Strokovno srečanje vzrediteljev in lastnikov kraških ovčarjev v Grosuplju

Datum 28.1.2008 19:07:00 | Rubrika: Vzreja psov

Strokovno srečanje vzrediteljev in lastnikov kraških ovčarjev v Grosuplju

Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije - DLVKOS je društvo s 168 člani. Deluje neprofitno, predvsem s ciljem ohranjanja in razvoja naše edine mednarodno priznane slovenske pasme psov - kraševca. Na žalost je kraševec danes ogrožena pasma, saj imamo premalo legel in premajhno število mladičev. Ker je kraški ovčar pravzaprav prisoten samo v Sloveniji (peščica psov tudi izven), je zaradi zagotavljanja ustrezne genske raznovrstnosti in izogibanja parjenju v sorodstvu nujno, da se populacija kraševca poveča.

Kljub temu, da je društvu preko medijev v zadnjih dveh letih uspelo vzbuditi zanimanje za kraševca in se je povečalo povpraševanje, pa je ključno, da na povečano zanimanje odgovorimo z zadostnim številom legel, kvalitetnimi vzreditelji in rodovniško vzrejo.

Tudi zato je DLVKOS v soboto, 26.1.2008 organiziralo strokovno srečanje za obstoječe in nove vzreditelje v Pivnici Anton v Grosuplju.


Mojca Emeršič, predsednica DLVKOS, je v uvodnem predavanju predstavila stanje v populaciji kraševca. 55 poleženih mladičev v letu 2007 je opazen pozitiven premik na dveh nivojih. V primerjavi z letom 2007 je namreč več poleženih mladičev, prav tako pa je pozitivno, da so se za vzrejo odločali tudi novi vzreditelji.


Mojca Emeršič, predsednica DLVKOS

Mojca je v predavanju poudarila pomen trženja in profesionalnega pristopa k vzreji ter opozorila na podporo, ki jo vzreditelji dobijo v društvu. Prav tako je omenila pripravo strategije za obstoj in razvoj kraševca, ki naj bi postala osnova za financiranje s strani države in drugih sponzorjev.

V nadaljevanju je asist. dr. Primož Klinec, dr. med.vet. iz Veterinarske fakultete, Klinike za reprodukcijo in konjerejo predstavil ciklus gonitve, tehnike umetnega osemenjevanja ter projekt vzpostavitve genske banke. Poudaril je, kako pomembna je za pasmo vzpostavitev genske banke, saj se tako lažje zavarujemo pred kakšnimi epidemičnimi boleznimi, ki bi lahko povzročile izumrtje pasme. Strinjali smo se, da je nujno zagotoviti financiranja s strani države, saj ne moremo pričakovati, da bodo za vzdrževanje semenskih vzorcev skrbeli izključno vzreditelji kraških ovčarjev, saj gre za dolgoročne ukrepe (seme se hrani tudi do 50 let).


asist. dr. Primož Klinec, dr. med.vet.
Veterinarska fakulteta, Klinika za reprodukcijo in konjerejo


Sledil je sklop predavanj z veterinarsko tematiko. Dr. med. vet. Sabina Piškur Bajc nam je razložila področje očesnih boleznih pri psih. Martina Krofič, dr. vet. med. in Katerina Tomsič, dr. vet. med. iz Veterinarske fakultete, Klinika za kirurgijo in male živali pa sta podrobno predstavili različne vidike urinarnih bolezni.


Dr. med. vet. Sabina Piškur Bajc


Martina Krofič, dr. vet. med. in Katerina Tomsič, dr. vet. med.
Veterinarska fakulteta, Klinika za kirurgijo in male živali


Slišali smo tudi predstavitev o prednostih kvalitetne pasje hrane Royal Canin, za kar so poskrbeli predstavniki podjetja ZOO Market Preis. Zahvaljujemo se jim, ker so tudi finančno prispevali k organizaciji srečanja.


predstavnica podjetja ZOO Market Preis

V nadaljevanju je prof. dr. Peter Dovč iz Univerze v Ljubljani, Biotehniške fakultete (BF), Oddelek za zootehniko, predstavil projekt genske analize pri kraševcu, ki se je na pobudo DLVKOS pričel že v letu 2006. Pri projektu sodeluje tudi prof. dr. Milena Kovač. Do današnjega dne je bilo odvzetih okoli 50 vzorcev, narejeno pa okoli 37 DNA profilov kraševca, kar nam že lahko nudi dokaj dober vpogled v sliko genske raznolikosti. Prav tako je BF v sodelovanju z DLVKOS vzpostavila informacijski sistem, ki bo nudil podporo vzreji kraškega ovčarja tako na ravni vzrejne komisije in strokovnjakov kot tudi vzrediteljem.


prof. dr. Peter Dovč
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta (BF), Oddelek za zootehniko


Za povečanje populacije je ključno, da se vzreditelji zavedo pomena prisotnosti na svetovnem spletu in dejstva, da morajo nekaj vložiti tudi v oglaševanje in trženje svojih legel. Jana Pahovnik nam je predstavila, na kaj morajo biti pri tem pozorni in kakšne so prednosti oglaševanja preko spleta. V odličnem in lahko razumljivem predavanju je predstavila različne načine in možnosti, ki jih nudi svetovni splet.


Jana Pahovnik, mojpes.net

Matej Lah, član upravnega odbora DLVKOS, nam je predstavil vse, na kar mora biti vzreditelj pozoren "od gonitve do kotitve".


Matej Lah, član upravnega odbora DLVKOS

Na koncu je Mladen Bucić, strokovni sodelavec DLVKOS, ki v zadnjem času tesno sodeluje z vzrejno komisijo pri sestavi vzrejnih kombinacij, predstavil kakšni kriteriji se pri tem upoštevajo. Povedal je, da je pri tako majhni populaciji prvo vodilo izogibanje boleznim in hibam, na drugem mestu je ohranjanje dobrega značaja (stabilnost), in šele na tretjem mestu zunanjost. Pozval je vse vzreditelje, da upoštevajo predlagane kombinacije in da sodelujejo s strokovnjaki v društvu.


Mladen Bucić, strokovni sodelavec DLVKOS

Srečanja se je udeležilo preko 40 ljudi. Mnogi odzivi so bili pohvalni in dajejo vsem organizatorjem voljo in zagon, da se takšno srečanje tradicionalno organizira vsako leto.





Tekst Mojca Emeršič
foto www.mojpes.net




Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1196