Rally Obedience - nov kinološki šport

Datum 23.8.2003 15:53:33 | Rubrika: Rally obedience

Rally Obedience - nov kinološki šport

Z velikim zadovoljstvom že nekaj časa spremljam, kako se v ZDA razvija nova kinološka panoga, ki zaradi svežega pristopa k šolanju in tekmovanju dobiva vse več privržencev tudi drugod po svetu. Pred dvema letoma je na pobudo Buda Kramerja, očeta novega športa, ameriška kinološka zveza, American Kennel Club, javnosti predstavila Rally Obedience, na kratko imenovan kar Rally ali Rally-O. Gre za tekmovanje, kjer vodnik s psom samostojno izvaja zahtevane vaje na osnovi znakov, ki so postavljeni v parkurju (podobno kot pri avtomobilskih rallyjih, od tod tudi ime Rally Obedience). AKC je objavila in tudi že dopolnila prva tekmovalna pravila za različne težavnostne stopnje ter pogoje za izvedbo tekmovanj in pripravila navodila in izobraževanje za sodnike.

Zagotovo daje največjo podporo novemu športu ameriška APDT - Association of Pet Dog Trainers. To je ameriško združenje vaditeljev šolanja psov družabnikov in koncept nove kinološke panoge se v celoti sklada z njihovo filozofijo šolanja psov. Združenje je neprofitna organizacija, ki ima po vsem svetu več kot 3000 članov in pospešuje in širi psom prijazne metode šolanja ter spodbuja zavest o pristnem odnosu med vodnikom in psom, ki temelji na vzajemnem zaupanju in spoštovanju.
Tekmovanja v rallyju naj bi predvsem pripomogla k množičnejši vzgoji psov, ki se znajo primerno vesti doma, v javnih prostorih in v prisotnosti drugih psov. Čeprav je rally obedience šele v začetni fazi, pa širom po ZDA že ustanavljajo klube in društva za rally obedience, prirejajo tečaje za inštruktorje in vodnike in tudi vse bolj množična tekmovanja. Po vsej verjetnosti bo nova disciplina že letos uradno uvrščena med tekmovalne programe AKC, pripravljeni so tudi že različni razredi in ustrezni naslovi. Novi šport je vse bolj priljubljen tudi v Evropi.

Kaj je Rally?

Rally je športna disciplina, kjer vodniki in psi na progi, ki jo (podobno kot pri agilityju) vnaprej pripravi sodnik, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge. Vsi tekmovalci morajo opraviti iste vaje, njihova izvedba mora potekati v osnovi enako, tako da jih sodnik lahko med seboj primerja in oceni.

Rally je namenjen vsem psom, delovne naslove pa si lahko prislužijo le rodovniški psi na ustreznih tekmovanjih. Najmanjša starost psa v razredu novincev mora biti vsaj 6 mesecev, vodnik v tem razredu pa ne sme biti izkušen tekmovalec, ki bi z drugim psom že osvojil naslov v rallyju ali v drugih tekmovanjih v poslušnosti. Med tekmovanjem ni dovoljeno uporabljati hrane, igračk in dotikov, vodnik pa lahko psa nenehno spodbuja z besedami in s telesno govorico.

Proga vsebuje (odvisno od ravni tekmovanja) 10 – 20 postaj z različnimi nalogami, ki jih morata opraviti pes in vodnik. V najnižjem, začetnem razredu potekajo vaje s psom na vrvici, v višjih pa v prostem gibanju. Naloge izbere sodnik izmed približno petdesetih različnih nalog, ki so določene in opisane v pravilniku, njihovo vsebino pa ustrezno ponazarjajo dogovorjeni znaki. Vsebina, oblika in velikost znakov ter ovir na progi so enotni in njihova uporaba je obvezna za vse organizatorje. Na vsaki postaji je znak z navodili za naslednjo vajo.

Naloge obsegajo vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir. Zadnja vaja je sedi ali prostor (odlaganje) na vrvici ob vodniku med delom naslednjega tekmovalca. Napake pri izvedbi sodnik kaznuje z odbitnimi točkami. Za manjše napake štejejo napeta vrvica, slabo usedanje, počasno odzivanje na vodnikove zahteve, napravilen položaj, dotiki pri skokih ali oviranje vodnika v gibanju. Resnejše napake so ponavljanje vaje na isti postaji, prevrnjena ovira, pomanjkanje nadzora nad psom, ustrahovanje psa ali pretirano lajanje. Hudi napaki sta napačna vaja ali nalet v oviro, izločitvene pa pomanjkljivo opravljena vaja, delo, ki ne ustreza minimalnim kriterijem, nenehno napeta vrvica, močno odstopanje od pravilnega položaja, nevodljiv pes, porušena prečka pri skokih, hoja po dolžinskem skoku, opravljanje potrebe v parkurju in kršitev predpisanega položaja pri vaji odlaganja.

Vaje v gibanju vključujejo spremembe v smereh in načinu gibanja ter večje ali manjše kroge, osmice, slalome in druge figure okoli stožcev. Vaje na mestu zahtevajo upoštevanje zahtev kot so sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje psa vodnikovemu položaju in podobno.

Pred vsakim tekmovanjem sodnik postavi progo in oštevilči naloge na progi, izobesi skico parkurja in s tekmovalci opravi ogled proge. Tekmovalci morajo dobro poznati vsebino nalog, ki jih ponazarjajo znaki, med ogledom proge pa se lahko tudi posvetujejo s sodnikom.

Za novince je rally je tako nekakšna odskočna deska za 'klasična' tekmovanja v poslušnosti ali agilityju, za izkušene pse in njihove vodnike pa svojevrsten užitek in zabava.

Možnosti pri nas

Kinološka zveza Slovenije je pred časom že objavila pravilnik za Obedience, kinološko tekmovalno disciplino, ki jo že dolgo poznajo in gojijo v tujini in naj bi počasi zaživela tudi pri nas. Vendar gre tudi tu za precej zahtevno in striktno šolanje, zanimivo predvsem za najbolj zagnane vodnike in izkušene tekmovalce, množice začetnikov, ki so pravkar v tečajih spoznali osnovne šolske vaje, pa ne more prav zares pritegniti.

Rally obedience pa je drugačen, bolj sproščen. Lahko je tudi mnogo bolj množičen, saj je namenjen v prvi vrsti prav vodnikom začetnikom, lahko tudi zelo mladim. Tekmovalne vaje so pestre, zanimive in relativno zahtevne, vendar v dosegu znanja in sposobnosti vsakega povprečnega vodnika. Pomembnejši kot natančna izvedba vaj je, vsaj na začetni ravni, dober in pristen odnos med vodnikom in psom, ki se mora v njunem sodelovanju na progi jasno odražati.

Vedno več mladih psov obiskuje malo šolo in marsikateremu skrbniku je za kasnejše življenje s psom to dovolj. Vse več je tudi vodnikov, ki svojih odraslih psov - ne le malih, družnih, ampak tudi službenih in drugih - ne želijo in ne morejo šolati po klasičnih programih (še zlasti ne obrambe) in se zato neredko odločijo za privlačnejši program "Pes spremljevalec".

Obžalovanja vredno dejstvo je, da se po zaključku tečajev, morda celo po opravljenem izpitu, za večino skrbnikov zaključi tudi delo s psom kot so ga bili vajeni v tečajih. Velika večina tečajnikov povsem izgubi stik z društvi in le malo jih je, ki se odločijo za tekmovanja po nižjih izpitnih programih KZS.

Rally pa ponuja tudi v tem pogledu nove možnosti. Vključevanje rally vaj lahko močno popestri marsikdaj zelo enolično delo v vseh tečajih, hkrati pa vodnike spodbuja k preciznejšemu delu in poglablja njihov odnos s psom. Za člane, ki želijo s psi delati še naprej, lahko društva po zaključku osnovnih tečajev organizirajo priprave na tekmovanja v rallyju, kar lahko postane prijetna družabna dejavnost.

Menim, da je vrednost in koristnost Rally Obediencea več kot očitna in se mu zato obeta še pestra prihodnost. Ker lahko v rallyju tekmujejo vsi psi in vodniki, ki obvladajo zahtevane vaje, ne glede na to, po kakšnih programih so se ali se bodo še šolali, je tudi pri nas potencialnih tekmovalcev že sedaj veliko. Preostane nam le, da se odločimo "ZA" in se čimprej lotimo priprav za uvajanje tega privlačnega novega športa.

Karmen Zahariaš
Kinološko društvo Krim




Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=132