mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 17:10:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!  (Prebrano 39050 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : sreda, 04.10.2006 : 22:18:59 »

Ceprav je ze po vsem forumu napisano nic koliko mojih pripomb v zvezi s cipiranjem, se mi zdi ob sprotnih trkih na podatke o necipiranih psih (tistih, ki bi zakonsko cipirani morali biti) tole nadvse vroca in aktualna tema, da najprej sebi odpremo oci, morda pa pocasi odpremo oci tudi tistim, ki bi jih kontrola nad izvajanjem zakona morala najbolj skrbeti.

Kaj je bilo davnega leta 2003?
Sprejeto je bilo obvezno cipiranje pri prvem cepljenju proti steklini za vse pse, kotene po 1.1.2003 (rodovniske, nerodovniske, vaske potepuhe,... skratka za VSE PSE). To je zapisano v Pravilniku o označevanju živali, kateremu je podlaga Zakon o veterinarstvu (zal pravilnika ni najti na netu).
Torej, vsi psi, koteni po tem datumu morajo nositi cip, ki ga dobijo pri prvem cepljenju proti steklini (prej pri 4. mesecu starosti, zdaj pri 3. mesecu starosti) in cipirani morajo biti tudi vsi psi, ki so izgubili znacko (ta je bila glavni identifikacijski stos pred cipiranjem).

Takrat smo vsi, ki spremljamo problematiko neevidentiranih zivali, skakali od navdusenja, ces da bo zdaj pa le pocasi vse drugace. Sama sem bila ze takrat skepticna glede obveznosti cipiranja sele ob cepljenju, saj sem vedela, da cas stirih mesecev pusca prevec maneverskega prostora vsem tistim, ki nimajo cistih poslov in se jim po domace fucka za pse, macke..., velikokrat tudi za ljudi. Popljuvana sem bila, da bi obvezna prijava nerodovniskih legel in cipiranje nerodovniskih mladicev ze v leglih povzrocila mnozicno pobijanje nekaj dni starih mladicev. Moje vprasanje takrat: "Ali je bolje, da stran spravijo nekaj dni starega mladica ali da ga pustijo pri zivljenju in ga spustijo v naravo in v milost in nemilost prometu, lovcem, drugim psom in drugim ljudem, ali pa ga mucijo na ketni, s palicami, brez hrane in brez vode?" Ortodoksni zascitniki zivali se niso dali in zdaj jim bom zastavila na koncu novo vprasanje.

Kaksno je stanje zdaj?
KATASTROFALNO! Uradno, poluradno in neuradno krozijo stevilke o stevilu psov v Sloveniji. Gibljejo se vse od stevilke 160.000 pa do 240.000. Kaksno je v resnici stanje, se najbrz nikomur niti od dalec ne sanja. Zakaj? Zato, ker ocitno gromozansko stevilo psov sploh ni cepljeno, se manj cipirano.

In zakaj tole pisem? Ne zato, da bi odprla se eno temo o cipih in cipiranju, temvec temo, v kateri bomo malo debatirali o realnem stanju in ne le teoretizirali o tem, kako naj bi bilo, ce bi bilo in ce bi nekdo opravil..., hja tisto, za kar je placan.

Smetka je v eno od posvojitvenih tem malo prej zapisala, da je najden enoleten pes spet BREZ cipa. Sva se ze nekajkrat pogovarjali o tem, zakaj se mladi psi pri njej (in po drugih zavetiscih) sploh pojavljajo, ko pa imajo cipe. Japajade imajo. Vam bo sama povedala, koliko jih je s cipom ze uspela najti.

Obenem sprasujem tudi ostale aktiviste, ki so blizu razmeram v drugih zavetiscih, koliko najdenih psov ima cipe?

Pa se vprasanje, ki sem ga obljubila v prvem delu tega pisanja:
Ali je bolje, da pokoncajo lastniki psice nekaj dni stare mladice, ali je bolje, da nesejo psa z zakrnelo taco globoko v gozd in ga prepustijo na milost in nemilost "naravi", da poskodovanega psa zapakirajo v skatlo in pustijo ob cesti... To niso vec mladicki, ki se spregledali niso, temvec so to ze psi, ki se kako dobro vedo zase. Mladicke so kreteni pobijali v preteklosti, jih pobijajo sedaj in jih bodo pobijali v prihodnosti. Koliko jih najdete? Izjemno malo. Koliko najdete tako ali drugace zanemarjenih, nemalokrat poskodovanih zapuscenih psov? Ne izgubljenih, temvec zapuscenih. Tudi za zapustitev je zapis v zakonu, pa tudi kazen je navedena.

Kaj bi vi storili, da bi se koncno le zacel izvajati pravilnik o oznacevanju zivali in da bi se koncno zacelo po dolgem in pocez preganjati zapustitelje zivali, ne pa da bi bili vsi mi vedno bolj v posmeh vsem, ki se jim ljubi grdo delati z njimi?

Se vedno mislite, da je resitev prevelikega stevila zapuscenih psov v tem, da gradimo in odpiramo nova in nova zavetisca in kar naprej iscemo nove in nove posvojitelje? Za koga to pocnemo? Za tiste, ki se posmehujejo vam, ki redno cepite in oznacite zival in jo v primeru, da se vam izgubi, tudi iscete? Ja, smejijo se vam lahko vsi "pametni" tega sveta, katerih psi niso se nikoli videli veterinarja in katerih psice morajo vedno znova in znova dozivljati cudeze zivljenja. Vi placujete svoje obveznosti, lepo ravnate s svojimi in tujimi psi, ter placujete obveznosti se za njih, ce najdete njihovega psa. Ko gre kaj narobe, ko nekaj mesecnega mladica ni kam vtaknit, ga zavezejo v culico ter pustijo pred vasim nosom. Kaj jim pa morete? Nic, saj nikjer ne pise, kdo je to storil, saj mu ni bilo treba nikjer dati nobenih podatkov in nikoli ne bo na njegova vrata prisla nobena poloznica za placilo kazni za krsitev zakonov. Vi pa dajete iz svojih zepov za resevanje takih primerov.

Da se razumemo, na vseh koncih podpiram resevanje psov, muckov in drugih zivali, kar je najbrz evidentno. Vsaj upam.
Nikakor pa ne morem razumeti, da smo to pripravljeni poceti v nedogled. Drugi pa se nam smejijo v brk in nenazadnje, odlagajo pse in macke vsepovsod, brez da bi jim kdorkoli kaj mogel.
Logiran

Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #1 : četrtek, 05.10.2006 : 07:18:17 »

Jana, si ta tvoj post poslala tudi na naslove odgovornih ali je samo tu?
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 05.10.2006 : 09:04:06 »

Post enega od nas na naslovih odgovornih ne bo spremenil nič.
Dejstvo je, da mladi psi v zavetišče prihajajo nečipirani. S statistiko se bom sicer ukvarjala konec leta, ampak do sedaj je naš čitalec zapiskal petkrat, pa je velika večina psov starih do treh let. Ne bi rekla, da imamo slab čitalec  Smiley.
Bi razumela, da ljudje ne dajo čipirat psov, ki jim jih ni treba, zato ker to stane, ker so prepričani, da se jim ne bo izgubil ali pa zato, ker se jih pes smili. Ampak že tri leta je čipiranje za mlade pse obvezno! Jaz pa vedno z dolgim nosom, ko nič ne zapiska...Bi rekla tudi, da je situacija v mestih precej boljša kot malo iz mesta.
Kaj storiti, da se bo uredilo tisto res osnovno - "zvezalo" psa z lastnikom in obratno? Potem bi bilo pač bistveno lažje izvajati zakonodajo, ko bi bilo potrebno...
Logiran

drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #3 : četrtek, 05.10.2006 : 09:18:47 »

Morda ne spada v to temo, ampak vseeno vprašanje.
Moja psica je bila čipirana ob prevzemu iz zavetišča (ne ob prvem cepljenju proti steklini). Na potnem listu imam poleg nalepljene kode tudi označeno mesto, kjer je bil mikročip vstavljen. Zakaj to poudarjam, ker sta me veterinar v zavetišču kot tudi veterinar,  kjer imam zdaj psa prijavljenega opozorila, da lahko mikročip v določenih primerih potuje pod kožo v telesu in je potrebno s citalcem pregledati celega psa.
Sicer pa sem imela nekaj administrativnih težav pri odčitavanju lastnice, torej mene, ki pa sem jih  rešila in zdaj je v evidenci tako, kot mora biti. Preverjam pa vsakič, ko psa peljem na cepljenje in sem glede tega izredno tečna.
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 05.10.2006 : 10:01:09 »

Vsi, ki imamo čitalce, pregledamo celega psa.
Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 05.10.2006 : 10:02:35 »

Včasih pride do situacije, ko je pes čipiran, lastnik pa (še) ni vpisan. Ampak to ni tak problem...počakaš pač, da tisti, ki je psa čipiral, vnese lastnika v register. Problem je v tem, da psi preprosto niso čipirani.
Logiran

drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #6 : četrtek, 05.10.2006 : 10:09:23 »

Smetka, ne me narobe razumet, saj nisem mislila, da ti s čitalcem ne pregledaš celotnega psa. Daleč od tega.
Imela sem samo vprašanje, ali je možno, da čip potuje po celem telesu, nič drugega.
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 05.10.2006 : 10:24:09 »

Neee, sem hotela povedat, da je možno, da čip potuje in da ga vsi pregledamo celega...pa  ni čipov  Huh.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 05.10.2006 : 10:28:07 »

drobtinica, zapleti in razpleti okrog cipov so v temi ČIP!

Tukaj gre predvsem za to, da PSI SPLOH NISO CIPIRANI (lahko berete tudi EVIDENTIRANI), ceprav je evidentiranje zakonsko nalozeno vsem. Zakaj? Ker se ne izvaja noben nadzor nad nicemer. Necipiran pes ni od "nikogar", pa ce stoji lastnik zraven inspektorja. Kako dokazati, da je necipiran pes ravno od tega in tega cloveka? Ne rect, da lahko sosedje potrdijo, da so videli tega ali onega psa tam in tam. Sosedje smo lepo tiho, saj se vsak po svoje boji, kdaj bo prisel namesto svojega psa kdo usekat nas s kolom.

Poskusajmo opredeliti resitve, da bodo dali ljudje pse cipirati, oz. berite drugace - DA JIH BO NECIPIRANJE UDARILO PO ZEPU! Zakon je, sankcije tudi.

Kako to storiti? Visja matematika, saj ni nobenega mehanizma, s katerim bi "popisali" na terenu vse (ali vsaj 50%, ali vsaj 30%... ali pa samo 100) psov. Tudi ce se vsi zdajle zazenemo po celi Sloveniji in se ob tem razpocimo, se nam bodo lastniki necipiranih psov, mlajsih od 3 (in se nekaj) let, smejali v brk. Smejali se bodo z razlogom. Nikjer in nikdar jih nihce ne vprasa za zdravje in s svojim psom lahko pocnejo karkoli. Zato pa se lahko nekaznovano dogajajo razni Miski, Ninkoti... in prestevilni mladi psi po zavetiscih.

Tudi obcine se ne zamislijo, da placujejo nekaj, cesar ne bi bilo treba, oz. kar bi PO ZAKONU nalozili v placilo tistemu, ki je v resnici lastnik psa. Poleg ostalega bi jim nalozili tudi kazni za zapustitev, saj je zakonodaja jasna, kazni pa tudi.
No, obcinski denar je v resnici tudi vas in moj, pa se vsi obnasamo tako, kot da se nam fucka zanj.

Kje so zdaj vrli zupani in obcinski svetniki? Ja kaksen kandidat na volitvah tudi tukaj? Bo kdaj v obcinski hisi stegnil vprasanje o tem, kam gre denar in zakaj?
Kaksne resitve vidite vi?
Logiran

drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #9 : četrtek, 05.10.2006 : 11:07:52 »

Jana, sem že pri svojem vprašanju napisala, da se oproščam, če nisem za v to temo.

Kar se pa tiče čipiranja ali nečipiranja psov pa je moje mnenje naslednje. Če pes ni cepljen in s tem posledično čipiran, pomeni popolno totalno neodgovornost lastnika psa. Na žalost je teh veliko, bolje rečeno preveč. Pa saj to vsi predobro poznate.
Če je pes redno cepljen, pa ni čipiran (govorim za pse, ki bi po zakonu morali biti) pa je odgovornost izključno na strani Veterinarske postaje. Oni so tam zato, da ob cepljenju psa ne vbriznejo samo cepiva, temveč te vprašajo in pogledajo kakšno je zdravstveno stanje psa, ali je tetoviran ali čipiran, da pregledajo kakorkoli hočeš tudi papirnato evidenco...., saj so  za to navsedanje plačani, pa ne samo iz občinskega proračuna, osnovna plača (ne majhna) jim to dolžnost nalaga.

Sicer pa poglejmo samo en praktičen primer. Veterinarska postaja na cepljenje proti steklini pokliče množico lastnikov psov. Ti se postavijo v vrsto, pa špricnca sem in tja. Pa štempelj v knjižico ali pa tista značka okoli vratu. In adijo. Jaz imam to srečo, da s cepljenjem ne zapadem v njihov javni termin, torej se mora veterinar posvetiti meni oziroma mojemu psu. V obratnem primeru pridem takrat, ko bo imel vet dovolj časa.

Poanta mojega sporočila:  moj veterinarski pristop ob ceplenju psa proti steklini bi bil sledeč (bolj vojaški): ti ga cepim, če ga čipiraš ali tetoviraš. V obratnem primeru te prijavim, ker nisi opravil zakonsko določenega cepljenja proti steklini. In basta!!
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #10 : četrtek, 05.10.2006 : 11:14:51 »

Ne provociram, ampak ne vem zakaj se čudite, da 3/4 psov ni čipiranih?! Jaz se ne. Večino časa sem pri fantu, ki je doma na vasi. Na prste lahko preštejem koliko psov je ceplenih proti steklini, pa psov ni malo. In pol bi naj ti ljudje čipirali pse, če pa še cepit ne dajo. In kaj je najbolj zanimivo, da tisti, ki pa cepijo, pa sploh ne vejo, da čipiranje obstaja. Sem se pred nedavnim pogovarjala z eno ravno o psih. Je dala svojo cepit in sva nekako prišle tudi na temo čipiranja in sploh ni vedla o tem, da to obstaja. Pa ji vrjamem. No psico ima sedaj čipirano. Ampak to je ena, kaj pa ostalih 1000?
Tukaj tulit in se čudit, zakaj niso psi čipirani, nima smisla, oziroma ga ima zelo malo. Ker na forumu ne sodelujejo ljudje, ki imajo psa zato, da bo lajal na ketni. Kot osnovno bi se moralo več pisat v dnevno časopisje takšne članke. Ljudje morajo najprej bit obveščeni. Tudi drugače raznorazne članke o tem kako se skrbi in vzgaja živali. Potem, ko pa so ljudje obveščeni, pa lahko od njih zahtevaš, da bodo to tudi izvrševali. Pa povdarit, da je čipiranje za pse rojene po 2003 zastonj (ja tudi to veliko pomeni).
In kdo preverja in kaznuje nečipiranje in necepljenje??! Ko bodo osnove porihtane, potem se bo kaj poznalo. Dokler pa je zakon samo na papirju pa ne bo nič.
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #11 : četrtek, 05.10.2006 : 11:17:48 »

drobtinica: In koliko je takšnih vetov, ki pred cepljenjem psa pregledajo??! Jaz sem v Mariboru srečala samo enega, pa jih nisem malo obiskala. In ko še Bela ni bila čipirana, me noben ni vprašal če bi jo dala. Niti eden. Sama sem rekla, da bi jo dala. In sem čip tudi plačala, ker sem bila poštena in povedla, da je skotena 27.12.2002 (nisem vedla, da bi naj dobili zastonj čip vsi skoteni po 2003). Sramota. Pa bi si komot lahko zmislila, ker nima rodovnika. Toliko o naših veterinarjih.
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #12 : četrtek, 05.10.2006 : 11:26:57 »

Dvomim, da veterinarji, ki enkrat na leto pridejo cepit pse na določene lokacije(vasi) pse tudi čipirajo. Lahko bi se enkrat na leto sprehodili po vasi in zvonili po hišah. Vsak bi moral pokazati knjižico o cepljenju. Redki, bi lahko psa kar skrili, sploh če ne bi pričakovali.
Jaz imam šestletnega mešanca, pa sem ga vseeno dala čipirati.
Očitno so krivci tudi veterinarji, ker ne čipirajo. Tistih psov, ki v življenju niso videli veterinarja je pa verjetno tudi veliko.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #13 : četrtek, 05.10.2006 : 11:38:58 »

Če kdo psa cepi proti steklini, je stvar veterinarja, da jih opozori, da mora biti pes mlajši od treh let tudi čipiran. Zato je plačan brez kakršne koli občinske subvencije.
In če imate v bližini lastnike, ki imajo pse brez opravljenega cepljenja proti steklini, potem, ne bom rekla, da jih je potrebno prijaviti, opozorite jih na to, kakšni stroški jih čakajo v primeru ugriza takšnega psa.

Bela01, jaz od svojega veterinarja ob cepljenju vedno zahtevam pregled psa in preverjanje mikročipa. Za to ne plačam nikakršnih dodatnih stroškov, konec koncev, pes, ki je slučajno prehlajen ali ima kakšne druge težave, ne more biti cepljen. Torej, ob pregledu psa poleg svojega časa zahtevam tudi potreben čas veterinarja.

Se pa strinjam, obveščanje glede čipiranja in tetovaže bi moralo biti obsežnejše. 
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 05.10.2006 : 11:39:34 »

In cemu je potem zakon s pravilnikom vred, ce pravite, da veterinarji ne cipirajo?

Mi je jasno, da ljudje, ki ne cepijo psa niti v sanjah ne pomislijo na cipiranje. Vendar - tako cepljenje kot cipiranje JIM NALAGA ZAKON.
Opravicilo, da je to prevelik in nesmiselen strosek ali karkoli drugega, ne zdrzi. Zakon je zakon, pa ce je se tako slab. Kazen je kazen, majhna ali velika. Evidenca je evidenca, pa cetudi v njej kaksen podatek manjka.

Se pravi, da zakona nekdo ne izvrsuje? In to nekdo, ki je za izvrsevanje zakona zavezan. Veterinarji spadajo pod domeno VURSa in Veterinarske zbornice.
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines