piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 21
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2014 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 5 »
Dodal/a jana 25.3.2013 19:07:47 (463 prebrano)

Vaja iskanja pogrešanih oseb za območne enote

V soboto, 23. marca 2013, je Kinološko društvo reševalnih psov Celje v okolici Šmartinskega jezera organiziralo Vajo iskanja pogrešanih oseb za območne enote.

Na "prikazni akciji", ki se je je udeležilo 12 vodnikov s psi, so potekale istočasno tri preizkušnje - orientacijska preizkušnja, GPS preizkušnja in pregled gozdnega terena. Tovrstne preizkušnje so za stalno pripravljenost in usposobljenost vodniških parov ključnega pomena, saj se tako vodniki kot psi vselej srečujejo z različnimi preprekami in izzivi.


Dodal/a jana 30.3.2010 12:57:19 (1570 prebrano)
Reševanje

Kaj je mantrailing?

Mantrailing je iskanje pogrešane osebe s pomočjo psa. Izraz izhaja iz angleščine: iz besed man = oseba in trailing = sledenje.

Pri mantrailingu se pes orientira po sledi vonja človeka - po njegovem individualnem vonju. Te lastnost koristijo vodniki psov, da lahko tudi v mestu najdejo pogrešano osebo.

Razlika med mantrailingom in sledenjem:
Pri mantrailingu se pes orientira po individualnem vonju človeka.
Nasprotno se pri sledenju išče po poškodbah tal.


Dodal/a jana 22.9.2009 11:05:25 (2387 prebrano)

11. Talanov memorial v znamenju severnih Primorcev

Ljubljana, 20. september 2009 - Enajsti memorial Boža Talana, ekipno tekmovanje vodnikov reševalnih psov, je letos pripadel reševalcem Kinološkega društva (KD) Tolmin. Drugo mesto so zasedli njihovi kolegi iz KD Nova Gorica, tretje pa domačini iz KD Šmarna gora. Tradicionalna prireditev, s katero se slovenski reševalci vsako leto spomnijo na tragično umrlega kolega in kinološkega sodnika Boža Talana ter kolegico Mojco Plaznik, se je končala v soboto zvečer na vadbišču KD Šmarna gora - Tacen. Edino tovrstno tekmovanje reševalskih trojk pri nas namreč organizira tamkajšnja Enota reševalnih psov, letos pa se ga je udeležilo 13 ekip iz Slovenije in ena s Hrvaške.


Zmagovalna ekipa KD Tolmin


Dodal/a jana 6.7.2008 21:30:41 (3548 prebrano)

Roman Starman in Kana prva na svetu

Samobor, 6. julij 2008 – Koprčan Roman Starman je od danes najboljši vodnik reševalnega psa na svetu. S svojo labradorko Kano je na 14. svetovnem prvenstvu vodnikov reševalnih psov, ki je potekalo med 30. junijem in 6. julijem v Samoborju na Hrvaškem, osvojil prvo mesto v iskanju pogrešanih v naravi. Njegov uspeh so dopolnili še Urška Novel s 3. mestom v isti disciplini. Ekipno so Roman, Urška in Jerneja Ternovec zasedli drugo mesto. Uspešen je bil tudi član kranjskega Kluba vodnikov reševalnih psov (KVRP) Jure Pribičevič, ki je s svojim zlatim prinašalcem Panom v iskanju zasutih v ruševini zasedel 6. mesto. Prvenstva, ki ga je organiziral Hrvaško združenje za šolanje reševalnih psov (Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa) in na katerem so bili 103 vodniki iz vse Evrope, Koreje in Japonske, se je udeležilo 15 slovenskih vodnikov reševalnih psov, članov Enot reševalnih psov Slovenije (ERPS) kinološke zveze Slovenije, Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije (DVRPS) in KVRP.


Roman Starman in Kana


Dodal/a jana 2.10.2006 12:51:01 (3645 prebrano)
Reševanje

V Enoti reševalnih psov (ERP) Kinološkega društva Šmarna gora so zadnji septembrski konec tedna znova dokazali, da so izvrstni organizatorji. Že osmo leto zapored so organizirali Talanov memorial, prireditev na kateri se vsako leto zbere več slovenskih vodnikov reševalnih psov s svojimi kosmatinci. Vsako leto pa se jim pridružijo tudi kolegi iz tujine – letos so bili to madžarski in slovaški reševalci. Skupno je letos nastopilo 14 reševalnih trojk.

Memorial Boža Talana, kot je uradno ime enodnevne prireditve, je posvečen dolgoletnemu kinološkemu sodniku in vodniku reševalnega psa, predvsem pa dobremu prijatelju Božu Talanu, ki se je leta 1998 smrtno ponesrečil v prometni nesreči ob vračanju s poletnega tabora reševalnih psov. Letos pa je bila prireditev posvečena tudi prijateljici in vodnici reševalnega psa Mojci Plaznik, ki je umrla v tragični nesreči, ko se je poleti na Svetovnem prvenstvu reševalnih psov v Švici podrl prireditveni šotor.


(1) 2 3 4 5 »
PRRRodAJALna - spletna trgovina Zavetišča Horjul
Dogmania - Trgovina za male živali in salon za nego psov
Zavetišče za živali Horjul
Avanturist d.o.o. - hrana za pse in mačke Arden Grange
PROPET, Salon za nego in striženje psov
Skrben odnos do živali je za državo najcenejši
Kupujete psa z rodovnikom?
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2014 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Strežniki Spletni Hotel.