Varnostni pas – Vez z življenjem

Datum 2.10.2006 12:38:34 | Rubrika: Reševanje

Vodniki reševalnih psov smo znani po tem, da se radi udeležujemo takšnih in drugačnih dobrodelnih prireditev in preventivnih akcij. Radi se namreč odzovemo vsakemu povabilu, s katerim na svoj način pripomoremo k ozaveščanju ljudi. Tokrat smo se člani Enote reševalnih psov Obala Koper odzvali vabilu članov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) občine Izola, ki so z republiškimi in piranskimi kolegi na plaži v Simonovem zalivu organizirali preventivno akcijo v okviru projekta EUCHIRES. Akcija, v kateri Slovenija sodeluje skupaj s 14 evropskimi državami, je bila namenjena ozaveščanju staršev in otrok o tem, kako pomembno je, da so v avtomobilu vedno pripeti. Otroci pa jo poznajo zaradi priljubljene figurice pasavčka, ki jo dobijo, ko so v avtomobilu pripeti z varnostnim pasom. Poznajo jo tudi po geslu »Red je vedno pas pripet!«.

Nekje med skoraj tisočglavo množico izolskih in piranskih otrok, starih med šest ter 12 let, smo tako svoje mesto našli tudi mi s svojimi kosmatinci. Ob zvočni kulisi čukov, ki so zabavali občinstvo, smo otrokom poskušali povedati in pokazati vse, kar znamo. Predstavili smo jim svoje delovanje, jim pokazali, kako so naši kužki poslušni, jim povedali, kako naj se obnašajo ob srečanju z napadalnim psom in dokazali, da naši kužki najdejo tudi skrite (oziroma v resničnem življenju pogrešane) ljudi. A če smo se še tako trudili biti resni, so otroke najbolj zabavali trikci in norčije, ki so jih uganjali naši kužki. Pa nič za to! Skupaj z malčki smo se namreč zabavali tudi mi. Prav tako tudi policisti, gasilci, reševalci in vsi, ki so otrokom v nekaj uricah poskušali pokazati, s čim vse se ukvarjajo.

Beri in Andreja sta pokazali, da z malo domišljije ovir sploh ne rabiš.

Kolegom iz izolskega SPVCP smo se pri veliki preventivni akciji pridružili že drugič, saj smo bili z njimi tudi lani na izolskem stadionu, kjer se je zbrala 2.000-glava otroška množica. Tudi letos pa je bil predsednik izolskega SPVPC Almin Huremovič na koncu prireditve zadovoljen: »Namen prireditve je bilo ozaveščanje staršev in otrok o pravilni uporabi otroških varnostih sedežev v avtomobilu in pripenjanje z varnostnim pasom. S projektom EUCHIRES smo začeli predlani v vrtčevski popoulaciji, sedaj pa smo ga razširili na otroke med šestim in 12. letom starosti. Otroci so pridobili dodatno znanje in izkušnje na demonstracijskih napravah, dobili so figurico pasavčka in skupaj s čuki prepevali pesmice s prometno vsebino. Takšen način vzgojo je za otroke bolj prijeten, zabaven in na koncu koncev tudi poučen. Prepričan sem, da otroci tega ne bodo pozabili«. O tem smo prepričani tudi mi. Zato se vidimo znova prihodnje leto na še eni veliki preventivni akciji nekje v Izoli!


Kana najraje skače Romanu v naročje.

Preberi tudi članek na www.erp-obala.com.

Za mojpes.net pripravila Tina Lekan




Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1071