mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 00:03:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: psička vedno pobegne v gozd
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: psička vedno pobegne v gozd  (Prebrano 5509 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
simci1
novinec
*
Sporočil: 4


« : sreda, 09.08.2006 : 13:49:26 »

Oj!

Imam psičko manjše rasti, staro 3 leta, ki mi vedno pobegne v gozd. Namreč zelo rada lovi zajčke in preganja srne. To je velik problem, saj živim blizu gozda in se to zelo pogosto dogaja. Bojim se tudi, da bi jo kakšen lovec zamenjal za kakšno divjo žival in jo ustrelil. Psičkino pohajkovanje se včasih zavleče tudi do dva dni. To se ne dogaja samo doma, ampak vsepovsod, kje je gozd oz. divje živali. Zgodilo se je že, da mi je na izletu pobegnila , a sem jo s pomočjo radijskega oglasa spet našla. Lahko jo pustim samo zunaj 3 min, to takoj izkoristi in pobegne. Ali kdo ve, kaj naj naredim, katero metodo naj uporabim, da ne bo več pobegnila?
Ali je edina rešitev pesjak oz. jo imeti pripeto? (psička drugače živi v hiši)

Hvala!

pozdravček od obupane simci Sad
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #1 : sreda, 09.08.2006 : 14:29:53 »

Preberi si malo teme na forumu o uhajanju, odpoklicu, lovljenju divjadi... Je ogromno napisanega, med drugim tudi moja zgodba.

Moja psica je bila ista, samo da je sedaj lahko spuscena Cool Je pa bilo vmes veliiiiko ucenja, sole, vaje (predvsem odpoklica in navezanosti name)... ter na drugi strani nikoli ni dobila priloznosti, da bi usla. Kar pomeni, da je bila vec kot 1 leto stalno na povodcu!!
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #2 : četrtek, 10.08.2006 : 08:17:18 »

Takojsnja resitev je povodec. V trgovini lahko kupis tudi flex (vrsta povodca), ki je razlicnih dolzin - nekje od 3-8m. Psom ni cisto nic hudega, ce so na sprehodih na povodcu.
Naslednji korak pa je pasja sola. 3 leta starega psa bos sama bolj tezko naucila odpoklic, sploh ce nimas veliko izkusenj z vzgojo in solanjem psov.

Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #3 : četrtek, 10.08.2006 : 08:35:47 »

Huh, sranje, pardon izrazu.  Angry

Za odpravljanje vedenja naj bi veljalo, da traja vsaj toliko časa, kolikor dolgo je nastajalo, oz. se utrjevalo, kar je v vajinem primeru zelo dolgo in očitno tudi redno. Huh
Psički se bo, če boste nadaljevali s spuščanjem,  prej ali slej kaj zgodilo, krivca išči le v sebi, saj je vodnik DOLŽAN preprečiti vsako samostojno pohajkovanje, vse pobege in podobno. Ti pa si se očitno sprijaznila, da drugače ne gre. Mora iti, ker je na prvem mestu VEDNO varnost psa in potem šele ostalo. Odgovoren lastnik naj bi se tega zavedal. In kaj je narobe s tem, da je pes večinoma na povodcu? Prav nič, če le ima redne, dolge in aktivne sprehode, to pa je seveda spet stvar in dolžnost lastnika.

Prava metoda je za začetek : psičko vedno in povsod na povodec, poveži se s kakim strokovnjakom in računaj na to, da te čaka dolga in dosledna prevzgoja, 100% uspeh pa je zelo vprašljiv, saj si je psička očitno že popolnoma "vcepila" v glavo in svoj sistem, da mora pobegniti in predvsem se ji na teh sprehodih zagotovo toliko zanimivega in aktivnega dogaja, da tega zlepa ne bo pripravljena menjati za zanjo predvsem varnejši način življenja. Undecided

Pa še nekaj me zanima - je psička sterilizirana? Glede na vse te njene pohode ste imeli v primeru, da ni, verjetno tudi že kako leglo.... vsekakor, upam, da je vsaj sterilizirana.

lp, Katarina
Logiran
simci1
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #4 : četrtek, 10.08.2006 : 14:27:33 »

Hvala za odgovore. Mogoče bi morala še napisat, da sem psičko lani aprila vzela iz zavetišča, ko je bila po oceni veterinarja stara 2 leti (glede na njene zobke). Psička je sterilizirana, tako da zagotovo ni imela med tem časom mladičkov.
Na začetku je bila zelo plašna, bala se je vsakega, ki ji je stopil nasproti, da o avtomobilih ne govorim. Včasih je bila zelo plašna (zdaj se boji samo še pokanja, strel, grmenja) in si ni upala nikamor. Kadar sem jo peljala na sprehod, kjer je bilo malo več ljudi ali drugih psov, je bila vedno zelo živčna in panična.
Zdaj, po slabem letu in pol se je pa čisto spremenila (včasih je preveč pogumna, kar se tiče gozda), ne boji se več avtomobilov (v bistvu se še preveč rada vozi), pa tudi z drugimi psi se čisto lepo razumejo.
Glede flexija - poznam, jo vedno vodim na sprehod na flexiju

Bom upoštevala nasvete,

lp simci

Logiran
Tejka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 78


« Odgovor #5 : sobota, 12.08.2006 : 08:02:25 »

Mi imamo pa z našim psičkom, ki je prav tako iz zavetišča in je star okrog 2 leti, enake težave. Ga pa imamo zato vedno na povodcu, tako da je do zdaj (zaradi naše nepazljivosti) ušel le dvakrat in še takrat smo ga uspeli po 10 min ujeti  Cheesy  Sem prav vesela Bininega mnenja, saj sem tudi jaz tako razmišljala - če psu ne daš priložnosti uteči in s tem okusiti užitka pohajkovanja in lovljenja, se po moje počasi umiri in sprejme to, da se ne sme oddaljiti od tebe, kot nekaj samoumevnega.

Bina, me pa zanima, na katerem forumu si opisala svojo zgodbo?

LP, Teja
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: psička vedno pobegne v gozd
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines