mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 21:03:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: RENČANJE malo drugače
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: RENČANJE malo drugače  (Prebrano 24617 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #15 : sreda, 01.11.2006 : 22:28:59 »

Da še nekaj dopišem...

Moja pesika, je zdaj stara že leto in skoraj 5 mesecev. Pridna je sto na uro in zato si je prislužila dodatne bonuse. Lahko je na postelji ali kavču kadar hoče, tudi prva gre skozi vrata, ko ji dovolim, sicer kar pridno čaka zraven, ima tudi možnost izbire na veliko področjih. Če da pobudo za igranje ji vedno če je možnost tudi ustrežem...
A, če mi kaj ne paše to takoj upošteva. S tem si je pa tudi vse prislužila...
Logiran
regaa
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #16 : sreda, 08.11.2006 : 00:24:14 »

Tut naš mešanec z brak jazbečarjem ob nekaterih priložnostih renči na nas. Najhuje je ko mu hočemo dati ampulco proti zajedavcem, takrat se res namatramo. Renči tudi  če zavzeto koplje jamo in ga potem hočem spravit domov. Včasih pa ne dovoli niti da mu očistim ušesa, takrat res zelo dolgo vztrajam, vendar takrat renčanje ni tako hudo. Velikokrat se tudi zgodi, da če kaj "ukrade" oziroma pobere na tleh, renči ko mu hočemo to vzeti. Vendar mislim, da slednje za brak jazbečarje ni nič nenavadnega, saj so nagnjeni k varovanju plena. Mogoče pa se motim in je tudi to znak agresije. Veliko težav imamo tudi z obiski veterinarja. Ker ima pogoste težave s kožo mu morajo velikokrat vzeti vzorec z vrata. Takrat mu moramo dati nagobčnik in tudi drugače pri veterinarju ni preveč priden. Mislim, da ga pri ampulci moti vonj, saj ga lahko drugače božaš kjerkoli in s čemerkoli.
Res bi bila vesela pomoči
Logiran
liza-asta
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.602


« Odgovor #17 : sreda, 08.11.2006 : 09:30:55 »

Ker imate nekateri težave z renčanjem, vam pa jst povem mojo izkušnjo. Moja Liza (dobermanka iz Zavetišča, ko sem jo vzela je imela cca 1 leto, zdaj jo imam 8 mes.)
Pa je tako preveč igriva in prijazna do vseh psov, psic, velikih in majhnih, da tudi to včasih ni prav dobro-za njo namreč. Pusti mi prav čisto vse, da ji vzamem hrano, kost, igračo, pogledam v gobček, itd,itd. Ni problemov.  Smiley
Še NIKOLI ni zarenčala. Na nikogar.  Smiley (pse,ljudi,otroke...-nikoli)Sploh nisem vedla, če zna... Grin

Ravno včeraj zvečer na sprehodu, pa je neka ženska z odvezano psico-malo manjšo od moje, razčupano oranžno mešanko, (ne razumite napak-ampak samo tako jo lahko opišem-sem jo videla prvič) prišla nama izza vogala, pa takoj skočila v mojo Lizo, jo malo na hitro pogrizla, pa mimogrede še malo mene v nogo. Ženska pa me je samo od daleč vprašala, če je psička ? In to potem, ko je bilo hitro grizenje že mimo. Medtem, ko sem ji govorila, da je njena psička grizla mojo, pa še mene za povrh, sta obe izginili za vogal...moja Liza je samo malo zarenčala proti psički, PRVIČ SEM JO SLIŠALA, DA ZNA... potem pa še vlekla za njo, da bi se z njo igrala...sploh ni dojela kaj se dogaja.
Ker misli, da so vsi psi (in psičke) tako prijazni kot ona, da bi se rada samo igrala... Smiley
K sreči ni bilo hujšega, tudi meni ne. Ampak lahko bi se pa zgodilo, tako, da tudi ni vedno dobro, če imaš preveč prijaznega psa. Samo to sem hotela v bistvu povedati.  Smiley
lp Mojca in Liza
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #18 : nedelja, 12.11.2006 : 14:16:31 »

regaa...
Če ti nič od že napisanega ne pomaga in se vsi ravnate po temu, pojdi vprašat v kako kvalitetno pasjo šolo.
Je v živo lažje   Wink

če pa še nisi vsega prebrala, tudi v drugih temah, pa kar zavihat rokave in napet oči  Tongue
Logiran
romchy
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #19 : sreda, 15.11.2006 : 09:41:17 »

Pozdravljeni!

Glede na temo renčanja imam sama tudi en problem.

Sem lastnica zlatega prinašalca. Kuža je sedaj star dve leti prijazen, ubogljiv in strpen do drugih psov, ampak če mu želim vzeti posodo s hrano ali posodo z vodo, zarenči in šavsne proti meni. Nazadnje se mi je to zgodilo tudi ob novi igrači, ki sem mu jo hotela nič hote vzeti izpred oči. Ob tem takem ga vedno pričaka zaušnica, vendar se to še vedno dogaja in sploh ne vem več kaj narediti.

Ne vem zakaj se je ta problem pojavil šele po dveh letih, kajti pred tem ni bilo nobenih problemov. Kuža vedno spi na tleh pred posteljo, nikoli ni na višjem položaju kot jaz, ne na kavču in ne na postelji. Vedno je imel strogo vzgojo, tako da res ne vem kaj je narobe.

Hvala za vaše odgovore.

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #20 : sreda, 15.11.2006 : 09:53:11 »

Očitno pač noče, da bi mu to stvar vzeli. Mogoče bi pa "palila" zamenjava. Recimo kakšen kos salame ali kaj drugega, kar je psu všeč. Igračka za igračko?

Se z drugo igračko poigramo pred njim... Če se rad igra z vami, mu bo verjetno ljubše se igrat v družbi kot sam.

Ko boste menjali za hrano pa na začetku pazite, da se dovolj oddalji od objekta čuvanja.

Mogoče ste mu do zdaj vedno večinoma samo jemali in nič dali v zameno pase je spomnil, da bi tako mogoče bilo kaj boljše za njegovo pasjo rit Wink
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #21 : sreda, 15.11.2006 : 10:15:23 »

No, moj mali shih-tzu je tudi imel pred kratkim idejo, da bo zarenčal na fantovega brata, medtem ko je grizel bikovko in ga je mali  pobožal po glavici. Reakcija je bila takšna, da sem ga po hitrem postopku obrnila na hrbet in je mogel gledat kak mu je mali vzel bikovko in ko se je umiril mu jo je vrnil. Od takrat dalje mu niti na misel ne pride, da bi še kdaj renčal na bilo koga od ljudi, ker pri nas je renčanje na ljudi na toleranci nula(vsaj od tega incidenta dalje ne, upam da ga bo držalo do konca življenja  Tongue). Nič ne dajem v zameno, ker mu nikoli ni bilo nič odvzeto in če je kdaj moral kaj izpljunit je dobil nekaj v zameno (kot pohvala), samo ko se pa pojavi nezaželeno vedenje, pa ne dobi nič, dokler ne naredi pravilno, potem pa se lahko pogovarjamo o pohvalah.

Ščasoma se tudi lastniki malo polenimo in ne reagiramo ob vsakem vedenju (sploh ko mislimo, da  smo v vzgoji že nekaj dosegli), in hitro zaznajo da alfa krdela popušča...hehehehhe.

Sem pa mnenja, da je treba čimprej ukrepat, najboljše bi bilo takoj ob prvem izpadu, da se nikoli ne umaknemo in mu pokažemo šibkost, ker potem se vse skupaj samo še stopnjuje.

Trenutno ima tamali odvzete neke privilegije, ki si jih bo moral ponovno prislužit. In povedat morem, da je prav lepo priden in zavzeto dela, da bi prišel na rang kjer je bil prej. Je pa res, da je samo od lastnika odvisno kako bo discipliniran in kako bo izvrševal dolžnosti do psa. (kar pri meni zna bit včasih problem.....lenoba pač...zato pa sem sedaj toliko bolj zavzeta)
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #22 : sreda, 15.11.2006 : 10:38:35 »

No pa sta tu dve varianti.

Sicer jih je še več.

Če maš dominantnega psa, ki z renčanjem uveljavlja svojo voljo na silo, je boljša druga.

Sicer pa jaz ne enačim vsakega renčanja s tem, da hoče pes biti šef. Renčanje je samo neka oblika sporazumevanja.
Šausanje pa je absolutno prepovedano in bi pes tudi pri meni po hitrem postopku pristal na hrbet.

Je pa tudi res, da je druga varjanta učinkovita, čisto na začetku ali k večjemu drugič. Ker če tega zdaj, po verjetno kar nekaj renčanjih ne izvedeš tako kot je prav, te lahko tudi ugrizne za prav. Zato pa tega nisem sama napisala.
Ker jaz bi že prvič ravnmala tako, kot je napisala Felina.

Je tvoj pes zelo odločen in trmast in misliš da bi se upal ugriznit nazaj? Se ga ti nikoli nisi niti za hip ustrašila? Ker če boš to naredila s strahom, bo pes vedu.

Lahko pa ga vžeš na finto in mu tistih stvari, zaradi katerih renči, umakneš za nekaj časa, izključiš vse možnosti, da bi ponovno prišlo do nezaželjenega vedenja, mu ponudiš nekaj boljšega in delaš malo bolj tudi na drugih področjih.
Pes ne sme videti v tebi nekoga, ki mu škodi.

Variant je več. Nikoli ni samo ena. Dobro preuči situcijo, ki jo imate doma in ukrepaj. Sicer se zadeva lahko stopnjuje, če pes ugotovi, da s tem dejanjem prihaja do cilja.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #23 : sreda, 15.11.2006 : 11:02:43 »


Sicer pa jaz ne enačim vsakega renčanja s tem, da hoče pes biti šef. Renčanje je samo neka oblika sporazumevanja.
Šausanje pa je absolutno prepovedano in bi pes tudi pri meni po hitrem postopku pristal na hrbet.

Variant je več. Nikoli ni samo ena. Dobro preuči situcijo, ki jo imate doma in ukrepaj. Sicer se zadeva lahko stopnjuje, če pes ugotovi, da s tem dejanjem prihaja do cilja.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #24 : sreda, 15.11.2006 : 11:08:51 »

Eh tile citati mi delajo preglavice....se strinjam s tabo. No, jaz sem pri tamalem vedla kakšno renčanje je bilo......ker drugače tudi renči pri srečanju s psmi, ampak tisto ni napadalno renačanje, ampak se je v igri navajen oglašat...prevzel po tavelikem psu  Tongue

Ja, zna biti delikatna zadeva, sploh če je samec dominanten in velik (jaz pri mojem nimam tega problema, ker sem vse take misli izbila že od malega...tako pri tavelikem kot pri tamalem), je pa res da pri sebi opažam, kako lahko mali naredi več neumnosti, samo zato ker je mali, kot pa tavelik, kjer sem veliko bolj dosledna....

Jajja,.....doslednost in disciplina in rešitev je tukaj.....in zavedanje, da je to skozi celo življenje psa, ne samo prvo leto (na to tudi sama dostikrat pozabim, potem pa me spomni tamali s takšnim izpadom  Angry)

Če pa je problem že prevelik, pa ne bi bilo slabo stopiti v kontakt z nekom, ki bi ti lahko pomagal tako praktično kot z nasveti in ima s tem že veliiiikoooooooooo izkušenj!
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #25 : sreda, 15.11.2006 : 13:01:50 »

Se strinjam...  Smiley
Logiran
romchy
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #26 : četrtek, 16.11.2006 : 11:12:17 »


Je tvoj pes zelo odločen in trmast in misliš da bi se upal ugriznit nazaj? Se ga ti nikoli nisi niti za hip ustrašila? Ker če boš to naredila s strahom, bo pes vedu.



Prvič, ko je šavsnil proti meni sem se ga sprva seveda ustrašila, vendar je takoj sledil udarec po gobcu, kar do sedaj ni nikoli delovalo.

Danes zjutraj, ko je že hotel šavsniti sem ga obrnila na hrbet (kar mu ni bilo čisto jasno) in ko sem se umaknila se je takoj videla razlika v obnašanju. Tako da moram reči, da zadeva resnično deluje.

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #27 : četrtek, 16.11.2006 : 12:12:56 »

To vedno deluje, samo ni pametno uporabit, če so prisotne določene okoliščine.

Super.

Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #28 : četrtek, 16.11.2006 : 12:16:56 »

Citat
Moja Liza
Pa je tako preveč igriva in prijazna do vseh psov, psic, velikih in majhnih, da tudi to včasih ni prav dobro-za njo namreč. Pusti mi prav čisto vse, da ji vzamem hrano, kost, igračo, pogledam v gobček, itd,itd. Ni problemov.  Smiley
Še NIKOLI ni zarenčala. Na nikogar.  Smiley (pse,ljudi,otroke...-nikoli)Sploh nisem vedla, če zna... Grin
Ker misli, da so vsi psi (in psičke) tako prijazni kot ona, da bi se rada samo igrala... Smiley
K sreči ni bilo hujšega, tudi meni ne. Ampak lahko bi se pa zgodilo, tako, da tudi ni vedno dobro, če imaš preveč prijaznega psa. Samo to sem hotela v bistvu povedati. Smiley
lp Mojca in Liza


Zdravo Mojca. Moja Rubi je ravno taka kot tvoja Liza. Je tudi še mlada, stara leto in pol pa čisto razigrana. Ko sva na sprehodu bi se z vsakim psom igrala in že parkrat je bila kregana z renčanjem nesojenga partnerja v igranju. Ko se sprehajava sami jo sicer navajam na to da se za pse čim manj zmeni in gre naprej, kar mi tudi počasi uspeva.. no, nekaterih se tudi sama boji in se skriva za mojimi nogami. Sploh pa jo moram ˝cukati˝ ko vidi kakega ptiča ali mačko, to bi prec odletela za njimi, a kot sem že rekla, ko je z mano dobi točne napotke kaj sme in kaj ne in tudi vedno bolj uboga.. se pojavi kako nazadovanje, a to predvsem zato ker včas pozabim pravočasno opozorit. Ja ˝timeing˝ je vse, a ko si malo utrujen si malo počasen. Edini problem nastane, ko je na sprehodu še mama! Ona bi ji pustila kratkomalo vse! kar pa seveda spodbija mojo vzgojo in potem nastanejo težave.. ja, mamo bo treba tud naučit kako s psom, ker če me bo kontradiktirala bo ves moj trud šel v nič.

Uglavnem, se strinjam s teboj da je včas tud preveč prijazen pes lahko zahteven učenec, ravno zaradi svoje prijaznosti, ko veš da nikomur nič noče in se ti kar malo smili, ko mu ne dovoliš da bi se z vsakim psom, ki pride mimo igral, čeprav veš da je to za njegovo dobro.

lp, Helena in Rubi
Logiran
liza-asta
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.602


« Odgovor #29 : četrtek, 16.11.2006 : 13:03:18 »

Ja srčica rubi
Mi je všeč, da si tako zelo zadovoljna s svojo Rubi, da je pa tako prijazna, pa še bolj. Cool
S takim psom ali psičko je res pravi užitek hodit na sprehode, ane.  Smiley
Še večje veselje, pa mi je, kadar srečava enako prijazne in igrive.
Mamo pa kar lepo pouči, kako in kaj je potrebno. Predlagam ti, da greste večkrat skupaj na sprehod in naj vse opazuje kar se dogaja, tako, da ne bo kasnejših težav, ker jo bo Rubi začela "izkoriščati" kadar bo šla z njo na sprehod. Res tukaj igra glavno vlogo samo doslednost, tudi jst včasih delam te napake, pa se trudim. Roll Eyes
Marsikaj izvem tudi od ljudi, ki jih na sprehodih velikokrat srečujem, da kadar jo pelje moj sin, pa ne dovoli, da se igra z vsakim kužkom, vsaj mnogo manj, kot jst.
Do zdaj pa samo k ENEMU PSU (boxerju) ni šla blizu...je že njegova lastnica od daleč vpila, da je HUD, da jo bo napadel, če pride blizu ipd. PA NI ŠLA...kar se mi je pa zdelo kot pravi čudež...je že čutila nekaj...
Veliko veselja vam vsem skupaj želiva
Mojca in Liza
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: RENČANJE malo drugače
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines