Spomin na Božota in Mojco

Datum 2.10.2006 12:51:01 | Rubrika: Reševanje

Spomin na Božota in Mojco

V Enoti reševalnih psov (ERP) Kinološkega društva Šmarna gora so zadnji septembrski konec tedna znova dokazali, da so izvrstni organizatorji. Že osmo leto zapored so organizirali Talanov memorial, prireditev na kateri se vsako leto zbere več slovenskih vodnikov reševalnih psov s svojimi kosmatinci. Vsako leto pa se jim pridružijo tudi kolegi iz tujine – letos so bili to madžarski in slovaški reševalci. Skupno je letos nastopilo 14 reševalnih trojk.

Memorial Boža Talana, kot je uradno ime enodnevne prireditve, je posvečen dolgoletnemu kinološkemu sodniku in vodniku reševalnega psa, predvsem pa dobremu prijatelju Božu Talanu, ki se je leta 1998 smrtno ponesrečil v prometni nesreči ob vračanju s poletnega tabora reševalnih psov. Letos pa je bila prireditev posvečena tudi prijateljici in vodnici reševalnega psa Mojci Plaznik, ki je umrla v tragični nesreči, ko se je poleti na Svetovnem prvenstvu reševalnih psov v Švici podrl prireditveni šotor.
Tekmovalni duh

Dan, ko se vodniki reševalnih psov in njihovi kosmatinci zberejo na poligonu pod Šmarno goro, je hudo naporen. Prireditev se namreč začne zgodaj zjutraj (ob šesti uri, kar je lahko za nekoga, ki mora vstati sredi noči, da je pravočasno na štartu, precej težavno) in se konča pozno v noč (če seveda »tekmovalnemu delu« prištejemo še večerno druženje). Lahko pa bi se dogajanje zavleklo tudi v naslednji dan, vendar so se organizatorji odločili, da število ekip, ki tekmujejo, omejijo. Vsaka ERP namreč lahko tekmuje le z eno trojko.
Že zjutraj se torej za ekipe začne naporno delo, sestavljeno iz sedmih disciplin. Reševalci morajo pokazati vse svoje znanje v iskanju pogrešanih v gozdu, ruševini in ob poti, poznavanju vrvne tehnike, nudenju prve pomoči ponesrečencu, premagovanju ovir in poslušnosti. Vsaka točka šteje in na kocu zmaga le ena ekipa. čeprav to ni bistvo prireditve, česar se večina reševalcev tudi zaveda. Zato so bolj kot zmage pomembne nove izkušnje, dober trening in druženje z reševalskimi kolegi. In prav to je tudi pravi spomin na Božota in Mojco.


Zmagovalna ekipa 8. Memoriala Boža Talana ekipa KD Krim.
Foto: ERPSZabavno premagovanje ovir.
Foto: ERPSPlazenje je ena od najbolj zanimivih vaj (predvsem za gledalce).
Foto: ERPSPsi morajo premagati precej nenavadne ovire.
Foto: ERPSPsa je treba spraviti tudi po vrvi.
Foto: ERPS


Več o 8. Memorialu Boža Talana na: www.erp-obala.com, forumu ERP Obala - Koper in na forumu reševalnih psov
Fotografije pa na: http://gallery.facelock.net/talan06

Za mojpes.net pripravila Tina Lekan
Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1072