mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:16:12

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Lili, Laja in 4 mali
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lili, Laja in 4 mali  (Prebrano 8668 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Radaljac
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 67


WWW
« Odgovor #30 : sreda, 25.06.2014 : 20:32:50 »

Kocka, hvala. Verjetno imaš prav, imam pa - kot pravim - to slabo izkušnjo posvojitve iz zavetišča že od prej in sem zdaj malce panična ... res sreča, da sem imela takrat možnost, da psička ostane doma, drugače bi ji bilo najbrž dosti težje ... najbolje je verjetno res, da se v Horjulu še fant pogovori in pove, kaj ga skrbi ... meni se posvojitev ne zdi tako velika stvar, ker sem živela s psi od malega in vem, kaj naj pričakujem, pa tudi nazadnje je zame vedno prevladal odnos, ki se vzpostavi med psom in človekom, ki je res nekaj posebnega. Fant ne pozna ne enega, ne drugega. ... Nočem pa, seveda, da bi bil kdorkoli v tej zgodbi nesrečen - ne pes, ne fant, ne jaz (in ne mačke, čeprav trdno verjamem, da to ne bi bil problem). Zato vsa ta vprašanja in strahovi.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #31 : sreda, 25.06.2014 : 22:13:08 »

Moja izkušnja na kratko:
Moj partner je, preden je spoznal mene, živel v takem okolju, kjer so psi zunaj, največkrat na verigi, ne smejo v hišo, so smrdljivi, itd. On je zase trdil, da je mačji tip. Spoznala sva se glih v tistih nekaj mesecih, ko sem bila brez psa. Psov ni razumel in ni vedel kako se zanje pravilno skrbi, sicer pa normalen, odprt človek... Kmalu je postal čisto pasji, na lastno pobudo  že po nekaj mesecih, ko sem sama v moje življenje pripeljala psa, posvojil tudi enega zavetiščnika in z nekaj začetniškimi težavicami krasno skrbel zanj. Zdaj (po osmih letih) je skoraj bolj zmešan od mene in krasen vodnik najinemu psu.

Najpomembnejši je pogovor, izobraževanje in delo s psi. Za začetek je najmanj kar se splača kaj prebrat in pogovarjat o pasji govorici. Ljudje se bojijo/mo predvsem tistega, kar ne poznamo.
Logiran
Royalty
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.006


« Odgovor #32 : četrtek, 26.06.2014 : 13:34:53 »

Naša zgodba je tudi precej podobna kot od AngSeter, s tem, da pri mojem dragem doma niso imeli nobene živali (razen pred leti kanarčka, ki je zaradi sestrine otroške napake prekmalu odšel na drug svet), tako da je bilo zanj tudi prvič živeti s psom, ko sva posvojila najino prvo Horjulko. Ker je čist "padel noter" v živalsko sceno, si zdaj deliva življenje z dvema psoma in štirimi mačkami iz Horjula in se imamo super Smiley. Je bilo na začetku sigurno tudi nekaj pomislekov in dilem z njegove strani, ampak se je vse rešilo Smiley. Se tudi strinjam s kocko, da je prav, da človeka vsaj malo skrbi (jaz priznam, da sem imela orenk cmok v grlu, ko sva šla posvojit tadrugega psa, kar je bilo čisto nekaj novega tudi zame, ker prej nikoli nisem imela dveh psov naenkrat), saj to pomeni da se ni nepremišljeno spustil v odločitev za posvojitev živega bitja, s katerim bo življenje delil naslednjih 15 let...
Logiran
Radaljac
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 67


WWW
« Odgovor #33 : četrtek, 26.06.2014 : 15:55:24 »

Danes sva bila v Horjulu in sva spoznala kužka - super srčkan in nežen je. Smiley

Hvala za obe podeljeni izkušnji, zdaj, ko se mi zdi, da gre zares - fant je nekako predlagal, da posvojiva v drugem tednu - priznam, da je strah še mene, če bova res zmogla, če bo vse kot mora bit, nenazadnje sem pri domačih psih z vzgojo samo pomagala, plus mladič je bil samo zlati prinašalec, psičko iz zavetišča smo posvojili že odraslo, staro eno leto in samo za to sem jaz prevzela vzgojo in socializacijo ...
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #34 : četrtek, 26.06.2014 : 16:03:52 »

Določena mera treme mora biti. To je kvečejmu plus, ker pomeni, da posvojitve ne jemlješ zlahka.  Afro Kiss
Vsak novi kosmatinec je nova zgodba. Najbolj pomembno pa je, da si se pripravljena spoprijeti z vsem, kar sodi k odgovornemu skrbništvu.
Brez problemov ne gre nikjer. Tudi pri najizkušenejših. Treba je imeti samo voljo, da se jih rešuje. Če sam nimaš znanja, ga imajo drugi.
Samo volja mora biti, da ga poiščeš. Srečno! In veliko, veliko veselja z malo kepico.
Vse bo dobro.  Kiss  objem
Logiran
Casperjanc
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 333


WWW
« Odgovor #35 : četrtek, 26.06.2014 : 16:29:24 »

Jaz lahko rečem, da je naša izkušnja (2 psa) podobna kot pri AngSeter in Royalty, strinjam pa se z vsem, kar so predhodnice napisale zgoraj.
Trema oz. strah je vedno prisoten, sploh pri takšnih odločitvah, ki so življenjske in dolgoročne, ker je to nekakšna naša rekacija na nove, nepoznane stvari.
Kakor je lepo povedala SinM, pomembna je volja, želja po učenju in da poiščeš znanje in pomoč tam, kjer ga lahko dobiš.
Boš videla, da bosta s psom rasla in napredovala oba (s partnerjem), predvsem pa je najbolj pomembno, da se pogovarjata in dogovarjata glede vsega, kar vaju muči ali skrbi in ne obupata. Srečno s kepico - Horjulci & Horjulke so tanartabol (no, poleg Pomurcev - ciganov)!  Kiss ljubezen
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #36 : torek, 01.07.2014 : 13:32:36 »

in če ne bi pred leti posvojila v Zonzaniju psičke, o kateri v zavetišču sploh niso vedeli(!!!!), da ima hude travme (nezmožna biti v stanovanju, v poštev pride samo hiša, kjer je več prostora, nezmožna biti sama, strah pred tujci in drugimi neznanimi psi), bi verjetno že vseh pet let študija živela z menoj - zaradi omenjenih težav, je ostala pri starših, kjer je nenehno vsaj ena oseba z njo.

Je prav, da razložimo tule, če smo že tule začeli. Če prav razumem, mi je Ada sporočila, da posvojitve ne bo? Tako je v bistvu prav, ker če že v štartu nisi 100%, potem se kasneje toliko prej kje kaj zalomi.

Samo tisto zgoraj bi komentirala. Kako naj bi v Zonzaniju vedeli, da psica ne more biti v stanovanju? Ne vem, kaj si hotela povedat, ko si Zonzani omenila, meni se je bralo tako, da naj nihče tam ne posvaja živali, ker nič ne vedo o njih(?).

Sicer pa mnogo, mnogo psov trpi zaradi ločitvene stiske. Eni zaradi hujše, drugi blažje, pri nekaterih se razvije kasneje, čez leta šele. S psom je treba delat, se potrudit, če pride do kakršnega koli problema in to bi bilo to.

Ena od psičk ima zagotovljen dom, še ena + dva samčka ga torej iščeta. Pa mama in teta tudi, seveda.
Logiran

Radaljac
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 67


WWW
« Odgovor #37 : sreda, 02.07.2014 : 17:05:38 »

Živjo, sem tudi sama hotela napisat v temo, pa sem bila očitno prepozna.

O posvojitvi sem ogromno razmišljala, prebrala cel kup tem tule, člankov itd. in ob tem sem imela enostavno preveč strahov in nelagodnih občutkov - zaenkrat. Bojim se, da ne bi bila posvojitvi zdajle res kos in trdno verjamem, da je treba bit res 110% prepričan, da boš zmogel, da je posvojitev res v dobro vseh. Ada je bila zelo prijazna, rekla je, da posvojitev pri vas (morda čez nekaj mesecev, leto, dve ...) vsekakor pride v poštev, me je res skrbelo, ko sem klicala, nisem hotela izpast neodgovorna - mislim, da bi bilo ravno obratno; neodgovorno posvojit z nezaupanjem vase.

Kar se Zonzanija tiče, je bila moja izkušnja slaba - to sem hotela izpostavit, resnično upam, da se je tam kaj spremenilo ali da je bil moj primer osamljen, omenila pa sem zadevo zato, ker sem od tiste posvojitve precej bolj previdna in na trnih, kar je (morda) tudi dobra stvar. Se pravi; bila sem razočarana nad odnosom v Zonzaniju in nad nekaterimi stvarmi zgrožena ...

Torej, kaj vse je bilo narobe:
1. Psička je bila nameščena v boks z bolnim psom, ki je na dan, ko smo jo posvojili tudi poginil. Bolezen ni izbruhnila čez noč. Mi smo bili v zavetišču čez vikend, kuža je že bolehal (imel je krvavo drisko, kar sem videla na lastne oči), pa so ju vseeno pustili skupaj čez vikend, psu niso nudili veterinarske oskrbe in psičke pred oddajo niso dali na pregled k veterinarju.
2. Psička je bila pri njih vsaj en mesec, pa niso vedeli povedat ničesar o njenem značaju. Vsaj ena od njenih frustracij (strah pred drugimi psi) bi se morala pokazat tudi v zavetišču, ampak na to nismo bili opozorjeni.
3. Psička ni bila sterilizirana.
4. Psička je bila podhranjena in umazana (ko smo jo doma kopali, je bila voda dobesedno in brez pretiravanja temno rjava).
5. Z nami niso opravili nobenega razgovora, ni jih zanimalo, kje bo psička živela, kdo bo skrbel zanjo itd. Prav lahko bi jo tudi odpeljali in dali na prekratko verigo.

Vem, da je s psom treba delat (ne samo če se pojavijo težave) in to smo s psičko tudi počeli. Se mi zdi pa nesprejemljivo, da posvojitelju ne znaš nič povedat o psu, ki ga oddajaš, da ti je vseeno, kam ga oddajaš.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #38 : sreda, 02.07.2014 : 19:30:04 »

Ja, logično da pride v poštev posvojitev pri nas, velja za vse, ki se tega lotijo odgovorno  Wink. Zato pa... bolje odstopit kot kasneje popravljat.

Vsemu ostalemu bi moralo biti mesto drugje. Privoščim tudi drugim živalim po zavetiščih odgovorne posvojitelje namreč, pa iam močan občutek, da taka pisanja odvračajo od tega. Kot rečeno - te reči se ureja drugje.
Logiran

Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #39 : ponedeljek, 14.07.2014 : 09:29:27 »

Laja v novem domu.
Logiran

Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #40 : torek, 22.07.2014 : 20:00:15 »

Za vikend smo oddali še tri tamale; dom išče še Lili. Je v začasnem domu, informacije za posvojitev pa še vedno na 051 304 435. Mačk zelo ne mara, s psi je združljiva, do ljudi, otrok.. prijazna.
Logiran

Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #41 : ponedeljek, 18.08.2014 : 14:16:18 »

Lili ima nov dom.
Logiran

Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Lili, Laja in 4 mali
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines