mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 14:46:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: renčanje
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: renčanje  (Prebrano 17386 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kleeemeeen
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« : torek, 14.04.2015 : 20:57:50 »

Pozdravljeni, sem nov član na forumu in mogoče je takšna tema že kje odprta, za kar se iskreno opravičujem.
Sem lastnik petmesečne psičke pasme beagle. Kaya do včeraj ni kazala nikakršnih znakov agresije, ne z mano, družinskimi člani, drugimi ljudmi ali pa psi. Psička živi z nami v hiši, zvečer pa se preseli v kurilnico kjer ima urejeno ležišče. Ponavadi zaspi v dnevni sobi, poleg naših nog in ko je čas za preselitev se brez problemov odpravi. Včeraj pa ko sem jo hotel dvigniti in nesti dol, kar prakticiram vsak večer, je začela z renčanjem in celo skosnila z zobmi proti moji roki in me celo oplazila. Mislil sem da sem jo mogoče narobe prijel, zato sem poskušal spet a znova renčanje. Vmes je posegel še oče, a je renčala tudi nanj. Vsakič ko smo poskušali z roko priti zraven nje je zarenčala in jezno zalajala. Naposled smo jo le spravili dol s priboljški. Že takrat se je obnašala kot da se ni zgodilo ni, prav tako zjutraj in danes zvečer. Kot da je na momente včeraj bil to nek drugi pes.
Kaj bi lahko bil vzrok takšnega vedenja? Smo jo mogoče zbudili s spanja in sanj pa je postala agresivna? In kako takšno ravnanje odpraviti?
Hvala za odgovore.
Lp Klemen
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 15.04.2015 : 07:10:43 »

Če je kaj ne boli, bi jaz ignorirala renčanje in jo lepo mirno prijela in delala kot da ni nič. Priboljšek bi pa kvečjemu dobila v kurilnici.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 15.04.2015 : 07:21:11 »

Prehitro oddala Tongue

Važno je, da se vi ne obnašate drugače in da ne ugotovi, da bo kaj dosegla z upiranjem in renčanjem. Ne se sekirat in bit kakorkoli živčen. Če pa vas je strah vse tega renčanja, dejte že v štartu poskusit s priboljški. Ne samo kadar začne renčat Wink
Logiran
kleeemeeen
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 15.04.2015 : 14:52:20 »

Ma bolečina dvomim da je bila, saj sem jo včeraj, ko je bila spet normalna celo pregledal in razen enega klopa nisem odkril ničesar.  Smiley
Tudi sam sem jo poskušal prijeti in nato še oče, a je vsakič ko smo se ji poskusili približati z roko zarenčala in če bi šli bliže bi pomoje ugriznila. Kot da se je počutila ogroženo. Ne da nas je strah, le neprijetno  Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 15.04.2015 : 19:15:29 »

Jaz bi vseeno normalno prijela kot vedno, ampak kot sem napisala, če se pri vas nihče ne počuti, da bi kaj takega naredil je najboljše naredit tako, da se izognete direktni konfrontaciji a vse skupaj speljete tako, da je po vaše Tongue

Še ena varianta je, da pustiš en štrikec na ovratnici in jo z njim odpelješ do kurilnice. Možnosti imaš veliko, samo spomnit se jih je treba Wink
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #5 : četrtek, 16.04.2015 : 08:01:58 »

Hahah, saj vem da ni smešno, ampak še ena, ki je pogruntala, da je v stanovanju boljše kot v kurilnici in se na vse kriplje in pretege trudi, da bi ostala z vami. Pes vam hoče pač na svoj način nekaj povedat. Vi ste vi in imate svoja pravila to je normalno in o njihovi primernosti se tule ne debatira, jaz bi jo gotovo pustila gor. Pa ne zato, ker bi z renčanjem dosegla svoje in bi se je jaz bala ampak zato, ker je vaša psica pametna krdelna žival, ki je na jasen, čeprav zoprn način skomunicirala, česa si želi. Biti v svojem krdelu in ne kot višek odstranjena za čez noč. Evo, takle mamo  Smiley
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 16.04.2015 : 10:56:18 »

Viš, Kocka, tukaj se pa jaz ne strinjam s teboj. Prvo kot prvo, čez noč smo vsi po svojih sobah in pes bi bil prav tako sam v kuhinji.
Sama imam tudi psa čez noč v kurilnici. Pa ne samo čez noč, tudi dopoldan, ko smo vsi po službah in v šoli. Zakaj? Ne uničuje stanovanja (o.k. saj v kurilnici tudi ni nič uničil), dlake je po stanovanju manj, ko je moker ali blaten v kurilnici počaka, da uredim najprej otroke, šele potem je na vrsti on, v primeru obiskov, ki niso pasje tolerantni mirno počaka tam, kjer je navajen.......
Moje mnenje je, če so se vsi otroci navadili spat v svojih sobah bo moral to znati tudi pes.
Je pa tudi res, da ima pes mačjo družbo v kurilnici.

Kot posledica stalne izpostavljenosti mačji dlaki je mulc pokasiral alergijo nanje. In iz previdnosti smo že v štartu uvedli tako prakso in se obnese. Psu je jasno, kje se spi. Saj popoldan, ko smo zunaj gre pes velikokrat spat v svojo posteljo v kurilnici, sploh sedaj, ko je sonce začelo pripekati. Pa pozimi se tudi hitro potegne notri, ker ga kepice snega taaaako bolijo, pa v dežju tudi.
Sem prepričana, da se pes ne počuti nič prikrajšan zaradi take ureditve.

Najslabše bi bilo, če bi psička z renčanjem dosegla to, da je v stanovanju čez noč. Če je bilo to povod za renčanje, potem čez eno leto ne bi nihče več sedel na sedežno, ker bi ga od tam tudi prepodila. Psička išče meje in testira. Koliko ji bo pa greben zrastel je pa odvisno od lastnikov.
Še enkrat, sem prepričana, da psu, ki spi ponoči v kurilnici nič ne manjka.

Lp Bamfa
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #7 : četrtek, 16.04.2015 : 12:23:53 »

Jp, vsak po svoje. Jaz po dveh psih, ki sta bila zunaj in/ali v kurilnici kaj takega ne bi imela nikoli več. Zagotovo pa se psu ne godi nobena huda škoda, ker mora spat v kurilnici  Wink
Kar se pa tiče samega ravnanja ob renčanju, je pa itak že AngSeter vse povedala.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #8 : četrtek, 16.04.2015 : 12:55:36 »

Hm, tole je sicer meni rahlo znana situacija. Moja ne pusti, da se jo dlje časa dotikam po njenem bušiju, kadar leži. Takrat dejansko zarenči, skoči in šavsne - opozorilno. Zadnjič sem po nesreči držala mojo roko dlje na njenem bedercu na notranji strani in me je dejansko opozorilno ugriznila (brez sledov - ko samo rahlo stisne mojo roko). Ob prvem takšnem dogodku sem mislila, da je kaj fizičnega narobe, jasno, ugotovili nismo nič. Potem pa sem videla, da enostavno tega ne prenese. Tako kot ne prenese nošenja. Psica je lovska in podobna beaglu po konstituciji. Bodite pozorni in je ne nosite. Naj gre sama v kurilnico, kjer ji naredite ekstra prijetno bivanje (nagradice in posladki...).
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #9 : četrtek, 16.04.2015 : 15:21:52 »

Moja psica, k sreči takih težav nima. 1x je zarenčala v mraku na neznanega človeka, ker je hodil proti njej in iztegoval roko. Iz strahu, opozorilno renčanje. Mirno sva šle pote naprej mimo človeka, brez kontakta.

Drugič je zarenčala pri veterinarju zaradi hude bolečine, do iste veterinarke je sicer prej in potem imela čisto prijateljski odnos. Ljudje v temi pa niso več problem. Oz. so, vendar v manjšem obsegu, zdaj ve, da če je ob meni, ne bo nič hudega. Desenzibilizacija in druženje, srečevanje različnih ljudi sredi belega dne, v mraku in v temi.

Pse, ki renčijo v takih problemih je treba malo drugače obravnavat. V smislu neke rutine, vaj, doslednosti in stabilnosti na strani človeka. Ne, rukni, cukni, ampak ugotovit vzrok in delat na tem, da se odpravi oz. poveže z drugačno reakcijo, sproščenostjo.

Moj pes mora tolerirat in biti sproščen ob dotikih celega telesa, ker je to nujno. (izčesavanje dlake, umivanje, brisanje mokrih tac, pregledovanje za klope, oskrba ran, striženje krempljev, čiščenje ušes. In vse to je veliko lažje početi, če je pes ob tem sproščen, ker ve, da ne bo nič slabega in da bo tudi tega konec.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #10 : petek, 17.04.2015 : 07:01:27 »

Večkrat na dan jo ob priboljških peljite v kurilnico za minutko ali dve, ne samo takrat, ko mora it spat.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 18.04.2015 : 08:11:29 »

Jaz je ne bi podkupovala. Bi pa ogromno delala razne vaje poslušnosti, tudi trikce, zakaj pa ne. Ogromno na shaping. Nagrajena za dobro delo in obvezno del tega v kurilnici.

Če bi pa imela psico kot luna7, bi pa psico peljaja na menedžerski pregled, UZ trebušne votline, preverila ledvice, jetra, urin, krvno sliko. In če bi zdravstveno res bila BP, bi delala na desenzibilizaciji.

Ne vem kake imate reakcije in pristop. Ampak umirjen je treba bit in dosleden, črno bel. Brez nervoze, hektike, razburjenja. Tudi pozitivnega ne, vsaj ne takrat, ko so težave in kadar želiš umirjeno vedenje.

Logiran
kleeemeeen
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #12 : ponedeljek, 20.04.2015 : 20:57:00 »

Hvala za odgovore. Nažalost pa ko pride moment trme in svojeglavosti ne pomagajo ne priboljški, ne igrače, ne kosti, praktično nič. Do danes smo bili poslušni in se brez težav odpravili spat dol, danes pa spet težave. Ko se je prebudila ni reagirala ne na besede ne na priboljške. In ko smo se ji poskušali približati z rokami renčanje. Po dolgi proceduri smo končno dol. Še kakšen nasvet?  Smiley
Logiran
agi
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 20.04.2015 : 22:34:20 »

Pa jo še vedno nosite dol ali gre sama? Renči vsakič ko se jo dvigne? Kaj pa če psu mogoče višina ne ustreza?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #14 : torek, 21.04.2015 : 06:42:34 »

Ga imaš že napisanega - štrik naj ima vedno gor in ne bo treba z rokami do nje, ampak samo do štrika
Logiran
kleeemeeen
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #15 : torek, 21.04.2015 : 11:04:19 »

Ne ne, ne dvigamo jo več. Poskušamo s priboljški in v večini primerov uspe, včeraj pa nažalost ni. Premaknila se je iz dnevne sobe na svoje mesto in se tam trmasto zacementirala.  Smiley Ko smo se poskušali približati pa spet renčanje.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #16 : torek, 21.04.2015 : 11:08:45 »

Pa je to edina situacija, v kateri se upira in uveljavlja svojo voljo? Kaj pa sicer, koliko ste vi šef in ne ona?
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #17 : torek, 21.04.2015 : 11:57:49 »

Ne ne, ne dvigamo jo več. Poskušamo s priboljški in v večini primerov uspe, včeraj pa nažalost ni. Premaknila se je iz dnevne sobe na svoje mesto in se tam trmasto zacementirala.  Smiley Ko smo se poskušali približati pa spet renčanje.
A, tole mi pa deluje kot uveljavljanje svoje volje. Morda bi tukaj vseeno poskusili s kakšnim inštruktorjem-urco ali dve, da vsaj ugotovite kako in kaj naprej.  Cool Ne kaže vam ravno uspešno...  Huh
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #18 : torek, 21.04.2015 : 12:42:12 »

Ne ne, ne dvigamo jo več. Poskušamo s priboljški in v večini primerov uspe, včeraj pa nažalost ni. Premaknila se je iz dnevne sobe na svoje mesto in se tam trmasto zacementirala.  Smiley Ko smo se poskušali približati pa spet renčanje.

To se mi sliši kot podkupnina. Kažete priboljške pred nos in psa vabite, prosite, da pride oz gre nekam? Tako ne bo šlo.
Hrana naj bo v tej fazi izključno kot plačilo za dobro opravljeno delo, želeno vedenje. Pa nič priboljškov. Običajna hrana, ki jo ima.
 In res bi bil na mestu sposoben inštruktor, ki razume pse in ne bo šel po liniji najmanjšega odpora in raznimi modernimi variantami "vodja krdela".
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #19 : torek, 21.04.2015 : 13:21:46 »

Fulll sem za razne mehke variante, pa za moderno vzgojo, pa za lepogledanjeinprosenjekuškov Tongue, ampak priznam, da bi jaz najprej sicer izključila bolečino in bolezen (tudi zato psi včasih nočejo česa narediti in se odzovejo 'agresivno'), potem pa pri prvem naslednjem vihanju brk (ne bi čakala na žnablje, sploh pa ne na 'glas') psico zagrabila, odnesla v klet brez ogovarjanja in zaprla vrata. Odprla bi jih šele, ko bi bil za to že prej predviden trenutek in ne zato, da bi špegala, kaj psica počne ali celo zato, ker bi bilo iz kleti slišati glasove izsiljevanja. Vsekakor je treba prej zagotoviti v kleti varno okolje, kjer ni nobenih nevarnosti (za požret, zgrist, nataknit se, zataknit se in podobno). Vsakokrat naslednjič, ko psica doseže, kar si je zamislila, ste dlje od cilja. Počasi lahko pričakujete, da se bodo 'pasje zahteve' razširile še na ostal čas in razne druge situacije. Stara je pet mesecev, oz. zdaj najbrž nekaj več, prihaja v pasjo puberteto in zdaj je čas, da vam pokaže, kje vam je mesto. Ali bo pri tem ostalo, je odvisno samo od vas. Boste čez nekaj mesecev vi odšli v klet, da boste imeli mir pred njo?

A se res komu zdi, da je 5-mesečni pes lahko agresiven in ga je treba karkoli prosit?
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #20 : torek, 21.04.2015 : 13:23:16 »

Binas - ne razumem te. Praviš da nič priboljškov, a vseeno naj ga na koncu dobi kot nagrado? Kaj zdaj ja ali ne? S priboljškom ga zvabiš k dejanju ali ga usmeriš, seveda pa nagradiš šele (mu dejansko daš priboljšek za pojest), ko opravi tisto kar mora. Če ne opravi, ga pač ne dobi. Nas so naučili, da mora pes najprej obvladati pozornost - gledati tebe, ne priboljška, nato mu pokažeš z eno roko priboljšek in ga z njo po potrebi usmerjaš v želeno smer/dejanje, po kvalitetno opravljeni nalogi pa mu daš priboljšek, vendar obvezno iz druge roke (ne iz tiste, s katero si ga zvabil). Baje je menjava roke že dovolj, da ne dela izključno za priboljšek. In pri nas, ter ostalih ki jih poznam, tak način povsem deluje.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #21 : torek, 21.04.2015 : 13:28:32 »

5 mesecev Undecided? Ta podatek mi je pa ušel. Uf, ne se hecat. Če ne zmorete sami (tako odločno in brezkompromisno, kot je Jana opisala!) in vas pes pri tej starosti komandira, se čimprej spravite po nasvet k nekomu, ki vam bo dal konkretne napotke. Najbolje v živo pri vas doma.

Kocka, Binas po moje govori o tem, da psa ne vabiš s priboljški (luring) v klet, ampak ga samo nagrajuješ, ko pride na cilj - s priboljški Smiley.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #22 : torek, 21.04.2015 : 13:31:39 »

Sicer pa se strinjam z Jano - kadar so ga moje srale, so bile ˝nagrajene˝ s prijemom za gubo in stiskom (stresala nisem) in so prenehale, kar so počele narobe in so me ignorirale. Smo bili hitro zmenjeni kaj kdo sme in česa ne. Renčale pa name že ne bodo, kaj jim pa ni jasno? Pogoj za tako ravnanje je, da veš kdaj to narediti (ne za vsako figo), kako to narediti in brezpogojno te NE SME biti strah ali se ti žival ne sme smiliti. Če te pes začuti da je kaj od tega, si gotoF. Po moje je bil tak skrajen ukrep potreben le nekajkrat v času pubertete, zdaj imamo pa mir.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #23 : torek, 21.04.2015 : 13:47:02 »

Binas - ne razumem te. Praviš da nič priboljškov, a vseeno naj ga na koncu dobi kot nagrado? Kaj zdaj ja ali ne? S priboljškom ga zvabiš k dejanju ali ga usmeriš, seveda pa nagradiš šele (mu dejansko daš priboljšek za pojest), ko opravi tisto kar mora. Če ne opravi, ga pač ne dobi. Nas so naučili, da mora pes najprej obvladati pozornost - gledati tebe, ne priboljška, nato mu pokažeš z eno roko priboljšek in ga z njo po potrebi usmerjaš v želeno smer/dejanje, po kvalitetno opravljeni nalogi pa mu daš priboljšek, vendar obvezno iz druge roke (ne iz tiste, s katero si ga zvabil). Baje je menjava roke že dovolj, da ne dela izključno za priboljšek. In pri nas, ter ostalih ki jih poznam, tak način povsem deluje.

Da se obrazložim.
NE podkupvanje (mahanje s hrano pred nosom, da sploh kaj naredi), NE priboljški (yummy zadeva, ki ima višjo vrednost od osnovne hrane.

JA-hrana, ki jo pes pač je-kot plačilo za dobro opravljeno delo. Vendar, hkrati NIČ v skelo, nič hrane zastonj.

Jaz sem pristaš, da se razmisli in najde vzrok, da je človek pošten do psa in do sebe in dosleden, črnobel. Če to nisi, potem tudi nimaš kaj na oštro vzet psa.

Ogromno se da narediti na povsem nenasilen način. In renčanje je samo to-renčanje, opozorilo. Za to jaz nikoli ne sankcioniram. Pač pa, delam na vzroku, da se odpravi, popravi, etc. Razno stresanje za vrat ni OK. Je ponižuječe, sploh v takih primerih, kjer že v osnovi manjka tisto medsebojno spoštovanje in zaupanje. Niti se ne ve na kak način pes renči, je hektik ki bo ugriznil, če ga zagrabiš ali pa se bo "posral"? Fizična sila naj bo rezervirana samo takra,t ko bo pes žele ugriznist, napast, pojest človeka, drugo žival ali pa bo z vedenjem ogrozil lastno varnost (skoči proti cesti, ga hitro potegneš nazaj..)

Upam, da sem razumljivo napisala.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #24 : torek, 21.04.2015 : 13:57:06 »

Sem bolj iz stare šole in mi res ni jasno, kako gre skupaj renčanje in omenjanje priboljškov v isti temi Tongue
Osebno razumem nagrajevanje s priboljški kot nekaj, kar je povezano samo s pozitivnim dogajanjem. Kaj je pozitivnega v renčanju? Pes, ki renči, ne glede na starost, za moje pojme ne zasluži nobene pozitivne pozornosti, sploh pa ne hrane in priboljškov. Priboljški so za takrat, ko je pes dobro in pozitivno razpoložen in ga želimo nekaj naučiti ali ga za nekaj nagraditi.

Ampak, lepo prosim, beaglica, ki pri petih mesecih renči, ker noče v klet, nikjer pa ni nikogar, ki bi jo upal v klet spravit brez pardona ... Lepo primeš, neseš in to je to. Pa to ni vlačenje za gubo in ni fizično kaznovanje in ni kazanje mišic, temveč samo zdrava pamet. kleeemeeen, imate pasjega otroka, ki prihaja v adolescenco. Predlagam, da si nabavite kakšno knjigo o psih, pa predelate predvsem poglavja, kjer je obravnavano obnašanje v posameznih starostnih obdobjih, ker se bojim, da sploh ne veste, da imate v hiši odraščajočega psa. Bojim se, da ste padli na foro o 'kužkih' in zdaj ste zgroženi, ko vaš kužek raste in pes ratuje.

Zagotovo tudi rabite individualne ure s kakšnim inštruktorjem, ki mu priboljški niso prva briga, ker kak tak, ki je nagnjen samo k vibracijam nagrajevanja in podkupovanja, ter ki iz vsakega pasjega vdiha naredi znanost, vas bo pripeljal kvečjemu do izjemno debele psice in vam pobral kup denarja. Beagli so požeruhi, če še niste vedeli. Pa odrastejo. Vsi.
Logiran

No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #25 : torek, 21.04.2015 : 14:08:28 »

Mene je Binas izgubila v tistem hipu, ko je uporabila izraz rukni, cukni, ker mi je zelo poznan od kvazi strokovnjakov. Morda delam Binas krivico, za kar se ji, ce je temu tako, v naprej opravicujem, ampak dobim kar pikice, ko slisim/preberem ta izraz. Uporaba le tega se je prijela, ker nekateri kvazi strokovnjaki, ki ne vedo kaj delajo, metode, ki jo opisuje kocka, ne znajo uporabljati, in lazje, kot nauciti se, kdaj, kako in zakaj, ter resnicno poznati pse, njihove reakcije, govorico in naravo, je biti zanicevalen in kritizirati, ter si izmisljevati omalovazejoce izraze, kot je rukni, cukni metoda.

Kleeemeeen - metod in naciniv kako je ogromno. Vsem je skupno to, da nikoli, ampak res nikoli, pes z rencanjem ne sme doseci tega kar zeli (ok, vmes je Binas oddala post in vidim, da nekatere metode rencanje psa smatrajo za ok, uau, sploh ne morem verjet in sem cisto paf!). Jasno, glasno, odlocno in brez moznosti nerazumevanja, mu je treba dati vedet, da je rencanje absolutno no-go obnasanje! Meni osebno je blizu nacin, ki ga je opisala Jana. Tudi nacin, kako je kocka svojim psicam dala vedeti, da nimajo kaj rencat, mi je blizu. Ce tebi ni, imas vedno moznost ideje AngSet, da psica za seboj vedno vlece vrvico in jo za vrvico odpeljes v klet. Tudi luring je seveda opcija, ampak se bojim, da je slo vse skupaj ze predalec za luring.

Tisto kar mene zanima, da bo situacija bolj jasna in posledicno nasveti boljsi je kako je sicer? Ce prav razumem, je to druzinski pes. Omenil si oceta, na katerega je tudi rencala. Kako je z mamo? Renci tudi nanjo? Si ti se najstnik ali si ze odrasel? Kdo je vodnik psicke? Kaksna je vloga posameznih clanov druzine v zivljenju psicke? Kako sicer poteka vsakdan psicke? Je tudi v kaksnih drugih situacijah zarencala? Ste jo peljali na veterinarski pregled, da zadeva morda ni zdravstveno povezana? Vse to in se vec so pomembne informacije za nasvete, ki ti jih ponujamo.

Pises tudi, da obiskujete pasjo solo. Kaj pa pravi na vse skupaj instruktor? Bi si bil instruktor pripravljen ogledati situacijo pri vas doma in ukrepati na licu mesta? Ce ne, poiscite kakega drugega instruktorja, ki bi bil to pripravljen storiti.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #26 : torek, 21.04.2015 : 14:16:34 »

Aja, še tole:

Ponavadi zaspi v dnevni sobi, poleg naših nog in ko je čas za preselitev se brez problemov odpravi. Včeraj pa ko sem jo hotel dvigniti in nesti dol, kar prakticiram vsak večer ...

in

Do danes smo bili poslušni in se brez težav odpravili spat dol, danes pa spet težave. Ko se je prebudila ni reagirala ne na besede ne na priboljške. In ko smo se ji poskušali približati z rokami renčanje. Po dolgi proceduri smo končno dol.

Kot razumem, jo imate zvečer ob sebi v dnevnih prostorih, potem pa jo spravljate (verjetno kasneje zvečer) v klet. V čem je fora, da jo puščate spati pri vas, potem pa jo zbujate in spravljate v klet, namesto da jo spravite v klet prej, preden zaspi? S tem bi ji vzeli razlog in možnost protesta. Enostavno, ko je zanjo konec dneva, greste na zadnji sprehod/lulanje pred spanjem, potem pa jo odpeljete na njen prostor v klet ter jo tam pustite kot običajno.
Logiran

vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #27 : torek, 21.04.2015 : 15:30:00 »

Ne vem, jaz nič ne razumem, stran in pol o tem, kaj storit, če mladič protestira, če se noče premaknit.  Roll Eyes Povzdignit glas, se sploh ne pustit motit in gremo. Pa če je to ob 20h po sprehodu ali pa ob 24h, ko zaspim pred TV, ko se pač meni zljubi, ne njej.
Logiran
agi
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #28 : torek, 21.04.2015 : 20:44:58 »

Jana ti je dobro napisala. S psom se ni dobro pregovajati, ampak mu postaviš jasne meje. Če si rekel da gre pes dol gre dol in tukaj ni debate ali bo šel ali ne. Psa nikoli ne prosi da nekaj naredi zate.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #29 : sreda, 22.04.2015 : 08:29:24 »

Ste lepo napisali kako fajn medete psa. Normalno, da vam renči, če pa sami ne veste kaj bi sploh radi. Jaz tudi ne bi dajala kredibilnosti človeku, ki si en čas namisli, da je moja družba OK, naslednji trenutek pa ne in bi me še prestavljal fizično. In to kar tako.
Odločit se bo treba. Ali bo pes v kurilnici ali pa bo v dnevni, kuhinji, splanici....Če ima prostor za spanje v kurilnici, naj bo tam vedno, kadar je čas za spanje, počitek. Tudi del treninga (sploh kaka samokontrola). Ne pa, da pes konkretno zaspi, potem ga pa ena tečnoba budi in vleče stran. Ne vem no, meni ni kdaj na pamet prišlo budit psa. Je pa res, da že v štartu NIKOLI nisem pustila psa zaspati tam, kjer naj ne bi zaspala (na kavču, balkonu).
Kar je JA, je vedno ja in kar je NE je vedno ne. Ni nekaj tako, pa malo drugače, pa zdaj tam in potem...Kaj si naj tak pes misli? Da ne veste sami kaj bi sploh radi in bo pač počel po svoje, kot misli, da je prav. Z odraščanjem in na sprehodih zna bit hudo moteč tak pes.

S psom je treba d e l a t. Usmirjat energijo v želena vedenja. Vsaj 4 ure dnevno pri tako mladem psu. Pa bit črno bel in težave zelo hitro izvenijo, ko se človek začne obnašat predvidljivo, ko je neka rutina, ko pes ve kaj pričakovati in se lahko tudi zanese na človeka. S tem mislim, na jasna pravila, kaj JA, kaj je NE in kake so posledice. Saj, kaj pa so pravila drugega kot en dober temelj hiše? Brez tega, je lahko življenje s psom muka za vas, če bevska, se zaganja v druge, pa še za okolico.  Z inštruktorjem se pomenit kaj in kako s psom in z vami. Kako razdelat dan, ravnati etc.

Pri nas doma je idealen primer tega, kdo je črno-bel, pri kom pes ve kaj pričakovati in tega tudi uboga in to z veseljem (mene). In kdo je tisti, ki je malo ja, pa malo ne, nekaj časa je OK, potem ne in gre enkrat psa hvalit (dobi hrano za isiljevanje) potem pa drugič rohni na psa. Pa znorim ob tem, dobesedno. Ker je nepošteno do psa.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #30 : sreda, 22.04.2015 : 09:18:15 »

No, meni je jasno, da ko, gremo spat, odgrnem odejo in zlezem noter. Tako mora biti jasno tudi psu, da ko gremo spat, gre on v kurilnico. Ne vem, kaj je tu takšnega, da psa zmede. Moja psica spi na postelji. Ko grem spat, gre dol. Pika. Nobene zmede ni pri tem. Ne pri njej, ne pri meni. Ni debate, moja družba ok, ptem pa ne. Jasna navodila, kdaj se kaj zgodi. Če rečem, zdaj je čas za kurlnico, je to lahko kadarkoli. Ne pa, kadar pes ne spi. Mislim, no....

Se strinjam z vsem ostalim, kar si napisala, Binas, da mora biti črno belo pri dajanju navodil. Ampak tega res ne more zmotiti spanec, dremež, al kako?
Logiran
ličinka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 106


WWW
« Odgovor #31 : sreda, 22.04.2015 : 11:36:09 »

mislim da če bi psa zmedlo bi letal gor in dol. Tako pa mislim da dobro ve kam more iti samo sprobava meje, če se ne boste stvari lotili tako kot je treba vam bo kuža še dal vetra. Tudi jaz bi sprobala mejo če bi bili moji starši neodločni.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #32 : sreda, 22.04.2015 : 12:21:57 »

......

Se strinjam z vsem ostalim, kar si napisala, Binas, da mora biti črno belo pri dajanju navodil. Ampak tega res ne more zmotiti spanec, dremež, al kako?


Točno tako. Ker kadar jaz spim, počivam, imajo vsi ostali, da mi dajo mir, vključno s psico. In tega se držim tudi pri ostalih, jih ne zbujam, če ni iz varnosti nujno. Zbudijo, "zatežijo" mi lahko samo v primeru požara itd, oz. psica kadar ima težave s prebavo in mora it driskat/bruhat. Pasji organizem rabi spat pa pika. In če bi rad, da spi v kurilnici-potem naj to počne tam.

Pa še nekaj je. Dokler mladičku/psu par zadev ni jasno, nekaj samokontrole, splošnih pravil obnašanja. Bi jaz lepo natrenirala kdaj je izrecno povabljen na kavč, posteljo, dnevno in kdaj ni. Da se izogneš točno takemu renčanju. Pa potem so spet psi različni. Eni rabijo res dosledno, sistematično ukvarjanje in ogromno tega-vse življenje malo preizkusijo, če se je kje kaj spremenilo. Eni pa ne. Moja se tudi valja na moji postelji, pa ko se jaz vležem, gre sama od sebe dol, ji ne paše spanje v dvoje izgleda, rada spi sama, če slučajno skoči gor, kadar še ni postlano, razume "dol" in ni problema, prav tako ni težav s tem, ker ne sme na kavč, je poskusila, smo rekli dol in je OK. Je pa fajn že prej naučit "dol" in "hop" pri kakih klopcah zunaj, deblih, skalah ipd. Odvisno od psa.
Tako kot ni čas za sprehod sredi noči, ker takrat jaz spim...Ni čas za bujenja psa, ker sem si jaz pač izmislila. To se stori prej, recimo po zadnjem večernem wc-ju.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #33 : sreda, 22.04.2015 : 13:14:17 »

No, meni je jasno, da ko, gremo spat, odgrnem odejo in zlezem noter. Tako mora biti jasno tudi psu, da ko gremo spat, gre on v kurilnico. Ne vem, kaj je tu takšnega, da psa zmede. Moja psica spi na postelji. Ko grem spat, gre dol. Pika. Nobene zmede ni pri tem. Ne pri njej, ne pri meni. Ni debate, moja družba ok, ptem pa ne. Jasna navodila, kdaj se kaj zgodi. Če rečem, zdaj je čas za kurlnico, je to lahko kadarkoli. Ne pa, kadar pes ne spi. Mislim, no....
Se stronjam s tabo. Pes me mora ubogat in ne sme rencat name, vedno, ce ga zbudim, ce ga ne zbudim, ce zagleda divjad, ce zagleda psa, ce zavoha hrano, ce ... Vedno. In zame je to povsem crno belo. In tudi za psa je to crno belo.

Je pa zagotovo lazje, kot na ta nacin vzgojiti psa, reci, da mu ni treba ubogati, ko (glej vse zgornje ce-je) in takrat lahko tudi opozorilno renci, ker on pac ne bi tega, kar bi ti in ti to tudi jasno pove z rencanjem.

Pes, ob pravilni vzgoji, rad sledi svojemu vodniku. In sledi povsem crno belo, ce je vzgoja za dolocenega psa pravilna, in mu je vedno jasno, da so pravila igre "vodnik rece, jaz z veseljem naredim". Nima kaj razmisljat, ce on to ta hip bi ali ne bi, ali bi mogoce kaj drugega in kaj drugega bi.

Kar seveda ne pomeni, da ga moramo vsakic, ko je ali spi (nujni fizioloski potrebi) motit. Mora pa vedno, ko ga pri tem zmotimo, odreagirat na naso zahtevo takoj in brez rencanja. Povsem crno belo.  Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #34 : četrtek, 23.04.2015 : 07:17:16 »

Eh. Pes nima kaj renčat name pa če ga sredi noči zbudim ali mu pregledujem poškodovano taco... Pa nič ni treba na silo. To je stvar jasnih pravil in zaupanja.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #35 : četrtek, 23.04.2015 : 12:04:06 »

Eh. Pes nima kaj renčat name pa če ga sredi noči zbudim ali mu pregledujem poškodovano taco... Pa nič ni treba na silo. To je stvar jasnih pravil in zaupanja.
Podpis!
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: renčanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines