mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:42:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: Nega šnavcerja ( trimanje ali striženje)?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nega šnavcerja ( trimanje ali striženje)?  (Prebrano 17056 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
daver
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« : torek, 25.12.2018 : 09:04:51 »

Pozdravljeni.
Zanima me predvsem mnenje od lastnikov šnavcerjev...
Vedno bolj opažam, da šnavcerje strižejo in ne trimajo.
Zdaj me pa zanima, dejansko, ali je kateri vaš kuža imel kakšne probleme s kožo zaradi ne trimanja?
Naš kuža je čisto familijarski pes in ne hodimo na razstave, zato nam vizualna pravila niso pomembna. Je pa za naš življenski slog ( sprehodi po gozdu in mešanem terenu) bolj primerno, da ima čim krajšo dlako in zaradi tega razmišljamo o britju...
Ne želimo mu pa kakorkoli škodovati, kar je seveda najpomembeje.

Hvala za odgovore in VESEL BOŽIČ vsem  Smiley
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #1 : torek, 25.12.2018 : 10:58:02 »

Vsekakor trimanje. Gre za to, da se odstranijo celotne odvečne dlake, in ne samo vrhovi. Če se to ne dela, pride do grdih težav z lasnimi mešički, in tega si nikakor ne želiš.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 27.12.2018 : 08:12:56 »

Nimam šnavcerja, poznam pa dva, no eden je že leta pokojen. Trimanje, obvezno trimanje, zaradi zdravja kože in kvalitete dlake, postriglo se je samo nad očmi in okoli zadnjika, pri občutljivih delih. Redno, sprotno, navajanje malo, po malo. Ne šele, ko je pes polno zaraščen in bi naj 2-3 ure pri miru stal.

Kupite si trimer (naj vam svetuje vzreditelj) ali pa ga že sedaj začnite navajat na nego pri frizerju (pozanimajte se, da zna trimat) in vozite psa tja v začetku 1x tedensko ali na 14 dni.

Strižejo se  maltežani, yorkiji, pudlji...
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #3 : četrtek, 27.12.2018 : 10:33:46 »

Strižejo se  maltežani, yorkiji, pudlji...

Yorkiji se NE STRIŽEJOjezen

Vedno mi dvigne pritisk, ko kaj takega preberem. Na željo (običajno) lenega lastnika, ki se mu ne ljubi psa vsak dan počesati, se seveda lahko postrižejo, ni pa to nujno kot npr. pri šnavcerjih iz razlogov, ki so napisani zgoraj, saj je dlaka Yorkija popolnoma drugačna in zato zahteva tudi popolnoma drugačno nego.

Za maltežane ne vem, ker z njimi nimam izkušenj, yorkshirske terierje pa sem imela 30 let in zato zelo dobro vem, kaj govorim. Z dolgodlakimi psi je pač veliko dela, kar je treba vedeti vnaprej.  Nikoli ne bom razumela ljudi, ki jih strižejo, ker "so potem tako lušni".   Roll Eyes Shocked  Niso.

OK, okusi so pač različni, ampak postrižen Yorki več Yorki, temveč je "kar nekaj".  Da sploh ne omenjam tega, da ima dlaka svojo vlogo, je naravna zaščita itd. itd. - pa narava najbrž najbolje ve, drugače takih psov sploh ne bi bilo.

Če torej nekdo želi imeti dolgodlakega psa in si ga kupi ali posvoji, potem naj dolgodlakega psa tudi ima. V nasprotnem primeru je na svetu cela vrsta krasnih t.i. "vileda psov", pri katerih ni z dlako praktično nobenega dela in jih, ko se umažemo, samo obrišemo z brisačo in za to porabimo 30 sekund.


Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 27.12.2018 : 12:57:50 »

si kdaj videla jorkija v polni dlaki pri vsakodnevnih dveh sprehodih skozi gozd? Tongue lažje za psa, če se ga postriže. Ampak šnavcerja pa trimat. Wink
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 27.12.2018 : 12:59:22 »

edit: ogromno pasem (tudi yorkiyi, bradice) v nastanku niso imeli tako dolge dlake, to je prišlo s selekcijo, razstavami. dokler so služili svojemu namenu ni bilo potrebe po tako dolžini in količini dlake. Wink
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #6 : četrtek, 27.12.2018 : 13:07:12 »

si kdaj videla jorkija v polni dlaki pri vsakodnevnih dveh sprehodih skozi gozd? Tongue lažje za psa, če se ga postriže. Ampak šnavcerja pa trimat. Wink

Sem videla, ja. Skoraj vsak dan, 30 let.  Smiley Ker moji Yorkice niso bile mestne, ampak terenske psičke z ogromno kondicije. Zato so tudi vse dočakale zelo visoko starost. In kljub sprehodom po gozdu so bile vsak dan počesane v nulo. V NULO, kar ti lahko potrdi vsak, ki me pozna.

- Ja, veliko lažje, je, če se postriže. Ampak kot sem rekla,  potem to ni več yorki.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
daver
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #7 : petek, 28.12.2018 : 17:17:12 »

Hvala vsem za odgovore.
Naj povem, da ga "trimam" na vsake cca. 3-5 dni, zaradi navajanja na mizo po nasvetu frizerke. V mojem primeru mu odstranim cca. eno pest dlake in ni videti, da bi se mu kaj poznalo. Greva pa Januarja frizerju na trimanje in bomo videli kakšen bo rezultat Smiley
Zgoraj namenjeno vprašanje pa ni bilo slabo namerno, saj tisti ki me poznajo vedo, da bom za svoje živali naredil samo najboljše, ampak me je samo zanimalo, če bi britje vplivalo na njegovo zdravstveno stanje, ker me čudi, da opažam toliko obritih šnavcerjev.

Želim vas prijetne praznike in vse dobro Vsem Vam, Vašim družinam in Vašim kužkom Smiley

D.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #8 : petek, 01.02.2019 : 14:08:20 »

Zdravstveno mu razen poleti ali pozimi nima kaj bit če je sicer zdrav, je pa potrimana šnavcerjeva dlaka dosti bolj odporna na umazanijo kot pobrita, če ga seveda ne mislite imeti pobritega na nulo ves čas. z britjem res uničiš dlako, ki postane zelo dovzetna za fecljanje, vejice in umazanijo. Pri potrimanem vse kar dol pade.

Glede striženja pasje dlake imam pa čisto nasprotno mnenje - dlaka takšna kot je pri večini psov danes je taka zaradi selekcije, pri originalih 100, 500 let nazaj je večino vsaj pol krajša in manj zahtevna za "obdelovat". Pasma je pasma, pa če je pobrita ali ne. Pri tamalih je pa sploh problem, ker kratkodlakih skorajda ni - čivava, pinč, kar je praktično neprimerno za klasičnega družnega psa, ostane pa kaj? Postrižen maltežan, bohpomagi.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: Nega šnavcerja ( trimanje ali striženje)?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines