Službeni psi Slovenske vojske

Datum 10.8.2008 15:10:50 | Rubrika: Šport, veselje in delo

Službeni psi Slovenske vojske
17. Bataljon vojaške policije

17. bataljon vojaške policije ima v svoji sestavi oddelek vodnikov službenih psov. Za izvajanje nalog vojaške policije sta se službena psa, ki so ju podedovali od nekdanje JA, prvič uporabila že leta 1991. Leta 1994 je v Kočevski Reki šestmesečno usposabljanje končala prva skupina vodnikov službenih psov, izšolanih za splošno uporabo. Leta 1999 so začeli uporabljati pse v službene namene v četah vojaške policije v Postojni in Celju. V tem letu je bil izšolan tudi prvi vojaški pes, namenjen za iskanje nedovoljenih drog, ki je tečaj skupaj z vodnikom opravil v Centru za šolanje in vzgojo psov Ministrstva za notranje zadeve v Podutiku. Leta 2002 je enota dobila prvega izšolanega psa, specialista za odkrivanje eksplozivov, ki je skupaj z vodnikom uspešno opravil tečaj v enoti za šolanje in vzrejo vojaških psov v Primožih pri Kočevski Reki.


Prvega službenega psa, namenjenega za iskanje nedovoljenih drog, je Slovenska vojska poslala v operacijo kriznega odzivanja Isaf v Afganistan s petim slovenskim kontingentom februarja 2006. Prav tako je bil na nalogi v Afganistanu službeni pes tudi z naslednjim kontingentom, konec avgusta pa bo z desetim kontingentom na to območje odpotoval že tretji pes.



17. bataljon vojaške policije ima danes v uporabi devet psov, in sicer osem belgijskih ovčarjev in labradorca. Trije so namenjeni za splošno uporabo, trije za odkrivanje minskoeksplozivnih sredstev in trije za odkrivanje nedovoljenih drog. Nastanjeni so v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani.



Psi za splošno uporabo morajo biti dobro socializirani, zelo pomembna pa je njihova psihična stabilnost, saj tako pri šolanju kot tudi pri realnem delu prihaja do izredno velikih sprememb v nagonih. Pes mora biti zato sposoben prenesti preklope med različnimi nagoni in kljub visoki stopnji nagona ostati vodljiv. Poleg nagona po iskanju plena sta pri teh psih potrebna še obrambni nagon in določena stopnja agresije.



Psi za splošno uporabo oziroma obrambni psi se uporabljajo za nadzor javnega reda in miru na različnih prireditvah, za intervencije ob kršitvah na vojaških območjih, za preventivne obhode in varovanje objektov SV, za ustavljanje in legitimiranje vojaških oseb oziroma oseb, ki se zadržujejo na vojaškem območju. Prav tako so ti psi vojaškim policistom v pomoč pri prijetju, privedbi in spremljanju oseb, ki so storile kaznivo dejanje.



Psi za specialistično uporabo imajo visoko izražen nagon po iskanju plena. Biti morajo dobro socializirani, da so sposobni iskanja v različnih pogojih, na različnih terenih in v prisotnosti najrazličnejših motečih dejavnikov. Pomembna je tudi dobra navezava na vodnika in dobra vodljivost, tako na povodcu kot prosta.



Psi za odkrivanje minskoeksplozivnih sredstev so usposobljeni za odkrivanje eksplozivnih teles na vozilih, plovilih, različnih objektih in povsod, kjer se pojavi možnost terorističnega delovanja. Izšolani so za prepoznavanje več vrst eksplozivov, katerih prisotnost nakažejo z usedanjem oziroma ležanjem, kar pomeni, da nevarnost nakazujejo pasivno.



Psi za odkrivanje nedovoljenih drog so usposobljeni za odkrivanje petih osnovnih vrst drog: marihuane, hašiša, amfetaminov, heroina in kokaina. Izredno so uporabni pri pregledu vseh vrst prevoznih sredstev, prtljage, objektov in zemljišč. Psi odkrito drogo nakazujejo aktivno, to je s praskanjem, lajanjem ali grizenjem.

Z letaka "častno in predano" 17. bataljona vojaške policije

Spodnje fotografije z dinamične predstavitve vojaških službenih psov, ki se je odvijala v ponedeljek, 4. avgusta, ob 10.30 v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani je prispeval Karel Movrin s Poveljstva sil SV.

Intervencija










Iskanje eksploziva


























Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1266