mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:14:12

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Nenacrtovana zanositev
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nenacrtovana zanositev  (Prebrano 18122 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #30 : torek, 09.12.2014 : 19:35:46 »

V Beogradu sem bila dvakrat priča prizoru, ko je bila mlada psica obkoljena s samci (ki so se v čakanju še drug drugega naskakovali), medtem ko jo je naskakoval največji in najmočnejši samec. Psica zaradi strahu in neizkušenosti ni stala na nogah. V drugem primeru jo je samec potisnil v kot. Ko je ta samec končal, je zagotovo prišel na vrsto še drugi in tretji in.. bilo jih je dovolj, da se psici še nekaj časa nista premaknili od tam.
In ja, tudi zame je to posilstvo pač. Ne vem, zakaj ta pojem ne bi bil primeren za živalski svet, ker se to dogaja tudi tam (trenutno pa nimam časa za branje pripetih člankov). S strani teh dveh psic združitev pač ni bila prostovoljna. Še manj pa vsaka nadaljnja, ki so zagotovo sledile. Ja, samci so pač imeli potrebo (ne želje, ane) po reprodukciji, psici pa pač ne, razen tega, da sta bili godni za parjenje. Verjetno bi jih res bolj nežno razhajkala kot moškega posiljevalca, a čem se iskrena, bi mu raje glavo počila, kot da bi se mi pred očmi spravil na mojo psico, če pač ne bi imela druge izbire. Ali mogoče katera od vas ne bi?
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #31 : torek, 09.12.2014 : 20:24:48 »

Kar se mene tice je v zivalskem svetu tako, da godna samica s svojo godnostjo in s tem povezanim vonjem, samcem sporoca, da je pripravljena na reprodukcijo. "Posilstvo" pa bi bilo, ce bi samec penetriral negodno samico. In slednje menim, da se zgodi ekstremno redko.

Oziroma, kar se tice psice, je to, da jo ljudje drzijo, da jo samec lahko naskoci, "posilstvo" s strani cloveka, samec je samo pripomocek za dejanje.

Se pa strinjam, da ni lepo videt samcev, ki v vrsti stojijo za parjenje s samico. Tudi marsikaterih paritev enega samca na eno samico ni lepo videti. Reprodukcija bogomoljke je recimo grozna, pa zato se ne recemo, da je bogomoljka umorila samca, ampak ga je ubila, ceprav je rezultat na koncu isti - mrtev samec.

Saj mislim, da se v bistvu strinjamo. Jaz samo poznam veliko zrtev posilstva in tudi sama imam neprijetno izkusnjo, zato nekoliko tezko "pogoltnem" besedo posilstvo v povezavi z zivalskim svetom. Kajti tista psica iz BG, o kateri pise vesoljka, je v prenesenem pomenu bila moja prijateljica in sori, ona ima zagotovo vec posledic zaradi skupinskega posilstva, kot jih ima beograjska psicka in beograjska psicka je s svojo godnostjo dajala samcem signale, ki so jih oni sprejemali kot "ja", moja frendica je pa jasno rekla "ne". In zame je to pac razlika med clovekom in zivaljo ter kriminalnim dejanjem posilstva in nagonsko reprodukcijo.

... imeli potrebo (ne želje, ane) po reprodukciji ...
Predvidevam. Da tole leti na moj post, zato bi rada opozorila na pridevnik nagonsko, ki se je drzal besede zelja, torej besedne zveze "nagonsko zeljo". Zelje same po sebi zival seveda nima. Ima pa nagonske zelje, nagonske potrebe, nagonsko ... Lahko pa se zmenimo tudi za kak drug termin za potrebe medsebojnega razumevanja, ni problema.  Smiley

Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #32 : torek, 09.12.2014 : 20:30:22 »

Strinjam se, da je izraz zanositev pri psicah neprimeren, ne morem pa se strinjati s tem, da posilstvo v živalskem svetu ni primerljivo s človeškim  Undecided. Sicer lahko v tem primeru ključno vlogo res odigra človek, ki na tak ali drugačen način sili psico h kopulaciji, ampak videla sem primere kjer zebrin samec, nov lider v tropu, posili vse breje samice, kar posledično izzove splave mladičev, ki niso njegovi. Res je, da gre za živalski nagon, ampak ne upam si trditi, da nastanejo v tem primeru samo fizične posledice, psihične pa ne  sram

Kar pa se konkretnega primera tiče, pa je po moje krivda deljena. Iluzorno je namreč pričakovati, da se goneči psici za mrežo ne more nič zgoditi. Nenazadnje gre za najmočnejše nagone, kjer vsekakor lahko enakovredno sodelujeta oba psa. V času naše odsotnosti je edino odgovorno zapiranje goneče psice v hišo, kamor nihče, razen lastnika, vsaj teoretično nima dostopa.
In res je, da je vzreja, sploh pa odgovorna oddaja mešančkov ne samo draga ampak predvsem zelo zahtevna in težka naloga, zato bi se sama  zdaj vsekakor odločila za abortus in hkratno sterilizacijo psice.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #33 : torek, 09.12.2014 : 20:32:25 »

Ok, vidim, da sem enkrat po nesreci spustila pridevnik nagonsko pred besedo zelja. Se posipam s pepelom.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #34 : torek, 09.12.2014 : 20:44:12 »

Kakopak. In potem je lastnik posiljevalca dolžan poravnati vse stroške psihoterapije, ki jo je deležna žrtev. butnglavc

Kaj imaš ti tako proti meni, a Xena? A mi lahko razložiš to prosim. Malce nerodno sem se pač izrazila in se je takoj treba norčevat, ane. Mislila sem pač na nesporazumno paritev. Da psica samcu ne dovoli naskoka. Pa zdej je bilo o tem itak že veliko razprave, ampak tle pa samo čakate dobesedno da se lahko spravite name in na čisto vse kar napišem.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #35 : torek, 09.12.2014 : 20:53:30 »

Psi (ne samo psi) imajo tudi lastno voljo, ne samo nagone in potrebe. Vsaj jaz jih tako dojemam in spoštujem, dokler ni njihova volja v nasprotju s splošno sprejemljivimi normami in mojimi potrebami. In dokler psica jasno ne pokaže lastne volje, da se spari z izbranim samcem (in normalna psica, tudi gonečka, se običajno ni pripravljena spariti čisto z vsakim, ki uleti mimo), je vsako dejanje proti njeni volji fizično nasilje močnejšega. Pa naj bo vmešan človek ali samo pes, ki pač sprejema signale, ki jih oddaja, vendar si jo podredi proti njeni volji.
Pa tole ne velja za konkreten primer, kjer gre zgolj za premajhno skrb.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #36 : torek, 09.12.2014 : 21:54:08 »

Točno tako. Psi (n seveda tudi druge malce višje razvite živali) niso izključno nagonske, tako kot tudi ljudje nismo brez nagonov. Meje niso tako zelo jasne. "Posilstvo" psice (oprosti Jinx, nočem te jeziti, a dejansko ne najdem drugega primernega izraza. Nezaželjena paritev je nekaj povsem drugega - to je paritev, ki ni po željah lastnika, psica pa načeloma nima prav nič proti) se zgodi gonečim se psicam. Res je, da s feromoni sporočajo psom da so godne, res je pa tudi, da se večina gonečih psic ni pripravljena spariti kadarkoli in s katerim koli samcem. In mu to tudi jasno pokaže - tudi psica zna "reči ne" dovolj jasno, da jo normalni psi razumejo,  Ne, tudi pri živalih ni tako zelo enostavno - res se ne zavedajo posledic, a imajo svojo voljo, tudi želje in užitke.
Pri načrtovanih paritvah pa odvisno.... ponavadi gre samo za nekaj pomoči nerodnim (neizkušenim) psom, pa psica sicer nima čisto nič proti samcu. Prisilne paritve pa seveda lahko štejemo za "posilstvo"
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #37 : torek, 09.12.2014 : 23:13:24 »

Saj mislim, da se v bistvu strinjamo.
Res je.
Ta tema po moje prenekateremu težko leži na duši. Tako da je že vnaprej obsojena na 'dlakocepljenje' in iskre.

Moj namen nikakor ni omalovaževati stiske in travme žrtev. A bi vseeno omenila še tole, najbrž se marsikdo ne bo strinjal:

skupna tocka obeh t.i. posilstev je dominanca, vendar jo zival izvaja zaradi nagonske zelje po reprodukciji, clovek pa zaradi dominacije same in spolnega uzitka.
Pri večini živalskih vrst bo to najbrž kar držalo. So pa določene vrste, ki ne seksajo samo iz reproduktivnega nagona, temveč je seks baza njihove socialne interakcije in tudi zabave.
Najbolj so glede tega znani Bonobo primati. Žal trenutno nisem našla oddaje, ki detajlirano prikazuje njihove strukture in v čem vse se ločijo od šimpanzov. Naša, človeška družbena struktura je patriarhalna in zelo prežeta z agresijo, tako da smo po vedenju zelo zelo blizu šimpanzom. Bonobo opice po drugi strani so matriarhalno vodena skupnost, tenzije se rešujejo s seksanjem. Vse starostne skupine počez, ne glede na spol. Če pa slučajno kateremu samcu kdaj pade na pamet, da bi skušal dominirati, se ga socialno (in s tem seksualno) izolira in na tak način se ohranja harmonija v skupnosti. Agresije praktično ni in ne spomnim se, da bi kje zasledila kaj o posilstvih.
Tudi delfini menda seksajo kar tako, iz zabave. Menda se ga radi v skupini celo zadevajo.

Kot sta že sanco1a in Lanabela omenili- če je samica pripravljenja na parjenje, še vedno ni nujno pripravljena svoje genetike kombinirati s katerimkoli samcem, temveč bo iskala optimalno opcijo znotraj 'ponudbe'. Še pri ljudeh je tako, da vonj/nos igra veliko vlogo pri izbiri primernega imunskega sistema oz. genetike za komplementacijo lastnemu. Pri živalih bo to po moje držalo še veliko bolj. Tako da me ne čudi, če se ne želijo pariti s komerkoli, četudi so gonečke.

Ne vem kakšno bi bilo naše mnenje o spolnem življenju psov, če bi opazovali na terenu, kjer zadeve niso urejene tako dobro kot pri nas. Morda bi bila kvota tovrstnih napadov veliko večja in smo zaradi načina življenja izgubili občutek za njo? Si predstavljam da bi videli marsikateri presenetljivi prizor, če ne bi tako zelo pazili na gonečke, imeli S/K živali, če ne bi bilo ograj in povodcev, itd. Vseeno smo ustvarili nove strukture: nekatere aspekte smo pri psih kultivirali, druge skušamo minimalizirati. V glavi se mi je ravnokar narisala slika samostana in učencev v uniformah.  Roll Eyes
Konec koncev- tudi ljudje bi se veliko bolj množično barbarsko vedli, če se družba ne bi ves čas prestrukturirala s pomočjo omejitev zaradi zagotavljanja pravic.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #38 : sreda, 10.12.2014 : 00:33:49 »

@Lanabela, hvala ti za razumevanje, vem, da me noces jeziti.  objem Veliko mi pomeni ze to, da se da besedo posilstvo v narekovaje.  Smiley

Pa dopade se mi lajfstajl bonobo opic.  Afro
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #39 : sreda, 10.12.2014 : 13:17:07 »

 Hehe, bonoboji so res posebni.  Cool Si predstavljam tiste znanstvenike, ki so jih prvi začeli opazovati. Verjetno se jim je nad glavo bliskal znak wtf
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #40 : četrtek, 11.12.2014 : 12:27:01 »

Kakopak. In potem je lastnik posiljevalca dolžan poravnati vse stroške psihoterapije, ki jo je deležna žrtev. butnglavc

Pa si mogoče že slišala tole, da neumnih vprašanj ni, da so neumni lahko le odgovori?  Wink Pa brez zamere, ampak takoj se norčevat iz človeka je najlažje, kar lahko narediš  Smiley, poučit ga ali pa mu prijazno odgovorit pa je nekaj najtežjega (za nekatere) v tem življenju. Kot vidim... Wink
Logiran
Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Nenacrtovana zanositev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines