mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:52:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Stopnice
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Stopnice  (Prebrano 5020 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Druga
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« : nedelja, 23.08.2015 : 20:12:38 »

Zivjo, imam eno vprasanje.
S svojim psom, mesancem, starim 5 let, se jeseni seliva v novo stanovanje, ki se nahaja v 4. nadstropju bloka brez dvigala. Do zdaj sva zivela z dvigalom, po stopnicah pa sla le obcasno oz med sprehodi, ko pac naletis nanje. Zanima me, ce zna nadaljna uporaba (npr 3 do 4krat na dan) znatno vplivati na psickovo hrbtenico in kolke. Je mesanec med huskijem in najverjetneje skotskim ovcarjem (ne vemo natancno, ker je iz zavetisca), velik je do kolen, kar pomeni priblizno 50cm plecne visine, drugace zelo aktiven in nima nobenih zdravstvenih tezav. V skrajni sili se bova pac nosila, ampak ima pes 17 kg Tongue
Vem, da nekateri psi zivijo s stopnicami vso zivljenje, in da je kriticno obdobje rasti kolkov pri mojem ze mimo, me pa vseeno skrbi ker bo na starejsa leta izpostavljen.
Zanima me torej vase mnenje, hvala za odgovore Smiley
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #1 : ponedeljek, 24.08.2015 : 10:24:02 »

našemu prvemu samcu (cca. 70 cm plečne, 50 kg), so se težave s stopnicami pokazale pri 10tih letih, ko ni več želel hoditi v klet (verjetno tudi zaradi izgube vida in kasneje zaradi težav z ramenskim sklepom, s katerim je imel težave celo življenje).
druga psica (78 cm plečne, 65 kg) ima težave s stopnicami od 11 RD. Jih mora premagati "samo" 17, pa jih sama ne zmore več (ob minimalni pomoči še vedno)...
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 24.08.2015 : 11:34:59 »

Hja, naš že pokojni je imel poškodbo hrbtenice (obsežno premaknjeno vretence). Dokler je bil mišičast in v kondiciji ter z nekaj podpore klukozamina težav ni bilo. Manj kot je imel mišične mase ter kondicije, bolj ga je bolelo, težje se je bolečino obvladovalo in stopnice niso bile več zmožne. Ker živimo v hiši je imel klančino. Pa z oprsnico se mu je pomagalo (imaš tudi posebne, ortopedske, pa te, ki jih imajo reševalci).

Tako, da najboljši recept je, skrbeti za kondicijo, mišice in zdravo prehrano psa in sebe. Da ga boš po potrebi tudi nosila.

Škodljivo bi lahko bilo kvečjemu divjanje navzdol (večja možnost, da mu kje spodrsne in se poškoduje).
Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 24.08.2015 : 13:11:51 »

Moj pes - mešanec srednje velikosti (15 kg) - je star 14,5 let in celo življenje brez težav hodi (teče) po stopnicah. Pred nekaj mesecev sva se sicer preselila in tu je dvigalo, tako da mu ni več treba hoditi po stopnicah, ampak kadar se mu "mudi", se mu ne da čakati na dvigalo in gre kar po stopnicah - brez vsakih težav. 

Tako da pravilla ni, nekateri psi imajo na stara leta težave s kolki in hojo po stopnicah, nekateri pa ne. Je pa dobro, da mu po določeni starosti (mislim da 6 let) daješ brikete za seniorje, v katerih so dodatki za boljše sklepe (ali kake druge dodatke za starejše pse) - se dolgoročno zelo obrestuje.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #4 : ponedeljek, 24.08.2015 : 14:19:17 »

Sama imam do stanovanja 77 stopnic, vsi moji psi so do zadnjega brez tezav hodili po njih, ceprav je tudi mene skrbelo, enako kot tebe, in me tudi pri zdajsnjem skrbi, ampak, ce so vsi zmogli 10+ let (imeli so med 30 in 40 kil), bo tudi zdajsenj. Drugace se bom pa selila, tako to gre. Sem pa vedno imela, in imam se danes, obcutek, da bi bilo psu lazje brez stopnic, ceprav mi je razumsko in iz izkusenj jasno, da mu stopnice niso problem.

Kar se tice hrane za seniorje, ki jo je omenil Alfonzo, je pred desetim letom ne bi dajala psu, pa se potem je odvisno, koliko je pes aktiven, moji so bili namrec zelo aktivni do konca in ni imelo smisla dajati hrane z manjso vsebnostjo proteinov in mascob (kar pravzaprav je hrana za seniorje, sestavljena je iz manj zivalskih in vec rastlinskih proteinov), dodatke za sklepe pa se da, ce jih zelis dodajati, da dobiti tudi posebej.
Logiran
Druga
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 26.08.2015 : 09:56:21 »

Najlepsa hvala za odgovore Smiley bomo videli kako bo, morda glede na to, da sva oba aktivna ne bi smelo biti kakih vecjih tezav...Upamo na najboljse.
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #6 : sreda, 26.08.2015 : 10:33:38 »

Jaz sem recimo zdaj, ko sem gledala za stanovanja, gledala za tista, kjer ni veliko stopnic oz. je dvigalo. Imam 9.letnega greyhounda in vem, da se zna zgodit, da mu bodo stopnice problem (so mu že občasno, ker ima težave s sprednjo nogo).
Ampak, če se zavedate, da so lahko problemi, boste potem sigurno ukrepali pravilno. Smiley

Pa upam, da pri vas ne bo nobenih problemov s stopnicami! Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Stopnice
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines