Roman Starman in Kana prva na svetu

Datum 6.7.2008 21:30:41 | Rubrika: Reševanje

Roman Starman in Kana prva na svetu

Samobor, 6. julij 2008 – Koprčan Roman Starman je od danes najboljši vodnik reševalnega psa na svetu. S svojo labradorko Kano je na 14. svetovnem prvenstvu vodnikov reševalnih psov, ki je potekalo med 30. junijem in 6. julijem v Samoborju na Hrvaškem, osvojil prvo mesto v iskanju pogrešanih v naravi. Njegov uspeh so dopolnili še Urška Novel s 3. mestom v isti disciplini. Ekipno so Roman, Urška in Jerneja Ternovec zasedli drugo mesto. Uspešen je bil tudi član kranjskega Kluba vodnikov reševalnih psov (KVRP) Jure Pribičevič, ki je s svojim zlatim prinašalcem Panom v iskanju zasutih v ruševini zasedel 6. mesto. Prvenstva, ki ga je organiziral Hrvaško združenje za šolanje reševalnih psov (Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa) in na katerem so bili 103 vodniki iz vse Evrope, Koreje in Japonske, se je udeležilo 15 slovenskih vodnikov reševalnih psov, članov Enot reševalnih psov Slovenije (ERPS) kinološke zveze Slovenije, Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije (DVRPS) in KVRP.


Roman Starman in Kana
Roman Starman je po prvenstvu povedal: "Zelo sem srečen, ker se mi je po toliko letih treninga in priprav zdaj vse izšlo tako, kot sem si želel. To je moje četrto svetovno prvenstvo in vedno mi je do dobrega rezultata zmanjkalo malo sreče." Tudi sicer sta z njegovo šestletno Kano že ves čas med najboljšimi reševalci v Sloveniji. Že tretje leto sta člana nacionalne Mobilne reševalne enote za hitro posredovanje ob potresih doma in v tujini (MERP), v kateri je 12 najboljših slovenskih vodnikov reševalnih psov. Imata pa tudi licenco Mednarodne organizacije reševalnih psov IRO. Urška Novel se je svetovnega prvenstva udeležila prvič in je nad svojim uspehom in delom svoje štiriletne labradorke Coco Cube prav tako navdušena.


Urška Novel, Roman Starman in Jerneja Ternovec

Uspeha slovenskih reševalcev je bil vesel tudi poveljnik vseh enot ERPS Vlado Gerbec: "Slovenci imamo odlične reševalne pse in to smo dokazali tudi na tem svetovnem prvenstvu. Zadovoljen sem, da imamo zdaj tudi najboljšega na svetu." Vodja MERP in selektor reprezentance ERPS Marko Bručan pa je dodal: "Slovenci smo že nekaj let na svetovnih prvenstvih v samem vrhu. Vesel sem, ker sta ga letos Roman in Kana tudi dosegla."


Ekipa ERPS

Svetovno prvenstvo reševalnih psov je potekalo v treh disciplinah, in sicer iskanju pogrešanih v naravi, zasutih pod ruševinami in delu na sledi. V vseh treh so morali vodniki in psi pokazati tudi poslušnost in premagovanje ovir.


Ekipa ERPS

Tudi sicer so slovenski reševalci zelo cenjeni doma in v svetu. Med tem, ko je 15 slovenskih vodnikov zastopalo naše barve na največji mednarodni prireditvi reševalnih psov, so ostali pomagali reševalcem pri iskanju pogrešanih v nesreči ob hidroelektrarni na Savi v Sevnici.

Enote reševalnih psov



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1256