mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:56:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: KZS od 18. oktobra 2014 naprej
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 16   Dol
Natisni
Avtor Tema: KZS od 18. oktobra 2014 naprej  (Prebrano 170911 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #30 : četrtek, 30.07.2015 : 10:22:17 »

Lanabela a veš zakaj? Zato, ker so predragi. Cene rodovniških labijev v sosednjih državah so 300-400€.


Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #31 : četrtek, 30.07.2015 : 10:25:35 »

Pa res bi bilo super, če bi se že enkrat nehalo delit labije na razstavne in delovne - poanta in cilj vzreje vsakega vzreditelja bi moral biti "dual" purpose labradorec - če pa se vzreditelj tega drži, je pa druga zgodba Wink


Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #32 : četrtek, 30.07.2015 : 10:38:48 »

Se opravičujem za morda  povsem neumestno vprašanje, ampak me res zanima: katere lastnosti imajo delovni psi, ki jih razstavni nimajo? Ali pa je vse samo stvar razvoja potencialov in usmerjene vzgoje mladiča? Mi vsa stvar takole na prvi uč malenkost vleče na tisto znanstveno tezo Roll Eyes,   da psi z recimo temu lepoto izgubljajo svojo inteligenco. Pa o blondinkah in pameti Roll Eyes
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #33 : četrtek, 30.07.2015 : 10:42:04 »

Vprašanje je zastavljeno iz čistega firbca Wink, ker sem od nekdaj imela pse zgolj razstavnih linij, o njihovi telesni vzdržljivosti in sposobnostih pa nisem čisto prepričana, do so bile povsem zanemarljive.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #34 : četrtek, 30.07.2015 : 10:48:15 »

Heh, meni ni jasno, zakaj bi bilo sporno, da je pes uvožen s Hrvaške (a je nerodovniški ali kaj?). Sicer nisem prebrala članka, na katerega se sklicujejo v zapisniku, tako da mi verjetno manjka kar nekaj informacij. Ma vseeno, pa kaj potem, če ni slovenske vzreje. Žaliboh, tudi jaz velikokrat, ko me kdo vpraša glede nakupa psa teinte pasme, pripomnim, da naj pogleda še po tujini.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #35 : četrtek, 30.07.2015 : 10:53:44 »

Ja, pri določenih pasmah oz. vedno več pasmah so razlike med psi, ki jih vzreditelji uporabljajo predvsem za različno delo in pasje športe in med tistimi, ki jih vzreditelji pretežno uporabljajo za rastave in ne tekmujejo v ničemer ogromne. Predvsem v konstituciji in dlaki in tudi nagonih. Razstavni boj odlakani (no, pri labradorjih ne), težje kosti, kak kg več, pri labradorji kakih 10kg več.
Vzreditleji so tisti, ki bi morali vzrejat tipične pse-vizualno, karakterno. In poskrbeti da bi psi fizično in karakterno bili še zmožni opravljat delo za katerega so bili vzrejeni.

Poguglaj kaki so tipični razstavni labradorji pri nas (meni niti en ni všeč).

Za meni dve všečni pasmi, v SLO niti variante ni da bi vzela, niti predlagala komu.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #36 : četrtek, 30.07.2015 : 11:15:28 »

Senco: odvisno sicer od pasme. Pri tistih, pri katerih je šel razvoj v dve smeri, delovno in razstavno, so razlike ne samo v konstituciji, ampak tudi  v nagonih, vztrajnosti, vzdržljivosti....in ja senco, zna se celo zgoditi, če se več generacij selekcionira samo na zunanji videz, da gre po vodi celo kaj od inteligence. Zdej po eni strani je škoda, če se gre razvoj v dve smeri (se strinjam z alexy, fino bi bilo, če bi bili vsi "dual purpose", a praksa je drugačna) po drugi strani je pa dobro vsaj v toliko, da se v pasmi ohrani še kaj drugega od hiper selekcioniranih šampijonov.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #37 : četrtek, 30.07.2015 : 11:17:10 »

Kaj kdo ve v kateri številki Kinologa je bil sporen članek?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #38 : četrtek, 30.07.2015 : 11:52:15 »

Aha, hvala obema Wink, verjetno so res bistvene razlike kot pri pasmah, kjer je že skoraj stoletje ena sama linija, potem pa dobiš tudi med razstavnimi psi odlične pasje športnike, pa spremljevalce slepih, pa reševalne pse pa super razstavnega psa z izrazitimi prvinskimi lonskimi nagoni Grin ...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #39 : četrtek, 30.07.2015 : 12:12:47 »

Dobiš. Ampak problem je v tem, da psi vodniki niso ljubljenčki, pri katerih je vseeno, če ni dober za eno delo bo pa za drugo ali pa bo samo družinski član. Preden ti psi postanejo vodniki, je v njih vloženega ogromno dela in sredstev (nakupna cena mladiča je pri tem še najmanjši strošek in btw, psi iz dobre vzreje na Hrvaškem niso bistveno cenejši od naših). Zato se izbira mladiče iz tistih  vzrej, pri katerih je možnost, da bodo psi uspešni (poleg primerne konstitucije morajo nujno imeti tudi določene karakterne lastnosti).
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #40 : četrtek, 30.07.2015 : 13:53:44 »

Glede cene kvalitetnih labradorcev na Hrvaskem sicer nisem obvescena, ampak psi, ki jih imam jaz, so pri moji hrvaski vzrediteljici enake ali visje kot pri nas. Verjetno se pa tukaj in v tujini dobi pse iste pasme po razlicnih cenah. Sama ne vidim cisto nic spornega v uvozu kvalitetnega rodovniskega psa iz tujine. Sveza kri bi morala biti tudi nasim vzrediteljem nekaj pozitivnega, ne pa da se lastnikom uvozenih psov mece kolena pod noge na vzrejnih, ker pes ni slovenske vzreje. Ja, ok, doticnega psa iz kinologa se ne bo parilo, ampak vseeno se na tak nacin, da se v Kinologu ne bo smelo predstavljati dela s psi, ki niso slovenske vzreje, prodaja slovenskih pasemskih psov zagotovo ne bo povecala. Kar se tice deljenja na delovne in razstavne, bi bil pa ze cas, da se zacne spet stremeti k obojemu v enem psu.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #41 : četrtek, 30.07.2015 : 14:07:55 »

No, to, vidiš, NoJinx, oboje v enem.  Afro

Čisto konkretno lahko rečem za svojo pasmo - pudlji so po izjemno intenzivni in povsem nekontrolirani in milo rečeno izjemno nekvalitetni vzreji Lips Sealed Lips Sealed (tako zdravstveno kot karakterno) v 70. in 80. letih na Slovenskem potem  pri nas skoraj  izumrli. Vsi, ki se v zadnjem desetletju spet spopadajo z izzivi nove vzreje (tokrat,  hvala bogu, ne več  količinske,  popularne in populistične), so nove pse morali uvoziti iz tujine. Pa se bo krog spet kmalu zaprl, če ne bo konstantnega uvoza sveže krvi od drugod. 
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #42 : četrtek, 30.07.2015 : 14:24:33 »


Poguglaj kaki so tipični razstavni labradorji pri nas (meni niti en ni všeč).


Kateri pa so tipični razstavni labradorji?
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #43 : četrtek, 30.07.2015 : 14:43:39 »

Aja, pa ce bi res slo samo za ceno in so zato kupili mladica v tujini, bi se mi zdelo bolj smiselno od skakanja v luft, zakaj je predstavljen pes pomocnik vzrejen v tujini, ponuditi svojega kvalitetnega mladica po znizani ceni in dobiti se zastonj reklamo za svojo odlicno vzrejo v Kinologu.

Kar se pa tice "razstavne" in "delovne" linije labradorcev, pa se sama ne vem, katera se mi zdi slabsa. Ker to, kar naj bi bila "delovna linija", ze davno ni vec labradorec, ampak suh pes na dolgih nogah, ki ima cisto prevec zivcen in zivahen karakter za labradorca in niti pod razno ne dovolj moci za nosit zajca naokoli. Teh pet ali deset uvozenih labradorcev "delovne linije", ki jih poznam samo se od dalec spominjajo na labradorca, ki sem ga imela pred 25 leti. "Razstavne linije", ki so se po mojem spominu, ki pa me lahko vara, zacele z Z.R., pa so postale cedalje sirse in na trenutke kar malo spominjajo na buldoge. Karakter pa spet nisem ziher, da je tisti pravi, labradorski in niti pod razno nimajo dovolj energije, da bi okoli nosili zajca. Je pa res, da se premalo gibljem v razstavnih krogih, da bi bila na tekocem, kakor sem v delovnih krogih. Vem pa, da sem, ko mi je Z.R. po smrti prvega labija ponudila zastonj mladicka svoje vzreje, ponudbo prijazno in hvalezno zavrnila in sla po all-in-one labradorca.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #44 : četrtek, 30.07.2015 : 16:35:34 »

Jaz pa nisem razumela pripombe kot nasprotovanje predstavitvi dela s psom iz tujine v članku o šolanju psa pomočnika, temveč kot nasprotovanje promociji psa iz tujine za tak dogodek, kot je prvi kinološki dan. Torej, kar se mene tiče, ne gre za nasprotovanje članku o šolanju tega psa iz tujine, temveč za to, da sloni promocijska akcija KZS na tem psu oz. na šolanju tega psa. Verjamem, da za šolanje psa pomočnika ni lahko izbrati pravega psa in zagotovo pripomore k ustreznejši izbiri čim širši krog kandidatov, tudi takih iz tujine. Ne glede na tukajšnje komentarje sem prepričana, da je odlično, če gre za predstavitev/članek/pohvalo/aktivnost/dobrodelno akcijo ... za točno tega psa, ne glede na to, da je iz tuje vzreje. Za promocijske akcije, kjer se promovira KZS s svojimi aktivnostmi in delom, pa bi izbirala pse iz slovenske vzreje. Nekako tako, kot se mi ne zdi ok, da piše KZS glasilo karkoli o psu, rešenem z neke tuje ulice, o rešenem psu slovenskega vzreditelja iz slovenskega zavetišča, kjer se je znašel zaradi nesrečnih okoliščin, pa morda ne. To nima nič opraviti s tem, da jaz ali kdorkoli drug kupi/reši psa v tujini ali svetuje drugim, naj gredo kupiti/rešiti psa v tujino. Gre za to, čemu je KZS namenjen. V pasjih 'šolskih razredih' so psi iz slovenske in iz tuje vzreje, pa tudi nerodovniški psi in rešenci z ulic. Ni problem v tem, da se piše v uradnem KZS glasilu o njih, njihovih izjemnih uspehih, se jih tudi sicer predstavlja ... Gre za to, da naj KZS s svojimi širšimi akcijami, katerih del so tudi predstavitve in članki, promovira slovensko vzrejo, vzreditelje, inštruktorje, pse ... Moje mnenje, s katerim pa se vsekakor ni nujno strinjati, seveda. Smiley
Logiran

Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 16   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: KZS od 18. oktobra 2014 naprej
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines