mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 08:22:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: pes naenkrat ne slisi
Strani: 1 2 [3] 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: pes naenkrat ne slisi  (Prebrano 19169 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #30 : ponedeljek, 07.07.2014 : 13:32:21 »

Čak a sem jst čist čorova al kaj. Psica je slišala leto in pol. Potem je nenadoma oglušela. Kakšno zvezo ima to s prirojeno gluhostjo, ki naj bi jo rejec morda prikrival? Še enkrat, če mogoče ni bilo dovolj jasno povedano: Prirojena gluhost, ki ima karkoli opraviti z vzrejo, je gluhost OD ROJSTVA. Ker se določeni deli notranjega ušesa zaradi pomanjkanja pigmenta NE RAZVIJEJO. Bela barva kotonov (kot tudi številnih drugih belih pasem) genetsko ni ista bela barva, ki pri določenem procentu mladičev povzroča gluhost.

Pa o kakšnem drugem mnenju fantazirate? Človek je plačal CT pri dobrem veterinarju, kaj bi še radi?  Kolikor mi je znano, Matko zna brat CT slike.  Lahko pelje psico tudi na Dunaj, sluha ji to vrnilo ne bo. Škoda zapravljat denar in stresirat psico. Včasih se je pač treba sprijazniti z boleznijo neznanega izvora. Pa buh ne daj, da bi se s časom pokazali kakšni dodatni simptomi, ki bi sicer razjasnili vzrok.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #31 : ponedeljek, 07.07.2014 : 14:19:06 »

...

Draga Natis, drugo mnenje in še en CT? Verjami, da si ga le redki sploh lahko privoščijo, pa ne glede na to kako radi imajo psa.
Zamolčana gluhost pa je verjetno razlog, da lahko vzreditelju vrneš psa. Po letu in pol skupnega veselja in navezanosti ... Shocked Undecided


...

lej jaz gledam to iz drugega zornega kota.
ja lahko ga vrneš  AMPAK ... a mi poveš kdo na svetu bi vrnil psa po letu in pol, jaz ga ne poznam. čeprav pa poznam ljudi, ki so po tem, ko jih je vzreditelj "nasral" pri njih mirno kupili še enega psa iz zelo podobne kombinacije. pa je imel umrli pes v rodovniku epilepsijo.

lanabela ... PROSIM IGNORIRAJ MOJE POSTE IN NE OBEŠAJ SE NA VSE PIKE IN VEJICE. SI STRUČKO KAKRŠENKOLIŽE (marsikaj vem pa sem tiho in ti ne kontriram na vsak post, tako kot še marsikdo drug ne).
in JA IMAŠ PRAV. jaz sem butasta, ker bi mi tak podatek pri vzreji "prišel prav", ker bi se poglobila še enkrat čez 20 generaij iz rodovnikov mojih psov ... JA BUTASTA SEM, SI ZDAJ ZADOVOLJNA.  Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #32 : ponedeljek, 07.07.2014 : 14:58:09 »

 Ne obračaj besed. Nikjer  nisem napisala da si butasta. Dejstvo pa je, da se prirojena gluhost (ki je lahko dedna ali pa ne) pokaže takoj (ok, ne takoj ampak potem, ko se odprejo ušesni kanali). Testi se delajo pri 4 -6 tednih, tako da gredo mladiči riski pasem lahko k novim lastnikom z znanim statusom).  Dedna gluhost se ne pojavi  pri letu in pol stari psici, ki je prej slišala. Se ne.  Starost ob oglušitvi izključuje dedno gluhost. Če sem razumela narobe in je psica gluha že od vsega začetka se seveda opravičujem. V tem primeru mora rejec biti obveščen in bi se celo lahko pogovarjali o kakšni odškodnini.
Komentiram prispevke v tej temi in ne prispevke pod nikom Natis.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #33 : ponedeljek, 07.07.2014 : 15:05:22 »

en dokaj dober članek o prirojeni gluhosti, v katerem je pojasnjen tudi mehanizem:
http://www.lsu.edu/deafness/VetClinNA.htm

Logiran
matjaz505
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #34 : ponedeljek, 07.07.2014 : 23:45:45 »

joj ljudje ne se kregat med sabo... ni bila gluha, super je slisala od rojstva do enega meseca nazaj. torej 1,5 leta je slisala zelo dobro. tudi ce je bila v drugi sobi in sem odprl hladilnik je bila takoj tam. ko je kdo odprl vrata je bila pri vratih in ga pozdravila. ko si jo poklical iz druge sobe je priletela. no, zdaj ne reagira nic vec, ne slisi. tudi ce spi in ploskas zraven nje ne trzne. ne zanasa je, povsem normalno se giblje pac opazimo da vec spi, verjetno zato, ker ji je vse TIHO in se ne dogaja toliko kot prej, ko je vsake toliko kaj zaropotalo in jo "zmotilo". to je to... drugo mnenje, lahko se poklicem kakega veterinarja in vprasam ali je mozno, da se ne ve od cesa je nenadoma oglusela? (pa da ne bo pomote, ni bilo poka, ni bilo nic, ker je 24 ur na dan z nami).
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #35 : torek, 08.07.2014 : 00:01:04 »

drugo mnenje, lahko se poklicem kakega veterinarja in vprasam ali je mozno, da se ne ve od cesa je nenadoma oglusela? (pa da ne bo pomote, ni bilo poka, ni bilo nic, ker je 24 ur na dan z nami).
Jaz bi na vasem mestu pozanimala malo naokoli, kje v Sloveniji je kak dober specialist za sluh, vzela izvide in slike, ki ste jih prejeli pri Matkotu in se s psico in njeno kartoteko odpeljala do tega specialista. Imam namrec obcutek, da sami niste prepricani, da se psici res ne da pomagat (lahko pa me obcutek vara, smo pa le na forumu, kjer se ne vidimo in ne poznamo) in sem zaradi tega obcutka mnenja, da je pomembno, da poiscete se drugo mnenje in boste mirno spali in se ne sekirali, da niste za psicko naredili vsega kar je v vasi moci. Vsekakor upam na najboljse, pa naj bo najboljse povrnitev sluha ali pa kvalitetno zivljenje brez sluha! Drzite se!
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #36 : torek, 08.07.2014 : 00:11:57 »

Matjaž, a bi bilo možno, da je morda kateri od otrok med igro to nehote ušpičil in je vseeno recimo pok kriv za gluhost? Si predstavljam, da morda kakšen otrok zaradi slabe vesti ne bi upal povedati, ker mu je tako hudo. Je pa res, da je ta scenarij zelo malo verjeten, saj bi najverjetneje tudi otrokov sluh popustil.
Sicer to itak ne bi spremenilo situacije, omenjam le zaradi premlevanja o vzrokih.

Naj vam bo prilagoditev na novo stanje čim lažja.
Logiran
matjaz505
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #37 : torek, 08.07.2014 : 00:16:54 »

neko to ni mozno ker sma vedno bila zraven ali jaz ali zena poleg tega sta najini punci zelo ok, nobenih lumparij, nic... sploh ni moznosti, tako da je to izkljuceno. Bi pa poklical drugega veterinarja da samo vprasam ali se res nic ne da narediti. ali kdo od vas pozna kakega dobrega?
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #38 : torek, 08.07.2014 : 00:20:29 »

Bi pa poklical drugega veterinarja da samo vprasam ali se res nic ne da narediti. ali kdo od vas pozna kakega dobrega?
Poklici na par vecjih veterinarskih klinik po Sloveniji (npr. VF v ljubljani, Kliniko v Postojni, ...) in se pozanimaj, ce imajo zaposlenega specialista za sluh in ce ne, ce morda vedo, kje bi bil kaksen dober. Srecno!
Logiran
matjaz505
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #39 : torek, 08.07.2014 : 09:39:18 »

hvala No Jinx, sem ze klical na VF v Ljubljani, gospa je rekla da se ni slisala za primer da bi zdrav mlad pes nenadoma oglusel na obe usesi in cisto nic ne slisal. predlagala mi je vet fakulteto na Dunaju. sama pravi da bi sla naprej. sem ze klical in pravijo da me bo zdravnik poklical nazaj. bomo videli kaj bo povedal, vsekakor javim.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #40 : torek, 08.07.2014 : 11:59:26 »

Super, Dunaj bi bila tudi moja izbira, če bi že šla naprej. Edino tole: ne bit prepričan, da je oglušela nenadoma, lahko da je sluh pešal že dlje časa, pa tega niste opazili. Upoštevajte tudi, da psice vmes tri tedne niste videli, torej se je lahko nekaj dogajalo z njo v tem času, pa domači niso opazili. Prav tako ne verjamem, da bi bil kriv pok (poškodbo zaradi poka bi odkrili med pregledom). Hud udarec v glavo pa verjetno ne bi ostal neopažen (zamolčan).  Moje ugibanje bi šlo v smeri kakšne zelo potuhnjene infekcije ali okvare na nivoju živcev.
Logiran
matjaz505
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #41 : četrtek, 10.07.2014 : 23:01:02 »

Lanabela, hvala za info. Ja, poka ali udarca ni bilo, ker so ostali clani druzine bili z njo. Govoril sem z dr. z Dunaja, me bodo poklicali za termin. Pravi, da če je pes dlje časa gluh je mala možnost da se mu sluh povrne, je pa predlagal 3 preglede, pa sem rekel da bomo naredili vse hkrati. Nisem si točno zapomnil ampak nekako tako 1) Magnetna resonanca  2) nek video pregled slušnega kanala 3) nek test z možgani (nisem razumel). Tako da ko pokliče bomo šli, vsi trije pregledi za našega 5,70 kg težkega psa bi bili 1000 eur. To zaenkrat...
Logiran
matjaz505
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #42 : četrtek, 10.07.2014 : 23:01:53 »

Lanabela, če bi bila dolgotrajna infekcija (recimo da je bila) ali se ne bi potem sluh povrnil? Sploh zdaj ko so dali tiste antibiotike pa čeprav niso ugotovili kje je infekcija sploh bila.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #43 : petek, 11.07.2014 : 09:27:52 »

Odvisno od tega, kaj je bilo med infekcijo prizadeto. S predlaganimi preiskavami bi mogoče lahko posledice infekcije tudi opazili. Sicer se je moji stari psici sluh povrnil po nekaj mesecih in trenutno sliši, vendar so zadeve pri starostno oglušelih psih drugačne.
Logiran
matjaz505
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #44 : sobota, 12.07.2014 : 00:03:16 »

Kaj ste pa naredili, da se ji je sluh po "nekaj mesecih" povrnil? ste jo zdravili pa je vseeno potem trajalo nekaj mesecev, da je spet slisala?
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: pes naenkrat ne slisi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines