piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 21
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2016 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 ... 9 »
Dodal/a jana 1.10.2016 13:25:00 (13307 prebrano)

Akcija cepljenja lisic proti steklini

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 30. septembra 2016 pričela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do 15. novembra 2016.

Polaganje vab na celotnem ozemlju Republike Slovenije (20.273 km2) se izvaja z letali, z višine 300 m. V vsaki akciji se položi 460.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 - 26 vab/km2.

POMEMBNO
 • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
 • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
 • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.
 • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!
 • Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
 • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
 • Cepljenje psov proti steklini je obvezno.
 • Ilegalni vnos psov in drugih živali, dovzetnih za steklino (mačke, beli dihurju, kune ...), predstavja veliko tveganje za pojav stekline. • Dodal/a jana 1.8.2016 8:52:17 (3322 prebrano)

  Kako pravilno ravnati, če opazimo žival v parkiranem pregretem vozilu?

  V medijih in na spletu so se v preteklih dneh pojavljale različne informacije o tem, kaj občan, ki najde psa v zaprtem in pregretem tujem avtomobilu, sme in česa ne. Ob posnetkih razbijanja avtomobilskih stekel se je ustvarjal vtis, da lahko v tuje avtomobile vlamljamo ali razbijamo stekla vedno, ko opazimo v njih živali. Vendar ni tako. Informacije in pojasnila, ki jih podajata Generalna policijska uprava in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so jasna in nedvoumna.

  Ko opazimo zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, pravilno ravnamo, če o tem takoj obvestimo
  - Policijo (113), 
  - lahko tudi Center za obveščanje (112), ki bo informacijo ustrezno posredoval dalje ali
  - Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

  Zelo pomembno je, da policiji sporočimo registrsko številko vozila, v katerem je zaprta žival.

  Obveščanje zavetišč za zapuščene živali ali društev za zaščito živali podaljša reakcijski čas, zato je zaradi hitrega ukrepanja in razjasnitve, kdo je lastnik vozila, izjemno pomembno, da dogodek takoj prijavimo policiji.


  Dodal/a jana 4.1.2016 19:41:35 (601 prebrano)

  Rezultati natečaja "Svoj ognjemet si letos narišite!"

  Tudi letos so v Društvu za zaščito živali Ljubljana pripravili čisto poseben risarski natečaj za otroke, mlade in mladostne vseh starosti - "Svoj ognjemet si letos narišite!"

  Čim širši krog ljudi so decembra pozvali, naj namesto pokanja 'v živo' ognjemet raje narišejo. Odziv je bil velik, prejeli so skoraj 255 risb. Vse si lahko ogledate na facebook strani Petarde? Ne, hvala.

  Ker za kategorijo M niso prejeli nobene risbe, v kategoriji S pa jih je bilo veliko, so se odločili, da nekaj več nagrad podelijo najmlajšim. Tekmovalce so razdelili v skupino do 8 let (S1) in v skupino 9-13 let (S2). Ker so prejeli več skupinsko ustvarjenih slik, so tudi te obravnavali ločeno.


  Neža Bregar (12 let), OŠ Brinje Grosuplje


  Dodal/a jana 30.4.2015 12:58:04 (673 prebrano)

  Poziv k odgovornemu odnosu do vseh živali v okolju

  V Snagi Maribor, kjer skrbijo za zapuščene in izgubljene pse in mačke, pozimi pa krmijo tudi prostoživeče ptice, opozarjajo, da moramo kot skupnost poskrbeti tudi za njihovo varnost.

  Sporočajo: "Ob nabrežju Drave so si labodi že uredili svoja gnezda in pričakujejo naraščaj.

  V tem času morajo biti še posebej pozorni lastniki psov, ki za sprehajalne poti uporabljajo območje ob Lentu. V urbanih okoljih morajo biti psi na sprehodih pripeti, vendar ugotavljamo, da se mnogi lastniki tega predpisa ne držijo. V času kotitve mladičev lahko s povodca spuščen pes napade prostoživečo žival in nehote pokonča mladiče. Da bi se izognili tovrstnim incidentom, naprošamo lastnike, da so v naslednjih tednih še bolj pozorni na gibanje svojih kosmatincev in jih vodijo na sprehode pripete na povodce.

  V Mariboru imamo na najbolj obremenjenih sprehajalnih poteh nameščenih 107 koškov za pasje iztrebke. V kolikor tega posebnega koša ni, lahko lastniki psov iztrebke odlagajo tudi v običajne koše za odpadke, ki so rdeče barve. Še zmeraj je nedosledno pobiranje iztrebkov za lastniškimi psi na območju Maribora velika težava, na katero opozarjajo iz vseh mestnih četrti. Naši zaposleni, ki čistijo javne zelene in utrjene površine, dnevno zberejo približno tono odpadkov. Čisto in urejeno bivalno okolje je naša skupna odgovornost in zavedati se moramo, da lahko h končnemu cilju vsak prispeva svoj bistveni delček."


  Zgornji napotki in prošnje ne veljajo samo za področje Maribora, temveč za vsepovsod.

  vir STA


  foto arhiv Zavetišča Horjul, 2012


  Dodal/a jana 8.4.2015 20:03:44 (882 prebrano)

  Prihaja čas, ko medvedi zapuščajo svoje brloge

  V tem času medvedi in medvedke skupaj z mladički zapuščajo svoje brloge in se človeku, če je le mogoče, izognejo. Če upoštevamo nekaj osnovnih pravil, možnost konflikta s to slovensko največjo zverjo zelo zmanjšamo. Zlasti se izogibajmo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi in psov ne spuščajmo s povodca.

  Srečanja z medvedi v naravi so izredno redka, saj medved pri nas v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo, in se mu zato izogne, če je le mogoče. Do napada pride, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu. Če se pes po gozdu giba brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku.

  Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zbrali nekaj ključnih priporočil:
  - v naravi se gibajmo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju,
  - pes naj bo na povodcu,
  - če zagledamo medveda, se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo,
  - med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, se ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi.


  foto Miha Krofel


  (1) 2 3 4 ... 9 »
  Akupunktura za živali - AcusVet
  PRRRodAJALna - spletna trgovina Zavetišča Horjul
  Zavetišče za živali Horjul
  Kupujete psa z rodovnikom?
  Kdo je kraševec? width=
  Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
  Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
  domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

  2000-2016 Jana. Vse pravice pridržane.
  Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
  splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
  Strežniki Netis.