piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 30
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 ... 6 »
Dodal/a jana 13.4.2018 10:37:59 (388 prebrano)Življenje z reaktivnim psom
dvodnevna delavnica

Sobota, 5. maj, in nedelja, 6. maj 2018, od 9:00 do 17:00, BIC Ljubljana (Cesta v Mestni log 47).

"NA POMOČ! Moj pes je cel dan sam doma spal, ko sem bil v službi, zato sem ga po prihodu iz službe peljal na dolg tek, da bi ga utrudil. Ko sva se vrnila domov, je napadel sosedovo mačko! Kaj, če naslednjič napade otroka?"

"NA POMOČ! Ravnokar sem prišel domov in moj pes je ponovno popolnoma uničil hišo. Poštar pravi, da ga je skušal napasti skozi vrata. Naj psa zaprem v kuhinjo? Tam vsako noč mirno spi v svoji košari. Kje je težava?"

"NA POMOČ! Naš pes je zelo agresiven. Tak je že nekaj tednov in zdaj se zaganja v druge pse. Prejšnji mesec je tako hitro tekel za mačko, da se je spotaknil in padel. Sosed je predlagal kastracijo, ampak moj pes je le samec in tega m ne želim narediti. Lahko pomagate?"

"NA POMOČ! Naš ovčar preganja vse, kar se premika, zdaj pa je začel v noge ščipati tudi mojega otroka. Poizkusili smo s poslušnostjo in agilityjem ter metanjem žogice. Ampak vsakič, ko ga spustimo v parku, drugim psom krade žogice. Prejšnji teden je prišlo celo do pretepa."


Dodal/a jana 28.2.2013 22:37:39 (11707 prebrano)

Kako ukrepati ob napadu psa na psa

Najprej je potrebno ločiti, kaj je pasji ravs in kaj napad. Ko govorimo o pasjem ravsu je vse končano, še preden mi posežemo vmes. Psa se šopirita, preden prideta skupaj, pri tem se oba telesno postavljata in spuščata visoke glasove, ki se postopoma nižajo.

Če sta oba psa na povodcu, je v tem primeru najboljše, da vodnika poskrbita za to, da gresta psa mirno en mimo drugega. Če kaže, da se bosta srečala na isti strani, dajte povodec in psa v drugo roko ter primite povodec čisto pri karabinu, da ima pes čim manjšo moč. Mirno, a odločno pojdite mimo, svojemu psu ne pustite, da bi prišel v stik z drugim psom - vaše telo naj bo med njima, umaknite se na drugo stran ceste oziroma poti.

Največjo napako delajo ljudje, ki dajo psa na "sedi" in čakajo da gre drugi pes mimo. S tem jima omogočijo, da se z očesnim kontaktom merita med seboj, sedečemu psu pa omogočijo, da se "katapultira" v psa, ki gre mimo. Če delate tako, potem pojdite stran od drugega psa in svojemu psu ne dovolite, da ga gleda.


foto arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 19.8.2006 9:39:09 (12544 prebrano)

Zakaj je potrebno šolati svojega bokserja
Avtor: Aleš Medvešek, avgust 2006

Bokserji so pasma, ki je lahka za šolanje. Tako vsaj izjavlja večina knjig o tej pasmi. Vendar pa po drugi plati večina novincev v pasmi (pa tudi dosti 'starih' bokserašev), ko te knjige pazljivo prebere, opazi (ne pa tudi nujno 'sešteje' ti dve informaciji o karakterju bokserja), da mnogo teh knjig omeni tudi bokserjevo trmo in njegovo svobodomiselnost. Kljub temu, da sta si prva in druga izjava nekako v nasprotju, moramo vedeti, da je glede na namen, za katerega je bila pasma ustvarjena, prav svoboda razmišljanja ena od zaželenih kvalitet te pasme. Bokser namreč ni 'sledilec'. Pasma je vzrejena z namenom dela v moštvu, pri čimer je enako zaželena uporaba lastnih možganov kot tudi sprejemanje vodstva s strani vodnika. Bokser je bil ustvarjen za delo vojaškega psa, za razliko od nekaterih drugih pasem, ki so bile vzrejene s poudarkom na njihovem bolj ubogljivem in človeku bolj podredljivem karakterju in temperamentu, saj različne vrste dela, ki naj bi ga opravljale, od njih zahtevajo natančno upoštevanje navodil, ki jih daje njihov vodnik. Pes ptičar, na primer, ni nič kaj prida pomočnik, če v potankosti ne uboga navodil lovca. In lovec, ki ima takega psa za lov, je prav gotovo možak, ki v svojo lovsko kočo prihaja brez plena v nahrbtniku. Pes, uporabljan za policijsko delo, bo prav gotovo moral biti stoprocentno poslušen in pripravljen brezpogojno upoštevati navodila svojega vodnika. Iz tega razloga so, na primer, nemški ovčarji eni od najbolj vsestransko uporabljanih psov za delo v policiji. Če seveda zanemarimo zgoraj našteta dejstva in se obrnemo k čisti teoriji, pa tudi opravljanje lovskega ali policijskega dela ni nič takšnega, kar bokser ne bi zmogel, če bi ga za takšna dela tudi dejansko šolali. Vendar pa bo vsak 'profesijonalec' za ta dela raje izbral tisto pasmo, ki po značajski in temperamentni plati svoje delo opravlja najbolje - bolje kot vse ostale.


Dodal/a jana 28.3.2006 11:28:37 (17797 prebrano)

Spodnji tekst je bil napisan leta 2002, po odvzemu 322 psov in 14 mačk v Dolu pri Borovnici, ko je skoraj 300 psov v enem mesecu potrebovalo nove domove. Več na KLIK.
Ker se v zadnjih letih pojavljajo skupine in posamezniki, ki množično vozijo v Slovenijo ulične pse in pse iz zavetišč bivše Jugoslavije, je tekst več kot aktualen.
Jana Pahovnik
september 2014


Kaj morajo vedeti "posvojitelji" psov

V zadnjem času med aktualne teme sodi tudi problematika zavetišč za živali. Mnenja si včasih grobo nasprotujejo in ustvarjajo sovražnike med ljudmi, ki bi živalim morali pomagati ne glede na kraj, od koder prihajajo. Podpiram prizadevanja za iskanje novih domov in odgovornih ljudi, ki ne bodo po kratkem času živali zopet prepustili negotovi usodi. Kljub naklonjenosti, ki jo gojim do psov iz urejenih ali neurejenih zavetišč, pa je potrebno resnici pogledati v oči in bodoče nove psičarje seznaniti s težavami, s katerimi se bodo verjetno srečevali po "posvojitvi" psa iz zavetišča.

Zaradi specifičnih okoliščin, v katerih so psi živeli v azilu, bo težav verjetno največ prav pri teh psih.

Dolgo so živeli med drugimi psi in ker so izrazito socialne živali, morda celo bolj kot ljudje, so oblikovali strogo krdelno hierarhijo. Vsak pes je imel v skupini točno določeno mesto, od katerega so bili odvisni privilegiji, ki jih je lahko bil deležen. Obiskal sem jih v nekaterih azilih in pozorno opazoval njihovo vedenje. Posledice divjega krdelnega življenja se bodo kazale še dolgo, kajti zelo hitro lahko v posamezni ogradi razbereš rang prav vsakega psa. Odnosi znotraj krdela se niso prav nič spremeniti, le vsaka ograda je zdaj posebno, manjše krdelo. Psi se lahko in hitro učijo na svojem nivoju in ne razumejo človeškega pojmovanja poštenosti in enakosti. Vsi tisti - in upam, da vas bo čim več, ki boste posvojili enega od teh psov, morate krdelno hierarhijo in disciplino nadaljevati od prve minute naprej tudi pri vas doma. Naj vas ne premotijo prelepe žalostne oči in ne dopuščajte, da bi pes stopničko za stopničko plezal do vodilnega v krdelu. Srečen in zadovoljen bo le, če bo pravilno voden. S tem pa si boste zagotovili tudi njegovo spoštovanje in posledično ubogljivost. Ne smete jih pomilovati in več mesecev obravnavati kot nebogljenega otroka. Hitreje se bodo prilagodili novemu okolju in družini, če bodo imeli že od samega začetka močno vodstvo in če si bodo morali vsako nagrado, nežnost ali privilegij zaslužiti z nekim dejanjem.


Dodal/a jana 28.2.2006 10:19:55 (17077 prebrano)

Dobili smo mladička in sprašujemo se, ali je že dovolj star za v šolo ali ne.
Zakaj so igralne urice za psa tako pomembne?

Ko pridejo kužki iz legla, so navajeni živeti tako, kot so živeli v leglu. Tam so se igrali s svojimi bratci in sestricami, se grizli in se borili za svoj prostor pod soncem. Tisti, ki je bil dominantnejši, je bil prvi pri hrani, prvi se je prišel božat, prvi je bil vsepovsod.
Tisti, ki ni bil najbolj dominanten, je vseskozi to poskušal doseči s tem, da je tega napadal in mu dokazoval, da jo on tudi močan.
Tisti, ki pa je bil "priden", se je podredil, ker je že zelo hitro ugotovil, da je bolje biti nekje v kotu in čakati na tisto, kar bo ostalo zanj.
In te kužke smo potem odnesli v naše domove.

Glavni mladiček vse to dela tudi doma. Nas terorizira, če ni vse po njegovem, se razjezi, nas grize, se znaša nad vsemi stvarmi, ki jih najde v svoji bližini. Vse samo zato, da obdrži vlogo glavnega.
Tako je tudi pri srečanju z drugimi kužki. Pogumen je, če se mu kuža ne podredi in mu ne pusti, da ga grize, se takoj prelevi v malo renčečo in grizajočo ”pošast”.

Tisti, ki v leglu ni bil glavni, ampak se je vseskozi dokazoval, je tak tudi doma in v igri z drugimi psi.

Tisti, ki je bil v leglu priden in najbolj miren, je na začetku tak tudi doma. Ko čez nekaj dni ugotovi, da tukaj nima "sovražnikov", se začne povzpenjati po lestvici navzgor. Ponavadi nam je ta dan, dva celo všeč in smo celo ponosni na tega kužka, ker je le zbral pogum, da se je začel postavljati zase in da ni reva.
V igri z drugimi psi, pa je zadeva čisto drugačna, kot pri prejšnjih dveh primerih. Kužkov se boji, ne upa si iti do njih in jih povohati, če kakšen kuža priteče do njega, se trese in uleže na hrbet, ker se je v leglu naučil, da če se preda, se mu ne bo nič hudega zgodilo in ga ne bo nič bolelo. Vleče nas stran od kužkov, pograbi ga panika, ko se mu kdo približuje. če se že spusti v igro, je zelo previden in bolj kot ne vseskozi nesproščen in samo opazuje, kje ga bo kdo napadel.

In kaj vse skupaj pomeni za kasneje, če jih ne naučimo pravilne igre.


(1) 2 3 4 ... 6 »
4% od nakupa v trgovini Zoohit s te povezave gre za Zavetišče Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.