mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:55:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)  (Prebrano 42434 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : ponedeljek, 29.10.2012 : 20:05:49 »

V parlamentarno proceduro v Državni zbor RS je 27. 09. 2012 z Vlade RS potoval Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZIV-C). Na spletni strani Državnega zbora RS lahko najdemo pripadajočo dokumentacijo. Trenutno je predlog v 'prvi obravnavi'. Celoten zakonodajni postopek je podrobno razložen tukaj.

Iz navedenega je razvidno, da je Zakon kot tak že mogoče šteti kot celoto, ki se bo v nadaljni proceduri spreminjala le še v posameznih detajlih - z amandmaji. Zato je čas, da mu namenimo nekaj pozornosti, oz. da se vsaj seznanimo s tem, kaj novega prinaša.

Prav bi bilo, da vsak med nami prebere predlog, predvsem pa uvodni del, kjer so opisani cilji, načela, poglavitne rešitve in prikaz ureditve v drugih državah - na KLIK (.doc), strani 1-9 in del, kjer predlagatelji razlagajo posamezne člene - na KLIK (.doc), strani 26-37. Tako bomo razumeli, kaj spremembe prinašajo in razmišljali, kaj bi lahko še bolje uredili.

Čeprav bo veliko ljudi zamahnilo z roko, rekoč 'za to so poklicani drugi', temu ni tako. Poznavanje Zakona o zaščiti živali je dolžnost vsakega prebivalca te države. Predvsem v delih, ki govorijo o oskrbi, pravicah in odgovornostih tako skrbnikov hišnih živali, kot vseh ostalih. Na cesti se ne moremo preprosto delati, da ne srečujemo psov in mačk. Prav tako se ne moremo narediti slepe, ko v okolju zaznamo mučenje živali. Osnovna določila moramo poznati, da lahko ravnamo odgovorno in v dobrobit živali ter svojo varnost.

Še posebej pa bi dokumentacijo okrog novega zakona, tako stare določbe kot nove rešitve, morali poznati vsi, ki se tako ali drugače aktivno ukvarjamo z živalmi: lastniki in skrbniki živali, vsi člani društev za zaščito živali (ne samo tisti, ki jih tematika zanima), 'ad hoc rešitelji' živali, tisti, ki bolj ali manj organizirano vozijo zapuščene živali od drugod, vzreditelji, člani kinoloških klubov in društev, vsi občinski uradniki, ki so na občinah zadolženi za področje skrbi za živali ... predvsem pa vsi mediji in medijske živalske točke, ki tudi nosimo odgovornost za pravilno obveščanje in prav tako za osveščanje.



Poglavitne spremembe

  • Velik del o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene (predvsem zaradi EU Uredbe). Predviden je tudi nov Pravilnik o pogojih za izvajanje poskusov na živalih - KLIK (.doc), strani 47-61.
  • Pes ob ugrizu ni imenovan za nevarnega,  če gre za ugrize, ki nastanejo zaradi ravnanja s psi med veterinarskimi posegi ali pri ugrizu mladega psa, starega manj kot devet mesecev. To olajševalno okoliščino je možno izrabiti le, če je bil pes ob ugrizu že registriran.
  • Dodana je jasnejša definicija ugriza: "ugriz je poškodba živali ali človeka, ki jo povzroči pes z zobmi, pri čemer pride do prekinitve kontinuitete kože ali sluznice".
  • Podrobno sta definirana pojma 'pes pomočnik invalidov' in 'pes vodič slepih': "pes pomočnik invalidov je pes, ki je šolan ali je v postopku šolanja za pomoč invalidom in spremlja invalidno osebo ali svojega trenerja" in "pes vodič slepih je pes, ki je šolan ali je v postopku šolanja za vodenje slepih in spremlja slepo ali slabovidno osebo ali svojega trenerja".
  • Novi sta definiciji, kaj je to 'snemanje' in kaj 'zbiranje': "snemanje pomeni postopek izdelave posnetka v komercialne namene, v katerem vodeno nastopajo živali" in "javno zbiranje pomeni organiziran javni shod ali organizirano javno prireditev, kot ju opredeljuje zakon, ki ureja javna zbiranja (npr. razstave, tekmovanja in predstave".
  • Spremenjena je definicija 'prevoza živali', da je bolj splošna in zajema vse živali, ki se prevažajo: "prevoz živali je postopek, povezan s premeščanjem živali s prevoznim sredstvom, in traja od natovarjanja živali v kraju izvora do raztovarjanja živali v namembnem kraju".
  • Določila o obveznem označevanju (čipiranju) psov se iz Zakona o veterinarskih merilih skladnosti premikajo v ZZZiv.
  • Pomembna novost, ki se naj bi uvedla za obdobje po 1. 1. 2015, je 'izvor psa', kjer gre za ukrep, ki bo pomagal preprečiti goljufije na področju prometa s psi. Izvor psa, ki je skoten v Sloveniji, se bo izkazoval z mikročipom njegove matere, v zavetišču posvojenega psa z dokumenti o posvojitvi, za uvoženega psa pa z uvoznimi dokumenti.
  • V CRP se bo kot lastnik psa lahko vpisala le polnoletna oseba.
  • Spremenjeno je določilo o nadzoru živali s strani lastnika, in sicer da je treba stanje živali in njihovega zdravja preverjati v ustreznih intervalih (ne več za vse živali enotno 'vsaj enkrat dnevno'), ki preprečujejo nepotrebno trpljenje, pri živalih, ki se redijo v intenzivnih rejah, pa vsaj enkrat dnevno.
  • Hišne živali se lahko osebam, mlajšim od 18 let, prodaja, oddaja ali podarja le ob navzočnosti enega od staršev ali skrbnika. Prodajalec, zaposleni v zavetišču ali oseba, ki podarja hišno žival, ima pravico zahtevati dokument, ki izkazuje starost kupca/posvojitelja.
  • Poleg osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali za preprečitev rojstva nezaželenih živali, je dodano tudi: "oziroma tistih živali, katerim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu".
  • Iz obveze fizičnega varovanja psov na javnem mestu so izvzeti pasji parki in druga ograjena območja, kjer je psom onemogočen pobeg, ter lovski psi med lovom.
  • Spremembe so pri zaščiti živali, ki nastopajo na snemanjih in zbiranjih (razstave, tekmovanja ...). Predviden je tudi Pravilnik o pogojih za uporabo živali na javnih zbiranjih in snemanjih - KLIK (.doc), stran 66.
  • Prepovedano je vsakršno spolno dejanje (spolno občevanje, z njim izenačeno spolno ravnanje ali kakšno drugo spolno dejanje) med človekom in živaljo zaradi zadovoljevanja človekovih spolnih potreb.
  • Dodana je prepoved uporabe in prodaje sredstev (npr. pasti stopalk in zank), ki žival imobilizirajo tako, da je ne usmrtijo, povzročene pa so ji poškodbe in bolečina.
  • Dodana je prepoved preskubljanja perutnine.
  • Dodana je prepoved teka živali, privezane na motorno prometno sredstvo. S tem so predvsem izvzeti psi, ki lahko še naprej tečejo ob kolesu.
  • Dodana je prepoved spodbujanja napadalnosti živali do človeka ali živali, razen v primeru šolanja psov (šolanje IPO, obramba) ali uporabe službenih policijskih ali vojaških psov.
  • Dodana je prepoved prodaje psov in mačk, ki ne izhajajo iz lastne vzreje nosilca dejavnosti, kar bo pripomoglo k preprečevanju preprodaje pasjih mladičev z neznanim poreklom ali iz vprašljivih rej.
  • Dopustitev skrajšanja enega uhlja za 1/4 (pod anestezijo) pri potepuških mačkah, ki so bile sterilizirane ali kastrirane in se jih spušča nazaj v okolje, od koder so bile odvzete.
  • Dodana je prepoved krajšanja repov psom zaradi estetskih razlogov.
  • Dodana je prepoved odstranjevanja rožnih nastavkov z uporabo jedkih snovi.
  • Dodana je prepoved odstranjevanja analnih mešičkov belim dihurjem.
  • Pristojnost izdaje dovoljenj za poskuse se seli s Strokovnega sveta za zaščito živali na Etično komisijo.
  • Predvidena je prepoved obrednega klanja brez predhodnega omamljanja (prej je bilo za obredni zakol brez omamljanja mogoče dobiti dovoljenje VURS). Začetek veljave je predviden za 1. 1. 2013.
  • Pri razlogih za usmrtitev živali je dodano: deratizacija, odstranjevanje enodnevnih piščancev in zarodkov v jajcih, usmrtitve živali med lovom in ribolovom, usmrtitve laboratorijskih živali, če je tak ukrep potreben zaradi zaščite dobrobiti poskusnih živali, usmrtitve rejnih živali, če zakol ni mogoč ali pa ni ekonomsko upravičen.
  • Dovoljeno bo usmrtiti nevarnega psa, katerega lastniku je bilo odrejeno obvezno šolanje za nevarne pse, pa tega šolanja ni opravil ali pa šolanje ni bilo uspešno opravljeno.
  • Dovoljeno bo usmrtiti neobvladljivega psa. Gre za pse, za katere lastniki ugotovijo, da jih ne obvladajo več, ker so iz tega ali onega razloga postali agresivni, se pogosto vedejo napadalno do njih oziroma članov družine, v katerih živijo, niso pa še nikogar ugriznili, torej ne obstajajo pravni razlogi za imenovanje nevarnih psov. Uradni veterinar bo lahko lastniku na podlagi ustreznih mnenj strokovnjakov z odločbo dovolil, da se pes na human način usmrti.
  • Predvideno je tesnejše sodelovanje zavetišč, veterinarske službe in občinskimi redarji, predvsem pri ugotavljanja lastništva zapuščenih živali.
  • Zavetiščem bo naloženo najmanj dvakratno letno poročanje občinam, za katere izvajajo javno službo, ter enkrat letno VURS-u.
  • Zavetiščem bo naloženo vodenje evidenc o pogrešanih živalih, o prejetih prijavah zapuščenih živali, o sprejemu živali, o vrnitvi živali njihovim skrbnikom, oddaji živali novim skrbnikom oziroma vrnitvi v okolje. V vsaki evidenci so predvideni točno določeni osebni podatki.
  • Zavetišče bo lahko vnašalo spremembe statusa v CRP (pobeg ali izguba psa). Ta evidenca bo vsebovala tiste osebne podatke, ki omogočajo obveščanje lastnika o tem, da je žival najdena.
  • Onemogočeno bo anonimno prijavljanje zapuščenih živali. Ob prijavi najdbe živali bo potrebno dati sledeče podatke: osebno ime, naslov stalnega ali začasnega bivališča, telefonsko številko prijavitelja.
  • Občinam bo omogočena uvedba prispevka (največ 1,5% minimalne bruto mesečne plače v RS za preteklo leto), ki ga zaračuna vsem gospodinjstvom, ki so zavezana za plačilo storitve zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov. S tako pobranim denarjem bo lahko krila stroške izvajanja kastracij in sterilizacij zapuščenih živali ter drugih ukrepov za zmanjševanje prenaseljenosti živali, zagotavljanja varnega okolja občanom v povezavi z zapuščenimi živalmi ter spodbujanja odgovornega lastništva hišnih živali.
  • Predvideni so ostrejši pogoji za pridobitev statusa društva v javnem interesu na področju zaščite živali: predpisano število članov, od teh jih mora predpisano število opraviti usposabljanje s področja vedenja in dobrobiti živali ter predpisov o zaščiti živali (kje in kakšno bo predpisal minister). Predviden je poseben Pravilnik o kriterijih za podelitev statusa društva, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu - KLIK (.doc), stran 62-65.
  • Definirane so dejavnosti društva v javnem interesu: spodbujanje odgovornega lastništva živali, svetovanje skrbnikom živali, organiziranje usposabljanj na področju dobrobiti živali, sodelovanje z zavetišči za zapuščene živali, opozarjanje skrbnikov živali na nepravilnosti in nezakonitosti v zvezi z zaščito živali. Predviden je tudi poseben točkovnik - KLIK (.doc), stran 64-65.
  • Poleg pogojev za društva so enaki pogoji za pridobitev statusa 'delovanja v javnem interesu' predvideni tudi za nepridobitne zavode in ustanove.
  • Pri sestavi Strokovnega sveta za zaščito živali so dodani tudi predstavniki društev, ki delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali.
  • V pristojnost policije je izvajanje nadzora nad prepovedjo teka živali, vezane na motorno prometno sredstvo, pregon lovljenja divjadi z namenom gojenja pa v pristojnost lovskih nadzornih organov (prej policije).
  • Občinskim redarjem se dodeljuje pravica preverjanja ob odkritem prekršku, ali je pes mikročipiran ali ne.
  • Poleg policistov, ki imajo pristojnost nadzora nad izvajanjem fizičnega varstva psov na javnih mestih, se ta pristojnost dodeljuje tudi občinskim redarjem.
  • Pristojnim inšpektorjem bo dodeljena pravica in dolžnost za odreditev usmrtitve nevarnega psa, s katerim ni bilo opravljeno predpisano šolanje ali to šolanje ni bilo uspešno opravljeno in prepovedi nastopa živali na prireditvi ali snemanju zaradi zaščite dobrobiti živali.
  • Predvideno je, da vložitev predloga za odlog izvršbe odločbe veterinarkse inšpekcije ni dopustna v primerih, ko gre za nujno ukrepanje.
  • Določeno je prehodno obdobje 1 leto od uveljavitve tega zakona, v katerem se morajo društva, ki že imajo status društva, ki deluje v javnem interesu, uskladiti z novimi določili.

Pripravila Jana Pahovnik
29. oktober 2012




Dokumentacija v zvezi z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZIV-C):
- Državni zbor RS
- Vlada RS
- VURS
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 29.10.2012 : 20:07:43 »

Ker je del o čipiranju psov zelo pomemben, navajam tukaj celoten člen, kot je predviden:

Citat
6. člen

Lastnik psa mora zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen na predpisan način.

Lastnik psa mora v sedmih dneh od pridobitve prijaviti psa pristojni veterinarski organizaciji. Mladiča mora prijaviti najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti.

Pristojna veterinarska organizacija mora ob prijavi iz prejšnjega odstavka v centralni register psov, ki se vodi pri upravnem organu, pristojnem za veterinarstvo, vnesti naslednje podatke:
- o psu;
- o izvoru psa, če je ta skoten po 1. januarju 2015;
- osebno ime ali firmo, naslov prebivališča ali sedež, enotno matično številko občana (EMŠO) ali matično številko pravne osebe (MŠ) lastnika psa, oziroma za službene pse podatke o državnem organu.

Lastnik psa mora javiti:
- pristojni veterinarski organizaciji pogin in spremembo lastništva psa ter evtanazijo psa, če ni izvedena v pristojni veterinarski organizaciji;
- pristojni veterinarski organizaciji ali zavetišču pobeg in odtujitev psa.

Pristojna veterinarska organizacija in zavetišče morata podatke iz prejšnjega odstavka vnesti v centralni register psov.

Če je lastnik psa fizična oseba, se lahko v centralni register psov kot lastnik vpiše le oseba, ki je dopolnila 18 let, pri čemer se starost lastnika ugotavlja z vpogledom v osebni dokument.

Izvor psa se za pse, skotene v Republiki Sloveniji, izkazuje s številko mikročipa ali druge označitve matere psa. Če je pes posvojen iz zavetišča, se kot izvor psa šteje zavetišče. Pri trgovanju, uvozu ali nekomercialnem premiku psa se izvor psa izkazuje s predpisanim dokumentom, ki spremlja žival.

Osebni podatki iz tretjega odstavka tega člena se obdelujejo za vodenje in vzdrževanje centralnega registra psov ter za odločanje po tem zakonu in po zakonu, ki ureja veterinarska merila skladnosti. Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, in pristojne veterinarske organizacije pridobijo navedene osebne podatke od lastnikov psov ter za potrebe preverjanja točnosti pridobljenih podatkov tudi iz centralnega registra prebivalstva. Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, lahko pridobiva osebne podatke iz tretjega odstavka tega člena iz centralnega registra prebivalstva tudi z neposrednim elektronskim dostopom ali s povezavo med centralnim registrom prebivalstva in centralnim registrom psov in jih lahko vpogleda, prepiše ali izpiše ter nadalje obdeluje v postopkih po tem zakonu in po zakonu, ki ureja veterinarska merila skladnosti.

Način označitve iz prvega odstavka predpiše minister, pristojen za veterinarstvo (v nadaljnjem besedilu: minister).

Podatek o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje, ki je bil predviden v eni od predhodnih verzij predloga, in naj bi se vpisoval v CRP, je vmes 'padel' ven, čeprav je še vedno v razlagi predlagateljev. V verziji, ki je šla z ministrstva (MKO) na vlado, je pisalo tole:

Citat
Pristojna veterinarska organizacija mora ob prijavi iz prejšnjega odstavka v centralni register psov, ki se vodi pri upravnem organu, pristojnem za veterinarstvo, vnesti naslednje podatke:
- o psu;
- o izvoru psa, če je ta skoten po 1. januarju 2015;
- o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje;
- osebno ime ali firmo, naslov prebivališča ali sedež, enotno matično številko občana (EMŠO) lastnika psa, oziroma za službene pse podatke o državnem organu za
namen ugotavljanja lastništva živali v primeru zapuščene živali ali ugriza psa.


Ko je šel predlog čez 2. vladno usklajevanje, je bil že brez tega (KLIK, Obvestilo o uskladitvi gradiva št. 2 - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - prva obravnava, 21.09.2012 [MKO]). Žal 1. obvestila o uskladitvi gradiva ni na spletni strani. Kot je videti, je takrat šlo ven.

Še vedno je v verziji, ki je že v parlamentu, tudi tole:

Citat
27. člen
Določba tretje alineje tretjega odstavka spremenjenega 6. člena zakona se začne uporabljati 1. januarja 2015, in sicer se podatek o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje, za pse do dopolnjenega tretjega meseca starosti vnese v centralni register psov ob prijavi psa, za starejše pse pa ob naslednjem rednem cepljenju psa proti steklini.

Pa tudi tole v 'razlagi predlagatelja k 3. členu (stran 28)':

Citat
Podatek o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje, predstavlja nekaj možnosti za ukrepanje na več področjih. Z zbiranjem teh podatkov je bolje omogočeno izvajanje 11. člena zakona, ki določa, da mora skrbnik hišne živali, ki ni predvidena za razplod, tega preprečiti.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 14.11.2012 : 09:09:07 »

Na 8. seji Državnega zbora, ki se bo pričela v ponedeljek, 19. 11. 2012, ob 14. uri v veliki dvorani Državnega zbora, Ljubljana, Šubičeva 4, je predvidena obravnava tudi te točke:

10. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C), prva obravnava

vir: KLIK

Zaenkrat so očitno najbolj dejavni predstavniki Slovenske muslimanske skupnosti, ki so na SDS, NSi in Lojzeta Peterleta naslovili prošnjo, da se upošteva njihova verska svoboda in 'izjemoma dopusti zakol brez omamljanja za potrebe bogoslužja, obredov in običajev'.
Celoten dokument je na KLIK.

Upam, da se bodo Slovenski živalovarstveniki zganili in izvršili podoben pritisk na DZ in poslance, da člen o prepovedi vsakršnega zakola brez omamljanja ostane v zakonu.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 19.11.2012 : 14:08:04 »

Jutri, v torek, 20. 11. 2012, ob cca 14h bo v parlamentu:

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C), prva obravnava, EPA 666-VI (10. točka) (3 ure 20 minut)
- dopolnilna obrazložitev predlagatelja - Vlada 5 min
- predstavitev stališč poslanskih skupin in razprava poslancev o Predlogu zakona:
- PS skupni čas PS = 30 min
- SDS skupni čas PS = 20 min
- SD skupni čas PS = 40 min
- DL skupni čas PS = 25 min
- SLS skupni čas PS = 20 min
- DeSUS skupni čas PS = 15 min
- NSi skupni čas PS = 20 min
- nepovezani poslanec mag. Vogrin 5 min
- nepovezani poslanec mag. Ambrožič 5 min
- predlagatelj, Vlada 15 min.

vir = KLIK
Verjetno bo prenos na TV3.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #4 : torek, 20.11.2012 : 11:57:40 »

Pravkar se je začela točka, v kateri bodo obravnavali ZZZiv-C. Torej, od 11.55 naprej je prenos razprave o tem zakonu na TV3.
Logiran

jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #5 : torek, 20.11.2012 : 13:07:46 »

Hvala, Jana!
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #6 : torek, 20.11.2012 : 13:44:21 »

Aaaaa??
Samo Bevk o policijskih psih, ki iščejo mamila: Te pse najprej naredijo za odvisnike od mamil, potem se lahko izkažejo kot iskalci. To je tudi mučenje živali.

Je kaj na tem??
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : torek, 20.11.2012 : 14:13:55 »

Ok, jutri je v okviru glasovanj (napovedano je za najkasneje ob 19.40) tudi glasovanje za nadaljno obravnavo tega zakona. Kot je bilo slišati iz razprave, je zakon dobil splošno podporo in gre zagotovo naprej. Smiley

Pozitivno sem presenečena nad to splošno podporo, negativno presenečena pa nad slabim poznavanjem veljavne zakonodaje nekaterih poslancev, ki so danes razpredali o predlogu zakona.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #8 : torek, 20.11.2012 : 14:25:57 »

Na KLIK je že del magnetograma (zadnji del trenutno še manjka): od odseka številka 37: (nb) - 11.57 naprej
Logiran

maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #9 : torek, 20.11.2012 : 14:41:24 »

Je kaj na tem??

Seveda ne.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #10 : torek, 20.11.2012 : 15:18:55 »

Magnetogram je zdaj cel in ga najdete na zgornjem linku, pa tudi na http://www.mojpes.net/download/magnetogram20112012.pdf
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 21.11.2012 : 20:16:54 »

Poslanci so danes soglasno izglasovali, da je predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali primeren za nadaljnjo obravnavo. Smiley
Tako je zdaj predlog zakona dodeljen matičnemu delovnemu telesu, to je Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.
Bomo spremljali nadaljevanje. Wink


Tule je še del današnjega magnetograma, ki se nanaša na ta zakon:

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: In nadaljujemo s prekinjeno 10. točko dnevnega reda - to je s prvo obravnavo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali.
Odločali bomo o predlogu sklepa, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo.
Nekaj obrazložitev glasu, domnevam, da v imenu poslanskih skupin. Najprej v imenu Poslanske skupine Pozitivna Slovenija, gospa Tamara Vonta potem v imenu Poslanske skupine Socialnih demokratov, mag. Dejan Židan. Šel sem samo po principu, da imajo dame prednost, ne vem pa kdo je prvi dvignil roko. Izvolite.

TAMARA VONTA (PS PS): Hvala lepa.
Moram reči, da je bila razprava o temu zakonu mislim da do zdaj najprijetnejša in tako kot je rekel kolega Ficko da so očitno edino živali še tiste, ki nas združujejo. Malce v šali. ampak res je šlo za dobro razpravo vseh in še enkrat bi rada ta predlog zakona pohvalila. Seveda, so stvari, ki bi se dale še bolje urediti predvsem pa ne glede na to, da vem, da gre za zelo zapleteno materijo, da se čakajo tudi določene odločitve v drugih državah oziroma v tožbah v drugih državah glede cirkusov v katerih nastopajo živali ampak vendarle bomo v Pozitivni Sloveniji vztrajali pri tem da se odpravi, da se takšni cirkusi v Sloveniji ne pojavljajo. Seveda je vprašanje, če bomo uspeli ampak to se mi zdi ena zelo pomembna stvar.
Toliko, hvala... Seveda bomo podprli zakon.

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: V imenu Poslanske skupine Socialnih demokratov, mag. Dejan Židan.

MAG. DEJAN ŽIDAN (PS SD): Hvala predsednik. Spoštovane poslanke in poslanci.
V Poslanski skupini Socialnih demokratov pozdravljamo ta predlog zakona, ga bomo tudi podprli. Nas tudi veseli, ker je bilo zaznano tako s strani Vlade kakor tudi nekaterih poslanskih skupin, tako koalicije kakor tudi opozicije, da je možno še v nadaljevanju zakona nadgraditi. Mi to predlagamo na nekaterih področjih kot prvo pomembno je, da se dodatno zaostri izdaja dovoljenj za poskuse na živalih, temu mi nasprotujemo,

Odsek številka 83 - (KO) - 18.03

(nadaljevanje) da se bolj natančno razdela register, ki mora vsebovati tudi register nevarnih živali. Pomembno je, da društva, ki delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali dobijo dodatne pravice izvrševati to svojo humano poslanstvo in pomembno, da se bolj natančno opiše kaj je primer mučenja pri neprimerni nastanitvi živali. Namreč, neprimerna nastanitev živali je najpogostejši razlog za trpinčenje živali.
Torej, kot poslanska skupina ta predlog zakona podpiramo in pričakujemo kvalitetno obravnavo tudi vnaprej.
Hvala.

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: V imenu Poslanske skupine Slovenske ljudske stranke gospod Roman Žveglič.

ROMAN ŽVEGLIČ (PS SLS): Hvala, spoštovani.
V Poslanski skupini Slovenske ljudske stranke bomo zakon podprli. Smatramo, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Še dobro, da regulira predvsem ta odnos med človekom in živaljo in da ne posega še v odnose med živalmi samimi, kar sem tudi iz razprave ugotovil, da bi nekateri radi videli.
Hvala lepa.

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: Glasujemo o predlogu sklepa, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Glasovanje teče. Navzočih je 74 poslank in poslancev, za je glasovalo 72, proti nihče.
(Za je glasovalo 72.) (Proti nihče.)
Ugotavljam, da je predlagani sklep Državni zbor sprejel, zato bo predlog zakona dodeljen matičnemu delovnemu telesu, to je Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.
S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Cel magnetogram je na KLIK.
Logiran

uncas
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.368


« Odgovor #12 : četrtek, 22.11.2012 : 19:42:15 »

Hvala za izčrpno poročilo, Jana, meni ni zneslo slediti prenosov Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 12.12.2012 : 15:47:59 »

Kaj je novega:

Na spletni strani DZ - KLIK, je sproti vsa dokumentacija.

- KLIK - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (Avtor: SLovenska muslimanska skupnost)
- KLIK - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (Avtor: Civilna iniciativa za izboljšanje pravne zaščite živali)
- KLIK - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (Avtor: Ferlic Kristina)
Logiran

uncas
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.368


« Odgovor #14 : četrtek, 13.12.2012 : 16:30:06 »

Ja, stvar gre direkt na ustavno sodišče...
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines