Biti sam, privajanje na okolico in igranje z drugimi psi

Datum 18.8.2003 20:56:25 | Rubrika: Vzgoja

Biti sam se je treba naučiti

Že prej sem omenila, da je puščanje psa samega zanj zelo huda kazen, kajti to pomeni izločitev iz krdela. Kljub vsemu pa je tudi to neizogibno. Tudi tukaj je vredno, da si vzamemo čas za mladiča. Tako ga lahko počasi in previdno navadimo, da ostane sam. Na začetku le nekaj minut, kasneje pa vedno več. Sprevidel bo, da se na koncu vedno vrnete in lahko se bo naučil, da vam bo zaupal.

Temelji za prihodnost se gradijo danes
Seveda je vaš mladič premajhen in prerazigran za resnično šolanje, vendar se bo igraje naučil stvari, ki jih bo kasneje delal.

Vaš mali ljubljenec ima sedaj precej močan nagon posnemanja. Povsod vam je za petami, kar zna biti precej naporno, lahko pa to izvrstno uporabite. Pojdite z njim ven. Vedno, ko se od vas oddalji, pojdite še bolj stran od njega in ga pokličite. Hitro se bo ustrašil, ker se je šef oddaljil, in bo takoj pritekel za vami. Ko se bo približal, ga pohvalite: "Tako je prav, pridi sem". Vendar se razveselite šele, ko bo pri vas, tako da bo povezal svoje dejanje z vašimi besedami. Ko bo povelje osvojil, ga lahko z njim pokličete. Gospodar in gospodarica lahko stojita vsaksebi, kuža pa teka na povelja od enega k drugemu. Vsakič, ko pride, se ga pohvali, pa še psu ta igra ponavadi ugaja.
Na tak način lahko vadite z vsemi besedami, ki naj se jih pes nauči. Če se bo prostovoljno usedel, se mu reče "priden, sedi" in se ga obilno pohvali. Brez težav se lahko kuža nauči veliko povelj, ki jih boste kasneje uporabili pri šolanju. Ne pozabite: Povelja se izrečejo šele, ko je naredil, kar smo želeli. Šele ko bo besedo razumel, lahko z besedo ukažete njegovo vedenje.

Privajanje na okolico
Do boste lahko svojega psa kasneje jemali skoraj povsod s seboj, se priporoča, da se ga že zgodaj jemlje s seboj v psu neprijazno okolje. Za zdaj se ga še ne da prestrašiti, kar se lahko kasneje spremeni, poleg tega pa je še majhen, tako da ga lahko vzamete tudi v naročje, kadar mu volja poide. Poskusite to tedaj, ko bo imel vaš bernardinec 80 kg! Pokažite vašemu mladiču tudi tuje okolje in stvari, kot so avto, vlaki, strme stopnice in tihe gozdne poti, kjer bo kasneje hodil z vami. Pazite le, da bo mladič tempu lahko sledil. Sam vam bo pokazal, ko bo utrujen. Ne izmučite ga, temveč ga raje nosite ali počakajte, da se spočije.

Igranje z drugimi psi - nujna potreba
Čeprav ste idealen partner za vašega psa, nečesa ne morete nadomestiti - drugih psov. Skoraj ne obstaja bolj zdrav način gibanja in ni lepšega kot trop psov, ki dirjajo po travnikih v vedno novih igrah. To morate dopustiti svojemu mladiču. Poiščite druge pasje lastnike, ki imajo zdrave, socializirane pse, in pojdite skupaj na sprehod. Vaš pes se bo zabaval, vi pa si boste mogoče pridobili nove prijatelje.

Namesto zaključka
Želim vam veliko veselja z vašim novim družinskim članom in upam, da bo tudi ta zapis pripomogel, da ne boste nikoli obžalovali da 'ste prišli na psa'.

po HUNDE REVUE prevedla in priredila Barbka Novak



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=11