Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije

Datum 15.5.2009 23:36:21 | Rubrika: Šport, veselje in delo

Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije

Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije je v petek, 15. maja 2009, obeležil 60-letnico šolanja službenih psov policije. Ob tej priložnosti je bila na Gmajnicah tudi svečana otvoritev novih prostorov Oddelka za šolanje službenih psov in Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana.


Oddelek za šolanje službenih psov (OŠSP) je bil ustanovljen 01.01.1949. Naloga oddelka je usposabljanje vodnikov in šolanje službenih psov Policije. Občasno v lastne programe usposabljanja vključujejo tudi udeležence drugih služb državne uprave in iz tujine. V oddelku šolajo službene pse za splošno in specialistično uporabo, pred osnovnim šolanjem pa vsak službeni pes opravi tudi predšolanje. Psi za splošno uporabo so psi, ki jih uporabljajo za sledenje, iskanje oseb in predmetov, prosto sledenje in obrambe, ki vključujejo pregled objektov, pregled gozda in drugih naravnih terenov in delo brez nagobčnika. Psi za specialistično uporabo so psi, ki so izšolani za odkrivanje prepovedanih drog ali eksplozivov, uporabljajo pa jih za preglede terena, vozil, objektov in prtljage. V oddelku opravljajo tudi preizkuse psov pred nakupom, izredne preizkuse vodnikov in službenih psov, veterinarsko oskrbo službenih psov ter preizkuse opreme za pse in markerske opreme. OŠSP samostojno izvaja 14 različnih programov usposabljanja vodnikov in šolanja službenih psov, pri tem pa je glavna naloga vaj redno in strokovno sprotno odpravljanje napak pri delu vodnika in psa ter zagotavljanje stalne visoke ravni znanja in pripravljenosti vodnika in psa. Službeni pes je pri osmih letih starosti upokojen. V mnogo primerih "upokojene" službene pse posvojijo njihovi vodniki, sicer pa jim najdejo ustrezne posvojitelje drugje.
FRONTEX, Evropska agencija za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic Evropske unije, je ocenil enoto kot najboljšo v Evropski Uniji.


Panorama novega kompleksa (slikan plakat)

Slavnostni govornik, v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek, je podelil spominske znake Policije zaslužnim pri šolanju službenih psov: Albertu čoku, Antonu Zvonetu Esu, posmrtno Marjanu Ferku, Adilu Huselji, Milošu Kovaču, mag. Francu Kosmaču, Marku Maliju, Marku Medvešku, Zdenku Renku, Jožetu Selanu, Viktorju Volku, Suzani Zevnik, Mirku Džakuli in Ministrstvu za notranje zadeve Hrvaške - Upravi za posebne naloge varnosti. V kulturnem programu pa so nastopili sekstet Policijskega orkestra in igralec Roman Končar.


Podelitev spominskega znaka Antonu Zvonetu Esu

Po slavnostnem programu smo si ogledali prostore in pesjake. V boksih je bilo videti različne pasme psov: nemški ovčarji, belgijski ovčarji in rotwailerji, ptičarji in šarivci. Prostori so najmodernejši, pri ureditvi so projektanti upoštevali mnogo rešitev, ki so jih predlagali zaposleni vodniki in inštruktorji službenih psov. Zagotovo bo delo v novih prostorih veliko prijetnejše in dobra podlaga za še večje uspehe službenih pasje-človeških tandemov.


Weimaranec v svojem boksu


Notranji prehod v boksih

Slovesnosti in ogledu je sledil praktičen prikaz vodnikov in službenih psov. Vodniki in njihovi štirinožni pomočniki so na novem poligonu Oddelka za šolanje službenih psov, ki meri 7000 m2, prikazali nekaj nadvse zanimivih točk - simulacij delov vaj, ki jih morajo obvladati:

1. Vodnik je z nemškim ovčarjem prikazal osnovne vaje poslušnosti, ki jih mora obvladati vsak služben pes.


Prikaz vaj poslušnosti

2. Vodnica je z belgijskim ovčarjem prikazala vaje premagovanja ovir.


Prikaz vaj premagovanja ovir

3. Vodnika sta z belgijskim ovčarjem prikazala simulacijo dela policistov ob srečanju s sumljivo osebo, ki je bežala.


Prikaz simulacije "lova ubežnika"

4. Vodnika sta s pomočjo nemškega ovčarja prikazala posredovanje ob drzni tatvini.


Prikaz "lova ubežnega roparja"

5. Pripravili so simulacijo prebega čez zeleno mejo. Scenarij je predvidel skupino ilegalcev z dvema spremljevalcema - organizatorjema. Vodniki skupaj s službenimi psi nadzirajo zeleno mejo in običajno ob pozivu opaženi skupini, ki želi ilegalno prečkati mejo, organizatorji pobegnejo, tujci pa obstanejo, saj ne vedo, kam bežati. Psi so naučeni, da reagirajo samo na bežeče osebe, zato sta oba psa takoj stekla za ubežnikoma.


Prikaz varovanja zelene meje

6. Prikaz sodelovanja z ostalimi službami v policiji. Po scenariju je šlo za osebo, ki se ukvarja z nedovoljeno trgovino z orožjem in drogami. Po informacijah naj bi šlo za predajo orožja, ki je bilo v kombiju in droge, ki je bila nekje na zemljišču. Policisti so pripravili zasedo in s pomočjo službenih psov (nemški in belgijski ovčarji) onemogočili kriminalce, v vozilu našli eksploziv in na zemljišču zakopane droge.


Prikaz sodelovanja več služb policije

7. Zelo atraktiven nastop sta izvedla belgijski ovčar Arni in njegov vodnik, saj je Arni poleg poslušnosti pokazal še celo vrsto trikov, ki se jih je naučil: stanje in hoja nazaj na zadnjih tacah, sedenje s sprednjimi tacami v zraku, valjanje, plazenje "po vojaško", ples z vodnikom ..., na koncu točke pa si je prinesel plastenko vode in posodo, v kateri mu je vodnik z vodo postregel. Iz prikazanega je bilo čutiti močno vez med obema. Nastop uporabljata za promocijo dela s službenimi psi.


Arni pri hoji nazaj po zadnjih tacah

8. Zadnji in najatraktivnejši prikaz je poleg skupine za najbolj nevarne naloge vključeval tudi policijski helikopter. Scenarij je predvidel, da lovijo oboroženega avtomobilskega tatu. Policisti so se s službenim psom s helikopterja spustili na območje, kjer naj bi bila iskana oseba in ji pripravili zasedo. S pomočjo službenega psa so "kriminalca" z lahkoto onemogočili.


Spust s helikopterja


Po prikazu še ena gasilska - vodstvo in vodniki

Oglejte si še vse ostale fotografije s komentarji v mojpesGaleriji.

Jana Pahovnik
Foto: Mirč Pahovnik
15.5.2009



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1410