piškotki | prijava | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme vzreditelji oglasi za pse galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 36
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 »
Dodal/a jana 1.8.2016 8:52:17 (10916 prebrano)

Kako pravilno ravnati, če opazimo žival v parkiranem pregretem vozilu?

V medijih in na spletu so se v preteklih dneh pojavljale različne informacije o tem, kaj občan, ki najde psa v zaprtem in pregretem tujem avtomobilu, sme in česa ne. Ob posnetkih razbijanja avtomobilskih stekel se je ustvarjal vtis, da lahko v tuje avtomobile vlamljamo ali razbijamo stekla vedno, ko opazimo v njih živali. Vendar ni tako. Informacije in pojasnila, ki jih podajata Generalna policijska uprava in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so jasna in nedvoumna.

Ko opazimo zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, pravilno ravnamo, če o tem takoj obvestimo
- Policijo (113), 
- lahko tudi Center za obveščanje (112), ki bo informacijo ustrezno posredoval dalje ali
- Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zelo pomembno je, da policiji sporočimo registrsko številko vozila, v katerem je zaprta žival.

Obveščanje zavetišč za zapuščene živali ali društev za zaščito živali podaljša reakcijski čas, zato je zaradi hitrega ukrepanja in razjasnitve, kdo je lastnik vozila, izjemno pomembno, da dogodek takoj prijavimo policiji.


Dodal/a jana 11.11.2014 23:37:55 (16627 prebrano)


Dodal/a jana 23.5.2014 15:51:51 (11498 prebrano)

"Ne dotikaj se me, moja mama ni daleč!"

Na Lovski zvezi Slovenije želijo vse obiskovalce narave opozoriti, da ravno v teh dneh srne polegajo svoje mladiče in jih, med tem ko iščejo hrano, pustijo same na travniku. Nekateri ljudje zato mislijo, da gre za izgubljene oz. osirotele mladiče in jih dobronamerno vzamejo v oskrbo. Ne vedoč, da s tem ne le kršijo predpise, ampak tudi povzročijo nepopravljivo škodo, saj takšnega mladiča, če bi ga kasneje želeli vrniti v naravo, srna zaradi vonja po ljudeh ne sprejme več. Vse kmetovalce pa naprošamo, da so še posebej previdni pri košnji, saj je tudi ta še vedno vse prevečkrat usodna za nebogljena bitja.


Dodal/a jana 4.9.2013 20:35:39 (7780 prebrano)

Imejmo jih radi tudi potem, ko so stari in obnemogli

Lastniki psov si večinoma želimo, da bi naši štirinožci čim dlje živeli, žal pa je njihova življenjska doba veliko krajša od naše. Pri psu, ki je vse svoje življenje zdrav, igriv in aktiven, pričakujemo, da nas bo tudi na svoja stara leta osrečeval z vragolijami v enaki meri kot v mladosti. S starostjo pa ne prihajajo samo bolezni, temveč tudi fizične in psihične omejitve. Ob tem, ko pes ne more več početi tega, kar je rad počel vse življenje, oz. ko zaradi starosti in morebitnih spremljajočih stanj razvije nekatere nove moteče navade, se ustvarjajo napetosti med njim in nami, kar ponavadi vodi v še večje stiske na obeh straneh.


Dodal/a jana 5.4.2012 10:26:22 (15860 prebrano)

Ukrepanje ob zastrupitvi živali

Lastniki hišnih živali se moramo zavedati, da niso vsi ljudje ljubitelji naših živali, temveč se med takimi, ki živali v svoji bližini samo ne marajo, naredijo pa jim nič ne, najdejo tudi taki, ki ukrepajo proti njim na najbolj nehumane načine - s strupom ali drugimi nevarnimi predmeti. Čeprav pišejo ljudje po internetu o zastrupitvah ves čas in ne samo tu in tam, je namernih zastrupitev v resnici malo. Se pa vsake toliko časa pojavijo. Precej več je nenamernih, ko hišna žival najde in poje nastavljen strup za podgane ali polže, ali se zastrupi s pokvarjeno hrano. Ljudje, ki skrbijo za svoje zelenjavne in cvetlične vrtove, bijejo boj s polži, ponekod pa imajo probleme tudi z glodavci, zato nastavljajo razne strupe, ki naj bi njihovo delo in pridelek ubranili pred škodljivci, v primeru podgan pa tudi zaščitili ljudi pred boleznimi. Nekateri (ne vsi) od teh preparatov so za pse in mačke smrtno škodljivi, če jih zaužijejo.

Ljudje večinoma ne vedo, kaj je njihov pes požrl, pogosto celo ne vedo tega, kje je nekaj požrl.

Neodgovorno je posploševati in vse pasje in mačje zastrupitve naprtiti sovražnikom živali in namernim zastrupljevalcem. Raje se vprašajmo, ali smo sami naredili vse, da do zastrupitve naše živali ne more priti. Imamo psa na sprehodih res pod nadzorom? Se sprehajamo samo tam, kjer je dovoljeno? Je naš maček na varnem v našem stanovanju, ali se prosto sprehaja po sosedovih vrtovih in gredicah?

Namesto vpitja, kako nas obkrožajo sami kriminalci - zastrupljevalci, odgovorno poskrbimo za varnost naših hišnih živali.


foto arhiv mojpes.net


(1) 2 3 »
4% od nakupa v trgovini Zoohit s te povezave gre za Zavetišče Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Prins. Več kot hrana.
Mera dog - popolna suha hrana za pse in mačke
Biss 25 in Biss 25 Titanium – vse kar vaš pes potrebuje
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | pasme | vzreditelji | oglasi za pse | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.