mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 09:43:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Uvažanje psov iz "tretjih držav" (v. Evropa, Balkan) in steklina
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uvažanje psov iz "tretjih držav" (v. Evropa, Balkan) in steklina  (Prebrano 8435 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« : ponedeljek, 29.06.2015 : 15:35:07 »

Pred kratkim so objavili študijo z naslovom »Cross-border transport of rescue dogs may spread rabies in Europe«. Za kaj pravzaprav gre?

Zaradi poenotevanja pravil glede potovanja s hišnimi živalmi se je močno povečalo število uvoženih rešenih psov na Norveško in sicer iz vzhodne Evrope, predvsem Romunije. V študiji so ugotavljali raven protiteles pri cepljenih »rešenih« psih. Rezultati so... porazni. Več kot polovica »rešenih« psov, uvoženih iz v. Evrope, je imela prenizke titre (se pravi pod 0.5 IU/ml); 31 testiranih psov je imelo manj ali enako kot 0.2 IU/ml, med temi pa 14 psov ≤0.1 IU/ml. Rezultati raziskave kažejo na to, da trenutna pravila glede uvoza psa iz države, kjer je steklina prisotna, povečujejo tveganje za vnos stekline na Norveško.

Pred poenotenjem pravil je moral imeti pes pred vstopom v državo narejen tudi titer protiteles. Zdaj to ni več potrebno, le od prvega cepljenja mora preteči več kot 3 tedne. Študije mi sicer še ni uspelo bolj podrobno prebrati, je pa prosto dostopna na internetu in sicer tule – KLIK, Science Daily pa o raziskavi poroča tule – KLIK.

Moje mnenje: mislim da je potrebno začeti nekako ločevati med reševanjem psov iz drugih držav (v. Evropa, Balkan, itd.) in drugimi nekomercialnimi premiki. Ne vem sicer, kako bi to izvedli, zdi pa se mi skrajno trapasto, da zaradi lifranja potepuških psov v nove krasne domove nasrkamo vsi – s tem mislim na morebitno ponovno spreminjanje pravil glede potovanja s psom (no, saj tale zadnja sprememba glede 3 mesecev je tudi za posrat zanič). Očitno so se počasi tudi tisti tam gor začeli zavedati, da to reševanje in vlačenje psov gor z namenom, da... kaj?, ni ravno najbolj super ideja.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1 : ponedeljek, 29.06.2015 : 16:03:34 »

In tako imaš absurdno situacijo, da ne moreš legalno uvoziti mladiča iz kontrolirane rodovniške vzreje iz Srbije pred 7 mesecem, se pa brez večjih težav prevaža pocestne pse iz skoraj celega Balkana. Sicer pa ni samo steklina - v Angliji so fasali une ljubke majhna klopke, ki ne rabijo vmesnega gostitelja in se mirno razmnožujejo kar v stanovanju, prenašajo pa cel kup svinjarij. Baje so jih pripeljali s psi iz Cipra.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 29.06.2015 : 18:36:13 »

Krasno... Lips Sealed

PS: Hvala za podatke.
Logiran
Beddie
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 25.01.2017 : 20:45:45 »

V Angliji so se spomnim pred kakimi 10 leti ko sem še živela gor pripeljali pse iz Indije (rešitelji kao) in ugotovili ko so nardili titre da sploh nimajo protiteles kar pomeni da verjetno sploh niso bili cepljeni ker je bila starost nekje do 3 let in protitelesa so v krvi po 3 letih še vedno prisotna.
Nastala je taka panika, da so vse ljudi vpletene mogli cepit proti steklini in evtanazirali so vse pse plus šepse,ki so takrat bli v karanteni z njimi.

Pol pa mene jebejo ko grem čez njihovo mejo z eno tono dokumentacije in sem moram držat do ure natančno kdaj bom vstopila z enim cuckom,ki je ubogi precepljen do onemoglosti!

Ne vem zakaj je to potrebno. Znanka vozi te pse iz Bosne kao rešene. In pol dobesedno psihološko maltretirajo folk prek FB in vse povsod z slikami in žalostnimi zgodbami in vzbujajo slabo vest. Ma ne mormo rešit celga sveta. Žal je tako.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Uvažanje psov iz "tretjih držav" (v. Evropa, Balkan) in steklina
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines