Stališče VURS-a o kupiranju uhljev

Datum 14.7.2009 20:08:21 | Rubrika: Predpisi in dokumenti

STALIŠčE STROKOVNEGA SVETA ZA ZAŠčITO ŽIVALI O KUPIRANJU UHLJEV PRI PSIH

Strokovni svet za zaščito živali je posvetovalni organ ministra pristojnega za veterinarstvo. Vanj so imenovani priznani strokovnjaki veterinarske, medicinske, biološke, farmacevtske in zootehniške stroke ter predstavniki organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali pred mučenjem. Že v imenu Strokovnega sveta za zaščito živali je opredeljeno področje njegovega delovanja. Po 5. členu Pravilnika o strokovnem svetu za zaščito živali (UL RS št. 62-2793/2000) je ena od njegovih nalog tudi dajanje mnenj in opredelitev o vprašanjih, povezanih z zaščito živali. Trenutno je zelo aktualno vprašanje kupiranja uhljev pri psih.
Na razstavah psov v Sloveniji se še vedno pojavljajo psi s kupiranimi uhlji, čeprav je kupiranje uhljev pri nas prepovedano. Lastniki opravijo prepovedan poseg pri svojih psih na različne načine. Eni peljejo svoje pse na poseg v države, kjer ni prepovedan (nekatere države bivše Jugoslavije), drugim izvedejo poseg tuji veterinarji v Sloveniji, nekateri pa poseg opravijo sami. Zadnji dve varianti sta očitno kršenje naših predpisov za zaščito živali! Slovenski veterinarji opozarjajo na vse večje število psov, ki potrebujejo zdravljenje komplikacij zaradi nestrokovnih posegov prirezovanja uhljev. Na Strokovnem svetu za Zaščito živali smo obravnavali vlogo Veterinarska zbornica Slovenije o problematiki kupiranja uhljev in repov pri psih in izdelali naslednje mnenje:

Kakršnikoli, za žival boleči posegi, namenjeni zgolj videzu živali, so nepotrebni. Kinološka Zveza Slovenije bi si morala močneje prizadevati k izkoreninjenju tega nepotrebnega posega.

Na žalost so na razstavah v Sloveniji psi s prirezanimi uhlji celo bolje ocenjeni, saj so bolj »v tipu pasme«. Na to nakazuje tudi izjava avtorja uvodnika revije Kinolog letošnje št. 2, ki se nanaša na razstavo dobermanov. Na njej so bili najbolje ocenjeni psi večinoma s prirezanimi uhlji: "Sodniki ne favoriziramo pse s prirezanimi uhlji in repi, temveč le najtipičejšnje pse, pogosto pa psi z neprirezanimi uhlji in repi žal ne delujejo tako tipično, oziroma nekateri (z najrazličnejšimi oblikami repov) sploh ne spominjajo več na dobermana, kvečjemu na kakšnega lovskega psa." Enako opažamo tudi v publikacijah Kinološke zveze Slovenije (KZS). Na Kinologovem koledarju 2009 je slika psa s kupiranimi uhlji. KZS s svojo naklonjenostjo do psov s prirezanimi uhlji vzpodbuja rejce k izvajanju tega posega. Kinološke zveze večine evropskih držav so v svojih predpisih že prepovedale kupiranje uhljev in repov. Strokovni svet za zaščito živali poziva k spoštovanju naših predpisov in pričakuje, da bo tudi Kinološka zveza Slovenije storila podobno v svojih predpisih o razstavah psov.

Strokovni svet za zaščito živali
Veterinarska uprava Republike Slovenije



  • debata na mojpesForumu




  • Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
    //www.mojpes.net

    URL za ta prispevek je:
    //www.mojpes.net/article.php?storyid=1441