mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 19:36:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Zlati prinasalec - vse nam gre super, samo...
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zlati prinasalec - vse nam gre super, samo...  (Prebrano 7525 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanii86
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« : torek, 27.06.2017 : 08:32:37 »

Pozdravljeni vsi skupaj. Smiley

Koncno sem ga docakal. Svojega kuzka namrec... Leta in leta smo se pripravljali, pa nikdar nismo bili 100%, letos je bilo pa drugace. Imeli smo prostor, cas in sredstva. Pa smo ga kupili, Luxa, nasega novega druzinskega clana.

Super nam gre. V ca. 3 tednih, kar je pri nas, smo na dobri poti kar se tice male in velike potrebr, svojo kletko je sprejel super in se kar sam zvrne vanjo, ko nas "ima dovolj" in ponoci prespi v miru in brez lajeza.
Tudi nekaj osnovnih zadevic smo se ze naucili (pridi, sedi), grize zelo malo in hcerki enostavno obozuje.

Zanima me pa ena stvar. Edini "problem" za katerega ne vem, ce to sploh je, je to, da doma je kuzek razigran 100 na uro. Skače, se lovi z nami, lovi igrace itd. ko pa gremo na sprehod, se namesti na svoje mesto na travniku, v blizino kjer opravlja potrebo in se vec ne premakne. Lezi in gleda. V 75% casa ga potem ne zanimajo igrace, ne priboljski, samo njegovo lezanje. V ostalih 25% je pa zainteresiran nekaj minut in potem se spet zlekne pa se ne premakne. Ok, saj vsak tretji dan nam morda se uspe opraviti 10 minutni sprehod, ampak je navadno to bolj izjema kot pravilo.

Doma sem si pred prihodom nase male zverce nabavil kup knjig o psih itd. katere sem vestno prebral in se zelo dobro pripravil nanj a preprican sem, da taksne situacije ni bilo omenjeno. Lux je star dobrih 10 tednov, zato predvidevam, da se v stanovanju pocuti domace oz. varno, zunaj je pa morda veliko novih zvokov, vonjav itd. pa se morda zato zapre malce vase. To je moje cisto laicno mnenje, zato prosim vas, izkusenejse lastnike, za malce pomoci.

Hvala in lep pozdrav,
Sani
Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #1 : torek, 27.06.2017 : 10:24:53 »

Tvoj kuža je zelo pameten  Wink

10-minutni sprehod za 10-tedenskega psa je več kot dovolj. V prvih mesecih velja, da naj mladič naredi (največ!) toliko minutni sprehod, kolikor tednov šteje. Povsem nič pa ni narobe, če prve mesece na sprehode sploh ne hodi, pač pa se prosto giblje in igra na kakšnem travniku - kolikor njemu samemu paše. Nikakor mu v tem obdobju ne mečite žogic!

Priporočam ti, da se še nadalje izobražuješ, tudi kaka mala šola bi vama obema prišla prav  Smiley

Morda za začetek prebereš odlične bloge na naslednjih straneh:
http://diegovbrlog.blogspot.si/
******

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : torek, 27.06.2017 : 10:52:03 »

Saj bo vzljubil sprehode. Ščasoma. Se nikamor ne mudi.
Pri sprehodih in gibanju se je dobro prilagoditi psu. Sprehodi ne smejo biti tako dolgi, da bi bil pes po sprehodu izčrpan (kar ne pomeni, da ne moreš z mladičem kam dlje, samo del poti ga pač neseš).
Ne vem za katero pasmo naj bi veljalo pravilo o minutnih omejitvah sprehodov....moji so se vsi gibali veliko več. Tudi mi ni jasno, zakaj naj bi se mu ne metalo žogic (normalni nizki meti s kratkimi razdaljami, pri katerih pes žogico pobere in je ne lovi v zraku...to smo se šli z našimi mladiči že pri 6 tednih). Prosto tekanje po travnikih in gozdu je sicer imenitna zadeva, ampak do travnika ali gozda je najprej treba priti.

Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #3 : torek, 27.06.2017 : 11:30:46 »

Večkratni zaporedni meti žog znajo neugodno vplivat na razvoj mišic (šprint in sunkovito ustavljanj za pobiranje igrače), to zna kak veterinar-fizioterapevt malo bolj detaljno razložit. Občasni meti pa niso problematične-če pes z veseljem prinaša igračo nazaj in jo menja za drugo igračo ipd (tak je moj pogled).

Imenitna zabava je tudi iskanje igračk, pa lov igrače na štriku v vodnikovih rokah, cufanje, pa nagrajevanje odzivnosti na ime, prihajanje na odpoklic in v teh dneh-čofotanje v vodi, igra v vodi etc...Sicer bohnedaj-to pa mi ni všeč in tega se sama ne grem, da bi nagrajevala preveč pozornosti-pofočkanje ja, ne maram pa, da pes bulji vame med sprehodom-kakor, da bi delala vajo poleg, tist spet ni fajn za ramenski, vratni obroč, če je tega preveč, sploh če je enostransko in če traja pretežno ves sprehod, da se pes takole lepi in gleda. No, pa vidim nekaj takih entuziastov na sprehodih.
Logiran
sanii86
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #4 : torek, 27.06.2017 : 12:15:05 »

Super. Hvala za izcrpne odgovore. Sicer sem malce pogooglal zadevo in opazam, da je to v bistvu zelo normalna zadeva.

Je pa nas pametnjakovic opazil, da mu drsi na parketu v dnevni sobi, tako da se kar zmrduje, preden vstopi Smiley  to za lovljenje igrac in metanje zogic pa nisem vedel, bomo bolj previdni. Sploh hcerki se radi podita tako z njim po travniku.

Se bomo fokusirali na mentalne vaje, ki ga, presenetljivo, totalno izcrpajo. Po pol ure pade dol, zaspi  in se ne premakne v kletki naslednji dve uri, potem pa jovo na novo Smiley

Mi pa je ze vzreditelj povedal, da vsak mesec zivljenja pri kuzku, pomeni 5 minut fizicne aktivnosti 2* na dan. Tega se nekako tudi drzimo, poudarek imamo pa tako ali tako na spoznavanju, bondingu in seveda ucenju.

Hvala se enkrat:)
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #5 : torek, 27.06.2017 : 12:29:25 »

Drseče podlage pa res niso fajn za razvoj kolkov, komolcev, telesa nasplošno. Jaz bi dala čez tiste otroške puzzle, nekaj nedrsečega vglavnem.

Igro je treba pravilno razvijat, sicer postane odnašalec, namesto prinašalec ali pa celo pade veselje do igre. Načeloma se igra zaključi, ko je pes še poln energije in si še želi in ne takrat, ko je že utrujen.

V bistvu bi bilo dobro it v kako fajno šolo, tečaj za mladičke od 2. meseca dalje, kjer te bodo naučili osnov-igra s psom, nega psa-manipulacija, dotiki, seznanjanje z ljudmi, otroci, vozički, kolesarji, živali, razumevanje pasje telesne govorice, hoja na ohlapnem povodcu (ampak ne na tak način, da te gleda v obraz), odzivnost na ime.

Logiran
Mižonny
midi
**
Sporočil: 2.389



WWW
« Odgovor #6 : torek, 27.06.2017 : 21:52:59 »

Z mladički sicer nimam izkušenj, sem pa ob opisu vašega (ne)sprehoda Grin najprej pomislila, da je kuža mogoče preveč utrujen, da bi ga zanimalo kaj več od poležavanja v travi Huh. Da doma preveč žurira, pa se mu potem zunaj ne da nič početi. Verjetno se zdaj vsi kar naprej vrtite okrog njega in je ves čas v središču pozornosti - kar je sicer super, ampak dolgoročno se pa to lahko tudi sfiži, če pes to razume kot da je on kralj sveta, vi pa njegovi vdani služabniki Lips Sealed. Fino je, če se čim prej vpelje red in rutino. Da pes in otroci vedo, kdaj je čas za igro, kdaj se gre na sprehod in kdaj se počiva in miruje. Smiley
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 28.06.2017 : 06:46:35 »

Pristavim še en svoj piskrček-glede rutine. Življenje navadno ni rutina-vsaj ne prav zelo močna, vsaj za večino ne. Kar pomeni, da ne bo vedno ista ura sprehoda, počitka, obroka in s tem ni nič narobe. Kar pa sem velik navdušenec in kot starši to najbrž sami že preko otrok veste. Jasna pravila, kaj je JA in kaj je NE ter kakšne so posledice, usmirjanje energije v želeno početje in omejitev mladiča, kadar niste pozorni, da ne bo požrl in zgrizel pol stanovanja. Prinašalci so brihtne buče, samostojni, za to so bili vzrejeni in včasih je treba biti malo diplomatski in kako stvar obrnit na hec.

Stabilnost, doslednost, ukvarjanje in jasno izražanje, kdaj ste z nečim zadovoljni in opozorilo, prekinitev, "time out" kadar z nečim niste.
Logiran
sanii86
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #8 : torek, 03.10.2017 : 05:01:54 »

Hejla. Evo, kratek update o našem zlatkotu.

Kaze nam super. Zaceli smo z obiskovanjem sole za pse tukaj v Avstriji, kjer so nad nasim malim kosmatincem navduseni. Zelo hitro se uci, tako ta imamo pri dobrih petih mesecih kar pošlihtane stvari... Sedi, prostor, k nogi, počakaj itd. smo se zelo hitro naučili. Tudi odziva se zelo dobro, ko je spuščen, da pride nazaj in pridno sedi in počaka, da mu damo povodec nazaj.

Je pa samo še ena stvar, katero moramo trdo vaditi. Namreč, ko smo na sprehodu in je na vrvici, je vse okey, dokler ne srečamo koga. Pa ni pomembno koga. Otrok, odrasli, če ga le pogleda, bog ne daj, da se mu nasmeji ali kaj reče, se psu kratkomalo "zmeša". Začne vleči na polno proti tej osebi, včeraj je vlekel tako močno, da se je ze dušil ampak ne odneha. In takrat ne pomaga noben ukaz, le morda kakšen priboljšek, da naredi trik, ampak tudi tega ni mogoče vedno imeti pri sebi.

Skratka, bi lahko kdo ponudil, kakšen nasvet, kako se lotiti tovrstne zadeve? Vsekakor bom še povprašal v šoli za pse, kaj in kako, ampak vsekakor se bo treba tega lotiti, bolje prej, ko slej.

Hvala in lep pozdrav,

Sani
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #9 : torek, 03.10.2017 : 09:30:24 »

Čim več družbe z ostalimi psi, pretežno odraslimi ignoranti. Čim več mimohodov ljudi, ki so ignorantski. Umik na razdaljo, kjer se še lahko sprosti in igra z vami, sledi vam in mirno opazuje mimoidoče. Meni je zelo všeč kanal od Glasgow Dog Trainer. Pa na 10M vrvici, kakopak. Če se pes na ovratnici duši, uporabite oprsnico za sprehode.

Igrače in nekaj hrane, priboljške imejte VEDNO na sprehodih. Pa imejte kako torbico, brezrokavnik z žepi-tapasji etc.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Zlati prinasalec - vse nam gre super, samo...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines