mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 03:20:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Nadomestilo za sprehod
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nadomestilo za sprehod  (Prebrano 10124 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
bonnie6
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« : torek, 15.12.2015 : 09:00:05 »

Doma imam mladiča (4 mesece) prepolnega energije. Ponavadi jo spraviva ven tako, da greva 2x na dan po dobro uro na sprehod in se vmes še igrava (prinesi, tug of war, skrivalnice, odpoklic, trike, itd.), da jo lahko fizično in mentalno vsaj malo utrudim. Danes mi je prehlad v takem razmahu, da mi lije iz nosa, oči imam rdeče, grlo me boli itd., da mi res ni za eno uro biti na tem mrazu... Vem, da se lahko doma igrava mentalne vaje, ampak ker je mladič, vseeno nima tolikšne pozornosti in glede na to, da je res visokoenergijska psica, me je malo strah kopičenja energije brez sprehoda, ker sva se res počasi že odvadile grizljanja rok in gležnjev. Moje vprašanje je v bistvu, ali je možno za kratkočasno rešitev (samo danes) kako ponuditi tudi fizično vadbo psu doma (sicer nimam treadmilla, živim pa v hiši z vrtom)?
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #1 : torek, 15.12.2015 : 09:17:11 »

Žogco v roke, pa metat.
Drugače pa... res ne bo konec sveta, če bosta danes samo na vrtu opravili potrebo, pa nazaj notr.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #2 : torek, 15.12.2015 : 10:00:38 »

Žogco v roke, pa metat.
Drugače pa... res ne bo konec sveta, če bosta danes samo na vrtu opravili potrebo, pa nazaj notr.

Tako je. Pa še kakšno inovacijo si lahko izmislita. Pa tudi, da obstaja kdaj dan, ko je treba bit tudi malo manj naspidiran.  Wink
Pozdravi se hitro!

Logiran
bonnie6
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #3 : torek, 15.12.2015 : 10:46:24 »

Hvala obema! Smiley
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #4 : torek, 15.12.2015 : 11:57:00 »

Žogco v roke, pa metat.
Drugače pa... res ne bo konec sveta, če bosta danes samo na vrtu opravili potrebo, pa nazaj notr.


Pazljivo! Pri mladičih naj bo met žogice občasen, ne pretiravat. Ker tole štopanje, ko pes pobere žogo v šprintu je za ramena in hrbtenico precej obremenjujoče.

Razmigat je treba možgane Smiley  Razno razne vaje lepega vedenja, vaje za ravnotežje, koordinacijo. Izbire je ogromno. Ven bosta pač danes in še kak dan šla bolj omejeno, lahko tudi večkrat po malo. V hiši  pa skrit igračo-naj jo išče, targeting s tačko, nosom,  hrana v kak kong ali plastenko, učenje ležanja na dekici. Pač nič hrane v sklede-vsa skozti lepo vedenje in igro zaposlitve. Ko je človek na bolniški ali pa mora pes prisilno mirovati je to sila priročno.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #5 : torek, 15.12.2015 : 13:11:40 »

Meni se zdi dobro uro dolg sprehod za 4 mesece starega mladiča preveč. Raje večkrat na dan pa krajši čas. Igra naj bo kratka, klikeraške seanse tudi. Namesto na šponanju energije, delaj na umirjanju. Tudi tam pokurijo energijo, samo na drugačen način.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
bonnie6
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 17.12.2015 : 20:41:27 »

Dobila je krajši sprehod in več klikeraških seans doma, celo mini indoor agility set je dobila (ja, malo preveč jo razvajam, sam spotoma tudi učim red in disciplino Tongue ). Jaz se počasi pozdravila, pa se lahko od jutri normalno 2x na dan sprehajava.

Binas - pazim, da če se ona že ne naveliča po 5-10min, končam igro sama. Te lahko vprašam, kakšne vaje si mislila za koordinacijo? Mislim, da bi to potrebovala (motorične sposobnosti ji res malo manjka)... Hrano pa tako ali tako raje iz roke je, kot iz sklede (če so briketi v skledi jih niti noče, iz roke pa takoj... no ja, razen če dobi še malo jogurta zraven, potem pa postane mnjami)

Nanook - Jaz sem tudi mislila, da je preveč in na začetku imela več krajših sprehodov (10-15min), samo tale je res "petarda" (po besedah inštruktorice v mali šoli) in šele po eni uri gibanja+mentalnih vaj se pomiri (s tem ne mislim da se uleže v posteljo in koma zaspi, ampak da je nekako "medium" energije in ne grize stvari, ki jih ne sme).

Vseeno mi je prvi pes, in čeprav sem se po svojih močeh kar se da dobro pripravila nanjo, je vseeno teorija eno in praksa drugo. Se tudi učiva druga od druge.

Hvala še enkrat za odgovore in prijeten večer Wink
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 17.12.2015 : 21:38:11 »

Psi seveda so ustvarjeni za gibanje, to drži. Je pa vseeno preveč naenkrat 5-10 minut metanja žoge, za tako mladega psa, lahko se lovita, lahko se cufata, ampak met žoge omeji na tu pa tam kakšen met. Okoli 5 zaporednih metov, več ne.

Koordinacija (hoja rikverc, pivotiranje s sprednjimi, zadnjimi nogami, osmica zadenjsko, obrat v levo, desno, osmica med nogami, cavalleti, vaje na ravnotežni deski/blazini/lahko tudi postelji, razni tačkasti triki, sigurno najdeš tudi na YT če vtikpaš v angleščini ali nemščini glede koordinacije.

Naj ti bo vodilo manj je več. Wink Gibanja kolikor ga pasje tace požele, ne pa forsirat. Pri kakih "wish to please" in pa psih z ogromno plenskega nagona moraš ti imeti tisto zdravo mero, da ohraniš željo po igri na maximumu, hkrati pa ne preforsiraš telesa, ker eni psi ne znajo nehat sami.

Tisti stavek "Utrujen pes, je priden pes" Drži kot pribit, samo si ga marsikdo narobe razlaga. Mišljeno je predvsem mentalno utrujen, ne fizično.
Logiran
bonnie6
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 17.12.2015 : 22:41:55 »

Hvala! Bonnie bo verjetno tudi hvaležna novih vaj.
http://i64.tinypic.com/24q47eq.png

"Utrujen pes, je priden pes" Drži kot pribit, samo si ga marsikdo narobe razlaga.

Če bi bila čez dan vsaj pol tako "pridna", kot je zjutraj, ko se zbudi, ker je še napol koma od spanca. kafetek



Logiran
Fifi1
odvisnež
*****
Sporočil: 884


WWW
« Odgovor #9 : petek, 18.12.2015 : 00:36:57 »

Ja, glede gibanja je tako, da se zapriseženi žogarji ne znajo ustavit, ko so že na smrt zmatrani. Niti z najmanjšo kretnjo tega ne pokažejo.  Vsaj moja Fifi se ni znala ustavit. Takrat sem ji jaz, kot neizkušen vodnik prvega čisto svojega psa, poskusil za vsako ceno ugoditi. Tako lepo je bilo fanatično žogarko videti uživati, da se nisem znal ustaviti. Sicer so bile posledice verjetno povezane z njeno genetiko in preteklostjo, pa vseeno. Za njen osteoartritis v komolcu desne sprednje tace sem bil kriv tudi sam. Če bolezni nisem povzročil, sem jo pa, v to globoko verjamem, pospešil. Govorim o psički, ki sem jo posvojil odraslo, z že zdefiniranim skeletom in na srečo se je  posledice mojih nespametnih dejanj z matičnimi celicami dalo odpraviti. Pri mladiču pa pri takih obremenitvah kaj hitro lahko pride do nepopravljive škode. Moj nasvet zdaj, ko imam za sabo nekaj izkušenj: pri mladiču več kratkih sprehodov na oprsnici, izogibanje stopnic kolikor se da, izogibanje hoje v hribe do enega leta (lahko tudi vec, odvisno od velikosti psa), ogrevanje psa pred vsako eksplozivno aktivnostjo po principu hoja, hitra hoja in tek, potem zmerno metanje žogice (nekaj metov, pri čemer je pes v trenutku meta že v teku) in nato hlajenje v obratnem vrstnem redu. Kot zaposlitev v času naše odsotnosti ali nezmožnosti drugih aktivnosti pa priporočam, da  se na različna mesta v stanovanju natrosi različne začimbnice (varne za pse). S tem bomo dosegli to, da bo pes raziskoval in vonjal, se sprehajal in razmisljal. Prepričan sem, da vonjanje psa toliko energijsko iztroši, kot katerakoli fizična dejavnost. ☺
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #10 : petek, 18.12.2015 : 07:24:04 »

Je pa pomembno postopnost-postopno dvigovanje kondicije, postopno težji tereni. Ne recimo 12 mesecev ravnine in 4x po 20 minutni sprehodi na povodcu. Potem pa hojladri, ima 12 mesecev, gremo na pol ure teka ali pa na Peco. Najprej so manjši kuclji, krajše razdalje teka...in tako počasi vedno več in dlje. Odvisno tudi od psa, eni so rojeni kasači, dolgoprogaši, eni pa ne.

Ogromno je v genetiki (OCD, Displazija)! Kar se tiče pa mišične nesorazmernosti-pa je v glavnem kriv človek, ker je psa neenakomerno obremenil.
Logiran
pudelj
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.450


« Odgovor #11 : petek, 18.12.2015 : 07:25:31 »

Pes tudi pri 4 mesecih lahko hodi več kot uro. Vsaj moji dve pudljici (in tudi prejšnja, ki je dočakala 18 let) so hodili in nimajo nikakršnih posledic, kondicije pa ogromno, pa tudi nobenih problemov z zdravjem. Pazila sem le, da niso hodile po stopnicah (sem jih nosila).
Logiran
bonnie6
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #12 : petek, 18.12.2015 : 09:40:59 »

Še eno vprašanje imam, je off topic, samo bolj iz firbca kot iz resnega zanimanja (zato ne bi nove teme odpirala). Vi, ki res obvladate pse v nulo, ali se kaj na sliki vidi kakšen mešanček je? Mama je drugače labradorka, oče ji je pa neznan.
(vem da dam laho testirat DNK, samo ni za 150eur močan firbec)







Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #13 : petek, 18.12.2015 : 10:10:21 »

Pes tudi pri 4 mesecih lahko hodi več kot uro. Vsaj moji dve pudljici (in tudi prejšnja, ki je dočakala 18 let) so hodili in nimajo nikakršnih posledic, kondicije pa ogromno, pa tudi nobenih problemov z zdravjem. Pazila sem le, da niso hodile po stopnicah (sem jih nosila).

Seveda lahko hodi v svojem tempu. Ni pa fajn, da se ga podi za žogami. Drugo je, če teka s psi ipd. Štopanje ob igrači-to je tisto čemur se je treba izogibat in ne preveč ponavljat. Saj je tudi 4 mesečni border zadnjič 2 uri skupaj španciral sem in tja, se vmes poigral, malo opazoval okolico. V svojem tempu. z redkimi izjemami, so psi ustvarjeni za gibanje.

Večja škoda se naredi, če je najprej zavit v kokon-potme pa gasa na polno. Ali pa zjutraj samo 5 minut vc, potem 8-9 ur zaprt v majhnem prostoru (sobni boks) in zatem pa 2 uri ganjanja naokoli in spet do večera mir in 5 minutni sprehod.

Največ škode je pa poleg genetike in preforsiranja-debelost v odraščanju!
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #14 : petek, 18.12.2015 : 10:21:39 »

Nanook - Jaz sem tudi mislila, da je preveč in na začetku imela več krajših sprehodov (10-15min), samo tale je res "petarda" (po besedah inštruktorice v mali šoli) in šele po eni uri gibanja+mentalnih vaj se pomiri (s tem ne mislim da se uleže v posteljo in koma zaspi, ampak da je nekako "medium" energije in ne grize stvari, ki jih ne sme).

bonnie6, vem kako je imeti petardo. Pa se da tudi take zmatrati ne da bi uporabili dobro uro dolg sprehod 2x na dan ali npr. metanje žogic do onemoglosti. Stvari, ki jih ne sme grizti, umakneš iz dosega njenih zobk. Daš ji ogromno drugih stvari, igrač, žvak, ki jih lahko gricka, ji magari omejiš prostor, ko je čas za počitek (kletka, ograda)... Ko so mladiči utrujeni, so velikokrat še bolj naspidirani - od utrujenosti. Nimajo mere. Hitro preforsiraš.

Pri tamalih se super obnese shaping, razmišljanje jih utrudi. Da o socializaciji niti ne začnem.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Nadomestilo za sprehod
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines