj. Predvsem je veliiiiko igre z lastnikom okrog drugih psov, da se psička navadi biti pozorna na tebe tudi v množici, seveda se kužki poigrajo tudi med seboj. Ne učite se nobene poslušnosti, mogoče kak trikec, dva, pa skozi kakšen tunel grejo kužki, da se navadijo tudi na take stvari, po kaki migajoči deski, pa odpoklic se že učite.
Skratka, super stvar za vaju, pa še strokovno pomoč boš imel vedno na voljo in boš lahko v živo povprašal o problemih. Če te skrbi denar - je poceni, mogoče 60, 70 evrov za nekje dober mesec in pol, znanja pa dobiš za ta denar še pa še.

Iz okolice katerega mesta?

Glede hranjenja - moja dobi po sprehodu, ampak za mladiča je boljše, če dobi prej, da lahko na sprehodu opravi vse potrebe, ker mladički pač težje zdržijo. Po obroku počakaj deset do petnajst minut in ji gibanje fizično onemogoči, torej jo zapri v box, ker res ni najboljše, da takoj po hrani divja. Nato jo pelji ven in se zunaj (ko opravi vse potrebe) igraj z njo, da porabi energijo.

To, da se "tem pasmam" hrana ko nehajo jesti konča, je bedarija. Saj se ne hrani vsake pasme na drugačen način. Glede na to, da je stara 8 tednov jo moraš hraniti 4x dnevno, torej ji daš itak manjše obroke in mislim, da bi te mogla pojesti cele, če je z drugo, človeško hrano ne hraniš. Jaz itak predlagam hranjenje po roki, ampak kako s tem, ti bom napisala, če te zanima, se mi sedaj ne da, drugače ji pa pusti hrano na voljo recimo petnajst minut ali pol ure in če jo v tem času ne poje (tudi, če gre stran), ji jo vzami ter daj spet ob času naslednjega obroka.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #16 : sreda, 25.07.2012 : 16:12:56 »

Iz okolice katerega mesta si*
Logiran
denis87
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #17 : sreda, 25.07.2012 : 16:41:16 »

sem iz okolice Ljubljane. točneje iz Medvod.
drugače hranim jo 3 krat dnevno, je pa žal nemorem po hrani zapreti v box ker ga nima. živi z nama u stanovanju. točneje na hodniku ima svoj prostor kjer ima nekakšno blazino za pse in je tam. v času ko naju ni pa zapreva ostala vrata in je kužka omejena samo na hodnik kjer ima približno 10kvadratnih metrov prostora za gibanje.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #18 : sreda, 25.07.2012 : 18:44:36 »

Kar malo hecno se mi zdi, kako ti dajemo "malo pomoči", ti pa očitno nimaš namena resno pristopiti
k izobraževanju, kjer imaš za vsa svoja vprašanja vedno več odgovorov / možnosti, ravno zaradi tega, ker
univerzalnega recepta za vse pse ni.
Zakaj divjanje po obroku ni najboljše lahko ugotoviš tudi tako, da se vprašaš ali bi bilo zate to OK, ko si sit ?
Kdaj je bolje, da si napolniš želodec, pred treningom ali po njem?

Če ti je res toliko do dobre vzgoje in počutja svoje psičke, boš tudi literaturo na to temo bral kot najbolj napeti krimič.
Ampak treba bo pač do knjižnice ali knigarne.

Kakšne napotke za vzgojo pa ti je dal vzreditelj? Mislim, da je ravno on najbolj pravi naslov za vprašanja, ker dobro
pozna pasmo, vsekakor pa tudi mladičko, ki si jo izbral.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #19 : sreda, 25.07.2012 : 18:55:13 »

sem iz okolice Ljubljane. točneje iz Medvod.
drugače hranim jo 3 krat dnevno, je pa žal nemorem po hrani zapreti v box ker ga nima. živi z nama u stanovanju. točneje na hodniku ima svoj prostor kjer ima nekakšno blazino za pse in je tam. v času ko naju ni pa zapreva ostala vrata in je kužka omejena samo na hodnik kjer ima približno 10kvadratnih metrov prostora za gibanje.
No, super, v LJ imaš en kup KDjev, jaz bi priporočala, da najprej malo pogledaš ta program, ki še ni prava mala šola, vsebuje pa vse opisano zgoraj: **** in obvezno pokliči ter vprašaj za urnik, na koncu tudi ceno. Smiley *** ima kolikor vem kot "prvo stopnjo" malo šolo, kar pa je vajin logični nalsednji korak po tem obiskanem tečaju, če se zanj odločiš (upam, da se, res ti ne bo žal, sploh, če si želiš prijaznega psa - pitt bulla)

Če nimaš boxa jo pa zapri za 10-15 min na tisti hodnik. Ne pa za dalj časa, ker mladički težko zadržujejo in ni ravno fajn, če se ti polula al pa pokaka v stanovanju. Zunaj pa naj se po opravljenih potrebah dobro zdivja in naigra s tabo.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #20 : sreda, 25.07.2012 : 19:15:03 »

Ne glede na to, kako nujno kdo potrebuje nasvet, kam v šolo, je samo članom na voljo vzajemno informiranje o konkretnih šolanjih in tečajih v rubriki Aktualni tečaji in pasje šole. Tukaj bo moral biti dovolj nasvet, naj vsak poišče šolo v svoji bližini. Lahko je to KD, lahko pa tudi kakšen zasebnik.
Logiran

Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #21 : sreda, 25.07.2012 : 19:23:16 »

in pa vsak pravi drugače

Tule boš dobil verjetno precej podobne odgovore med seboj, če pa ne bodo, ti bodo pa njihovi avtorji zanali večinoma tudi povedati zakaj nekaj svetujejo, če jih boš vprašal, pa se boš lahko sam odločil na podlagi argumentov.

Pa jaz na tvojem mestu ne bi iskala nasvetov vezanih prav na eno "tvojo" pasmo. Če te bodo preveč skrbele "domnevne" ali "predvidene" zahtevnosti, posebnosti tvoje psičke, se ti znajo že samo zato zgoditi,. ker se boš neprestano pripravljal nanje. Ne pravim seveda, da ne bodi pozoren na znake tega in onega, ampak na raznorazne znake "problemov" mora biti pozoren vsak lastnik kateregakoli psa, samo pazi, da ne bo do te mere, da boš videl stvari, ki jih v resnici ne bo (ala strah ima velike oči; istočasno si pa taistih oči ne smeš zatiskati).

Ne pravim, da so tule sami strokovnjaki (sama to že nisem) je pa veliko ljudi, ki imajo resnično veliko izkušenj in ti ne bodo servirali bedarij ala ne je božat, ali pa, da se ji čeljust "zaklene", če ugrizne (tega nisi ti napisal, se je pa tudi že bralo v kaki drugi temi) in podobne traparije.  
Samo zato, ker nekdo ima podobnega psa, še ne pomeni, da je strokovnjak na področju vzgoje psov. Tvoja psička ni tisti pes, zato boš vzgojo prilagajal njej.

Glede hranjenja se pa strinjam z Itlam. Določi nek čas (jaz bi na začetku 30 min, pa potem krajšala po potrebi do nekje 15 min) v katerem ji je hrana na razpolago tudi če odluta stran. Ko čas poteče vzameš hrano (seveda ne, če ima ravno gobec noter) in jo spet ponudiš ob naslednji določeni uri. Dokler je mladič je verjetno bolj praktično jo hranit pred sprehodom, ko bo odrasla in bo itak jedla enkrat na dan, pa po sprehodu.

Glede ukaza, ki ga uporabiš je pravzaprav vseeno, upoševaj samo, da je NE (ali sopomenka), nasplošno ukaz, ko pes nekaj počne, pa mora s tem, karkoli že je, prenehati in je dobro, da se nauči, kaj NE pomeni (sedaj še ne ve, ker je še nisi naučil, če reagira je najbrž bolj na glasnost in tvojo reakcijo kot na ukaz). "Ne" je v takšnih situacijah zate najbolj naraven, saj ti ne bo treba razmišljati kaj moraš rečt (ali zatulit), je pa psu čisto vseeno, če bi ga naučil, da je ukaz za "prenehaj" beseda "copat", bi pač reagiral nanjo.
Upoštevaj tudi, da je sploh na začetku dobro, da so si ukazi med seboj čim bolj različni (pridi in primi sta si recimo zelo podobna).

Jaz ti predlagam (tako kot Itlam), da se res vpišeta v "igralne urice" ali kakšno malo šolo, potem kasneje pa še kako malo bolj resno šolo. Ti vse to lepo razložijo, in tudi če potem ne nadaljuješ več v šoli imaš vsaj neke osnove za delo doma in se ti recimo razne teorije o ne-božanju in podobne traparije zdijo same po sebi smešne (igralne urice so bolj namenjene psu, šola pa bolj tebi). Samo izberi res kakovosten tečaj. V Ljubljani jih je kar nekaj, tako da imaš srečo in ne bi smelo biti preveč težko.
Logiran
denis87
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #22 : sreda, 25.07.2012 : 20:13:51 »

zaenkrat hvala Smiley bom poiskal pomoč v KD. denar tle ne igra vloge. hocem dobrega psa oziroma psičko!
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #23 : četrtek, 26.07.2012 : 10:12:14 »

Okej, super, upam,da si prebral kateri program izbrati, še preden do izbrisali link Wink
Poglej torej po KDjih v LJ, jih je kar nekaj.
Logiran
D.Roze
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 95


WWW
« Odgovor #24 : četrtek, 26.07.2012 : 20:32:20 »

Kot so ti rekli ze, največji strah si ti..in kot so ti svetovali, ko se bo zgodilo renčanje ji moraš na vsak način pokazat, da je to narobe. Uporabljaj besedo NE ali NE SMEŠ, omejiš ji prostor, dregnes v stilu cesar millana Smiley, nato poskusis ponovno..ce se obnaša kot hočeš, seveda nagradiš. Na začetku s priboljški, igro..nato samo z besedo.
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: prvi pes APBT - rabim malo pomoči
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines